Českotřebovský deník 61/2023 (1/3)    
Nové video Českotřebovského deníku: Masopust v Němčicích 

Uspořádat masopust se vším co k tomu patří není vůbec jednoduché.  Ve městech se nedaří vůbec, větší šance jsou v menších obcích, zvlášť, když mají agilního starostu a další činovníky jako například v Němčicích. Zde je aktivní sbor hasičů,  divadelní spolek Šlégl a také další Člupecký spolek, jejichž společným činem byl právě masopustní průvod v Němčicích a maškarami, které k masopustu patří.  Všechno podrobně zachytil na video Českotřebovský deník díky Liboru Vašinovi.  Je podnětné si ukázku pustit a podívat se, co se dá i v našich podmínkách dokázat. V Němčicích se šlo od Ćlupku dům od domu, všude bylo nachystáno řádné občerstvení Jako povinnost pro hospodyni pak byl vždy tanec s medvědem. Ale byli zde i další tradiční maškary, přesně podle masopustní tradice..... Odkaz na Video je zde:  https://youtu.be/fHhAeB58UcU

Valná hromada Spolku Gymnázia

Tradičním místem pro valnou hromadu Spolku gymnázia byla jako vždy učebna biologie v přízemí školní budovy. Byla to valná hromada volební, takže mimo tradičního programu výročních schůzí byla navíc volba nového sedmičlenného předsednictva spolku na nové funkční období. To ovšem neznamená, že by zprávy o činnosti přednesené jak předsedkyní spolku Danielou Fricovou, nebo zpráva o hospodaření nebyla zajímavá.  
Spolek v minulém roce svou činnost zintenzivnil, rok byl bohatší, bylo uspořádáno hodně akcí, které Spolek Gymnázia finančně podporuje. Veřejnost si tak nemohla nevšimnout loňského Majálesu, publikována byla i akce Škola trochu jinak. Po covidové přestávce byla třeba také školní předvánoční akademie. Velmi publikovaný byl Projektový den na pomoc Ukrajině, při kterém se žáci školy zúčastnili jednak vzdělávacích aktivit, ale také workshopů (např. úklidu lesa). V rámci akce byla uspořádána sbírka na podporu Ukrajiny, při které bylo sebráno 43 tisíc korun. A nebyla to jediná sbírka, kterou se loni  gymnazistům podařilo uspořádat. Při akci Majáles a Majálesové hry se podařilo vybrat 100 tisíc korun. Vybraná suma byla předána společnosti HELPPES na výcvik asistenčního psa pro konkrétní osobu s postižením, Spolek gymnázia také finančně podpořil odměny na lyžařských kurzech tříd. Spolek také podporuje úspěšné studenty, které uspěli na meziškolních soutěžích a olympiádách. A seznam úspěšných jednotlivců a kolektivů je velmi bohatý. Ve vydaném "Informátoru" spolku zabírá  dvě a půl stránky.
Zajímavé bylo také vyslechnout zprávu ředitelství školy. Zde mně velmi potěšilo hodnocení školy při loňské školní inspekci, ale i výsledky testování. Českotřebovské gymnázium bylo vybráno mezi 60 gymnázií v České republice, kde proběhlo ve vybraných ročnících testování např. z matematiky a přirodovědných předmětů.  Nedávno přišly výsledky a podle nich jsme nedopadli vůbec špatně. Gymnázium Česká Třebová se umístilo vždy v první třetině hodnocených gymnázií, tedy do dvacátého místa. K podrobnějšímu  hodnocení testování se jistě ještě dostaneme. Škola má stále dostatek studentů, aktuálně studuje ve 12 třídách nižšího a vyššího gymnázia 347 studentů. Studijní výsledky jsou výborné, s vyznamenáním bylo hodnoceno 188 studentů. Také výsledky u maturit  potvrzují dobrou přípravu ve studiu. Z 59 maturantů loni prospělo s vyznamenáním 32. absolventů.  55 jich dále pokračuje ve studiu na vysoké škole a 4 na vyšší odborné škole.
Na valné hromadě byla také projednán a schválen plán práce na letošní rok 2023,. Spolek se bude opět podílet na zajištění zásadních akcí , především zajištění návštěvy italských studentů u nás v rámci výměnného pobytu, opět bude Majáles nebo zajímavá již tradiční akce Škola trochu jinak, která je rok od roku náročnější.  Ještě mohu informovat o výsledku volby nového předsednictva Spolku gymnázia na příští dvouleté období 2023/2024. Bylo zvoleno těchto 7 statečných: Dana Fricová, Josef Menšík, Petr Poldauf, Dana Řehořová, Milana Soukupová, Eva Vašinová a Jan Watroba. Stateční nejsou proto, že by proti někomu bojovali,  ale proto, že jsou ochotní dále prohlubovat péči školy o studenty a věnovat tomu svůj volný čas. Ono se to nezdá, s členstvím ve spolku je spojena velká odpovědnost. Spolek hospodaří s nemalými finančními prostředky, pomocí kterých podporuje školní akce. V řadě případů to je jediná možnost financování akcí pro studentské akce nebo zájezdy. Vždyť rozpočet spolku na letošní rok má hodnotu 237 tisíc korun.  (mm)


Důležitá návštěva u generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s generálním ředitelem Správy železnic Jiřím Svobodou a starosty Svitav a České Třebové Davidem Šimkem a Zdeňkem Řehákem. Tématem byly mimo jiné investice této státní organizace v regionu včetně modernizace uzlu Česká Třebová či stavu tratí 024 a 025.
„Vzhledem k našim rozvojovým aktivitám na tratích 024 a 025 je důležité, abychom znali záměry Správy železnic v této lokalitě. Například na trati 024 řešíme dva za sebou následující železniční přejezdy, které výrazným způsobem omezují traťovou rychlost v Králíkách. Společně s panem ředitelem jsme se domluvili, že budeme toto téma dále rozvíjet, a to včetně možnosti realizace pilotního projektu na bezdrátovou komunikaci hnacího vozu se zabezpečovacím zařízením,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který ředitele Svobodu informoval i o rozšíření provozu na trati 025. „Také v letošním roce plánujeme, že by vlaky na trati 025 mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi jezdily v období letních prázdnin kromě víkendů i v týdnu. V loňském roce se nám tento provoz osvědčil, a proto chceme i letos turistům nabídnout rozšíření způsobů přepravy v této vyhledávané lokalitě. Dílčím problémem jsou v tuto chvíli technické stavy dvou mostů, kvůli kterým je zde nyní snížena traťová rychlost,“ řekl hejtman Netolický.
Řeč byla také o přípravách na modernizaci železničního uzlu Česká Třebová, což je téma, které zajímalo především starostu města Zdeňka Řeháka. „Modernizace železničního uzlu Česká Třebová je samozřejmě tématem a předmětem diskusí v našem městě, a proto mne zajímá aktuální stav příprav a výhled zahájení této investice přesahující 10 miliard korun. Řeší se také protihlukové stěny, jejich vzhled, ale také výška. S panem ředitelem jsme se domluvili na setkání s pověřenými pracovníky, kteří by nás, jako nové vedení města, o všem potřebném informovali tak, abychom mohli dále předávat tyto informace našim občanům,“ řekl Zdeněk Řehák.
Starostu Svitav a poslance Davida Šimka zajímala možnost modernizace svitavského nádraží, které v tuto chvíli již neodpovídá současným nárokům na cestování. „V roce 2019 jsme dokončili modernizaci prostoru před nádražím, ze kterého se stal moderní přestupní terminál. Nyní řešíme rekonstrukci samotné nádražní budovy včetně zajištění bezbariérovosti, což je v tuto chvíli velký problém. Jsem rád, že pan ředitel tento problém vnímá a v první polovině letošního roku dojde k demolici starých budov. Na druhou stranu jsme vzhledem k pokročilému stádiu příprav dalších velkých projektů Správy železnic realisté. Nicméně je potřeba na stav našeho nádraží upozornit,“ řekl starosta Šimek.TZ

Kohouti odvrátili mečbol. Cestu pavoukem play - off mají velmi trnitou !

HC Kohouti Česká Třebová - HC Nový Bydžov 4 : 3
Branky & sestavy
Branky a nahrávky: 21. Plášek (Daněk, Fúzik), 34. Hemský (Ostřanský, Filip), 43. Filip (Hemský), 47. Pavlovský (Augustin) – 28. Eis (Chára, Postolka), 42. Pilný (Muška), 48. Jebavý (Hlaváček)
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — V. Daněk, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, P. Jemelka — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, P. Fiala, V. Veverka, M. Filip
Stadion Nový Bydžov: F. Veselý (M. Schovánek) — J. Muška, J. Matějíček, P. Zmítko, T. Brotánek, L. Bezděk, J. Heligr — M. Němec, M. Postolka, J. Chára, M. Procházka, S. Eis, D. Jebavý, M. Černý, D. Bureš, M. Hlaváček, J. Pilný
Rozhodčí: Josef Vrba, Petr Rulíček — Pavel Kolář, Tomáš Jiruška  Diváci: 654

Přijměte květnovou výzvu kampaně Do práce na kole!

Region Orlicko-Třebovsko se i letos rozhodl pro území Orlicko - Třebovska zorganizovat lokální výzvu kampaně Do práce na kole, což je motivační výzva pro všechny, kteří se odhodlají po celý měsíc květen přepravovat převážně bezmotorově a udržitelně. Tedy pěšky, na kole či koloběžce nebo poklusem. Cílem a smyslem výzvy je snaha o proměnu dopravních návyků, kdy každý může na vlastní kůži zažít, že pohyb na vlastní pohon (nejen) z práce a do práce může být jednak prospěšný, ale současně i osvěžující pro tělo i mysl.  Jakkoliv každá snaha je prospěšná, podmínkou účasti je minimální překonaná vzdálenost 1,5 kilometru během jedné cesty.
Svým úsilím nejen, že pomůžete přírodě, ale data o cestách, které během výzvy zapíšete do systému, pomůžou při plánování nové bezpečné infrastruktury.
Pokud se chcete dozvědět více, klikněte na https://dopracenakole.cz/kvetnova-vyzva a registrujte se na https://dpnk.dopracenakole.cz/.
Registrujte se (podmínkou registrace je uhrazení účastnického poplatku, což může provést i zaměstnavatel), sestavte tým s kolegy nebo přáteli a těšte se na startovací balíček s trikem (případně nákrčníkem, pokud upřednostníte tuto volbu), díky kterému budete moci zažít zajímavé akce na triko, které pro vás již nyní připravujeme.
Hecujte se a v regionální a celorepublikové soutěži zaměřené na týmovou pravidelnost společně zabojujte o hodnotné ceny.
za Region Orlicko-Třebovsko Karel Švercl, manažer

Ve čtvrtek na vernisáž! 

Ve čtvrtek 2/3 v 17.00 hod. bude v galerii Kulturního centra Česká Třebová zahájena nová výstava – tentokrát výstava fotografií Alžběty Kopecké, která byla nazvána S Magorem.
Fotografie zachycující legendu českého undergroundu, básníka Ivana Martina Jirouse v letech 2000-2011 opatřila fotografka Alžběta Kopecká nejenom při jeho vystoupeních, ale i v intimních chvílích každodenního života. Alžběta Kopecká, rodačka z Pardubic dnes žijící v Rybníku u České Třebové, pořídila výjimečný dokumentární materiál mapující poslední roky bytí známého disidenta, držitele Ceny Jaroslav Seiferta či Ceny Toma Stopparda.
Na vernisáži, která se koná 2. 3. 2023 od 17.00 hodin, vystoupí Lucia Piussi a Eva Turnová (Živé kvety, Plastic People of the Universe). Výstavu zahájí Josef Jan Kopecký a John Bok, další undergroundová legenda.
Výstava potvrá od 2. března do 26. března 2023. Otevřeno denně 9.00–12.00 a 14.00–17.00 hodin.

Kde se daří vracet děti z dětských domovů do jejich rodin

Pardubický kraj se dlouhodobě zabývá transformací péče o ohrožené rodiny a děti.  Zkušenosti dobré praxe k tomu čerpá ze zahraničí, například z Nizozemska nebo Islandu, ale také ze zařízení u nás, kde jsou v této oblasti v něčem napřed. Takový je například Soukromý dětský domov SOS 92, který nyní sídlí na několika místech ve středočeské Dobříši. Inspirovat se tam zajeli zástupci kraje včetně radních pro sociální péči a neziskový sektor Pavla Šotoly a školství Josefa Kozla i několika ředitelů krajských dětských domovů.
„Dětské domovy v Pardubickém kraji se za posledních osm let výrazně proměnily. Jako jediný kraj v republice jsme prosadili, že do transformace vstoupila všechna naše zařízení pro ohrožené děti. Znamenalo to nejen hledat a vytvářet pro děti a jejich pečovatele komunitní bydlení podobné rodinnému, ale hlavně měnit mnoha lety zajetý způsob péče. A tam naše cesta stále pokračuje,“ řekl Pavel Šotola k současnému stavu transformace.
Dobříšský dětský domov je výjimečný tím, že má třikrát větší procento dětí, které se mohou vrátit do své vlastní rodiny, než je celostátní průměr. „Právě na práci s rodinou jsme se sem přijeli podívat. Jsem rád, že se s tím mohli seznámit i naši ředitelé a slyšeli konkrétně, jak to funguje, a že i případy zprvu nepravděpodobné se mohou časem při trpělivém a správně cíleném úsilí vyřešit,“ sdělil Josef Kozel.
I já mám mámu
Ředitelka dětského domova Tereza Jandová představila hostům projekty, které zde pomohly: „Jsme dětský domov, který chce být partnerem rodičů, jež se nedokáží nebo nemohou starat o své děti. Jsme dětský domov, který si stojí za tím, že dítě svou rodinu potřebuje a má na ni právo,“ říká v projektu I já mám mámu. Ten je zaměřený na podporu a udržení vazby mezi rodičem a dítětem v zařízení. Podstatou projektu je rozšíření pracovního týmu o terénního sociálního pracovníka, který rodinám pomáhá s vytvářením bezpečného prostoru pro jejich děti. Snaží se o co nejčetnější bezpečný kontakt mezi dítětem a jeho rodinou, mapuje možné zdroje i v širší rodině a pomáhá rodinám s převzetím dítěte do své péče.
Vím, kdo jsem
Dalším příkladem je projekt Vím, kdo jsem. Vychází ze skutečnosti, že děti žijící mimo vlastní rodinu mají problémy s identitou. Proto, aby děti dobře zvládly zpracovat traumata, která v rodině zažily a zároveň traumata ze separace, je nutné je terapeuticky ošetřit, aby mohly vyrůstat ve zdravě sebevědomého člověka. K tomu domov využívá terapeuticky zaměřený přístup pracovníků a zážitkové pobyty.
Práce s rodinou je v kraji priorita
Dlouhodobým cílem transformace péče o ohrožené rodiny a děti v Pardubickém kraji je, aby se tolik dětí nemuselo rodičům odebírat. „Hledáme způsoby, jak ohroženým rodinám pomoct předtím, než situace dojde moc daleko. Až potom je dalším mezistupněm pěstounská péče a až nakonec dětský domov. V tom chceme sladit kroky i s orgány sociálně-právní ochrany dětí a nabídnout informace o nových možnostech také příslušným soudům,“ dodal na závěr Pavel Šotola.