Českotřebovský deník 49/2023 (17/2)  
KOHOUTI VYDŘELI SEMIFINÁLE, porazili Jaroměř 5 : 1

Poslední pátý čtvrtfinálový zápas se podařil, alespoň co se týče výsledku a právě ten se počítá. Je to maraton, již desátý zápas play-off bez oddechnutí.  Odpovědnost je velká... A tak byly chvíle, kdy jsme se báli, že se vedení zvrátí a zase bude nervozita. Zvláště ve druhé třetině....
Ani třetí třetina nebyla zcela jednoznačná, ale po nevydařeném odvolání brankáře při krátké přesilovce Jaroměře vše vyřešili Kohouti dvěma brankami Augustina a Ostřanského.  Tím se vše zcela vyjasnilo. 
Radost už nám nezkazila ani zápletka před koncem zápasu v podobě branky Jaroměře v 58. minutě a následné vyloučení Tomáše Sedláka a ještě Vojtěcha Vaverky 50 sekund před koncem utkání. Skoro minutu  pak hráli 3 Kohouti proti šesti Jaroměřským.
 Semifinále je před námi. Pro každý postup museli Kohouti sáhnout na dno svých sil.
Branky a nahrávky: 5. Ostřanský (Semorád, Hemský), 27. Augustin (Semorád, Pavlovský), 35. Filip (Schejbal, Veverka) 53. Augustin (Filip, Sedlák), 54. Ostřanský (Augustin, Pavlovský)
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — V. Pražák, V. Daněk, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, P. Jemelka — M. Ostřanský, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip
HC Jaroměř: V. Mrázek (V. Stodola) — D. Voňka, V. Dvořák, P. Kotrč, M. Krejcar, L. Souček, T. Bujňák — A. Holub, V. Háze, J. Kašpar, Š. Rind, V. Záliš, D. Brožek, M. Hájek, T. Kocián, L. Souček
Rozhodčí: Petr Rulíček, Vojtěch Pilný — Jaromír Říha, Tomáš Jiruška.  Diváků 789

Nebudeme-li řádně třídit odpad, tak na to doplatíme všichni

V České Třebové máme nový systém svozu odpadu spojený s tříděním do zapůjčených nádob získaných z dotace. Výsledek je už na množství netříděného odpadu vidět, i když další zlepšení je žádoucí. Systém má ovšem větší náklady než byl svoz netříděného odpadu, každý druh odpadu je třeba svážet zvlášť. Není to ale systém náročný na evidenci, jako např. systém v Ústí nad Orlicí.
Zde zavedli motivační prvek v podobě desetikorunové slevy za jeden svozový pytel (roční maximum je 20 kusů řádně odevzdaných pytlů na poplatníka) se tak městu vyplácí.  Zapojena je zhruba polovina domácností z rodinných a bytových domů. Ovšem evidence je složitá a zaměstnává administrativu, evidují se také problémy s pytli vytříděného dopadu.
Novela zákona o odpadech stanoví limit, při jehož dodržení  město plati za uložení tuny odpadu jen základní poplatek Limit činil nejdříve 200 kilogramů a postupně se snižuje. Letos v roce 2023 může každý občan produkovat maximálně 180 kilo směsného odpadu ročně. Limit se bude časem snižovat až na 120 kilogramů na obyvatele v roce 2029 a poplatek za nadlimitní odpad poroste. V roce 2023 činí tisícovku, v roce 2025 vzroste na 1 500 a v roce 2029 to bude 1 850 korun za tunu.
Před zavedením systému měla Česká Třebová výsledky velmi špatné,  dvousetkilogramový limit na občana byl např. dosažen již v průběhu června 2021. To bylo v době pandemie covidu, kdy byli lidé více doma.  Výsledky v množství komunálního odpadu může městu kazit velkoobjemový odpad, který končí na sběrném dvoře a který se počítá do zákonného limitu. Jistým řešením by možná mohlo být zavedení "re-use centra", kde by staré a zachovalé věci, které by jinak skončily v odpadu, dostaly "druhou šanci". Je třeba přemýšlet o ledasčem, protože městům a obcím nic jiného než pečlivé třídění nezbývá, limity jsou neúprosné. (mm)

Věčný problém parkování  

Svitavy: Rezidenti za parkování odmítají platit 8000 Kč ročně

Jedná se o svitavské náměstí, a další dvě lokality v centru kde údajně bydlí 300 rezidentů. Za roční možnost parkování mají již rok platit nemalé hodnoty. a to se nelíbí. Radnice bude o problému diskutovat....
Ceny parkovného na svitavském náměstí (a dalších dvou lokalitách města) platné od 1. ledna 2023:
prvních 30 minut zdarma  první hodina - 20 korun za každou další započatou hodinu - 30 korun -  200 korun celodenní parkování
parkovací známka pro jedno auto rezidenta – 5 tisíc korun (půlroční), 8 tisíc korun (roční)
parkovací známka pro živnostníky a podnikatele –
3 tisíce korun (půlroční), za každé další vozidlo 5 tisíc korun, 5 tisíc korun (roční), za každé další vozidlo 8 tisíc korun
Česká Třebová: rezidenti platí 400 Kč

Rezidenti u nás platí ve všech lokalitách určených jako placené stanoviště částky, které jsou  ve srovnání s městem Svitavy zcela nepatrné. Snaha neplatit je ale stejná i v tomto případě. Snad proto se nové vedené města zaleklo a zrušilo již vyhlášené nařízení o rezidentním parkování na Trávníku, i když vyhlášení takové zóny mohlo dát právě pro rezidenty jisté záruky na parkování a to za částku 20x nižší než ve Svitavách. Nyní se platí čtyři stovky ročně...

Ústí nad Orlicí: rezidenti platí 300 a 600 Kč ročně dle zóny
Ústí, Svitavy a Česká Třebová jsou  obdobně velká města blízko sebe s podstatně se lišícím přístupem radnice....

Výsledky ankety o nejlepšího sportovce okresu Ústí nad Orlicí 
V samostatném souboru, který najdete ZDE uvádím kompletní výsledky 54.- ročníku ankety o nejlepšího sportovce okresu ú)stí nad Orlicí, kterou organizuje Orlické sportovní sdružení. Podle pravidel této ankety se zahrnují pouze ti sportovci, kteří jsou nominováni ze sportovních oddílů působících v našem okrese. Ti, kteří sportují mimo okres , např. již "za kopcem" v Litomyšli, nemohou být zařazeni. Jde třeba také o sportovce, kteří studují v Praze či jinde na vysokých školách a jsou registrováni v tamních oddílech. Pro ně je zřízena pouze kategorie "Krajánek roku", měla by ale být více obsazená. Jen z České Třebové sem máme koho nominovat, např. Patrika Vebra, mistra ČR v běhu na 5000 metrů, nebo obdobně úspěšného Jana Friše  či Adélu Stránskou.
Mezi vyhodnocenými sportovci jsem napočítal celkem 10 jednotlivců nebo kolektivů, které uvedu nyní společně:
Renata Čadová, Radiový orientační běh, Michal Vebr, brazilské jiu-jitsu,  Josef Herník, trenér tenisového klubu,  Matyáš Maršík, tenis, Monika Veitová - Simonová - cyklistika, Hana Wiedermanová - kuželky TJ Lokomotiva,  ženy oddílu hokejbalu TJ Lokomotiva Česká Třebová, DSC-GYM Česká Třebová,  Šárka Stolínová, plavání TJ Lokomotiva Česká Třebová a také florbalisté - junioři  FbK Orlicko-Třebovsko.   Více ZDE

Další rozvoj svitavské nemocnice
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek odpoledne Svitavy, kde se starostou Davidem Šimkem a místostarostou Pavlem Čížkem jednal mimo jiné o projektech kraje ve městě, mezi které patří rozvoj Svitavské nemocnice či vybudování nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby na nově budovaném obchvatu města.
 „Dlouhodobě hovoříme o dalším rozvoji areálu Svitavské nemocnice. Od roku 2019 máme zpracovaný generel, který spočívá v etapovité modernizaci části objektů lůžkových oddělení, kdy chceme ve Svitavské nemocnici vytvořit moderní pavilony pro poskytování zdravotní péče 21. století. Určitý dluh vůči nemocnici si uvědomujeme, avšak nejprve bylo nutné dokončit stavbu centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici, nový pavilon Nemocnice následné péče v Moravské Třebové a v neposlední řadě pavilon centrálního příjmu v Pardubické nemocnici,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„Pokud by vše šlo podle plánů, tak bychom chtěli dal zahájit práce ve druhé polovině roku 2025. V tuto chvíli jsou předpokládané celkové náklady investičního záměru včetně projektové dokumentace a souvisejících služeb necelých 628 milionů korun včetně daně. Je však samozřejmě otázkou, jak se do této částky promítnou aktuální nárůsty cen stavebních prací a materiálu,“ řekl hejtman.
V rámci generelu rozvoje nemocnice se počítá také s demolici stávajícího objektu, ve kterém sídlí Zdravotnická záchranná služba. Novou základnu kraj připravuje na vznikajícím obchvatu města. „Od konce loňského roku máme vydané společné povolení stavby, která by podle aktuálních propočtů měla vyjít na 112 milionů korun včetně daně. Přes 70 milionů korun bychom mohli získat z Integrovaného regionálního operačního programu, do kterého chceme podat žádost o dotaci. Součástí budovy bude šest garážových stání pro sanitní vozidla, potřebné zázemí pro posádky, ale také výcvikové středisko pro přibližně 25 osob s vlastním vstupem, skladem a sociálním zázemím. V rámci projektu bude realizována i fotovoltaická elektrárna, což odpovídá požadavkům na energetický standard budov. Pokud by vše šlo podle našich představ, tak by mohla být stavba hotová na jaře 2025,“ řekl hejtman.
Školní soutěže a přehlídky  jsou v plném proudu
Po náročném období s covidem se v minulém roce naplno obnovily vedle pravidelné školní docházky i další školní aktivity. Kromě předmětových olympiád jsou to i oborové soutěže nebo přehlídky a výstavy projektů. Koncem předchozího týdne se uskutečnil již 21. ročník mezinárodní soutěže pro střední školy v kosmetické a kadeřnické tvorbě Kalibr cup 2023 v Lanškrouně.
 „Ve školách to opět hýří životem, což mě neskutečně těší. Z debat, které vedu s řediteli a učiteli při svých návštěvách škol, jednoznačně plyne, že právě školní soutěže nebo další aktivity nad rámec běžné výuky během distanční výuky velmi chyběly. Škola by měla děti učit zdravé soutěživosti, podporovat jejich nadání a píli se zdokonalovat. Školní soutěže a projektové přehlídky mají ve vzdělávání pevné místo a považuji je za nenahraditelné,“ říká radní pro oblast školství Josef Kozel.
 Jednou z největších soutěží v regionu je Kalibr cup, který každoročně pořádá Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Lanškroun. Ve svém kadeřnickém a kosmetickém umu zde soutěží žáci a žákyně z různých koutů republiky. V letošním roce se museli soutěžící poprat s tématem Řecké bohyně. Účesovou tvorbu a make-up nejlépe zvládly žákyně z Havířova, v body-artu uspěla žákyně z Pardubic. Ve stejný den se konal na Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích také projektový den 16. ročníku regionálního kola soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR. V plném proudu jsou i okresní kola 15. ročníku soutěže Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji.
 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY

Nádražní ulice vznikala již významná městská komunikace a postavené domy patřily mezi nejlepší ve městě a to již po přelomu století, město nabývalo na významu. Do dnešních  již došlo jen k menším změnám, které se týkaly především přestavby Dělnického domu. Významné pak bylo připojení nového nádraží v roce 1924.