Českotřebovský deník 70/2023 (10/3)  
Po 4 letech zase přijede Protidrogový vlak

Město Česká Třebová objednalo na 12. dubna 2023 u Nadačního fondu Nové Česko jednodenní přistavení Protidrogového vlaku REVOLUTION TRAIN na českotřebovské nádraží. Cena této objednávky činí 148 tisíc korun.
Co vlastně bylo objednáno:
pořádání a realizace protidrogového programu REVOLUTION TRAIN pro vzdělávací zařízení a veřejnost. Město se při této příležitosti  zavázalo poskytnout  seznam vzdělávacích zařízení do 30 dnů před přistavením vlaku. Realizace akce zahrnuje přípravu preventivní akce na klíč včetně:
- komunikace se vzdělávacími zařízeními a příprava harmonogramu prohlídek
- zajištění tiskových prohlášení a závěrečných zpráv, propagačních materiálů, plakátů atd.
- přistavení vlaku na místo plnění a jeho zpřístupnění od 8:00 do 19:30, začátek poslední prohlídky je v 18:00 - zajištění protidrogového programu pro každou skupinu v délce 100 minut
- zpracování závěrečné zprávy a vyhodnocení dat z dotazníkového šetření ve školních skupinách nejpozději do 3 měsíců po skončení programu v místě plnění
Více o  tom, co Revolution vlak přináší a již také přivedl píšeme v samostatném textu ZDE

Smlouva o zadání personálního auditu MěÚ  zveřejněna 

Zhotovitel personálního auditu: UnitX s.r.o. zast. Ing. Danielem Vlčkem, Bc. Martinem Havlíkem, jednateli Italská 2581/67, 120 00 Praha 2.
Termín zahájení plnění je stanoven nejdříve od února 2023 a termín ukončení plnění je stanoven nejpozději do 30.06.2023. Smlouva o dílo byla podepsána dne 3.3. 2023 a zveřejněna v registru smluv dne 9.3. 2023. Cena včetně DPH je 399300 Kč.
Audit bude proveden v následujícím rozsahu:
Procesní analýza
Návrh optimalizace procesů na základě zmapování a popisu současného stavu, zohlednění potřeby racionalizace, zefektivnění.
Požadovaný výstup: písemné vypracování závěrečné zprávy, která bude obsahovat návrh konkrétních opatření v podobě popisu optimalizovaných procesů a činností včetně grafického znázornění průběhu jednotlivých procesů (procesní mapa).
Zpráva bude zahrnovat srovnání návrhu s popisem současného stavu včetně odůvodnění, proč je doporučována změna, pokud ze závěru vyplyne doporučení změny.  Nevýznamnější část textu uzavřené smlouvy o dílo smlouvy s poznámkami najdete ZDE

Ukončení sezóny CHL: exhibiční zápas + vyhlášení výsledků +  předání cen

Ukončení sezony CHL 2022/23 proběhne v pátek 24.3.2023 se začátkem v 18:30.
V tento čas se zahraje exhibiční zápas PROPLAST Ústí nad Orlicí a ADBA Ústí nad Orlicí. V sestavách týmů se ovšem objeví i další hráčí,  sestavy výše uvedených týmů byly vyhlášena takto (15 hráčů + brankář) 
Sestava týmu PROPLAST Ústí nad Orlicí
PROPLAST 4 hráči + brankář  CALIBRA 1 hráč.  LUMIUS 1 hráč. HOSTALEK W V 1 hráč. BYSTŘEC 1 hráč.
LOMAX 1 hráč.  SudNEtřeba 1 hráč. RYDO 1 hráč. OSÍK 1 hráč. BANDITI 1 hráč.  PaPoS 1 hráč. CZLOKO 1 hráč.
Sestava týmů ADBA Ústí nad Orlicí
ADBA 5 hráčů + brankář Dolní Újezd 1 hráč. SKOŘENICE 1 hráč. FLYERS 1 hráč. 4dox 1 hráč. TYPOS 1 hráč.  TUROVÁCI 1 hráč. STARMON 1 hráč. KAČEŘI 1 hráč. RIETER 1 hráč. LDM 1 hráč.
Po odehrání zápasu, který se bude hrát podle pravidel CHL, proběhne slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen.

 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Fotografie z 1. prosince 1924, kdy se současně s budovou nového železničního nádraží v České Třebové otevírala budova poštovního a telegrafního úřadu.  Fotografie z archivu Martina Šebely dokládá, že to byla událost velmi slavnostní.  Fotografie se také objevila v prvním čísle časopisu Světozor na rok 1925. Poštovní úřadovna bývala na českotřebovském nádraží už i ve staré budově. Nikdy však neměl svou vlastní budovu s prostory speciálně určenými pro práci pošty, která využívala železniční dopravu jako samozřejmost ještě do konce 20. století. Nyní se všechno změnilo,naštěstí v našem městě zůstala třídírna pošty pro region cca dvou okresů Ústí a Svitavy nově umístěná na Semanínskou ulici. I tak se setkáváme s málo logickou situací, že dopis poslaný z České Třebové do České Třebové putuje k adresátovi třeba 5 dnů a to přes Brno....

Šachy - Česká Třebová hraje pod hlavičkou firmy PROPLAST

Do soutěží v rámci Pardubického kraje jsou přihlášena dvě družstva. A družstvo hraje v Krajském přeboru I a po devíti kolech soutěže je zatím na 11. místě tabulky, do konce soutěže zbývají ještě dvě kola. B tým hraje krajskou soutěž s týmy východní části kraje a v tabulce soutěže je na posledním místě. 8. kolo by mělo být posledním kolem. Do soutěží zasahuje poměrně široký kolektiv, podle webové prezentace krajského šachového svazu se jedná o dvacítku hráčů, řada z nich ale nehraje pravidelně. Přehled ukazuje dále uvedená tabulka.

Festival vědy a techniky pro děti a mládež Pardubice bude  16. a 17. března  

Koná se ve výstavním centru IDEON, Jiráskova 1963, Pardubice. Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji je součástí Programu vytváření a rozvíjení zájmu dětí a mládeže o vědecké a technické obory v Pardubickém kraji, který od roku 2006 organizujeme ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími partnery.
Krajského kola soutěže se zúčastní 161 autorů 105 projektů z nejrůznějších vědeckých a technických oborů ze středních a základních škol, kteří postoupili z okresních kol. Souběžně s Festivalem proběhne v pátek 17. března 2023 i X. ročník celostátní robotické soutěže RoboRAVE.
Dovolujeme si Vás pozvat na krajské kolo soutěže, jehož úkolem bude posoudit jednotlivé projekty a doporučit ty, jejichž autoři postoupí do národního kola soutěže EXPO SCIENCE AMAVET, na prestižní zahraniční soutěže v zahraniční i na odbornou stáž do Francie. Soutěž bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 16. března 2023 v 10,00 hodin a bude pokračovat do 15,00 hodin a v pátek 17. března 2023 od 9,00 do 13,00 hodin. Ve 14,00 hodin budou vyhlášeny výsledky a předány ceny.                                
Soutěže jsou po celou dobu přístupné veřejnosti a zvláště zveme vedení základních a středních škol z Pardubického kraje i žáky těchto škol, aby získali inspiraci k účasti v dalších ročnících soutěže i představitele firem, kteří se mohou seznámit se stavem přípravy budoucích odborníků v kraji. Na festivalu bývají úspěšní i třebovští gymnazisté.  (Fotografie z pardubického Amavetu 2018)

32 let po krádeži slavného Schefflerova obrazu bude instalována jeho kopie 

Broumovsko:  Osazení hlavního oltáře kostela sv. Jiří a sv. Martina v Martínkovicích kopií Schefflerova obrazu už nic nebrání. Po přezkoumání žádosti dali záměru zelenou památkáři z Královéhradeckého kraje. Snaha navrátit kostelu jeho autenticitu je tak zase o krok blíž.
Hlavní oltář reprezentuje kvalitní umělecko-řemeslné dílo ze začátku 18. století, jehož součástí byl i původní obraz sv. Jiří před císařem Diokleciánem od Felixe Antonína Schefflera, barokního malíře dlouhodobě působícího ve službách českých benediktinů.
Po dlouhých 32 letech se kostel v Martínkovicích konečně dočká alespoň kopie malby F. A. Schefflera, který je také autorem nástěnných maleb uvnitř nejstaršího ze svatostánků broumovské skupiny kostelů. Repliku zhotovil český výtvarník Jan Bohuš.
Původní obraz ukradl v roce 1991 neznámý zloděj, který jej o tři roky později prodal v aukci vídeňského Dorothea. V současné době nikdo nezná majitele ani místo, kde se slavná malba nachází. Od roku 1999 zdobil oltář obraz sv. Martina a sv. Jiří od ukrajinského malíře Vjačeslava Iljušenka, který působí v České republice.
Schefflerova malba se stejně jako další autorovy obrazy a fresky vyznačuje pečlivou kresbou se smyslem pro detail, precizně vedenými tahy a lavírováním, jímž je dosaženo plastičnosti. Hlavní oltář je nedílnou součástí nemovité národní kulturní památky, kostela sv. Jiří a sv. Martina, jenž je vyzdoben freskami s náměty ze života sv. Jiří a sv. Martina. Hlavní oltář je z konce 17. či začátku 18. století. Po stranách retabula jsou umístěné sochy sv. Vavřince a sv. Štěpána.
Krajinu na Broumovsku bohatí benediktini posvětili v 17. a 18. století církevními architektonickými skvosty. Patří k nim i skupina devíti barokních kostelů z dílny Martina Allia a Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferů. Martínkovický kostel sv. Jiří a sv. Martina se vypíná nad řekou Stěnavou v dolní části obce. Je poprvé uváděn roku 1384 jako kostel farní. V roce 1650 k němu byla přistavěna kamenná věž, která jediná se zachovala při stavbě kostela nového (v raně barokním stylu) v letech 1692 až 1698 podle projektu Martina Allia. Hlavní oltář je zdoben monumentálními sochami sv. Vavřince a Štěpána z období kolem roku 1700. Socha Madony ze začátku 15. století, která patří k hlavnímu oltáři, byla spolu s dalším vzácným inventářem uložena do depozitáře. Stalo se tak poté, co zde roku 1992 uloupili sochu Madony z výklenku na jižní straně presbytáře. Autorem nástropní malby je Felix Antonín Scheffler. Vedle kostela stojí fara ze 17. století s hospodářskými budovami. Údajně bývala propojena podzemní chodbou s hostincem pod kostelem¨.
Na fotografii stávající malba sv. Martina a sv. Jiří v kostele od ukrajinského autora.  TZ


Jednání kraje s Povodím Labe: pomoc obcím se zajištěním údržby břehů řek

Starostové obcí v regionu dlouhodobě řeší neutěšený stav některých břehů řek a vodních toků. I o tom jednal hejtman Martin Netolický na setkání se zástupci Povodí Labe a Skupinou ČEZ. Předmětem jednání bylo také nastavení majetkoprávních vztahů ve spojitosti s posílením kapacity elektrické energie na Králicku. Tento projekt pomůže zásadně urychlit tolik potřebný rozvoj energetické sítě nejen v oblasti Králicka, ale i v dalších částech Pardubického kraje.
Povodí Labe spravuje na dvacet tisíc kilometrů břehů řek a deset tisíc kilometrů vodních toků na území České republiky. „Záleží nám na tom, aby údržba zejména v intravilánech obcí byla dostatečná a dřeviny nebyly zanedbané. Starostové nás s tímto problémem často kontaktují, protože nevědí, na koho se v této problematice obrátit. Pardubický kraj může obcím pomoci a odkázat je na kontaktní osobu z Povodí Labe, která je za správu břehů v našem regionu zodpovědná,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Debata se stočila i k záležitostem spolkové a sportovní činnosti na vodních tocích. Povodí Labe nově nastavilo rovné podmínky pro všechny tyto organizace a uzavřelo s nimi nové smlouvy. „Osobně kvituji, že pro spolky, které se samy podílejí na čištění břehů a údržbě vodních ploch, plyne výhoda zpětného poplatku ze strany Povodí Labe. Spolky tedy zaplatí nájemné za užívání vodní plochy, nicméně participací na její údržbě mohou část peněz také získat,“ podotkl Martin Netolický.
Spolupráce povede k urychlení investic a posílení energetické sítě
Na území Králicka je v současné době realizován projekt posílení kapacity elektrické energie, který je nejen pro tento region velmi důležitým. „Byl jsem požádán o zprostředkování setkání kvůli majetkoprávním záležitostem a věcným břemenům. Všechna Povodí, a to včetně Povodí Labe, uzavřou se společností ČEZ Distribuce memorandum o nastavení majetkoprávních vypořádání při realizaci velkých liniových staveb, tedy elektrických vedení. Pro nás to znamená, že se výrazně urychlí příprava zásadních investic ČEZu, a dojde k posílení energetické sítě v rámci Králicka a dalších částí Pardubického kraje,“ řekl Netolický.


Kulturní nabídka v Letohradu v březnu - dubnu 2023 

Út 14. 3. 2023, 17.00 hodin – městská knihovna  BESEDA: Nepál a jeho nekonečné krásy  Annapurna trek.
O svých zážitcích budou vyprávět Petr Toman & Lucie Halaničová + krátký film z cesty. Vstupné: 70 Kč
 
Út 21. 3. 2023, 16.00 hodin – městská knihovna BESEDA: Setkání regionálních historiků
Zveme zájemce z řad veřejnosti na tradiční setkání regionálních historiků.  Vstupné: zdarma
 
St 22. 3. 2023, 18.00 hodin – rotunda zámku  BESEDA: Povídání o mašinkách
Tradiční video projekce autorských dokumentů z let minulých. Vstupné: dobrovolné
Pá 31. 3.–1. 4. 2023, městská knihovna  PRO DĚTI: Noc s Andersenem
Tradiční pohádková noc pro naše čtenáře od 7 do 11 let. Přihlášky budou k dispozici od pondělí 27. února. Vstupné: 80 Kč
 
22. 3.–8. 4. 2023 – městské muzeum  TRADIČNÍ VELIKONOČNÍ VÝSTAVA: Jaro v muzeu
Srdečně zveme na tradiční prodejní velikonoční výstavu.  Vstupné: 30 Kč / 20 Kč / 70 Kč rodinné
 
PŘIHLASTE SE NA VÝSTAVU DORTŮ
Připravujeme osmý ročník úspěšné výstavy dortů a zákusků, která opět proběhne v rámci dne Brány památek dokořán na zámku 29. dubna. Všechny šikovné „pekařky“ či „cukrářky“ se proto mohou přihlásit a se svými výtvory se výstavy zúčastnit. Pro bližší informace se hlaste na e-mailovou adresu: muzeum@letohrad.eu
 
16. 1.–11. 3. 2023 – městské muzeum  VÝSTAVA: Domky z perleti
Ve spolupráci s Regionálním muzeem a galerií Jičín srdečně zveme na přírodovědnou výstavu s názvem Domky z Perleti. Perleť je vnitřní vrstva lastur a ulit, tedy domků živočichů z kmene měkkýšů.  Vstupné: 30 Kč / 20 Kč / 70 Kč rodinné
 
PŘIPRAVUJEME NA DUBEN 2023:
DIVADLO: Pohádka o strašidelném nádraží  VÝSTAVA: Panenky a jejich příběh
VÝSTAVA: Kateřina Šípková – grafické techniky    VÝSTAVA: Dorty a zákusky   PAMÁTKY: Brány památek dokořán