Českotřebovský deník 107/2023 (16/4) 
Nové video Českotřebovského deníku: Ach ty ženy!
Video o vernisáži, ale i o komentované prohlídce zajímavé výstavy

  Na Zelený čtvrtek dne 6. dubna 2023 se v českotřebovském městském muzeu konala nevelikonoční výstava zaměřená přesně tak, jak je v názvu výstavy uvedeno. Bude otevřena dva měsíce a to je dost dlouhá doba na to, aby byla náležitě prozkoumána, jak školními výpravami, tak veřejností. Doporučuji rodinné vycházky, stojí za to se zamyslet na úlohou ženy v rodině i ve společnosti na začátku 20. století, tedy cca před 100 lety a porovnat s dneškem. Výstava má bohatý doprovodný program, sleduje programovou stránku Městského muzea. Českotřebovský deník připravil z vernisáže i prohlídky výstavy řádně zpracovaný dokument. Průvodkyní je jak ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská, tak i zástupkyně ředitelky Mgr. Jitka Peková.  Na vernisáži budeme na videu svědky hudebního vystoupení pěveckého sdružení, které má litomyšlský původ a bylo vytvořeno speciálně pro vernisáž této výstavy. Městské muzeum prostě dokáže překvapit. Odkaz na video je zde
Výstava je v městském muzeu v Klácelově ulici otevřena až do 4. června 2023 a opravdu stojí za prohlídku

16. 4. 2023 VOLEJBAL, PŘEHAZOVANÁ CHLAPCŮ, LANŠKROUN

V neděli 16.4.2023 odehráli kluci poslední kolo v přehazované v  přeboru Pardubického kraje v Lanškrouně. Před tímto posledním turnajem byli kluci z tréninkové skupiny na průběžném 2. a 6. místě. V dnešním turnaji družstvo A (J. Blaško, M. Ježek, F. Limberský) obsadilo 3. místo, kluci z B družstva (J. Kadlec, J. Kadlec, Š. Limberský a N. Borek) místo 11. Kluci se za rok ohromně zlepšili. Během roku do naší tréninkové skupiny přišli N. Borek, O. Kubínek. Oba kluky jsme zapojovali do hry a ti sbírali první zkušenosti. Před dnešním vyhlášením byla jistota, že cinkne medaile v celkovém pořadí. Ale protože jsme tým, kluci trénují v jedné skupině a během roku v 6 turnajích přeboru v přehazované se složení družstev měnilo, skončilo družstvo Sokola Č. Třebová v přeboru Pardubického kraje v přehazované chlapců na 2. místě celkového pořadí a na 6. místě celkového pořadí. Všichni kluci byli oceněni. Děkuji všem rodičům a trenérům (M. Bělkové a J. Essrovi) naší tréninkové skupiny, kteří nám pomáhali, hlavně J. Limberskému. M. Kadlec

Mladí basketbalisté SKB  U14  ukončili základní část východočeského přeboru

Po dvou kolech naplněných zájezdy za zápasy  až do Havlíčkova Brodu a Vysoké nad Labem  sehrálo SKB poslední dvojzápas doma v hale Skalka. Soupeřem byl tým z Týniště nad Orlicí, který se v přeboru drží na třetím místě.  Českotřebováci ale hráli bez respektu  a zejména v prvním zápase se jim dařilo.  Ve třetí části hry získali rozhodující náskok a ten potom už ve čtvrté části hry udrželi. Získali tak cenné vítězství 64 : 59. Druhý zápas byl však v režii host. zaslouženě vyhráli o více než 20 bodů. Pro vysvětlení jsou možné dva důvody - jednak již byla únava a také povinnost zapojit do hry celý tým, který se v závěru sezóny rozrostl a k zápasu nastoupilo  14  hráčů. Je důležité, aby si všichni zahráli a získali tak zkušenosti pro další basketbalovou kariéru.  Tým U14 je po základní části v tabulce na 6.- místě Východočeského smíšeného přeboru a čeká jej nyní ještě turnaj o umístění na 5. až 8. místě. Bude se hrát za týden ve Vysoké nad Labem. V příští sezóně  budou všichni o rok starší, možná dojde k přeskupení  družstev, proto je třeba počítat s každým, a nekoukat jen na okamžité úspěchy.  Úspěch bude v tom, že  se do hry zapojí co největší počet mládeže. Úroveň mládežnického basketbalu v České Třebové se zvyšuje a tím se stává i jistým magnetem pro hráče z okolí. I to je dobrá zpráva. Dobře si také vedou mužstva juniorů a juniorek U19. O jejich sezóně se vyplatí napsat zvlášť. Všem nyní pomalu končí sezóna a myslí už na tu další.
Fotbalisté v Horní Ředici dnes fotbal nehráli

Podobně byly odloženy i další zápasy 22. kola krajského fotbalového přeboru. Počkáme na další  informace.

Koncert českotřebovských hokejbalistů v Opatovicích nad Labem
Výsledek hodně napoví  Lokomotiva vyhrála nah HBC Opatovice 1 : 16 a takový náklad už dlouho nikomu nenadělila. Nejúspěšnějším hráčem byl Pavel Škeřík s 6 brankami a k tomu byly jistě i další asistence. Druhý na sebe upozornil Ondřej Laštovice  a Michal Válek se dvěma brankami a další už dali jen  jeden gól: Řehák Dominik a Zeman Lukáš, Švec Štěpán, , Zdeněk Smutný, a Filip Čapek.  lokomotiva si tak v závěru vylepšila skóre. V tabulce je po 18tikolové základní části soutěže na 3. místě o půouhý bod za vedoucím týmem Letohrad B.

 
Dodatek k "Velikonočnímu archivu Martina Šebely"

Velikonoce. Čas, kdy se chystáme na koledu, čas, kdy děvčata doma očekávají pravidelné zástupy koledníků. Já sám chodím na "šmekustr" od prvního stupně základní školy. Později, v dospělejším věku, jsme měli naši velikonoční partu.
Tu nejprve tvořili spolužáci, pak se "omladila" o další členy. Tvořili jí kluci z Křibu a Riegrovy ulice. Vycházelo se ráno před osmou a navraceli jsme se, vždy po svých, i když někdy s menšími problémy, třeba i o půl druhé odpoledne. Šlo se z Křibu, následoval Bezděkov, okolí hřbitova, rotundy sv. Kateřiny, Vinohrady, Staré náměstí, Trávník, šlo se i do spořitelny!! (jedna tam bydlela) a přes Parník na sídliště Lhotka, kde jsme končili. A Benátkami potom domů. Však by děvčata jako Kačenka, Dáša, Markéta, Helenka, Olinka, Vendulka a mnoho dalších mohla vyprávět.
Vynechal jsem pouze jeden rok, kdy se naše parta rozpadla a mě se samotnému nechtělo. Když mi pak po svátcích, Petruška, sousedka z Křibu, vyčítavě řekla, že moc kluků nechodilo a že ani Martin nepřišel!, zamyslel jsem se a příští rok šel znovu. A od té doby už nevynechal, až v době covidové, kdy to nešlo. Také sbírám na koledě mašle. V posledních letech pěkně podepsané a s letopočtem. Aby pak člověk mohl vzpomínat, kde kterou získal. Už plním čtvrtý karabáč!
Od roku 1988 mám seznamy, u koho jsme byli, v jaké sestavě jsme chodili, jakou barvu mašle jsem dostal a dokonce jakou kořalku jsme kde pili.  Na našich cestách jsem také občas fotil a fotím dodnes. Dnes bych ukázal několik mých prvních velikonočních snímků z roku 1990. Jsou černobílé, v kvalitě nic moc. Ale jsem rád, že je mám. V Jiráskově ulici jsem zachytil i kamarády, dva Jardy, jdoucí na koledu, a jak sami vidíte, ochotně zapózovali. Chytali jsme i "pouliční" děvčata. Tím myslím, holky, jdoucí po ulici, tedy nic hanlivého! Snad mi to všichni fotografovaní odpustí, že snímky zveřejňuji, ale je to už tak dávno, že se tím vlastně můžeme chlubit! A zajímavé je, že v některých případech chodím dodnes na děvčata, za nimiž jsme chodili, když nám bylo ...náct a mezitím dorostly už jejich dcery, které jsou dnes starší, než jejich maminky tenkrát. A tak to člověk bere jednu po druhé, někdy i s babičkou, pokud je přítomna, jak se říká, "aby to některé nebylo líto". A tak mám hezkou velikonoční tradici. Ať počítám, jak počítám, na "šmekustr" chodím už více než čtyřicet let!! Moje vzpomínka připomíná i další velikonoční snímky, z dob pozdějších, tedy již barevné. ty méně kvalitní jsou z let 1995 a 1996, ty barevné a kvalitnější pak z roku 2009. 
Martin Šebela.  Podrobnosti jsou na následujícím odkazu ZDE