Českotřebovský deník 85/2013 (25/3)  
Nové video Českotřebovského deníku
Tenisový turnaj starších žáků kategorie A v tenisové hale Za Vodou  zahájen

  Tenisový turnaj kategorie A je prestižní celorepublikový turnaj nejvyšší kategorie. Takové turnaje se hrají během sezóny jen tři a tak je určitě mimořádná událost, když se jeden z nich koná v České Třebové. Obdobný turnaj ale o stupeň mladší kategorie se konal již loni koncem halové sezóny. V turnaji máme svoje českotřebovské želízko v ohni, nyní již staršího žáka Matyáše Maršíka, který si v tenisovém světě vede velmi dobře a má za sebou řadu vítězství v turnajích. Nyní přestoupil do kategorie starších žáků, kde je jedním z nejmladších, takže v turnajích obvykle hraje s dalšími hráči s většími zkušenostmi. Los pro 1. kolo neměl špatný. Utkal se s Adamem Linhartem, který se do hlavní soutěže dostal až po úspěšném, vystoupení v kvalifikaci. Zápas v 1. kole se však pro Matyáše Maršíka dobře nevyvíjel, první set prohrál 6 : 3, a ve druhém musel hodně bojovat, aby pro sebe získat vyrovnání a tedy možnost zvítězit ve zkrácené hře. Leč se to nepodařilo a tak Matyáš v turnaji ve dvouhře skončil již v 1. kole. Zbývám nu tedy ještě další možnost ve čtyřhře, kde hraje s novým sparingpartnerem Matějem Köhlerem z Prahy, který byl v 1. kole singlu úspěšný. Na zveřejněném videu z 1. dne turnaje je také část zápasu Matyáše Maršíka ze záznamu internetové televize VISTA SPORT TV. Českotřebovský deník  připravil z prvního dne video reportáž,  Boje ovšem pokračují až do úterý, budou tedy ještě další videa. (mm)
Výsledky prvního dne 25. března 2023 -  kompletně je dohrané 1. kolo dvouhry :


Ukliďme město,
Ukliďme
Českou Třebovou,
Ukliďme Česko
Ukliďme svět !

Výzva ochránců přírody


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Z historie fotbalu: Tak jako staří bardi vzpomínají na druholigový zápas Lokomotiva vers. Rudá hvězda Brno v roce 1960 na Farářství, kde byla tehdy čtyřtisícová návštěva, tak dalším významným zápasem bylo pohárové utkání se Slávií Praha. Nemohu hned najít přesně termín zápasu, ale všimněte si, tribuna, postavená v roce 2008 zde ještě nebyla.  Počet diváků se uvádí 7000. 

 

II. volejbalová liga žen skončila.  Českotřebovské sokolky berou bronz

Ženy Sokola Geodézie Česká Třebová dnes v sobotu 25. března odjely do Prahy n a poslední dvojzápas  s týmem Bohemians Praha.  těžký soupeř, který již několikrát dokázal naše děvčata dost potrápit.  Byla to poslední dvě utkání a tak by nebylo dobře přijet z Prahy bez bodového zisku. To se splnit podařilo,. V prvním zápase vyhrála děvčata  českotřebovského Sokola nad domácím pražským týmem 1:3. V zápase Českotřebovačky celkem snadno vedly 1 : 0, potom přišlo v bojovném druhém  setu vyrovnání , ale další dva sety byly jasně pro hosty. Bravo! Odveta pak vyšla domácím, Výsledek 3 : 0 napovídá hladký průběh hry, ale zdaleka to tak nebylo,  koncovky setů byly vyrovnané.  V tabulce bere Sokol Geodézie třetí místo a bude se opět ucházet o druholigové body v dalším soutěžním ročníku.  Je dobojováno, konečná tabulka II. ligy následuje:



Sprejaři se činí a my jen koukáme. Co s tím?


Nejsou to pěkné obrázky,  je v nich zoufalost. Zoufalost těch, co to dělají, ale i nás všech, kterým se to co dělají nelíbí.  Městská policie nemůže být všude,  takže nezbývá, než se dívat kolem sebe a zjistit, kdo má takové věci na svědomí. Byl tak před deseti lety pokus nechat podchod naproti červeňáku "vymalovat" dohodnuté skupině mladých lidí. Dostali na úpravu a na barvičky peníze.  Mělko to ovšem jen krátkodobý efekt, brzy tam zas byly jiné přemalby a hnusné výhružné vzkazy. Vzhledem k mimořádné koncentraci  nezbedníků a jejich výtvorů nezbude, než alespoň dočasně  využít kamerový systém... Nelze se tvářit že to nejde, nebo že to nemá cenu. To by to za chvilku bylo všude... (Fotografie poslala  VV a k tomu vzkaz: "Tady by pomohla jen rákoska a veřejně prospěšné práce, ale to by je musel někdo chytit"..... (mm)

Pardubický kraťas dal studentům i dětem příležitost vyjádřit se filmem 

Na Střední škole informatiky a ekonomie DELTA v Pardubicích v loňském roce vymysleli a uskutečnili první ročník celostátní soutěže mladých filmařů do 21 let Pardubický kraťas. Do druhého ročníku už vstupovali s prvními zkušenostmi. Trochu pozměnili kategorie, finalistům nabídli odborné semináře a ocenili ty, které porotci vybrali jako nejlepší. Celkem se přihlásilo 72 mladých lidí ze 14 základních a 11 středních škol ve věku od 8 do 18 let.
„I když je naše škola známá především specializací na programování, máme zde i zaměření na počítačovou grafiku, fotografii a filmování. Studenti tu získají kvalitní základy i v těchto oblastech, o čemž svědčí to, že dva z nich uspěli i v letošním ročníku soutěže mezi 62 přihlášenými filmy,“ říká ředitel školy DELTA Jiří Formánek.
Účastníci soutěžili v kategoriích Krátký hraný film, Animovaný film, Videoklip a YouTube prezentace, Juniorské filmové okénko pro žáky základních škol a Snímky studentů uměleckých škol. „Nově jsme zařadili kategorii Krátké filmy vytvořené žáky základních škol společně s pedagogy, o kterou byl velký zájem. Další kategorie byla regionální a nesla název Naše škola, naše město Pardubice, náš Pardubický kraj,“ informuje organizátor soutěže a dlouholetý filmař a pedagog Richard Brun.
Zaslané filmy hodnotila porota sestavená z odborníků působících v oblasti filmové, mediální a publicistické tvorby a pedagogů vyučujících předmět Filmová a mediální výchova. Tvořili ji střihač, kameraman a režisér Jan Peml, hlavní organizátor Rychnovské osmičky Martin Škrobák a výtvarník, režisér a autor animovaných filmů Pavel Trnka. „Úroveň mnoha filmů byla opět vynikající, jak v oblasti dokumentu, krátkých hraných filmů a také animací. Dost často vidíme vliv, jak jsou děti nebo studenti  vedeni  svými kantory nebo mentory. Zvláště animované filmy jsou velmi časově náročné, aby byly po výtvarné stránce kvalitní a neimitovaly nějaký už daný styl. Mnoho dětí je začne dělat, ale nemá trpělivost je dokončit. A navíc každý film musí mít i svůj příběh se začátkem, prostředkem a koncem a to ne každý umí. Proto jsme velmi ocenili filmy s vlastní pointou,“ konstatuje za porotu Pavel Trnka.
U vzniku soutěže je od loňského roku také náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek: „Je to příležitost pro mladé lidi si něco zkusit, nějak se vyjádřit k tomu, co je zajímá. Na druhé straně to dělá dobré jméno i Pardubickému kraji, kam směřují přihlášky do soutěže z celé republiky, a to letos od Jablonce, před Prahu až po Ostravu. Já jsem letos ocenil film dvou středoškoláků, který se jmenuje Člověk v tísni – Afrika. Není jen o krásách tohoto kontinentu, ale také o smyslu udržitelné pomoci.“
„Je úžasné, jak kreativní dokážou děti ze základních a středních škol být a co vše dokážou vytvořit třeba jen za pomoci pouhého mobilního telefonu. Paleta témat, která si děti vybraly, byla opravdu pestrá a v některých případech se žáci zaměřili dokonce na sociální oblast. Tuto soutěž vnímám jako ideální způsob, jak kreativitu dětí podporovat a dát jim možnost se projevit. Věřím, že třetí ročník, který by se měl konat s prostorách pardubické radnice, bude stejně úspěšný a přiláká ještě více zájemců,“ podotýká náměstkyně primátora za oblast kultury Jiřina Klčová, která na slavnostním vyhlášení předala ocenění za film Trable, který natočila Anna Karafiátová ze ZŠ Třebechovice pod Orebem.
Festival podpořily také firma FOMEI, Elektrárny Opatovice a Východočeské volné sdružení pro amatérský film a video.
Více info a oceněné filmy najdete na https://pardubickykratas.cz/

Výsledková listina ročníku 2023

Krátký hraný film
1.       Adam Biben, ROSE, Gymnázium, Praha 6
2.       Jiří Václavík, ANXIETY, Gymnázium a střední grafická škola Přelouč
3.       Frederik Černík, Jaroslav Růžička, DEBITO ESTINTO, DELTA-Střední škola informatiky a ekonomie, s.r.o.
 
Animovaný film
1.       Cena neudělena
2.       Ladislav Horák, DEZINFORMACE, ZŠ Eduarda Nápravníka Býšť
3.       Adam Hoza, JAK SE DO MOŘE VOLÁ, TAK SE Z MOŘE OZÝVÁ, ZŠ Pardubice – Svítkov
 
Videoklip a YouTube video
1.       Anežka a Magdaléna Svobodovy, ŠUMPĚNÍ, ZŠ Praha10
2.       Kolektiv autorů ZŠ Kolín, PĚT JEŽIBAB, Základní škola Kolín V.
3.       Cena neudělena
 
 Juniorské filmové okénko
1.       Cena neudělena
2.       Adam Hoza, PES STRÁŽCE MAJÁKU, ZŠ Pardubice - Svítkov
3.       Matyáš Rola, LOUPEŽ, ZŠ Opatovice nad Labem
 
Krátké filmy vytvořené studenty ZŠ spol. s pedagogy
1.       Kolektiv autorů ZŠ Kolín, JEAN GASPARD DEBURAU, Základní škola Kolín V.
2.       Alena Vrbová, KARKULKA, v době vzniku filmu ZŠ, nyní SUPŠ Jablonec nad Nisou
3.       Daniel Knížák, VESMÍR 2.0, ZŠ Josefa Gočára
 
Snímky studentů středních uměleckoprůmyslových škol
1.       Matouš Kaleta, DOBRÉ RÁNO, VĚRO, Střední umělecká škola, Ostrava
2.       Petr Flosman, OBÁLKA, EDUSO: Střední odborná škola multimediální a propagační tvorby, Praha
3.       Andrea Kawuloková, ČEKÁRNA, Střední umělecká škola, Ostrava
 
Naše škola, naše město Pardubice, náš Pardubický kraj
1.       Cena neudělena
2.       Martin Fiebinger a kol., DELTA STÁŽE SLOVENSKO, DELTA-Střední škola informatiky a ekonomie,
3.       Tereza Hainallová, Vendelín Výborný, POJĎTE S NÁMI DO ŠKOLY, ZŠ Heřmanův Městec
 
Cena FOMEI s.r.o. Hradec Králové
Nikola Šlancová, NA DOSAH, SPŠ ST Panská
 
Cena náměstka hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Romana Línka
Tomáš Bořil a Milan Zocher, ČLOVĚK V TÍSNI – AFRIKA,
EDUSO: Střední odborná škola multimediální a propagační tvorby
 
Cena primátora města Jana Nadrchala
Anna Karafiátová, TRABLE, ZŠ Třebechovice pod Orebem