Českotřebovský deník 69/2023 (9/3)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Vernisáž výstavy kurzů kresby a malby Univerzity třetího věku

  V neděli podvečer byla v restauraci Eva na Splavě malá slavnost - vernisáž  již druhé výstavy kurzu kresby a malby Univerzity třetího věku, který organizuje českotřebovský Dům dětí a mládeže. Vernisáže se zúčastnili hosté - místostarostka Zuzana Nejedlá, předsedkyně   spolku Senioři ČR v České Třebové Miloslava. Kroftová, ředitelka DDM Kamarád Česká Třebová Mgr. Jana Endyšová a lektorka kurzů volného času Hana Jánošíková. Kurzy malby a kresby pořádá Univerzita Třetího věku od svého založení a jejich vedoucí je  Ludmila Rašnerová. 
Restaurace Eva je nyní na více než dva měsíce zcela zaplněna pracemi uvedených kurzů. Zde budou veřejnosti na očích daleko lépe než např. ve výstavní síni Kulturního centra, kde by byla výstava pouze krátkodobá. V letošním roce se obdobná výstava do programu Kulturního centra ani nevešla, takže  prostory  v Evě na Splavě budou více než důstojnou náhradou.
Své práce vystavuje 10 účastníků kurzů: Vlasta Paříková, Alena Štegnerová, Bohumila Hubená, Anna Málková, Jana Domlátilová,  Zdeňka Renčínová, Božena Báchorová, Ing. Jana Čiklová, Pavel Vorba a Marie Latová, která se osobně vernisáže nemohla zúčastnit. 

Porovnáváme ceníky za stravu a ubytování v Domovech pro seniory v okolí

Při porovnávání ceníků zveřejněných  na webech sociálních služeb a domovů důchodců zjišťujeme že se postupně všechny ceníky sjednocují na maximálních možných hodnotách podle zmíněné vyhlášky 505/2006 Sb dle znění poslední novely pro rok 2023 nebo na hodnotách zveřejněnému stropu velmi blízkých. Prozkoumal jsem ceníky domovů pro seniory ve Sloupnici, v Litomyšli, v Lanškrouně, Šítech a také v Domově sv. Zdislavy v Červené Vodě.  A všude tak je podle typu ubytování nastavena ta nejvyšší cena, kterou  novelizovaná vyhláška umožňuje, nebo se k ní cena velmi blíží tak, to je vlastně také stanoveno v Sociálních službách v České Třebové. Výjimku tedy zatím tvoří Domov důchodců v Ústí nad Orlicí (250 ubytování a 192 strava denně) a také ve Vysokém Mýtě a ve Svitavách, kde jsou ceny nastaveny takto: 250 ubytování a 205 strava (denně).

Českotřebovský Ámos pokračuje

Ocenění Českotřebovský Ámos bylo poprvé udělováno v roce 2019, jako zvláštní ocenění pro pedagogické pracovníky,jejichž práce byla v předchozí době ne tolik oceňována, kolik by  bylo třeba.  Podnět k zavedení této ceny dala bývalá starostka města Mgr. Magdalena Peterková, která svůj profesní život strávila v pedagogickém procesu a tak na vlastní kůži poznala co  práce učitele přináší. Město je zřizovatelem základních i mateřských škol, také základní umělecké školy a Domu dětí a mládeže a pečovat o to, aby zde probíhal pedagogický proces na úrovní je vlastně jeho povinností. Také proto, že práce učitelů je dlouhodobě systematicky veřejností podceňována.  K ocenění byly vybrány nejen učitelé škol zřizovaných městem, ale také střední školy a soukromá základní škola Na rovině  Na všech školách ve městě probíhá od roku 2019 anketa, ve které učitelé, studenti nebo i rodiče vybírají nominanta pro ocenění, udělované ke Dni učitelů. Protože  nelze jednoduše porovnávat podmínky na školách různého typu, tak Českotřebovský Ámos není jeden jediný, ale každá škola si vybírá svého oceňovaného učitele.  Že jde o ocenění prestižní lze doložit i tím,, že všichni dosavadní držitelé tohoto tzitulu jsou uvedení na Wikipedii pod heslem Česká Třebová.  A jde tedy o oceněné pedagogy v let 2019 - 2022.  Tituly Českotřebovský Ámos byly udělovány také v době covidu, pouze se vyhlášení cen v letech 2020 a 2021 nemohlo konat veřejně, ale díky omezením  v obřadní síni města.
Ocenění v letošním roce bude opět uděleno jako v loňském roce v Malé scéně  a to ve čtvrtek 30. března od 15 hodin. Slavnosti v předchozích letech 2020 a 2021 byly zaznamenány Českotřebovským  deníkem, můžeme si to připomenout ZDE:

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Snímek starého českotřebovského nádraží přibližuje atmosféru cestování po železnici někdy kolem roku 1918/1920....
Pavel Stejskal, odborník na železnici dodává:  Lokomotivy, vyfocené z budovy výtopny, tzv. Kruhovky, byly vyráběné v letech 1906 - 08.U StEGu řada 38, kkStB 760. ČSD pak řada 344.1. Tyto lokomotivy se v provozu běžně vyskytovaly v České Třebové na vlacích i na posunu. Snímek byl pořízen odhadem v letech 1918-20. Lokomotivy jsou takové zašlé, na boku budky je jen plechová tabulka s řadou, bohužel nečitelná. Vedle stojící vůz má doposud označení (opět nečitelné) z dob Monarchie, kdy se těsně po jejím rozpadu mnoho vozů ještě nepřeznačených, toulalo po kolejích někdejšího Rakouska-Uherska. 

 

Kostel na sjezdovce v Čenkovicích bude mít nové využití

Evangelický kostel v Čenkovicích vlastní od roku 2021 manželé Morávkovi, kteří mají další plány na jeho záchranu a oživení. Ve středu tyto plány projednali s hejtmanem Martinem Netolickým. Zděný kostel byl postaven v roce 1828 na místě původního dřevěného kostelíku. Od 70. let 20. století je v soukromých rukách.
Manželé Morávkovi kopili evangelický kostel u sjezdovky v Čenkovicích v roce 2021 a postupně řeší jeho úpravy a otevření veřejnosti. Prozatím dokončili vyklizení a vyčištění kostela, drenáž obvodového zdiva a zpevnění základů. Zároveň založili spolek na obnovu kostela a registrovali objekt do seznamu brownfieldů, což je jeden z předpokladů pro žádosti o dotace. Kostel je dlouhodobě problémem obce a je v neutěšeném stavu, proto si umím představit dílčí pomoc z krajského rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Manželé Morávkovi do budoucna plánují velkou míru využití bývalého kostela pro veřejnost. „Rádi bychom kostel upravili tak, aby v něm bylo možné pořádat veřejné akce jako koncerty, přednášky či besedy. Ve věži by mohla vzniknout také galerie pro prezentaci regionálního umění. Součástí objektu by měly být také tři apartmány pro rekreaci veřejnosti. Všechny naše plánované úpravy jsou konzultované s památkáři, od kterých jsme obdrželi kladné stanovisko,“ sdělila Dana Morávková.

V kraji sídlí i další státní a krajské organizace. Dobře spolupracují.

V sále Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje se uskutečnilo setkání hejtmana Martina Netolického se zástupci institucí se sídlem v regionu. Mezi účastníky tak patřili zástupci složek IZS, finančního úřadu, úřadu práce, krajské hygienické stanice či pozemkového úřadu. Cílem těchto pravidelných setkání je výměna podnětů, zkušeností a případně námětu k řešení jak z hlediska krajské samosprávy tak Krajského úřadu Pardubického kraje.
„Ačkoliv se s některými institucemi setkáváme v rámci řešení dílčích záležitostí pravidelně, tak je obdobné setkání možností výměny zkušeností nejen mezi krajem a institucemi, ale také mezi účastníky navzájem. Zatímco v době koronavirové pandemie jsme se setkávali pravidelně primárně se složkami IZS a Krajskou hygienickou stanicí, tak s počátkem války na Ukrajině jsme intenzivně spolupracovali především s hasiči, policií, ale také Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra a Centrem pro integraci cizinců. Každá situace, se kterou se musíme jako kraj vyrovnávat nad rámec svěřených kompetencí, přináší nové výzvy a je dobré, když spolu všechny instituce v kraji umí hovořit a spolupracovat. V našem případě mobu říci, že spolupráce je dlouhodobě na velmi vysoké a profesionální úrovni,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten si v průběhu setkání vyslechl například informace Českého statistického úřadu, jehož zástupci poděkovali za spolupráci krajskému úřadu z hlediska organizace voleb.
Zástupci složek integrovaného záchranného systému shrnuli především rok 2022 z hlediska zásahů a výjezdů, ale informovali také o připravovaných investičních akcích do svého majetku. Hejtman Martin Netolický v té souvislosti připomněl plány kraje z hlediska zázemí Zdravotnické záchranné služby. „V tuto chvíli připravujeme vybudování nových základen v Litomyšli a ve Svitavách a vzhledem k narůstajícímu počtu výjezdů jsme otevřeli debatu také nad novou základnou v České Třebové. K tomu řešíme posílení posádek v Červené Vodě a Vysokém Mýtě,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Na setkání vystoupili například také zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, Státního pozemkového úřadu, Úřadu práce, Celního úřadu či Agentury ochrany přírody a krajiny.

Podpora pro myslivecké spolky 

Pardubický kraj dlouhodobě podporuje myslivecké spolky například v činnosti zabezpečování úseků silnic před dopravními nehodami způsobenými zvěří, nebo nově od loňského roku nabízí podporu kurzům mladých adeptů myslivosti. Myslivcům, ale i chovatelským spolkům kraj poskytne přes milion korun.
Střety se zvěří na našich silnicích přetrvávají a pravidelně způsobují řidičům problémy, které mohou být i život ohrožující. Každá aktivita, která snižuje toto riziko, je přínosem a je třeba ji podpořit. Okresní myslivecké spolky zajistí nákup repelentů a přidělí je vybraným uživatelům honiteb ve své působnosti. Peníze určené mysliveckým spolkům by měly také pokrýt nákup učebních pomůcek pro kurzy mladých adeptů myslivosti. Podpoříme rovněž spolky a další subjekty, které pořádají chovatelské výstavy nebo jiné zajímavé akce, jichž se pravidelně účastní široká veřejnost. Jsou to například gastronomické akce, výstavy zemědělské techniky či drobného zvířectva,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil s tím, že Pardubický kraj mezi subjekty rozdělí částku přesahující milion korun.


Před rokem byl v Pardubicích otevřen první Institut Paměti národa a jeho interaktivní expozice Tichá hrdinství

Institut Paměti národa Pardubice oslaví své první výročí natáčením oblíbeného podcastu Dobrovský & Šídlo. Oba pánové se tak symbolicky “vrátí na místo činu,” protože byli 15. března 2022 čestnými hosty slavnostního otevření Institutu Paměti národa v Machoňově pasáži.
Natáčení a neformální oslava narozenin Institutu proběhnou v pondělí 13. března 2023 od 18 hod. v Kongress Centre Pardubice.  Hlavní součástí IPN Pardubice je expozice Tichá hrdinství, která prostřednictvím moderních technologií vypráví návštěvníkům skutečné příběhy 20. století. Přístupná je nejen pro školy ale i pro širokou veřejnost. Expozici navštívily v průběhu roku také osobnosti, jako je Aneta Langerová, Karel „Kovy“ Kovář, spisovatelka Markéta Lukášková nebo písničkář Michal Horák. “Školy absolvují, vedle prohlídky samotné expozice, ještě jeden ze tří tematických workshopů Židé v protektorátu, Druhý odboj nebo Političtí vězni. Podle ohlasů žáky i jejich učitele tento téměř čtyřhodinový  program velmi baví, o čemž svědčí i návštěvnost, kdy za uplynulých dvanáct měsíců program pro školy zažilo 2 236 žáků a studentů z téměř stovky škol,” prozrazuje Michal Bureš, ředitel Paměti národa Východní Čechy.
Vedle expozice je Institut také místem setkávání. V prvním roce měli návštěvníci možnost zúčastnit se 30 besed a přednášek s celou řadou velmi zajímavých hostů. Byl mezi nimi v té době „jen“ armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, kněz a církevní historik Tomáš Petráček, youtuber Karel “Kovy” Kovář, novinář Miroslav Karas, disidentka Anna Šabatová nebo historik Petr Blažek. Pravidelný pondělní program zveřejňuje IPN Pardubice na svých webových stránkách a na sociálních sítích.
V rámci oslavy prvního roku od otevření získají návštěvníci o prodlouženém víkendu 16. až 19. března 25% slevu na vstupné. Vzhledem k omezené kapacitě je doporučené zakoupit vstupenky předem online.
Plány do budoucna? Vyjma letních prázdnin pokračuje už tradiční cyklus pondělních programů, každý týden od 18:30  hodin se ve Vzdělávacím centru IPN něco děje. Na podzim se rozšíří expozice Tichá hrdinství o nový obsah - kromě  osudů pamětníků z období 2.světové války bude možné prožít prostřednictvím příběhů dalších dvou hrdinů složité  období 50.let minulého století. Dobrodružství pokračuje.  Více informací na webových stránkách institut.pametnaroda.cz/pardubice.  

  • Hudební festival Skuteč 2023 zahájí komická opera
    V neděli 19. března ve Skutči slavnostně zahájí 18. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Festival zůstal věrný své tradici – nabídce rozdílných hudebních žánrů a stylů, jejich vzájemnému křížení a odlehčenému programu, na který chce nalákat i posluchače, které klasická hudba příliš neláká.
    V duchu výše uvedené charakteristiky program v neděli 19. března v 16 hodin odstartuje jedna z vrcholných oper W. A. Mozarta Così fan tutte v provedení Moravského divadla Olomouc. Takové jsou všechny aneb Škola milenců (dnes vypouštěná druhá polovina názvu), tak zní v překladu titul třetí opery, která vznikla z uměleckého partnerství libretisty Lorenza da Ponteho a skladatele W. A. Mozarta – příběh o na první pohled neškodné sázce o ženskou věrnost. V lidských vztazích ale nikdy nic není černobílé a v této opeře to platí obzvlášť. Mozart tak vlastně navázal na předešlá díla Don Giovanni a Figarova svatba, která lze těžko zařadit do nějaké škatulky – vždy z nich na nás mezi dramatem vykukuje uličnický úsměv, a naopak za smíchem se ledaskdy skrývají slzy a hněv.
    Nastudování olomouckého divadla se drží klasické předlohy. „Jsou tam ovšem i moderní prvky, především v psychologii postav. Samotné libreto je plné textových dvojsmyslů, je to krásná hra se slovy. To, co v této opeře platilo před dvě stě třiceti lety, platí i dnes – my ženy jsme marnotratné a máme rády pozlátko, stejně tak se pro muže rády krášlíme. Vyznění opery rozhodně nepotěší feministky,“ upozornila režisérka. Téma zkrášlování dámského zevnějšku se odráží i v podobě scény, které vévodí obří pudřenka. „Celá scéna je podána vskutku velkoryse a musím smeknout před kolegy z dílen dekorací, kteří se zhostili nelehkého úkolu a dokázali pětimetrovou pudřenku rozpohybovat tak, že se sama otvírá a zavírá. Myslím, že se diváci mají na co těšit nejen po stránce hudební, ale i vizuální,“ dodal ředitel Moravského divadla David Gerneš.
    Podrobnosti k uvedenému představení i programu celého festivalu najdou zájemci na webu www.hudebniskutec.cz, vstupenky lze koupit na www.vstupenkyskutec.cz.