Českotřebovský deník 37/2023 (5/2)   
Nové video Českotřebovského deníku: Honza Šimůnek opět na Šalamounech

Na cesty se Honza Šimůnek vydal již brzo po Novém roce. Začátek ledna patřil exkurzím do přírodních parků v Austrálii a Tasmánii. První fotografie z jeho cesty jsem již prezentovat ZDE. Další cesta vedla Honzu Šimůnka opět do Honairy na Šalomounovy ostrovy, přesněji na ostrov Quadalcanal a odtud potom lodí do Gounabusu, do vesnice na sousedním ostrově Malaita. Sem přijel již po šesté za svou  kamarádkou Bineth Faru, učitelkou na tamní škole.  Honza je velmi aktivní na facebooku a tak můžeme sledovat jeho cestování  po Austrálii a také Oceánii prakticky denně.  Z fotografií a videí z facebooku, které Honza natočil, jsem vyrobil takovou foto & video prezentaci  a umístil ji na webu a facebooku Českotřebovského deníku na odkaze ZDE:https://youtu.be/4rzcSY1qqy4.
S Honzou Šimůnkem, byť je kdesi daleko na Šalamounových ostrovech, jsme ve spojení přes WhatsApp. Honza všechny čtenáře Českotřebovského deníku zdraví a hlásí, že za týden už bude zase doma.. (mm)

Nový ceník sociálních služeb ještě nebyl zveřejněn

Podle usnesení rady města z 16. ledna vstoupil od 1. února t.r. do praxe nový ceník služeb pro Domov pro seniory, pečovatelskou službu, stacionář i odlehčovací službu.   Vše podle ceníku "v příloze usnesení", která ovšem není zveřejňována. Proto byli klienti zvědaví jak  tento nový ceník vypadá a čekali alespoň na jeho zveřejnění na webových stránkách Sociálních služeb města. Bohužel se ještě do dnešního dně, tedy 5. února nedočkali. Zde jsou zatím stále uvedeny  ceny podle posledního zvýšení cen služeb v polovině loňského roku.
Určitou orientaci  může dát prováděcí vyhláška o poskytování  sociálních služeb. Původně vyšla v roce 2006 s číslem 505, od té doby byla několikrát novelizována. Poslední novelizace byla provedena v závěru loňského roku.
Vyhláškou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách. Vyhláška nově stanoví maximální sazby úhrad za ubytování a stravování v zařízeních typu Domovy pro seniory, Domovy pro osoby se zdravotním postižením, Chráněné bydlení, Denní stacionáře a podobně. Dále se zvyšuje hodinová sazba za služby u osobní asistence, pečovatelské služby, průvodcovské a předčitatelské služby, podpora samostatného bydlení, odlehčovací služby, centra denních služeb, chráněné bydlení a dále za dovoz jídla. Poslední novela určuje maximální ceny za jednotlivé úkoly a podmínky pro poskytování služeb. 
Tuto vyhlášku připomínkovala Národní rada pro zdravotně postižené občany a její předseda Mgr. Zdeněk Krása. Od něho  se podařilo návrh novely vyhlášky získat. Uvádíme ji samostatně. jsou zde vyznačeny ovšem maximální ceny, ceny v našich Sociálních službách města Česká Třebová bývají nižší než určené ceny maximální.. Věřím, že budou co nejdříve zveřejněny.
Vyhláška  stanovuje mimo cen pobytových služeb  také zvýšení platby za hodinu služby. Vzhledem k inflaci, která znamená stálé zdražování všeho, lze však usuzovat, že zvýšení ceny bude znamenat pouze méně hodin poskytované služby. Poskytovatelé služeb péče si tím nepomohou a doplatí na to pouze klienti, kteří jsou na těchto službách závislí. Proto podle  konstatování NRZP ČR je snaha, aby zvýšení plateb za služby bylo odloženo až do doby, kdy bude provedena valorizace příspěvku na péči. Takto navržené opatření způsobí pouze problémy klientů sociálních služeb.
Vyhláška 505 v platném znění - najdete ZDE
Aktuálně z dnešního dne

Zatímco na Kozlovském kopci nedočkaví běžkaři měli už dopoledne svoji stopu, tak dole ve městě o sněhu mnoho nevíme. Můžeme tak porovnat dva dnešní záběry. Na Pekláku dobře vědí, že naše nadmořská výška z nás zimní středisko neudělá.... Foto PS

Rozloučení s paní Zuzanou Novákovou-Ševčíkovou

Hřbitůvkem obklopujícím kostel sv. Matěje na Praze 6 proudí desítky lidí, které zakrátko zaplní do posledního místečka nejen kostelík, ale i schodiště vedoucí k jeho dveřím….
Je pátek 3. února 2023,  smutný den posledního rozloučení se vzácnou a mimořádnou osobností:  pedagožkou a muzikoložkou, paní Zuzanou Novákovou-Ševčíkovou, jedinou dcerou paní Zuzany Švabinské.
Paní Zuzana Nováková-Ševčíková zemřela obklopena milovanou rodinou 27. ledna 2023 ve věku 92 let, necelé čtyři měsíce po svém manželovi Václavu Ševčíkovi. (L. Rašnerová)  Celý text, foto a video ZDE

V okolí  krajských budov vzniknou otevřené areály. Také v České Třebové 

V příštích letech má dojít k proměně veřejných prostranství, Pardubický kraj začíná v Přelouči, Králíkách, Svitavách a České Třebové. Hlavním cílem je otevřít areály u krajských budov lidem a nabídnout návštěvníkům možnost odpočinku v příjemném prostředí. Novinkou je, že samospráva bude na všechny projekty vypisovat architektonické soutěže. Součástí příprav jsou i veřejná projednání s občany, kteří mají zavčas možnost vznést připomínky k jednotlivým záměrům a ovlivnit tak, co se v jejich městech bude dít.
První pracovní workshop se uskutečnil v první polovině ledna v Přelouči, kde Pardubický kraj vlastní a provozuje Domov u fontány pro osoby se sníženou soběstačností. Do budoucna by mělo dojít k revitalizaci přilehlého parku, který má následně sloužit nejenom klientům domova, ale i veřejnosti. Na veřejném projednání záměru se za účasti občanů například řešilo vytvoření smyslové zahrady, zadržování dešťové vody na přírodních plochách v areálu nebo vybudování sociálního zázemí a sezónní kavárny. Zpětnou vazbu od veřejnosti kraj využije při přípravě podkladů pro architektonickou soutěž.
Díky architektonickým soutěžím získáme více odborných pohledů a nápadů na to, kam s areály a jejich okolím možno teoreticky směřovat. A na pracovních workshopech nám pro tyto naše plány předá veřejnost své představy, zde si občané mohou říct, co by sami v areálech chtěli nebo co by je motivovalo k návštěvě. Nepodaří se asi zapracovat všechny požadavky, ale jsme za ně moc rádi. Jedná se navíc o takové pilotní projekty, na kterých klademe od počátku důraz na větší participaci veřejnosti než doposud. Do budoucna s tím chceme pokračovat a doufám, že se to na výsledku pozitivně ukáže. Projekty v Přelouči, Králíkách, Svitavách a České Třebové mají nejenom otevřít veřejná prostranství lidem, ale také přinést ekologické benefity, například lepší zadržování vody v krajině,“ vysvětluje krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Zapojení areálu do života měst a občanů
Příští pracovní workshop Pardubický kraj uspořádá 8. února v Králíkách, kde se ve školní jídelně tamního středního odborného opravárenského učiliště mohou zájemci od 16 hodin seznámit s plánem na úpravu areálu školy. V plánu je revitalizace stávající zeleně a nevyužívaných ploch, zlepšení nakládání se srážkovou vodou či výsadba nových stromů. Hlavní snahou je areál o rozloze 70 tisíc metrů čtverečních více zapojit do života města a umožnit občanům jeho využívání ve volném čase.
Další jednání se uskuteční 20. února ve Svitavách, kde se v areálu psychiatrie plánuje revitalizace přilehlého parku, vytvoření klidové zóny a i v tomto případě je záměrem kraje přírodní plochu zpřístupnit nejenom pacientům, ale všem, kteří v ní budou chtít trávit volný čas.
Architektonické soutěže na tři výše uvedené projekty zahájí Pardubický kraj ještě v letošním roce. „Spolupracujeme s renomovanou pražskou společností ONplan lab, která například organizovala soutěže na rozvoj pražské Invalidovny, novou zástavbu území na Florenci nebo využití území revitalizovaného jezera Milada u Ústí nad Labem. Na naše tři pilotní záměry chceme následně navázat další dvěma areály, které bychom rádi do budoucna otevřeli veřejnosti. Jedná se o prostory u Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové a Gymnázia a grafické střední odborné školy Přelouč. I v těchto případech plánujeme ještě letos veřejná projednání,“ dodává radní Valtr. Cenové odhady a další podrobnosti projektů budou známy v příštích měsících, Pardubický kraj chce na záměry zažádat o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.


KUŽELKÁŘI  LOKOMOTIVY HRAJÍ V DIVIZI DOROSTU

Divizní boje v roce 2023 byly zahájeny také v kategorii dorostu, kde startuje tým Lokomotivy  a zatím je bohužel na konci tabulky. V lednu absolvoval dva zápasy, jejich výsledky uvádím
 

Okresní centrum pro požární sport má být v Mladkově

Městys Mladkov se stal cílem čtvrteční cesty hejtmana Martina Netolického po regionu Králicka. Se starostou Romanem Studeným řešil další plány na modernizaci sportovního areálu, který by se mohl stát okresním centrem požárního sportu. Obec má v tuto chvíli vysoutěženého dodavatele v rámci metody Design & Build v hodnotě investice ve výši 25 milionů korun. Až 70 procent z celkových nákladů by mohla pokrýt dotace z Národní sportovní agentury, u které obec podala žádost.
„Sportovní areál v Mladkově dlouhodobě funguje jako centrum pro požární sport pro celý okres Ústí nad Orlicí. Konají se zde všechny větší soutěže pro více jak 1000 lidí a městys přišel s tím, že by byl tento areál zmodernizován a doplněn například o zázemí, tartanovou dráhu a další zázemí. V rámci projektu, který byl zadán metodou Design & Build je výsledná cena 25 milionů korun. Až 70 procent by mohla obec získat z dotace Národní sportovní agentury. I v rámci našeho rozpočtu jsme připraveni dílčí částkou pomoci,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že obec odhaduje délku stavebních prací na přibližně tři měsíce.
Starosta Mladkova Roman Studený se zajímal o přípravu modernizace silnice II/311 z Mladkova do Jablonného nad Orlicí. „Jedná se o projekt, který v tuto chvíli připravujeme v rámci programu Interreg Česko – Polsko. Poté, co se nám podařilo najít vhodný partnerský projekt na polské straně, řešíme nyní projekční práce. Pokud by šlo vše podle plánu, chtěli bychom zahájit fyzickou realizaci v roce 2025,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Řeč byla také o záměru soukromého investora na zprovoznění lyžařského areálu v Mladkově-Petrovičkách. V něm se naposledy lyžovalo v roce 2013, kdy jej provozoval TJ Sport Mladkov.


FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY    

Den železničářů s Medvědy - datum neuveden. Už je to asi dávno, kluci byli tehdy mladí. Ale ta výzdoba, že...