Českotřebovský deník 32/2023 (31/1) 
Setkání s podnikateli, tentokrát v Kulturním centru

 
Poslední lednový den odpoledne se v Kulturním centru setkalo vedení města s  podnikateli, zástupci firem a bankovního sektoru  Zatím se vždy takové setkání konalo v komornějším rozměru v obřadní síni radnice, letos ve větším formátu v Kulturním centru.  Zájem o setkání byl velký, setkánís podnikateli  se pořádá již od přelomu století Obvykle koná na začátku kalendářního roku. Snad bylo kvůli covidu bylo jednou vynecháno, taková setkání v roce 2020 nebyla povolena. Je to užitečné setkání oboustranně. Nedočkavost podnikatelské veřejnosti byla  na místě, protože na radnici máme nové vedení a jeho priority nebyly dosud naplno vyhlášeny. Starosta Zdeněk Řehák ve svém projevu se problémům města věnoval dostatečně podrobně, dovedl rozlišit to nejpodstatnější, ale i to, co se teprve bude připravovat. Některé tíživé problémy města zatím zmíněny nebyly, ale jistě se k nim v nějaké době vrátíme a budeme se na ně ptát. 
Na setkání s podnikateli také vystoupila místostarostka Zuzana Nejedlá  a také i přítomní zástupci z krajské úrovně. Zajímavé bylo např. vysvětlení problematiky přípravy podnikatelského inkubátoru P PINK, který se chystá do prostor bývalé společnosti MIKA a informace o nových dotacích určených pro oblasti s horším ekonomickým rozvojem, kam patří právě také Česká Třebová, podal Tomáš Vlasák, zástupce agentury Czechinvest.. Přítomná byla také ředitelka krajské hospodářské komory Světlana Marešová
Všechny přednesené projevy budou jistě zajímat i veřejnost a Českotřebovský deník je zaznamenal a budou publikovány ve videu zítra  ve čtvrtek 1. února večer.  Také druhá část setkání vedení města s podnikateli byla jistě podnětná a zajímavá, zejména pro možnost přímé konzultace aktuálních problémů. Byla to možnost setkání která se často neopakuje. Zde bylo možné nejlépe domluvit případné další konzultace apod.  Setkání bylo přítomnými podnikateli hodnoceno velmi dobře.
 

Vyhodnocena soutěž základních škol "Hledáme mladého grafika"

V sále přeloučského kina se minulý týden předávaly ceny za nejlepší grafické práce. Soutěž Hledáme mladého grafika je určena pro základní školy ze všech krajů v republice, letos se uskutečnil její čtvrtý ročník. Na vyhlášení nechyběl ani krajský radní pro oblast školství Josef Kozel, který nad soutěží převzal záštitu.
Za zrodem soutěže stojí pan Miroslav Pavlata, ředitel Gymnázia a grafické střední školy v Přelouči. Musím konstatovat, že se mu podařilo vytvořit pro žáky soutěž velmi zajímavou, o kterou je každým rokem větší zájem. Pomalu, ale jistě získává své pevné místo mezi dalšími celorepublikovými soutěžemi. Letos porota hodnotila práce od 415 žáků ze 44 škol, což dokládá zmíněný zájem o účast,“ sdělil radní Josef Kozel.
Téma čtvrtého ročníku znělo Země, mocná nebo nemocná. Nejvíce prací zaslala pardubická Základní škola Staňkova, a to 250.
Přehled oceněných v soutěži Hledáme mladého grafika (Téma: Země, mocná nebo nemocná)
Cena diváků
Ladislav Horák (ZŠ Býšť)
Kategorie 1. stupeň ZŠ
1.       Mia Štěpánková (3. tř.)  (ZŠ Pardubice-Svítkov)
2.       Kateřina Strnadová (4. tř.) (ZŠ Staňkova Pardubice)
3.       Tereza Šternberská  (3. tř.)  (ZŠ Pardubice-Svítkov)
Škola, ze které přišlo nejvíce soutěžních příspěvků
1.       ZŠ Staňkova Pardubice – (250 prací)
2.       ZŠ Pardubice-Svítkov – (37 prací)
3.       ZŠ Ždírec nad Doubravou – (17 prací)
Kategorie PC zpracování
Adriana Brandýsová (ZUŠ Němčice nad Hanou)
Jaroslav Škrkánek (ZUŠ Němčice nad Hanou)
Šimon Škrkánek  (ZUŠ Němčice nad Hanou)
Ladislav Horák (ZŠ Býšť)
Zvláštní cena
Dalibor Chlád (ZŠ Smetanova Přelouč)
Kategorie 2. stupeň ZŠ
1.       Eliška Brabcová (ZŠ Hlinsko v Čechách)
2.       Nguyen Tran Nhat Mint (ZŠ Lázně Bělohrad)
3.       Kryštof Hebelka (ZŠ Žďárná)
4.       Kristýna Beránková (ZŠ Lázně Bělohrad)
5.       Nela Masaříková (ZŠ Němčice nad Hanou)

  • Kraj řeší situaci v okolí kamenolomů u Budislavi, Mistrovic a Bystřece
    Těžba kamene, který je potřeba například ke stavbě dálnice D35 nebo výrobě asfaltových směsí, s sebou přináší řadu problémů, jako je zvýšená prašnost a znečišťování silnic. Kraj, obce i majitelé kamenolomů se snaží najít řešení. Před několika dny se krajský radní pro dopravu Michal Kortyš vydal na schůzku do Budislavi, u které se nachází jeden z lomů. Setkal se tam se zástupci okolních obcí, majitelem lomu i pracovníky Správy a údržby silnic Pardubického kraje.
    Na místě byli také zástupci Obvodního báňského úřadu a pracovníci odboru životního prostředí našeho krajského úřadu. Hovořili jsme o celkové situaci v okolí kamenolomu. Zejména pokud je mokro, usazuje se na silnici nečistota. A i když se obec, majitel lomu i Správa a údržba silnic snaží komunikaci pravidelně čistit, nestačí to a lidé mají pochopitelně připomínky,“ sdělil Michal Kortyš.
    Schůzka přinesla několik návrhů na systémová řešení, která by měla situaci zlepšit. Pomoci by mělo zejména navýšení kapacity zařízení na odsávání prachu, které majitel lomu v Budislavi zrealizuje již v letošním roce. „Jsem rád, že jsme se setkali a společně hledali to nejlepší řešení. My jsme se zavázali k další investici do technologie na snižování emisí prachu. Za cca šest milionů korun pořídíme novou odsávací stanici pro technologickou linku, která by měla prašnost provozu snížit,“ uvedl František Flídr jednatel společnosti GRANITA Lomy s.r.o., která lom vlastní.
    Na údržbě komunikace bude i nadále spolupracovat obec, Správa a údržba silnic Pardubického kraje a právě vlastník lomu. „Jsme si plně vědomi toho, že dovážet materiály na stavbu dálnice z blízkého lomu je nejlepší řešení. Schůzka přinesla mnoho pozitivního. Odsávání by mělo přinést zlepšení situace, stejně jako další zvažovaná řešení,“ prohlásil starosta Budislavi Luboš Šplíchal.
    Jednou z možností je i umístění kamery k výjezdu lomu a u navazující silnice. „Do kamerových záznamů by mohli nahlížet pracovníci Správy a údržby silnic Pardubického kraje, a pokud by viděli, že je silnice znečištěná, operativně by vyjeli s čistící technikou, která je účinnější než ta, jakou má k dispozici lom a obec,“ dodal Michal Kortyš. Opraveny budou také drobné závady na silnici.
    Starostové okolních obcí by uvítali větší kontrolu toho, zdali auta vyjíždějí z lomu zakrytá plachtou. „Řidiči vozidel, které vezou prašný materiál bez plachty, mohou dostat pokutu. Pokud by všechna auta jezdila zakrytá, byl by problém podstatně menší. Je tam ale třeba kontrola ze strany policie,“ řekl Šplíchal.
    Lom v Budislavi není jediným, kde kraj spolu s obcemi a majitelem hledá co nejlepší způsob, jak se starat o okolní silnice a snížit zátěž pro obyvatele, kteří bydlí nedaleko.
    Například u lomu Mistrovice se v letošním roce budou obnovovat asfaltové vrstvy silnice II/311 v délce přibližně 310 metrů. Opravu zajistí Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Vlastník lomu, firma M-Silnice a.s., provede na své náklady opravu navazujících zpevněných ploch a v prostoru skládky osadí betonová svodidla, která vymezí vjezd a výjezd ze skládky z důvodu omezení znečišťování silnice II/311. O využití kamerového systému kamenolomu společnosti M-Silnice a.s., ke kterému vydala souhlas, pro potřeby Správy a údržby silnic Pardubického kraje se v současné době hledají technická řešení.
    Opravovat se bude také úsek silnice III/311 15 u obce Bystřec v délce zhruba 220 metrů, na který je dopravně napojen kamenolom společnosti EUROVIA CS a.s. O rozsahu oprav navazujících ploch vlastníka lomu EUROVIA CS, a.s. se v současné době jedná.

  • Jaroslav Kulhavý přijal pro rok 2023 novou výzvu  - pohár XTERRA
  • Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý pro rok 2023 našel novou sportovní výzvu, přestupuje mezi triatlonovou elitu. Bude závodit ve světovém poháru terénních triatlonistů pod názvem XTERRA. Historicky nejúspěšnější český biker vyzkouší hned několik podniků světového poháru. Kromě závodů v Belgii, Německu a Itálii se mohou čeští fanoušci těšit z potvrzené účasti Kulhavého na podniku XTERRA CZECH v Prachaticích.  Celý článek s vysvětlením ZDE