Českotřebovský deník 57/2023 (25.2.) 
Vepřové hody s hudbou 

Je to spojení, které se pořadatelům akce v Semaníně rozhodně vyplnilo. Zcela zaplněný sál a jeviště, na kterém se  odpoledne vystřídaly dvě populární kapely. Od 12 do 14 hodin hráli českotřebovští POUTNÍCI a po druhé hodině odpolední je vystřídala skupina Ahasver, která má v Semaníně vlastně doma. Nikdo se nenudil, bylo do poslouchat, co jíst a co pít.  Spojení Poutníků a Ahasverů je dobrá volba a mohla by se zopakovat. A vepřové hody samozřejmě taky.
Vepřové hody nebyly v Semaníně zvláštností, podobně je požádali hasiči v Chorinově ulici, byly také v Němčicích.  I zde byl Českotřebovský deník a tak se budeme moci podívat i na video jak to dělají také v této lokalitě....


HALOVÉ SPORTY:  KONEC SEZÓNY SE BLÍŽÍ

Volejbal II. liga ženy -  3 dvojkola do konce soutěže. Sokol Geodézie na třetím místě tabulky
Volejbal muži - krajský přebor: SK Rybník bude krajským přeborníkem, Sokol ČT II bude sedmý...

ZPRÁVY Z REGIONU 


Sportovní hala v Lanškrouně pro sport i zemědělskou školu

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil 23/2  Lanškroun, kde se starostou Radimem Vetchým a místostarostou Milošem Smolou jednal o investičních plánech města a aktivitách Pardubického kraje v širším okruhu Lanškrounska. Jednou z připravovaných investic města je nová sportovní hala. S jejím budováním by mohl pomoci kraj s tím, že by mohla sloužit také pro studenty krajské střední zemědělské školy.
„U naší zemědělské školy dlouhodobě přemýšlíme o vybudování sportovní haly, která by pokryla požadavky nejen školy, ale mohla by být využívána také veřejností. Město však má připravený projekt na vlastní sportovní halu, a tak v tuto chvíli budeme chtít pracovat s možností spojení obou záměrů do jednoho, a to včetně možnosti sdíleného financování. Ve spolupráci s městem bychom mohli podpořit stavbu jedné sportovní haly, která by v dopoledních hodinách sloužila studentům zemědělské školy,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Toho vedení města seznámilo také s plánem na vybudování koupacího biotopu umístěného v lokalitě koupaliště u Dlouhého rybníka či o přípravě dvou rozvojových lokalit pro stavbu rodinných domů.
Řeč byla také o investicích do krajských silnic. V roce 2020 jsme dokončili náročnou modernizaci jedenáct kilometrů dlouhého úseku silnice II/315 z Lanškrouna do Skuhrova za 150 milionů korun a následně jsme pokračovali navazujícím úsekem ze Skuhrova až do Ústí nad Orlicí v délce šesti kilometrů za částku přesahující 100 milionů korun. Oba projekty byly podpořené z Integrovaného regionálního operačního programu,“ připomněl hejtman Martin Netolický. V plánu je také kompletní oprava Lidické ulice. „Původně jsme plánovali pouze obnovu živičného krytu vozovky, avšak z hlediska podloží se ukázalo, že se bude muset jednat o rozsáhlejší rekonstrukci. S městem jsme se domluvili, že společně s našimi pracemi by město realizovalo chodníky a veřejné osvětlení. V návaznosti na dostupné zdroje by práce mohly být zahájeny v příštím roce,“ řekl hejtman Netolický.  TZ

Průtah přes Lukavici
již v letošním roce

Na silnici II/310 mezi Letohradem a Žamberkem se nachází obec Lukavice. Na jednání se starostkou Ilonou Severovou dorazil ve čtvrtek odpoledne hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Hlavním tématem jednání byla právě oprava této krajské komunikace. Již v letošním roce by mohla být zahájena oprava průtahu obcí v délce 2,7 kilometru. Na něj by pak měla v dalších letech navázat oprava úseku směrem do Žamberka.
„Oprava celého úseku silnice II/310 z Letohradu přes Lukavici až do Žamberka je nyní jednou z našich priorit z hlediska oprav silnic v tomto regionu. V letošním roce bychom chtěli opravit 2,7 kilometru dlouhý úsek v intravilánu obce, která dokončila budování kanalizace, na které bude nyní celoplošná oprava silnice navazovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se starostkou Severovou hovořil také o zajištění objízdných tras v obci či investičních záměrem pro nejbližší období.
Mezi ně patří například úprava veřejného prostranství u kostela či přestěhování obecní knihovny ze školy a vytvoření malého muzea o historii obce a nejbližšího okolí. Obec na tento projekt prověřuje možnosti získání státních dotací. TZ

 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

Pohledy z Jelenice pokračují. Ten aktuální je z roku 1935 a místo pořízení snímku je opět posunuté. Už nevidíme na pivovar, ale na město a můžeme vidět,. jak se rozvíjelo v předválečné době.  U fotbalového hřiště na Farářství je Jenyštova truhlárna, za ní na snímku je dům čp. 127 u Litomyšlské ulice a stojí dodnes u autobusové zastávky. Začíná zástavba za kostelíčkem a zastavěná je i Hřbitovní ulice, v polích je vidět už zaniklá cihelna. Je vidět i budova městské spořitelny. Vpravo od zástavby Křibu se na konci města tyčí tovární komín bývalé Frankovy textilní továrny - později Vitka, pak Mosilana, ÚZCHV a dnes SPOLSIN. Na Trávníku je stále stará vlastně vesnická zástavba, zřejmá je jen Václavská ulice vpravo..

KUŽELKÁŘI HRAJÍ DIVIZI:  PORAZILI VYSOKO RYCHNOV N. KN.



80 let od tragické smrti plukovníka Miloslava Štusáka

Dne 27. února 2023 uběhlo 80 let od tragického úmrtí českotřebovského stíhacího pilota RAF plukovníka In memoriam Miloslava Štusáka, DFC. Po ukončení všech leteckých kurzů byl 27. srpna 1941 převelen k 313. čs. stíhací peruti, kde létal s letouny Spitfire. Jeho úkolem bylo provádět pozorovací lety nad nepřátelská území, doprovázel konvoje lodí v kanálu La Manche, doprovázet spojenecké bombardéry nad nepřátelská území, hlídkování nad Anglií a tzv. sweepy - hloubkové lety hluboko nad evropskou pevninu.
  Dne 26. června 1942 se stal dosavadní velitel 313. čs. stíhací perutě S/Ldr. Karel Mrázek novým velitelem československé stíhací skupiny pluku (Wing Commander Flying), sestaveného z 310., 312. a 313. čs. stíhací perutě. Tento důstojník velel své peruti s nevšední energií a zápalem, a vždy projevoval mimořádné nadšení dostat se do křížku s nepřítelem.
Svou peruť vedl ve 35 operacích nad nepřátelská území. Jeho peruť pod jeho vedením a výcvikem skvěle bojovala ve všech útočných operacích a dosahovala značných úspěchů. Mezi jeho oblíbené kamarády piloty se kterými neváhal jít do jakéhokoliv souboje s nepřítelem patřili jedni z nejzkušenějších stíhacích pilotů Miloslav Štusák a František Dostál, oba původem z České Třebové.

Celý text Vladimíra Hampla ml. s mnoha obrázky najdete ZDE



„V RYBNICKÉ ŠKOLCE, LÍBÍ SE KAŽDÉMU KLUKOVI I HOLCE „

To je nejen skutečnost, ale i název celoročního programu. Byl vytvořen  podle Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání, kterým se naše dvoutřídní Mateřská školka v Rybníku řídí.  
Jsme školka vesnická, s hojným pobytem v přírodě v lokalitách krásného srnovského potoka a rybnických lesů. Ve výchově a vzdělávání dětí podporujeme zdravý životní styl i ekologické aktivity. Jde nám o to, aby byly děti fyzicky a pohybově aktivní a mohly si hrát v pěkném, čistém a příjemném prostředí. Snažíme se k dětem přistupovat individuálně, nespěchat na ně, umožňujeme jim dokončit započatou činnost. Společně s dětmi vytváříme pravidla soužití ve třídách a dbáme na jejich dodržování. Snažíme se o bezproblémový vstup jak do školky, tak i do první či přípravné třídy, o vstřícnou a otevřenou komunikaci s dětmi, zákonnými zástupci i mezi sebou navzájem.
Ve větší míře s dětmi pracujeme formou nabídky činností, částečně zařazujeme řízené činnosti, rozvíjíme vlastní aktivity dětí a snažíme se ocenit sebemenší pokrok. K tomu všemu nám pomáhá i velké množství didaktických pomůcek.  Dětem i rodičům již několikátým rokem nabízíme lyžařský a plavecký výcvik, projektové dny - Den stromů, Čarodějnice, Den Země, Den matek, otců, Den dětí a jiné. V červnu se nově mohou předškoláci těšit na Školku v přírodě v krásném prostředí Vysočiny - Penzion Zubr, Ujčov, Nedvědice.
V největší oblibě je ale u dětí kroužek angličtiny, kde se seznamují, se základy cizího
jazyka a kroužek logopedické prevence v podobě pravidelného procvičování jazyka, jak u dětí předškolních, tak letos poprvé i u dětí mladších, s podporou klinické logopedky z České Třebové. Každý den je pro děti nový a plný zážitků.
Naše práce nás baví, jsme schopné zdolávat překážky a postavit se jim. Nemáme problém s dětmi    prožít a sdílet různé aktivity. Zatancovat si s nimi, zazpívat, zasportovat, tvořit a ukázat jim, že jsme na stejné vlně jako ony. Podporujeme jejich kreativitu, schopnosti a nasloucháme jim. Více v celé  prezentaci naší práce ZDE