Českotřebovský deník 67/2023 (7/3)    
VOLEJBALOVÉ ÚSPĚCHY V KRAJSKÉM KOLE TURNAJE  SŠ

Ve čtvrtek 2. března 2023 jsme se zúčastnili krajského kola ve volejbalu SŠ, které se konalo ve Slatiňanech. Z okresních kol postoupilo družstvo dívek i chlapců, takže jsme se do Slatiňan vydali společně mikrobusem.
V prvním zápase dívky hrály proti Gymnáziu Litomyšl. Hra byla vyrovnaná, ale naše týmová práce a odhodlání nás nakonec dovedly k vítězství 2:0. V druhém utkání jsme se potkaly s Gymnáziem Chrudim. Opět jsme dokázaly hrát jako tým a vyhrály jsme 2:0. Poslední zápas jsme hrály proti Gymnáziu Pardubice. Bohužel jsme prohrály 1:2, ale i přesto jsme bojovaly a užily si skvělou hru.
Chlapci měli soupeře z Gymnázia Svitavy, SPŠCH Pardubice a SPŠ Chrudim. Ve všech třech zápasech dokázali porazit soupeře 2:0.
Máme obrovskou radost, že obě družstva zvítězila. Byl to pro nás náročný, ale zároveň velmi zábavný den plný sportovních zážitků. Oba týmy hrály pěkný volejbal a nevzdaly to ani v nejtěžších chvílích zápasu. Každý z nás byl důležitou součástí týmu a bez naší spolupráce bychom nedosáhli vítězství.
Chceme poděkovat paní učitelce Peroutkové, která nás podporovala po celou dobu turnaje.
Sestava dívek: Kristýna Vernerová, Adéla Dušková, Eliška Pešková, Sára Horáková, Barbora Koubová, Barbora Očenášová, Karolína Kolářová, Lucie Potštejnská
Sestava chlapců: Michal Bělka, Vladislav Hruška, Samuel Svoboda, Tomáš Kalousek, Jan Kalas, Josef Bureš, Matěj Kubasa, Matěj Štantejský
Kristýna Vernerová a Adéla Dušková, 4.C  (Více fotografií z turnaje najdete ZDE)

HLINSKO: BYTY - DIGITÁLNÍ RENTGEN - ZKLIDNĚNÍ DOPRAVY

Hejtman Martin Netolický navštívil v úterý ráno Hlinsko, kde se setkal se starostou města a krajským radním Miroslavem Krčilem, místostarosty Radkem Nevolem a Petrem Svobodou a tajemnicí úřadu Martou Novákovou. Řeč byla o investičních aktivitách města, oblasti zdravotnictví či zklidnění dopravy na státní silnici I/34.
 „V Hlinsku naše Nemocnice Pardubického kraje provozuje rentgenologické pracoviště. To dříve zajišťovala soukromá společnost, kterou jsme v roce 2017 koupili. Jednalo se pro nás o zlomový moment, který znamenal návrat výkonů v oblasti radiodiagnostiky do naší společnosti. Nyní chceme otevřít debatu o pořízení digitálního rentgenu do Hlinska, což usnadní práci samotným zdravotníkům, ale také zvýší průchodnost pracovištěm. Stávající rentgen je 14 let starý a v krátkodobém horizontu by si zasloužil obměnu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Starosta Krčil hejtmana seznámil s plánem na výstavbu 24 bytů v budově bývalého generálního ředitelství společnosti ETA, kterou město odkoupilo za pět milionů korun. „V tuto chvíli disponujeme stavebním povolením na rekonstrukci bytových jednotek a teď nás čeká dokončení prováděcí dokumentaci, finalizace rozpočtu celé stavby a nachystání výběrového řízení na zhotovitele. Součástí prací bude i oddělení budovy od průmyslového areálu, její začlenění do prostoru sídliště a dvě ordinace v prostoru bývalé osobní vrátnice,“ uvedl Miroslav Krčil a dodal, že město nyní projektuje budování dalších přibližně 90 bytů v lokalitě za teplárnou a připravuje 22 stavebních parcel v místní části Chlum a osm v Srní.
Řeč byla také o plánech na rekonstrukci bývalého zámečku v Chlumu. „Cílem města je rozšířit možnosti vyžití turistů, kteří navštíví Veselý Kopec, Betlém či nedaleké Peklo Čertovina. V Chlumu by v budově bývalého zámečku měly vzniknout výstavní prostory Muzea hraček, dále pak sál pro 60 lidí či prostor pro služby jako například pošta. Město tak pokračuje v investicích do svých místních částí, mezi které patří vedle Chlumu a Srní také Blatno, Kouty a Čertovina,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Toho vedení města seznámilo také s projektem na nové zábavně vzdělávací centrum nazvané PLANETA Hlinsko. To bude zaměřené na geologii a fyzikální jevy. Umístěné bude v horních dvou patrech bývalé administrativní budovy firmy ETA, kde již nyní funguje obnovené střední učiliště. Na stavební práce, které jsou nyní před dokončením, plynule naváže výroba a umístění expozice určené pro školy a rodiny s dětmi.
Tématem jednání byly také investice pro zklidnění dopravy na státní silnici I/34. „Město identifikovalo dvě problematická místa na silnici I/34, která jsou z hlediska intenzity dopravy nebezpečná. Jedním z těchto míst je křižovatka u benzinové pumpy a supermarketu. Právě za benzinovou pumpou město vybudovalo stavební parcely a s tím také souvisí zvýšení provozu na této křižovatce. Proto by zde bylo vhodné vybudovat kruhový objezd, který zklidní dopravu a umožní bezpečný výjezd z této lokality,“ řekl hejtman Netolický s tím, že druhý plánovaný kruhový objezd by měl vzniknout u odbočky na Holetín.

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Poblematiku českotřebovského nádraží neopouštíme. Snímek nás vrací do roku 1924, kdy se dokončovala stavba nástupišť osobního nádraží. Nejdříve byla vybudována dvě, později také třetí a čtvrté. Byla to zásadní přestavba, se kterou jsme si vlastně vystačili dodnes. Přesto se chystají modernizační změny, zvýšení plochy nástupišť bezbariérovost, prodloužení podchodu až na druhou stranu kolejiště . Podchod k dílnám vybudovaný právě při stavbě tohoto nádraží bude zrušen. Přidávám ještě novinový text  Václava Bidla z Okresního věstníku z roku 1927, který tehdejší přestavbu nádraží zdůvodňuje a vysvětluje:

Postřehy: Nová a nová parkoviště a likvidace volných, zelených ploch?  

Jsou opravdu nutná 3 auta v rodině? Prostě 2. a 3. auto bude na odstavném parkovišti nebo v garáži a řidič se bude muset projít pěšky. V týdenní rozesílce Mobilního rozhlasu jsem četla, kolik v ČT přibude starých lidí. Začíná se mě to taky týkat a když vidím, jak se to řeší, není mi z toho volno. Staří lidé budou velký problém a zdá sem že přednost budou mít parkoviště.  Jsem zvědavá, jak se projeví zákaz spalovacích motorů a kolik aut tady zbude. Není to vůbec jednoduché, co nás v budoucnu čeká. VV

Informace o letošním ročníku soutěže Inspirativní region. 

e vytvořena podstránka Inspirativní region 2023 a na ní jsou základní informace o soutěži, online formulář pro přihlašování projektů, informace o partnerech soutěže a organizacích poskytující záštitu. 
Obce, města, městské části, mikroregiony a kraje mohou přihlašovat své projekty od 6. 3. do 30. 4. 2023. Následně zasedne odborná komise složená ze zástupců partnerů soutěže a pracovníků CzechInvestu, která vybere 5 nejlepších projektů. Vyhlášení se uskuteční na veletrhu chytrých řešení pro města URBIS.  Zkuste se zamyslet, zda je v rámci Vaší obce cokoliv inspirativního a to v jakékoliv oblasti a přihlaste se do této soutěže.

Vysoké Mýto udělí 16. 3. Ceny města. Je nebývale vysoký počet nominací  

V Šemberově divadle na slavnostním večeru ve čtvrtek 16. března od 19.00 budou předány Ceny města Vysokého Mýta za mimořádné výsledky, výkony a počiny jednotlivců, kolektivů a spolků v roce 2022.
„Tradice udílení výročních cen v našem městě sahá až do poloviny 90. let. Je to příležitost, jak ocenit úspěchy a úsilí občanů a poděkovat ji za výbornou reprezentaci našeho města,“ řekl starosta František Jiraský. Předávání cen doplní kulturní program, ve kterém vystoupí Junior Big Band ZUŠ Vysoké Mýto. Slavnostním večerem provedou moderátoři Karel Hegner a Karel Telecký.
Do čtyř kategorií - Cena města za kulturu, za sport, pro studenta/žáka roku a Cena Přemysla Otakara II. přišlo od veřejnosti 47 nominací. O držitelích cen rozhodlo zastupitelstvo 22. února v tajném hlasování. Zajímavé ovšem je, že všechny nominace na udělení cen města byly zveřejněny. Jsou rozděleny do čtyř oblastí:
VÝROČNÍ CENA ZA KULTURU (7 nominací) 
VÝROČNÍ CENA ZA SPORT (17 nominací) 
VÝROČNÍ CENA PRO STUDENTA/ŽÁKA (7 nominací)
CENA PŘEMYSLA OTAKARA II. (9 nominací)

Prezidentskou inauguraci završí Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor pod taktovkou dirigenta Jakuba Hrůši

V průběhu závěrečné části inaugurace nového prezidenta Petra Pavla, která proběhne 9. března 2023 od 18:00 hodin v katedrále sv. Víta, vystoupí Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor za řízení světově uznávaného českého dirigenta Jakuba Hrůši. Společně provedou vedle státní hymny tři symbolická díla – Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka a Te Deum téhož skladatele. Sólových pěveckých partů se ujmou sopranistka Kateřina Kněžíková a basbarytonista Adam Plachetka. Pražský filharmonický sbor připraví jeho hlavní sbormistr Lukáš Vasilek.

 

Upravená program obnovy venkova zohledňuje místní části obcí 

Do Jenišovic nedaleko od Chrudimi přijel na jednání se starostkou Alenou Serbouskovou a místostarostou Davidem Pitrou hejtman Martin Netolický. Řeč byla mimo jiné o obnově techniky místních hasičů. Těm obec v minulosti pořídila s krajskou dotací nový dopravní automobil a nyní řeší nákup kompletně vybaveného požárního vozíku. Velkou investicí pak bude budování kanalizace.
„Jenišovice se velmi intenzivně věnují svým dobrovolným hasičům a hasičskému sportu. Také díky krajskému příspěvku mají hasiči nový dopravní automobil, na který jsme přispěli 300 tisíc korun. Nyní obec plánuje pořídit přívěsný vozík, který je plně vybavený k zásahům. V kombinaci s automobilem tak hasiči získají plnohodnotné vybavení pro zásahy. Hodnota takového vozíku se pohybuje na částce okolo 900 tisíc korun s tím, že obec by měla získat 450 tisíc korun od generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. V rámci našich možností bychom tuto investici podpořili dotací z krajského rozpočtu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Ten s vedením obce řešil také nastavení krajského Programu obnovy venkova, který doznal změn a zohledňuje obce s více místními částmi. „V našem kraji je přes 800 sídel a výjimkou nejsou obce, které mají 10 a více místních částí. Proto jsme v loňském roce upravili Program obnovy venkova tak, že obce, které mají pět a více místních částí, mohou podat dvě žádosti. To se týká i Jenišovic, které mají pět místních částí - Jenišovice, Mravín, Štěnec, Zalažany a Martinice,“ řekl hejtman, který starostku seznámil s plánovaným dotačním titulem na podporu zachování poštovních služeb na obcích.
Velkou investicí pro obec bude do budoucna budování kanalizace. Záměrem vedení Jenišovic je začít stavbu v roce 2025. Předpokládaná hodnota se nyní pohybuje na částce přibližně 70 milionů korun. „Pro každou obec je budování kanalizace velkou finanční zátěží, která často znamená úvěr a potřebu vnějších dotačních zdrojů. V rámci krajských dotačních programů mohou obce budující kanalizaci získat až osm milionů korun rozdělených do dvou po sobě jdoucích let,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický, který se seznámil také se záměrem na opravu kulturního domu v obci. Součástí by mohlo být také přestěhování obecního úřadu. Ve stávající budově by pak mohly vzniknout další byty.  TZ


Obchvat OPOČNA bude dokončen napřesrok

Druhá část obchvatu Opočna by mohla být hotová dříve, než Královéhradecký kraj předpokládal. Stavební práce jdou totiž rychleji oproti původnímu plánu a řidiči by se tak po něm mohli projet už v příštím roce.
Nová, jeden a půl kilometru dlouhá silnice propojí první část obchvatu od kruhové křižovatky U Jordánku s výpadovkou na Třebechovice pod Orebem.