Českotřebovský deník 50/2023 (18/2)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Barevný volejbal na Skalce hrál celý Pardubický kraj

  Turnaje v Barevném volejbalu pořádá  tělocvičná jednota Sokol Česká Třebová a její agilní oddíl volejbalu opakovaně již několik roků střídavě v hale i na venkovních antukových kurtech na Skále. 
O barevný volejbal, určený těm nejmladším adeptům této hry, je v našem regionu velký zájem a tělocvična proto byla při turnaji naplněna na maximum své kapacity.
Přijeli mladí sportovci ze Svitav, Pardubic, Litomyšle, Moravské Třebové, Dolního Újezda, Lanškrouna, Žichlínka, Poličky a Chvaletic, často i početným rodičovským doprovodem. Nechyběli ani místní, českotřebovští.  Pořadatelský oddíl Sokola připravil v hale Skalka pro turnaj dobré podmínky včetně celodenního občerstvení. Pro všechny sportovce byly ceny, pro nejlepší medaile.
Varianty barevného volejbalu představují  postupný přechod od přehazované k volejbalu.Umožňují mladším dětem školního věku zahrát si podle svých možností hru blízkou volejbalu Jednotlivé barvy určují stupeň pokročilosti a náročnosti každé z variant. Zatímco žlutý volejbal je v podstatě klasická přehazovaná mají další varianty určitý stupeň pokročilosti a hrají jej vyšší  ročníky. Poslední varianty - zelený a modrý volejbal představují  již skoro klasickou hru, liší se v drobných pravidlech, ve velikosti hřiště a v počtu hráčů. Právě tyto varianty byly zařazeny v odpoledním v programu turnaje v hale Skalka.
 
Minivolejbal je hra, která zjednodušuje a upravuje pravidla klasického šestkového volejbalu tak , aby jej mohly hrát děti. Je to sportovní disciplína, která je podporována a hlavně uznána mezinárodní volejbalovou federací  Ta vymezuje   rámcová pravidla, která si však jednotlivé národní volejbalové svazy upravují.   
V České republice se pravila minivolejbalu od rámcových pravidel příliš neliší. Jednotlivé věkové skupiny mají svá speciální pravidla, která svou náročností přímo úměrně rostou s věkem a schopnostmi dětí.  (Video má 11 minut - viz ZDE)


Kohouti si nestačili odpočinout a jedou do Bydžova na semifinále

Na oslavy není čas. Pouhé dva po rozhodující čtvrtfinálové výhře nad Jaroměří čeká hokejisty České Třebové první semifinálový souboj s Novým Bydžovem. Nedělní zápas na ledě soupeře začíná v 17 hodin.
Nový Bydžov „vybojoval“ v nadstavbové části soutěže první příčku, a to díky tomu, že krajský hokejový svaz dva nesehrané zápasy (s Českou Třebovou a Novým Městem nad Metují) kontumoval v jeho prospěch. Připomeňme, že oba oba kluby (potýkající se s marodkou) nabízely soupeři několik jiných termínů. NB neměl zájem hrát a dárkový příděl šesti bodů mu zajistil první místo.
V osmifinále si NB lehce zatrénoval s Opočnem (6:3, 10:0, 12:3), ve čtvrtfinále možná až trochu překvapivě snadno vyřadil Trutnov (5:2, 6:1, 3:1).
V probíhající sezoně se Kohouti střetli s Novým Bydžovem pouze jednou, vloni v listopadu prohráli na jeho ledě 3:4 v prodloužení.
 Jsem zvědavý, kdy se zodpovědní lidé zamyslí nad tím, zda je normální hrát čtyři zápasy během osmi dnů. Za sebe říkám, že je to absolutní nesmysl. Hráči toho mají, jak se říká, plné zuby. Na odpočinek a regeneraci je velmi málo času. Uvidíme, jak tento problém zvládnou. O jejich motivaci obavy nemám,“ usmívá se manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.


Dvě prohry českotřebovských volejbalistek v II. lize zamíchaly tabulkou

Tento víkend čekala volejbalistky T.J. Sokol Geodézie Česká Třebová dvě utkání v Mnichově Hradišti a bylo to tentokrát bez vítězství. první zápas skončil 3 : 1 pro domácí, druhý zápas přinesl pětisetový zápas, ve kterém nakonec také zvítězil domácí tým z Mnichova Hradiště.  A ten bod získaný za druhý zápas bohužel nestačil na obhájení prvního místa v tabulce. Tam se vyšplhaly volejbalistky z pražského týmu SVBC a  navíc jsou před námi ještě na druhém místě Šlapanice. Nutno však podotknout, že obě tato družstva mají již z ledna předehraný vzájemný zápas z posledního dvojkola, mají tedy o dva zápasy více. Sokol Česká Třebová má tedy tento jeden dvojzápas k dobru (Bohemians v jeho pražské tělocvičně).  Českotřebovský Sokol nyní čeká příští týden další velmi těžký zápas v domácí hale - je to Sokol Šlapanice u Brna.  Českotřebovský deník tam přijde i s kamerou. (mm)

 

Kuželkáři v pátek 17. února podvečer porazili Solnici o 6 kuželek !

V  divizní tabulce je Lokomotiva stále na třetím místě:

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

Tak vypadalo českotřebovské nádraží v roce 1933, tedy před 90 lety....

Kraj i město Pardubice jednaly o budoucnosti letiště

V rámci společného jednání Rady Pardubického kraje s Radou města Pardubic bylo jedním z důležitých témat další směřování a rozvoj společnosti East Bohemian Airport, která provozuje civilní část pardubického letiště. Řeč byla nejen o aktuálně nasmlouvaných pravidelných a charterových linkách, ale také o rozvoji letištního terminálu a celého areálu.
„V souvislosti s plánovaným navýšením počtu letů, a to jak těch pravidelných, tak charterových přichází vedení společnosti EBA se záměrem na dostavbu prvního nadzemního podlaží, které pro tuto chvíli zůstává nevyužité jako další rozvojová plocha. Součástí by mělo být dokončení nového gate s kapacitou 160 cestujících, vybudování vyčkávacích prostorů pro cestující s vlastním sociálním zázemím. Mělo by se jednat o rozšíření služeb pro cestující, včetně restaurace a občerstvení. Kromě samotných cestujících by mělo vzniknout administrativní zázemí pro samotnou společnost EBA, ale také kanceláře pro letecké společnosti, posádky a další personál. Předpokládané náklady v tuto chvíli činí 95 milionů korun bez daně s tím, že část finančních prostředků chce EBA získat prodejem nemovitostí v areálu letiště. Budeme chtít dále hovořit o tom, o jaké nemovitosti by se mělo jednat, protože není dobré v době, kdy řešíme rozvoj letiště prodávat nemovitosti, které bychom mohli do budoucna potřebovat. Proto si společně vydefinujeme objekty, které jsou k prodeji vhodné,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ředitel letiště Ivan Čech seznámil obě samosprávy s dalším záměrem, kterým je vybudování technického hangáru. „Jednáme se soukromou společností, která má zájem na pozemcích letiště postavit hangár, v rámci kterého by byly zajištěny opravy a údržba letecké techniky, hangárování a zajištění souvisejících činností včetně služeb pro externí subjekty. Jednalo by se o možnost zajistit kvalitní servisu pro business lety, které by samozřejmě letišti generovaly pravidelné finanční zdroje,“ řekl náměstek pardubického primátora Jan Hrabal. „Čeká nás ještě celá řada jednání mezi zástupci budoucího investora, města a kraje. Vzhledem k tomu, o jak dlouhou dobu pronájmu pozemků v majetku letiště a výši nákladů investora se jedná, je důležité zvážit všechna pro a proti, které s sebou tato smlouva přinese,“ doplnil náměstkova slova primátor Pardubic Jan Nadrchal.
Podle náměstka hejtmana pro oblast dopravy Michala Kortyše je nutné v souvislosti s navýšením počtu linek a rozvojem samotného areálu letiště řešit také kapacitu silniční dopravy. „Navýšení toku cestujících samozřejmě bude klást nároky také na dopravní infrastrukturu celé lokality. Hlavní příjezdová trasa je silnicí první třídy v majetku státu, a proto je nutné jednat nikoliv izolovaně, ale také se státem o tom, aby celá lokalita byla adekvátním způsobem dopravně napojena a připravena už v době plánovaných investic,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
 

Zajímavé a poučné: V Litomyšli mají návrhy na usnesení zastupitelstva města k dispozici na webových stránkách města...

Město Litomyšl zveřejňuje před veřejným jednáním zastupitelstva města nejen jeho podrobný program, ale také návrhy usnesení, která budou předložena ke schválení.  Jednání je tedy pro občany velmi otevřené a transparentní.  Nejbližší jednání zastupitelstva bude dne 23. února  a na webu města najdete od 16. 2. návrhy usnesení na tomto odkazu: Návrhy na usnesení Zastupitelstva Města Litomyšle (litomysl.cz)