Českotřebovský deník 36/2023 (4/2)   
Program Kohoutů ve čtvrfinále

Ve čtvrtfinále play off krajské hokejové ligy Pardubického a Královéhradeckého kraje se hokejisté České Třebové střetnou s Jaroměří. Hraje se opět na tři vítězné zápasy.
Program:
neděle 5. února: Česká Třebová – Jaroměř (17.00)
středa 8. února: 
Jaroměř - Česká Třebová (19.00)
neděle 12. února:
 Česká Třebová – Jaroměř (17.00)
Případný čtvrtý zápas:  středa 15. února: 
Jaroměř – Česká Třebová (19.00)
Případný pátý zápas:  pátek 17. února: Česká Třebová – Jaroměř (18.30)
Další dvojice: Nový Bydžov – Trutnov, Litomyšl – Moravská Třebová, Nové Město nad Metují – Chrudim.

Jaké bylo osmifinále - píše trenér Jindřich: Zajíci se počítají až po honu

Tahle série měla všechno. Góly, bitky, emoce na ledě i v zákulisí. Hrálo se na maximální počet pěti zápasů, přičemž ten rozhodující došel až do prodloužení. Obhájce mistrovského titulu byl devět minut před koncem normální hrací doby téměř na kolenou, drtivému finiši Kohoutů však soupeř neodolal.
Za napínavou sérií se ohlíží českotřebovský trenér Jaromír JINDŘICH:
„Po úspěšném finiši v nadstavbové části soutěže, v níž jsme nakonec skončili na čtvrtém místě, nám los v osmifinále play off přidělil tým Hlinska. Bylo jasné, že série bude vypjatá a dlouhá, a to z několika důvodů. Na druhé straně stáli dobří hráči, například brankář Vlk, obránci Beneš, Machač a Nepokoj, útočníci Kišš a Prachař. A samozřejmě trenér Rohlík, který v minulé sezoně stal na střídačce Kohoutů.  VÍCE ZDE

Lednové hokejové výsledky  mládežnických týmů T. J. Lokomotiva

28-01-2023         17:00     HC Hlinsko - TJ Lokomotiva Česká Třebová          4:5 sn    Dorost
28-01-2023         9:00       HC Litomyšl - TJ Lokomotiva Česká Třebová        8:5          Mladší žáci
21-01-2023         15:15     TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Spartak Choceň        4:8          Starší žáci
21-01-2023         12:45     TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Chrudim       7:6          Mladší žáci
21-01-2023         9:00       HC Skuteč - TJ Lokomotiva Česká Třebová          1:11       Dorost
15-01-2023         10:00     HC Slovan Moravská Třebová - TJ Lokomotiva Česká Třebová  5:3 Dorost
15-01-2023         10:00     HC Spartak Choceň - TJ Lokomotiva Česká Třebová        6:4          Starší žáci
14-01-2023         16:45     TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Spartak Choceň        4:3 sn    Dorost
14-01-2023         8:15       TJ Lokomotiva Česká Třebová - TJ Lanškroun       9:9          Starší žáci
14-01-2023         9:00       HC Slovan Moravská Třebová - TJ Lokomotiva Česká Třebová 5:6  Mladší žáci
13-01-2023         20:00     HC Spartak Choceň - TJ Lokomotiva Česká Třebová   3:2   Junioři
12-01-2023         19:00     HC Náchod - TJ Lokomotiva Česká Třebová         10:4       Junioři
07-01-2023         16:45     TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Litomyšl        5:3          Junioři
07-01-2023         10:00     TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Litomyšl        11:1        Starší žáci
07-01-2023         12:30     TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Hlinsko          1:2 sn     Dorost
06-01-2023         20:00     HC Hlinsko - TJ Lokomotiva Česká Třebová          5:6         Junioři


FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY    

Fotografie pro pamětníky publikované porůznu v Českotřebovském deníku od ledna 2023 budeme nadále shromažďovat a publikovat společně v jednom souboru. Zde bude možné k fotografií, doplňovat a upřesňovat také popisky tak, aby fotografie získávaly na svém významu. Snímky jsou z archivu Českotřebovského deníku a vzhledem k tomu, že Českotřebovský deník úzce spolupracuje s Martinem Šebelou, tak zde jistě bude také řada snímků z jeho archivu. Snímky jsou svým rozlišením upraveny pro zveřejnění na internetu a pro tisk se nehodí.  Počet snímků bude postupně narůstat - aby velikost souboru  nedělal potíže při zpracování, bude  rozdělen, zpravidla vyjde každý měsíc jeden díl.  Nyní tedy představujeme 1. část ZDE.
Vše bude také zařazeno do nově se tvořící sekce "Pro pamětníky", kde budou mimo fotografií také uspořádané historické články. Samozřejmě postupně...(mm)
Na fotografii starý hřbitov u rotundy sv. Kateřiny. Zde se přestalo pohřbívat v roce 1905, kdy byl otevřen nový městský hřbitov Na Pazderce. Některé hroby byly na nový hřbitov přeneseny


Na cesty se Honza Šimůnek vydal již brzo po Novém roce. Začátek ledna patřil exkurzím do přírodních parků v Austrálii a Tasmánii. První fotografie z jeho cesty jsem již prezentovat ZDE. Další cesta vedla Honzu Šimůnka opět do Honairy na Šalomounovy ostrovy, přesněji na ostrov Quadalcanal a odtud potom lodí do Gounabusu, do vesnice na sousedním ostrově Malaita. Sem přijel již po šesté za svou  kamarádkou Bineth Faru, učitelkou na tamní škole.  Honza je velmi aktivní na facebooku a tak můžeme sledovat jeho cestování  po Austrálii a také Oceánii prakticky denně.  Z fotografií a videí z facebooku, které Honza natočil. jsem vyrobil takovou foto & video prezentaci  a umístil ji na webu a facebooku Českotřebovského deníku na odkaze ZDE:https://youtu.be/4rzcSY1qqy4
O předchozích pobytech Honzy Šimůnka mám již dvě jiná videa, které opět "opráším" a zveřejňuji  jejich odkazy.

Žamberk: rekonstrukce silnice směr Kunvald, připojení ZS na silnici I/11

Hejtman Martin Netolický navštívil ve čtvrtek odpoledne Žamberk, kde jednal se starostou Jiřím Mencákem a místostarostou Ondřejem Jirešem o plánu modernizace silnice II/310 z Letohradu přes Lukavici až po Žamberk, opravě Tyršovy ulice či napojení silnice I/11 na areál připravovaného zimního stadionu. Jednání se zúčastnili také zástupci Muzea starých strojů a technologií, se kterým Pardubický kraj spolupracuje v rámci letních jízd parních vlaků.
„V letošním roce bychom chtěli v koordinaci s investicí ŘSD zahájit rekonstrukci části Tyršovy ulice od křižovatky se silnici I/11 až po most přes Divokou Orlici směrem na Klášterec a Kunvald. Město má připraven projekt na opravu chodníků a vybudování veřejného osvětlení, takže bychom všechny investice časově sladili. Náklady naší části se pohybují na částce 8,5 milionu korun,“ sdělil hejtman s tím, že v přípravě je pokračování také za mostem v ulici Draha a zároveň postupně pokračuje modernizace silnice II/310 mezi Letohradem a Žamberkem.
Tématem jednání byly také investice spojené s plánem na vybudování zimního stadionu. „V rámci příprav na zastřešení zimního stadionu je nutné řešit také napojení na silnici I/11. Město intenzivně jedná s Ředitelstvím silnic a dálnic tak, aby nájezd do areálu a výjezd z něj byl bezpečný jak pro chodce, tak pro vozidla,“ řekl hejtman Netolický, který starostu informoval o přípravě krajského dotačního programu na výměnu osvětlení a to jak u venkovních, tak vnitřních sportovišť.
Setkání na městském úřadě se zúčastnili také manželé Bednářovi z Muzea starých strojů a technologií. Tématem tak byl další rozvoj areálu, který je hojně navštěvován turisty z celé republiky a i nadále se dynamicky rozvíjí.

V Červené Vodě má být místo kina multifunkční komunitní centrum s obchody

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek ráno Červenou Vodu, kde si společně se starostou Petrem Marešem prošel budovu bývalého obecního kina SPUK, které obec postupně od roku 2015 upravuje a přeměňuje na multifunkční centrum s lékárnou, obchody, komunitním centrem a společenským sálem.
„Budova bývalého kina by se bez investičního zásahu obce stala zřejmě brownfieldem, který by rozhodně nebyl ozdobou centra obce. Také díky přispění krajských dotací na podporu problémových regionů se rozlehlá budova postupně od roku 2015 přeměňuje na multifunkční centrum s lékárnou, obchody, komunitním centrem a společenským sálem. V tuto chvíli je podle starosty prostavěno 40 milionů korun, a to také s přispěním Integrovaného regionálního operačního programu. Ten pomohl s vybudováním komunitní místnosti pro setkávání občanů či spolků, rekonstrukcí sociálních zařízení a zajištěním bezbariérového přístupu do objektu. V letošním roce by obec ráda pokračovala opravami střechy objektu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, kterého starosta informoval také o plánu na přeměnu samotného kinosálu, který by mohl sloužit mimo jiné pro plesy či řadu kulturní akcí.
Tématem jednání byly také krajské investice do silnic na Králicku, zimní údržba na silnici I/11, která je ve vlastnictví státu a údržbu na ní nezajišťuje Správa a údržba silnic Pardubického kraje či obecní projekt na vybudování čističky odpadních vod. Hejtman také starostu informoval o plánech na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce. „Součástí plánu je také rozšíření letních parních jízd o trasu z Dolní Lipky do Štítů, kam by mohla zajíždět menší lokomotiva, která by tak doplnila hlavní trasu z Dolní Lipky do Ústí nad Orlicí a Hanušovic,“ řekl hejtman Netolický.


VERNISÁŽ V ÚSTECKÉM MUZEU ZAHÁJILA MÓDNÍ PŘEHLÍDKA

V městském muzeu v Ústí nad Orlicí se začaly začátkem února 2023 dvě nové výstavy.
 
Svatební salon v minulém století
Výstava "A budeme se brát" potrvá do 26. března. Vernisáž se uskutečnila 2. února a zahájil ji soubor Alou Vivat. Na závěr vernisáže byla pro návštěvníky připravena módní přehlídka svatebního salónu Parada.
Výstava "A budeme se brát" představila svatební šaty od konce 19. století do konce 20. století a také pověry a zvyky, které se dodnes udržují. Vernisáž se setkala s velkým zájmem veřejnosti a byla zaplněna nadšenými návštěvníky.
 
140 let od narození Jaroslava Kociana
Druhá výstava nazvaná "Gloria Musica", která potrvá do 4. června a připomíná 140. výročí narození houslového virtuosa Jaroslava Kociana.
Jaroslav Kocian se narodil v roce 1883 a stal se světově uznávaným houslovým virtuosem. Byl také pedagogem a ředitelem Pražské konzervatoře. Jeho talent a schopnosti na housle mu zajistily řadu ocenění a účinkování po celém světě. I přes své slávě si Kocian zachoval skromnost a zůstal věrný své hudbě až do své smrti v roce 1950.