Českotřebovský deník 40/2023 (8/2)  
Koncert učitelů Základní umělecké školy vynikající !

Ve středu 8. února večer se uspořádala v Malé scéně českotřebovská základní umělecká škola tradiční Koncert učitelů, ve kterém nabídla zaplněnému sálu devadesátiminutový program, ve kterém  bylo opravdu co poslouchat.  Byly zde lidové  písně, klasika, smyčcové a klavírní komorní soubory, sólový trombón, zpěv, čtyřruční klavír, malá taneční kapela, ale také závěrečná hra ve stylu swingového orchestru.  Velmi potěšující zprávou byla také přítomnost vedení města, konkrétně starosty Zdeňka Řeháka s manželkou a s místostarostky Zuzany Nejedlé.
 
Byla to také ukázka, jak škola spolupracuje se svými bývalými žáky a trvale působí k obohacování hudebního života města. Absolventi škol působí v českotřebovských orchestrech a hudebních skupinách a obohacují náš život i v dnešní době, kdy mnozí jsou zvyklí hudbu jen poslouchat přes sluchátka z všelijakých hudebních nosičů. Díky českotřebovské zušce a jejím učitelům má zdejší mládež do života základ, který lze dobře využít a na něho navázat. Práci učitelů ZUŠ je proto třeba ocenit, pracují s dětmi v době, kdy jiní mají volné chvíle a oni se zde snaží s nimi dále a systematicky pracovat, připravovat je na pravidelné besídky a další veřejná vystoupení a soutěže určené pro žáky základních uměleckých škol. Právě velká účast veřejnosti na koncertě byla formou poděkování učitelům za jejich práci. Dělají ji opravdu dobře.
Českotřebovský deník byl na koncertu  přítomen a z natočených záběrů připravuje k co nejrychlejšímu uvedení (již zítra ve čtvrtek 9. února večer) video s ukázkami. (mm)

KOHOUTI PROHRÁLI I DRUHÉ ČTVRTFINÁLE V JAROMĚŘI  7 : 5

Branky a nahrávky: 29. Teuber, 34. Holub (Voňka, Bujňák), 39. Vágner (Kocián, Holub), 47. Bujňák, 52. Háze (Bujňák) – 30. Augustin (Pavlovský), 33. Augustin (Pavlovský), 34. Hemský (Filip), 45. Sedlák (Augustin, Fúzik), 51. Hemský (Ostřanský)
HC Jaroměř: V. Mrázek (M. Vich) — D. Voňka, V. Dvořák, M. Vágner, P. Kotrč, L. Souček, T. Bujňák — A. Holub, V. Háze, J. Teuber, J. Kašpar, T. Teuber, Š. Rind, V. Záliš, D. Brožek, M. Hájek, T. Kocián, L. Souček
HC Kohouti Česká Třebová: F. Ament (M. Kraus) — V. Daněk, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, D. Král, P. Jemelka — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip 
Rozhodčí: Jakub Figer, Jakub Pecha — Michael Horák, Ondřej Vodička Diváci: 309
Poslední dvě branky, které stvrdily nerozhodný výsledek padly v samotném záběru zápasu. . Ještě to není konec, ale soupeř má dva mečboly a ty si jistě vzít nenechá.  V neděli se hraje rozhodující zápas na domácím ledě.

JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA

Pondělí 20. února 2023
studovna Městského muzea Česká Třebová
Jednání bude zahájeno v 15:00 hodin
PROGRAM:
Rozpočtová změna č. 1 v r. 2023
Změna č. 2 Územního plánu Česká Třebová - zařazení žádostí a schválení obsahu
OZV č. 1/2023 o době nočního klidu
Majetkové záležitosti 
Dotace
Ceny města „KOHOUT 2022“ - Různé

Kruh přátel hudby vás zve na koncert

Česká Třebová, Malá scéna čtvrtek 16. února 2023 od 19 hodin

Zrušení územní rezervy pro kanál Dunaj - Odra - Labe = dobrá zpráva pro Českou Třebovou (i když jsme přišli o přístav)

Informaci o tom, že vláda ve středu rozhodla o zrušení územní rezervy pro kanál Dunaj-Odra-Labe přivítaly nejen samosprávy měst a obcí, které byly touto územní rezervou omezené, ale také vedení Pardubického kraje. Podle hejtmana Martina Netolického se jedná o důležitý moment pro obce, kterým územní rezerva dlouhá léta blokovala další výstavbu a rozvojové plány.
„Zrušení územní rezervy pro kanál Dunaj-Odra-Labe je z pohledu rozvoje řady měst a obcí na trase klíčovým okamžikem, který je prvním předpokladem pro jejich další rozvoj. Jedná se například o Českou Třebovou, Třebovice či Rybník. Obcí, kterým však územní rezerva, která byla stanovena i v několika variantách, velmi znesnadňovala například budování infrastruktury či bytovou výstavbu. Například v České Třebové se v ochranném pásmu kanálu nacházelo 43 hektarů území. I za stávající ekonomické situace považuji tento krok za jediný možný a logický,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který o omezení pro obce v kraji v minulosti opakovaně jednal s jednotlivými členy dnes již bývalé vlády.

Letiště Pardubice:
Dostavba terminálu. Částečná energetická soběstačnost. Parkování v areálu.

To jsou hlavní témata, o kterých v současných dnech hovoří akcionáři pardubického letiště. Magistrát i kraj budou své priority projednávat na společném jednání radních v příštím týdnu. Také se řeší, jak na rozvoj areálu sehnat potřebné peníze.
S kolegy z magistrátu se budoucností letiště intenzivně zabýváme. Pardubický kraj sice vlastní jen 34 % společnosti, ostatních 66 % náleží městu Pardubice, ale jsem rád, že se na principech a přístupu k záměru shodujeme. Dostavba terminálu, zkvalitnění parkování i fotovoltaika v areálu nejsou projekty pouze na letošní rok, ale spíše roky. Proto už teď musíme začít řešit nejenom, kde získáme peníze, ale například se zavčas zabývat i dopravní situací u letiště. Pokud chceme areál rozvíjet, navyšovat počet linek, letů a odbavovat více lidí, tak musíme také počítat s tím, že se nám zvedne v území doprava a my musíme zavčas reagovat například modernizací silnic, vybudováním parkovacích míst a brát ohled na obyvatele. Proto jsem doporučil nechat vypracovat studii a řešit budoucí dopravní situaci komplexně a hned při přípravách rozvoje letiště,“ řekl k jednání náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Pro rozvoj letiště je klíčová zejména dostavba nadzemního podlaží terminálu. Investice za odhadovaných zhruba 80 milionů korun počítá s vybudováním nové odletové brány, toalet či zázemí pro zaměstnance. „Díky tomu bude možné zvýšit komfort cestujících, personálu a samozřejmě i přepravní kapacitu. S kolegy jsme toho názoru, že potřebné peníze by letiště mělo získat prodejem některých méně využívaných budov a pozemků a tyto finance následně použít k zajištění svého rozvoje. Investice jsou nutné pro to, aby se letiště stalo plnohodnotným poskytovatelem služeb a přilákalo cestující. Nicméně tento záměr musíme probrat na společném jednání rady města a kraje,“ uvedl za magistrát náměstek primátora pro dopravu Jan Hrabal.
Samospráva nicméně dopředu avizuje, že nehodlá odsouhlasit plošný prodej majetku letiště. „Máme vytipované některé budovy v severní části letiště, konkrétně starý terminál a administrativní budovu. Na základě analýzy vedení společnosti zvažujeme i možný prodej dalších nemovitostí v areálu, ideálně však po jednotlivých částech. Nicméně naší prioritou je prodej nevyužívaných či málo využívaných budov, jejichž provoz je ztrátový a nutné opravy by stály miliony korun. Chceme je nabídnout zájemcům, prodat je za nejvýhodnější ceny a tyto peníze použít pro rozvoj letiště. Podle současných odhadů by prodej nevyužívaných budov měl přinést potřebné finance,“ sdělila náměstkyně primátora Jiřina Klčová.
Vyrůst má nový hangár, počítá se i se solárními panely
V příštích letech by mohlo dojít i k výstavbě nového hangáru. Projekt, jehož náklady se v současné době odhadují na zhruba půl miliardy korun, by však nemělo financovat samotné letiště, ale soukromý investor. „Ten by v hangáru prováděl opravy i údržbu letadel, letiště by mělo zisk z pronájmu a poplatku za přílet a odlet letadel, která by do hangáru mířila,“ dodal ředitel pardubického letiště Ivan Čech a popsal i třetí velký projekt pro následující roky: „V současné situaci se samozřejmě zabýváme i možnými úsporami elektrické energie, proto chceme v areálu instalovat fotovoltaické panely na střechy budov a na volných pozemcích, samozřejmě při zajištění bezpečných vzdáleností od ranveje a technického vybavení, a alespoň částečně tak být v tomto směru soběstační.“
Rezervujte si termín návštěvy pošty 

Potřebujete si vyzvednout dopis s přihlašovacími údaji k datové schránce? Nebo navštívit Czech POINT?
Objednejte se dopředu a na poště půjdete hned na řadu.
Místo čekání jen párkrát kliknete
Využijte možnost objednávky na pobočku online na www.postaonline.cz/rezervace.
Zvolte si den a hodinu návštěvy pošty s vyvolávacím systémem, na které na vás dopis čeká.
Zadejte své kontaktní údaje.
Počkejte na potvrzení rezervace smskou nebo e-mailem.

KULTURNÍ CENTRUM LETOHRAD INFOMUJE

Předprodej vstupenek v informačním centru tel.: 465 622 092, více informací o akcích na www.info.letohrad.eu
  
Po 20. 2. 2023, 19.00 hodin – Orlovna na Orlici
KONCERT: Brouci Band – The Beatles Revival
Absolutní špička na poli Beatles revivalových skupin! Na kontě má více než 1 200 úspěšných koncertů po celé Evropě. Brouci mají skladby nastudované s dokonalou přesností.
Vstupné: 350 Kč / do Vánoc 300 Kč
 
Út 21. 2. 2023, 16.00 hodin – městská knihovna
BESEDA: Setkání regionálních historiků
Zveme zájemce z řad veřejnosti na tradiční setkání regionálních historiků.
Vstupné: zdarma
St 15. 2. 2023, 18.00 hodin – rotunda zámku
BESEDA: Povídání o mašinkách
Tradiční video projekce autorských dokumentů z let minulých.
Vstupné: dobrovolné
Čt 23. 2. 2023, 17.00 hodin – rotunda zámku
PŘEDNÁŠKA: Kambodža, Laos a Severní Vietnam v sedle skůtru
V Kambodži mimo jiné navštívíme město krabů, pepřové plantáže nebo skoro opuštěné ostrovy. V Laosu se vydáme do pralesa a svezeme se po jedné z nejdelších řek světa. Cestu po severní části Vietnamu zahájíme v Hanoi, poté navštívíme rýžové terasy v horské oblasti Ha Gian a nedělní trhy, ochutnáme místní speciality, projedeme se lodí zátokou Halong Bay, která patří mezi 7 přírodních divů světa a mnoho dalšího.
Přednáška Tomáše Štěpána.
Vstupné: 70 Kč
POKRAČUJE:
16. 1.–11. 3. 2023 – městské muzeum
VÝSTAVA: Domky z perleti  Ve spolupráci s Regionálním muzeem a galerií Jičín srdečně zveme na přírodovědnou výstavu s názvem Domky z Perleti. Perleť je vnitřní vrstva lastur a ulit, tedy domků živočichů z kmene měkkýšů.
Otevírací doba:
Po, St 8.00–11.00 11.30–17.00
Út, Čt, Pá 8.00–11.00 11.30–16.00
So 8.00–11.00  
Vstupné: 30 Kč / 20 Kč / 70 Kč rodinné  
Těšíme se na Vaší návštěvu.