Českotřebovský deník 120/2023 (29/4) 

Hala Skalka patří od 28. 4. minibasketbalu U11

Jde o jeden z turnajů Mistrovství ČR v minibasketbalu. Ve stejném termínu se pořádá více turnajů, zejména na Ostravsku. Jednak jako Mistrovství ČR, jednak jako "Festival minibasketbalu".   Česká Třebová a Ústí nad Orlicí hostí své svěřené týmy společně na turnaji jehož organizátorem  je Mgr. Martin Šorf, šéf BK v Litomyšli. Bydlí v Ústí nad Orlicí - Hylvátech,  je duší basketbalu v celém regionu Ústí - Česká Třebová - Litomyšl. Díky jeho působení se zde mládežnickému basketbalu dobře daří. Hráči na soupiskách z Ústí, Litomyšle i České Třebové se vzájemně doplňují. Na turnaji se však českotřebovští minibaskeťáci neobjevují.
Některé zápasy turnaje jsou dokonce k dispozici také na internetovém televizním kanále v přímém přenosu. Turnaj je také propagací našeho města, proto rada města odsouhlasila pro pořadatele finanční dotaci 15000 korun.
Během pátečního zahajovacího ceremoniálu v hale Skalka v České Třebové vystoupila děvčata z Taneční školy Česká Třebová a  byla i živě zpívaná hymna v podání studentky ZUŠ Česká Třebová Ivy Vostřákové. MČR v minibasketbalu mělo také svoje vlastní webové stránky. Titulárním partnerem EOS Mistrovství ČR U11 MIX je společnost eos media, která vyvíjí klubovou platformu eos a už přes 10 let tak pomáhá stovkám klubů po celém Česku a Slovensku řídit se efektivně.
V naší hale mistrovství ČR nejen začalo, ale bylo i zakončeno. V neděli 30.4. odpoledne se v hale Skalka konaly závěrečné finálové boje systému play-off a také slavnostní zakončení, boje o umístění na 5. - 8. místě se pak konaly v hale SŠUP v Ústí nad Orlicí.  Ve finálovém duelu se v neděli po obědě spolu utkala družstva BK Domažlice a BK Brandýs nad Labem.  Turnaj MČR byl další ukázkou potřebnosti dalšího rozšíření zázemí v hale Skalka, neboť se zde setkávají opakovaně i stovky sportující mládeže z celé republiky.
Úvodní slovo ředitele turnaje Martina Šorfa na slavnostním zahájení:

Vážené týmy, chlapci a děvčata, trenéři, rodiče, fanoušci,
dovolte mi Vás jménem pořádající Regionální basketbalové akademie Young Diamonds srdečně přivítat na EOS Mistrovství ČR minižactva U11 mix, které máme možnost v letošním roce pořádat v Ústí nad Orlicí a České Třebové.
Nebývá úplně zvykem, že se akce koná ve dvou městech, ale věříme, že to nebude překážkou a naopak to může přinést i své pozitiva. Ostatně obě města jsou od sebe vzdálena jen několik kilometrů, takže přejezd mezi halami trvá kolem 10 minut.
 Jednou z velkých výhod budou zajisté školní areály, ve kterých se nachází internát, jídelna i sportovní hala. Z ubytování do haly či na oběd je to tedy jen pár kroků.
Obě haly nabízí velmi důstojné prostředí pro Mistrovství republiky s kvalitním basketbalovým hřištěm a tribunou pro diváky.
 Věříme, že fanoušci i účastníci ocení webové stránky turnaje, které jsou připraveny tak, aby všem nabídly přehledně veškeré informace a výsledkový servis.
 Co není tak běžné, tak z každého zápasu bude na webu k dispozici bohatá fotogalerie, ale i přehled střelců.
 Fanoušky, kteří nemohou přijet podpořit své týmy přímo na místo, bude určitě zajímat, že všechny zápasy z obou hal budeme vysílat živě na platformě TVcom a spustit si je lze snadno i z našeho webu.
 Kromě zahajovacího a závěrečného ceremoniálu se všechny týmy mohou sejít v hlavní hale v České Třebové v sobotu večer, kdy jsou připraveny soutěže pro týmy i jednotlivce.
 Dále mohou všechny týmy využít volný vstup do bazénu v Ústí nad Orlicí, kde se dá po zápasech zregenerovat.(V bazénu v České Třebové byly 29/4 po celý den plavecké závody o cenu českotřebovské Lokomotivy, pozn. red. )
Věřím, že si všichni tento šampionát naplno užijete a budete odjíždět s mnoha krásnými zážitky a to bez ohledu na to, zda se na hřišti zadaří více či méně.  Přeji všem krásné a hlavně pohodové mistrovství...
Přehled akcí MŘ a Festivalu U11 ve víkendu 28_30.dubna 2023

Hokejbal: druhé vítězství Lokomotivy ve čtvrtfinále

Čtvrtfinále
TJ Lokomotiva Česká Třebová - HbC Chlumec nad Cidlinou: 2:1
so 29. 04. 2023 11:00  č.z.: 61093  Místo: Česká Třebová
TJ Lokomotiva Česká Třebová  HbC Chlumec nad Cidlinou  3:0
ne 23. 04. 2023 14:00  č.z.: 61092  Místo: Chlumec nad Cidlinou
HbC Chlumec nad Cidlinou  TJ Lokomotiva Česká Třebová 6:3
so 22. 04. 2023 11:00  č.z.: 61091  Místo: Česká Třebová  TJ Lokomotiva Česká Třebová  HbC Chlumec nad Cidlinou
HC Jestřábi Přelouč - HBC Hradec Králové 1988 B: 0:2

8. setkání elektro automobilů v Olomouci

Hlavním účele akce je seznámit se mezi sebou a předat si zkušenosti z provozu EV. Také propagovat elektromobilitu jako takovou a to především u veřejnosti fyzickou ukázkou aut, představením aut ale i svezením návštěvníků v EV.
Sraz bude probíhat 4. června v neděli v Olomouci na Kaprodromu od 9 do 17 hodin. Je možné na sraz přijet už před 9 hodin a zdržet se do 18 hodin. Je neomezený počet aut, která můžou přijet na parkoviště. Vstup je zdarma a atrakce se platí na místě hotově u provozovatele (nelze platit platebními kartami).
Vjezd na parkoviště je nejlépe z dálnice D35 výjezd 272, ze všech směrů, potom po ulici Dolní Novosadská dále odbočit na ulici Nebeská, Hospůdka Kaprodrom, viz odkaz www.kaprodromklub.cz
V místě je možné se najíst a jsou tam i atrakce pro děti a mládež. Můžete je vzít sebou stejně jako manželky.. Je dokonce možné si sám ulovit rybu a nechat upéct, je tam lanové centrum a další povyražení.
Jelikož od našeho prvního setkání se v Olomouci instalovalo několik rychlonabíječek, jak od TESLY, PRE, ČEZu, Lidlu, tak EONu, nebude  pro Vás problém se nabít na nich. V místě nabíjení možné nebude.
Pokud se akce zúčastníte, tak mi napište jméno, jakým EV a město odkud přijedete. Můžete se samozřejmě zúčastnit i bez přihlášení.
Děkuji a piště mi na Lubomír Kaštovský.
Pokud se chcete stát partnery akce nebo jinak pomoci či se na ni prezentovat, tak pište na e-LUKY@email.cz .

Vyprodaný Bennewitz 

Vyvrcholením 25. ročníku hudebního festivalu Bennewitz  2023 bylo bezesporu sobotní představení  SYMPHONIC ROCK SHOW Filharmonie Hradec Králové s dirigentem a vlastně také moderátorem Milošem Machkem 29. dubna 2023, které bylo skutečnou festivalovou ozdobou. Vyprodáno bylo přesto, že cena vstupenky byla 550 korun. Také obdobné koncerty v předchozích ročnících se těšily velké oblibě. Na koncertu se blýskli i populární sólisté, ohlas veliký. Konečně něco pro Českotřebováky ! Snad to byla významná a poučná exkurze o pomezí klasické hudby, na kterém se velmi úspěšně pohybuje úspěšný hudební festival ve Skutči. Zde dokážou na obdobných koncertech zajistit i vyprodaný zimní stadion, i když Skuteč má jen okolo 5000 obyvatel.... 
 

POZVÁNKA DO KNIHOVNY
NALiStOVáNí.cz: Historky z Tinderu (Lucie Macháčková)

16. 5. 2023, od 18:40
Příběhy o lásce, sexu a dalších katastrofách. Z nejhorších rande jsou ty nejlepší historky – protože neštěstí nechodí po horách, ale po single holkách! Populární stand-up komička Lucie Macháčková s humorem a nadsázkou glosuje milostné karamboly a ty jsou pochopitelně živnou půdou pro projekt LiStOVáNí. Představení stejně jako kniha plné příběhů o lásce, randění i pořádných trapasech vás dostanou – ať už jste single, zadaní, anebo něco mezi. Dozvíte se například, co se stane, když se zabouchnete na divokém večírku, co dělat, když při šnorchlování v moři omylem narazíte na svého ex nebo jak nejlépe rozchodit rozchod.
Účinkuje: Lucie Macháčková (autorka knihy) a Lukáš Hejlík  Vstupné: 100 Kč

Pozvánka do TEEN SPACE

  

Festival ve Skutči vrcholí 

Tři poslední koncerty uvede začátkem května festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.
A každý z nich bude zcela jiný.   
Skutečský festival každoročně přináší koncerty „na pomezí klasické hudby“, které svým charakterem a výběrem ansámblu osloví i publikum, které běžně na koncerty klasické hudby nepřichází. Výjimkou není ani letošní ročník. Příkladem toho je koncertní program Davida Uličníka, jednoho ze členů již legendárního 4TETu. Na jeho Dialogy s Krylem mohou lidé zavítat 3. května od 18 hodin do evangelického kostela v Proseči.
Druhým koncertem, v němž se vzájemně prolínají dva hudební žánry, je Symphonic Rock Show. Jde o největší projekt celého festivalu, který se vzhledem ke svému rozsahu odehrává na zimním stadionu. V sobotu 6. května od 20 hodin zde návštěvníci uslyší ty nejlepší a nejznámější poprockové hity v provedení hudebníků Severočeské filharmonie Teplice. Zvuk klasického orchestru doplní elektrická kytara, saxofon a bicí. O zpěv se postará osvědčené vokální kvarteto Q VOX a Kristi Saňková z Three Graces; celý koncert řídí a moderuje dirigent Miloš Machek. Návštěvníky koncertu čeká kvalitně ozvučená show plná světel, na kterou mohou přijít v neformálním oblečení.
Hned o den později, v neděli 7. května od 16 hodin, se program přesouvá do Kulturního klubu Skuteč. Samotný závěr 18. ročníku je oproti dvěma uvedeným koncertům ryze klasický.  Pardubická komorní filharmonie se představí se zahraničním sólistou – čtrnáctiletou srbskou houslistkou Lanou Zorjan. Atraktivní a náročný program odpovídá talentu laureátky Kocianovy houslové soutěže v roce 2022.
Podrobnosti k uvedeným koncertům naleznou zájemci na webu www.hudebniskutec.cz, vstupenky lze koupit na www.vstupenkyskutec.cz.

Připomínáme videa natočená před rokem v dubnu 2022


KRAJSKÝ FOTBALOVÝ PŘEBOR

FK Česká Třebová hrál ve středu 26.4. odložený zápas v Horní Ředici,  Výsledek 1 : 0 pro domácí.
Další zápas se hraje v neděli 30. dubna dopoledne v 10:15 v Moravanech.

Orlický deník píše: poštu na Parníku těžko zachráníme

Se starostou města Zdeňkem Řehákem jednal manažer interní sítě ČP Pavel Smyček. „Domnívám se, že k sérii jednání, která aktuálně probíhá, mělo být ze strany pošty přistoupeno před oznámením rušení vybraných poboček. Nyní máme na všechno o dost méně času. To je vzhledem k tomu, že zájmy samospráv a pošty se v tomto ohledu často liší, velice limitující,“ řekl starosta Zdeněk Řehák po úterním jednání.
Manažer Pavel Smyček při jednání zdůvodňoval mimo jiné rušení pobočky tím, že v České Třebové došlo za posledních několik let k poklesu klientských transakcí o 37 procent. U poštovních transakcí je pak toto číslo téměř 42 procent.
 „Je vidět, že na straně pošty není žádná vůle bavit se o zachování pobočky na Parníku ve stávajícím režimu. Proto se snažíme alespoň získat záruku, že dojde k personálnímu posílení hlavní pošty u nádražní budovy. To nám bylo přislíbeno s tím, že rozšíření provozní doby sice není možné, ale dojde k zajištění vyššího počtu otevřených přepážek,“ doplnil Řehák.
Možností, jak zachovat dostupnost služeb, je ale podle starosty více. „Město je vlastníkem stávajícího objektu, ve kterém na Parníku pošta sídlí. Vážně uvažujeme o možnosti zapojení města do programu Pošta Partner plus, který aktuálně prochází modifikací, aby byl cenově přístupnější pro obce,“ uzavřel Řehák.

Institut Paměti národa je součástí pardubického kulturního života

Interaktivní expozice Tichá hrdinství vypráví v Institutu Paměti národa Pardubice už více jak rok skutečné příběhy z druhé světové války. Proto bude otevřena výjimečně i v pondělí 8. května – v Den vítězství – a navíc v tento den s 50% slevou na vstupné. „Svoboda není zadarmo. Nikdo vám nezaručí, že zase nepřijde nějaký blbec,“ říkal Tomáš Sedláček, který prošel za války snad všemi evropskými bojišti a jehož příběh návštěvníci v expozici zažívají téměř na vlastní kůži. Nebo mohou nahlédnout do odboje s pamětnicí Jarynou Mlchovou, která díky objevu neznámé sloučeniny zachránila stovky židů. Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme zakoupit vstupenky předem online.
V pátek 19. května se opět zapojí IPN se svou expozicí do Muzejní noci. Návštěvníci budou moct od 19:30 do 21:00 v Machoňově pasáži nahlédnout do prostor jednoho znejmodernějších muzeí v ČR, zažít jeho unikátní atmosféru a dostanou voucher s 25% slevou na kompletní prohlídku.
„Těší nás, že se Institut Paměti národa Pardubice se svou interaktivní expozicí a pravidelnými  besedami ve svém vzdělávacím centru v průběhu času stal neoddělitelnou součástí  pardubického kulturního života. Pondělní besedy si vybudovaly své stálé publikum a my jsme  rádi, že mu můžeme i na květen a červen nabídnout řadu zajímavých témat a hostů,“ uvedl  ředitel IPN Pardubice Michal Bureš.
V květnu proběhne beseda k 200. výročí od začátku českého osidlování rumunského Banátu.  Naplánována je projekce nového dokumentu o romském holokaustu, na ni naváže beseda s jeho autory. Další pondělí se bude věnovat historii i budoucnosti areálu Automatických mlýnů a poslední květnové téma bude o Selské jízdě.
V červnu přijede do IPN přednášet Michael Romancov, odborník na politickou geografii, geopolitiku a Rusko. O týden později se bude beseda věnovat minulosti i budoucnosti Kuby. O umění žít bude přednášet římskokatolický kněz Marek Orko Vácha a poslední
předprázdninová debata se zaměří na bitvu u České Skalice.
Více informací na webových stránkách institut.pametnaroda.cz/pardubice.