Českotřebovský deník 95/2023 (4.4.)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Ohlédnutí za špičkovým tenisovým turnajem starších žáků 

O start na pětidenním v turnaji byl velký zájem, v republice se takové turnaje kategorie A  konají pouze tří za celou halovou sezónu. A tak každý, kdo chtěl ve světě tenisu něco znamenat přijel do České Třebové. Účastníci turnaje i jejich rodiče oceňovali nejen péči zdejších organizátorů ale i další podmínky pro sport v našem městě,. tedy možnost zajít do krytého bazénu, na bikerezort Peklák nebo zimní stadion. obdivovali možnosti, které má mládež sportující v našem městě. Turnaj byl tedy  velkou propagací České Třebové , která oprávněně získala pro letošní rok titul Evropské město sportu. Pořádání turnaj umožnila podpora města Pardubického kraje, nad turnajem převzal osobní záštitu hejtman Martin Netolický. Výsledky turnaje  nadete na webu Českého tenisového svazu cztenis.cz. průběhu turnaje  se Českotřebovský deník průběžně věnoval tak jak boje na turnaji probíhaly. Nyní uvádíme 14 minut dlouhé shrnující a hodnotící video, ve kterém najdete hodnocení ředitele turnaje a prezidenta  českotřebovského tenisového klubu Jaroslava Rybky, ale také obou finalistů turnaje. Turnaj byl skvělou ukázkou, jak dobře dokáže zdejší tenisový klub "prodat"  českotřebovskou tenisovou halu, tak, aby se o ní dobře vědělo po celé republice.  A díky této hale, sportujícím tenistům a jejich rodinám se do povědomí dostává i další kvalitní sportovní zázemí, které ve městě máme... 
Odkaz na video https://youtu.be/-rWcmAjON1w

Marta Demelová oslaví jubileum výstavou. Vernisáž v sobotu 8. dubna v 17

Z přípravy výstavy připravuje Českotřebovský deník na zítra  také krátkou video pozvánku

Sdílená kola bez iluzí

Když jsem poprvé četla, že i do našeho města dorazí sdílená kola, první, co mě napadlo - zbytečný luxus. Pak jsem si řekla, dobře, proč to nezkusit. Před pěti lety jsme to viděli v Paříži, tam to v tom velkoměstském provozu fungovalo dobře, proč by to nemělo fungovat i u nás, na malém městě. Někdo si bude chtít zkrátit cestu třeba ze Lhotky na nádraží, nebo opačně, právě mu nepojede autobus, využije tedy novou službu. Fajn. Po tom, co jsem dnes viděla, mě iluze definitivně opustily. Na JEDNOM kole jeli, přesněji řítili se, DVA rozjásaní adolescenti. Jeden seděl na sedle, druhý v košíku na řídítcích. A aby toho nebylo málo, jeli, jak jinak, po chodníku. Nabízejí se tedy hned dvě otázky. Jak dlouho sdílená kola vydrží a jak dlouho vydrží být vcelku chodci na chodnících? Obávám se, že na obě otázky je jedna odpověď - dlouho ne. Kola budou za chvíli zničená a chodci také. Potká-li podobně rozjásaná a pořádně rozjetá dvojice na kole na chodníku maminku s kočárkem, či méně obratného důchodce, budou všichni na kupě a pořádně poničení. Nu co, lidí je dost, po chodnících neustále někdo courá, kol je momentálně snad 50...,, tak také nějakou chvilku vydrží.
Bohužel, nemám fotku jako důkaz, nenosím mobil v ruce, a navíc, fotka by při té rychlosti, kterou mladící vyvinuli,  byla stejně rozmazaná.  Iva Stolínová
Myslím, že všichni nejsou takoví, jako ti na "rozmazané fotografii".
První euforie je tady. I když bylo studené počasí, byla kola hodně využita a tak se excesům nedivím. Bylo by dobře, kdyby byli strážníci ve střehu a právě v této době se zaměřili správným směrem. Tedy: po chodníku se nejezdí a do 18let je povinná cyklistická přilba. Jinak to je přestupek a za takový se platí. Kolo si sice půjčí na 15 minut zadarmo, ale přestupků může napáchat za tu dobu několik. Kola nepatří městu, jsou zapůjčená, společnost NEXT BIKE zajišťuje provoz i jejich údržbu či výměnu. Za tuto službu město platí nemalou částku. Zatím jde vše bez stížností, systém funguje. (mm)

Velikonoční laťka na ZŠ Habrmanova pošesté

 
V pondělí 3. 4. 2023 se celkem 47 žáků naší školy zúčastnilo školní sportovní soutěže VELIKONOČNÍ LAŤKA – soutěž ve skoku do výšky. Soutěž  se pro žáky organizovala ve dvou kategoriích: 6. - 7. ročník a 8. - 9. ročník. 
Učitelé tělesné výchovy nominovali v hodinách tělocviku dvojici dívek a chlapců, kteří porovnali své síly v této tradiční atletické disciplíně.  Nejúspěšnější dívkou v kategorii  6. - 7. tříd se stala atletka Šárka Maříková, která se přenesla přes neuvěřitelných 147 cm. Mezi chlapci  zvítězil Tobias Hamerník s výkonem 141 cm.
Se stejně kvalitním výkonem 147 cm zvítězila v kategorii 8. - 9. tříd Anežka Broulíková. V napínavém souboji chlapců nakonec zvítězil příznivec skateboardingu Jakub Bryška, který překonal laťku vy výšce 156 cm.Celý článek, foto a výsledky najdete ZDE

Síť opevnění na Králicku by se mohla stát památkovou zónou 

Ochrana kulturního dědictví v podobě zcela unikátní sítě druhoválečného opevnění na Králicku byla hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického na Ministerstvu kultury České republiky. Kraj společně s obcemi na Králicku cílí na ochranu objektů lehkého a těžkého opevnění před neodbornými zásahy do statiky či vnitřního a vnějšího vzhledu.
„Společně se starosty obcí a odborníky jsme vytipovali na 250 objektů lehkého a těžkého opevnění na katastrech devíti obcí v širším regionu Králicka. Rádi bychom tento unikátní soubor nechali prohlásit za památkovou zónu, jelikož právě jako soubor má celá oblast velkou kulturní a historickou hodnotu, kterou je nutné zachovat pro další generace. Bohužel jsme již na příkladu některých objektů i v jiných částech republiky zaznamenali neodborné zásahy do objektů, a to včetně přeměny za účelem rekreačního ubytování. Nejedná se jen o samotné objekty, ale také o další opatření související s ochranou hranice jako je například modelace terénu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Petici proti uzavření poboček pošt podepsaly tisíce lidí. Nyní petici řeší Senát

V Senátu Parlamentu České republiky se v úterý uskutečnil kulatý stůl k petici Za zachování veřejných poštovních služeb. Tu před doručením do Senátu podepsalo 27 563 osob. Jako zástupce Asociace krajů České republiky se debaty zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten je také členem dozorčí rady České pošty, kde dlouhodobě upozorňuje na nutnost otevřené komunikace plánovaných kroků se zaměstnanci a samosprávami.
Senátní debata k petici Za zachování veřejných poštovních služeb se týkala petice, která byla doručena do Senátu již v lednu letošního roku, tedy před zveřejnění seznamu rušených poboček a plánu na propouštění zaměstnanců. „V době podání podepsalo petici přes 27,5 tisíce osob, a to nejen z řad zaměstnanců České pošty. Nejedná se tedy o reakci na dění posledních dnů a týdnů, ale o dlouhodobou snahu odborového svazu o zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců pošty a narovnání systém úhrady nákladů základních poštovních služeb ze strany státu. Kromě prohlubování dlouhodobě ztráty z důvodu nastavení úhrad za univerzální poštovní službu se do problémů pošty promítla také pandemie, za kterou Česká pošta vykázala mimořádnou ztrátu ve výši 790 milionů korun, avšak bez jakékoliv finanční kompenzace od státu. Navíc si musíme uvědomit, že pošta a síť doučovatelů sehrála klíčovou roli v distribuci ústenek do domácností,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Předsedkyně Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb Jindřiška Budweiserová zmínila, že kvůli nespravedlivému nastavení systému úhrady nákladů základních poštovních služeb dotuje Česká pošta veřejné služby každý rok v řádu stamilionů korun, což se dotýká mimo jiné odměňování zaměstnanců a jejich pracovních podmínek. Předsedkyně odborů také zmínila, že od roku 2018 Česká pošta zrušila více než sedm tisíc pracovních míst a uspořila v ročních nákladech jednu miliardu korun. To se však nijak nepromítlo do zlepšení platových podmínek ostatních pracovníků, na které jsou kladeny stále vyšší nároky na pracovní výkon, avšak bez adekvátního ohodnocení.
Hejtman Martin Netolický v rámci svého vstupu zmínil také události minulého týdne, kdy byl zveřejněn seznam 300 poboček určených ke zrušení od 1. července letošního roku. „Informaci o rušení 17 konkrétních poboček v Pardubickém kraji jsem obdržel stejně jako starostové bez předchozí debaty a argumentace. Na rozdíl od těch, kteří na mapě jednotlivé pobočky škrtli, máme místní znalost a víme, které pobočky jsou využívané, a které méně. Proto také budeme společně se starosty měst v našem kraji, kterých se rušení poboček týká, již ve čtvrtek jednat s pověřenými zástupci České pošty, aby nám sdělili, jak došli ke zrušení té či oné pobočky a co bude následovat v rámci zbývajících poboček tak, aby byla služba ve městech zachována a byla dostupná. Starostové nedostali žádné vysvětlení a ani nabídku na převod stávajících poboček na projekt pošta Partner tak, aby byla služba na sídlištích o několika tisících obyvatelích zachována,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. S ním souhlasil také místopředseda Svazu měst a obcí ČR Pavel Drahovzal, který zmínil, že je nutné velmi detailně odkomunikovat samosprávám uzavření každé jedné pobočky.

Znovuotevření zrušené poštovní pobočky by byl přímo zázrak

  • Prostě to bude tak, že nám třeba nějaký "hlavní pošťák" detailně vysvětlí proč zrušili pobočku pošty na Parníku ale ochota na ústupek nebude žádná. Vysvětlí i podruhé, potřetí, ale nesmiluje se. Kompromis by sice byla Pošta Partner zajištěná městem či prodejnou Konzum, třeba s příspěvkem města. Ale ani o tom pošta nechce slyšet. Podle krajem schválených dotací to je možné jen pro obce do 2000 obyvatel, takže v našem případě by to byla dotace města.  Stejnou snahu mělo město Chrudim, kde se ruší hned několik poboček, ale touto cestou nezachrání ani jedinou. Před 20 měsíci pošta na Parníku pobočku nově vybavila a nyní ji bude rušit. Pštrosí politika, vlastně nouzová situace, jinak hrozí krach státního podniku. Někdo je jistě odpovědný. Problémy státu se na město jen hrnou. Jeden vyřešíte a tři další vzniknou.

  • Nezávidím nikomu  rozhodnutí, vždyť jen úhrada provozních výdajů do konce roku by stála půl milionu a jen by zrušení pošty o chvíli oddálila. Tak nějak to město dělalo na konci 90. let, když se rušila lékařská pohotovost ve městě.  Dotovalo ji město, ale stejně byla nakonec zrušena. Proto jsem tak trochu nedůvěřivý k plánovanému postavení stanice záchranky ve Třebové u Korada. Mám za to, že se snahy o rušení získaných vymožeností cyklicky opakují. Jenže vymoženost jménem Pošta Parník tu je od roku 1894 a po 129 letech míří k zániku. Co budeme rušit dál? Telefonní budky už zmizely, teď jsou na řadě poštovní schránky.... (mm)

  • D35: Zahájeno stavební řízení pro úsek Džbánov - Litomyšl 

    Po nedávném vydání stavebního povolení na úsek dálnice D35 kolem Vysokého Mýta nyní Ministerstvo dopravy zahájilo stavební řízení u navazujícího úseku z Džbánova k Litomyšli. K březnu bylo vykoupeno 83 % potřebných pozemků, už vloni na podzim byl vybrán zpracovatel záchranného archeologického výzkumu. Minulý týden pak ministerstvo dopravy oznámilo zahájení stavebního řízení. Už od počátku března probíhá kácení dřevin. Tento úsek končí na dálniční křižovatce Řídký, co je vlastně místo, kde se má napojovat na dálnici D35 i doprava od České Třebové Bližší  napojovací místo pro směr dopravy do Čech bohužel nemáme. Ze Třebové bude třeba na toto  místo projet trasu po II/358 přes Litomyšl a po stávající I/35  v délce 18 - 19 km. Na Moravu pak bude připojení před Svitavami v Opatovci, také jde o 18 km dlouhou trasu. Zkrátit by se mohla cca o 1,5 km v případě přeložky přes rybník Hvězda. Ale to je v nedohlednu. 
    V zápětí bude následovat i nejproblémovější úsek kolem Litomyšle k Janovu. Pokračování příprav stavby dálnice až k Mohelnici se rozjíždí prakticky na všech úsecích.
    Ministerstvo dopravy zahájilo stavební řízení na úsek dálnice D35 Džbánov – Litomyšl a v nejbližší době by se tak mělo stát i u sloučeného řízení u stavby dálnice D35 Litomyšl – Janov. Kromě dvou úseků, které budou soutěženy formou PPP, tak již bude na všechny úseky D35 mezi Ostrovem a Mohelnicí řešeno stavební povolení, na tři úseky je již vydáno," informovalo Ředitelství silnic a dálnic na Facebooku.

    Dotace pro hasiče na požární techniku a věcné prostředky

    Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání projednala poskytnutí dotací na požární techniku a věcné prostředky požární ochrany jednotek SDH obcí v částce přesahující 3,3 miliony korun. Zároveň radní schválili poskytnutí dotací ostatním složkám integrovaného záchranného systému v částce 660 tisíc korun a Krajskému sdružení hasičů Pardubického kraje ve výši 600 tisíc korun.
    „Cílem poskytnutí dotací pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí je zlepšení materiálně – technického vybavení jejich jednotek. Jedná se o dlouhodobý dotační program, v rámci kterého obce žádají například o podporu pořízení zásahových přileb a obleků, čerpadel, motorových pil, dýchací techniky, ale například také na opravy a úpravy požárních vozidel - cisternových automobilových stříkaček a dopravních automobilů,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že o rozdělení prostředků budou na svém dubnovém jednání rozhodovat krajští zastupitelé.
    Radní také schválili poskytnutí částky 660 tisíc korun pro ostatní složky integrovaného záchranného systému. „Mezi tyto složky řadíme například čtyři oblastní spolky Českého červeného kříže, vodní záchrannou službu na Pastvinách a na Seči, Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje či spolek RESCUE Pardubice. Ve všech případech se jedná o dotace na pořízení, opravu, údržbu, revizi nebo úpravu věcného vybavení,“ sdělil hejtman.
    Finanční podporu na činnost získá také v letošním roce Krajské sdružení hasičů Pardubického kraje. „Činnost spolku je nezastupitelná zejména v oblasti prevence a práce s dětmi a mládeží. Dobrovolní hasiči se podílí i na rozvoji požární ochrany nejen ve vztahu k jednotkám SDH obcí a měst Pardubického kraje, ale i při ochraně obyvatelstva. Spolek má v kraji členskou základnu přesahující 22 tisíc členů. V rámci podpory činnosti vyčleníme z krajského rozpočtu 600 tisíc korun,“ uvedl hejtman s tím, že ze strany kraje je Krajské sdružení hasičů Pardubického kraje finančně podporováno pravidelně již od roku 2002.

    Domácí hospic v Chrudimi pořádá dobročinnou sbírku  

    Cílem dobročinné sbírky na platformě DONIO.CZ je zajistit pro zdravotní sestřičky domácí hospicové péče Oblastní charity Chrudim spolehlivá auta. Ta jsou nedílnou součástí k poskytování domácí hospicové péče. Pracovníci charity chtějí být pro své pacienty a jejich blízké, kteří se připravují na odchod milovaného člověka, k dispozici kdykoli, když se zhorší jeho psychický nebo fyzický stav.
    Po roce a půl, kdy Oblastní Charita Chrudim poskytuje tuto službu, vycházejí její pracovníci ze zkušeností, že lidé většinou nechtějí umírat sami v neosobním prostředí pobytových zařízení, ale přejí si strávit poslední dny svého života doma s rodinou. V tom jim pak pomáhá charitní odborný tým.
    „Aktuálně máme polovinu aut pro hospicovou péči ve stáří vyšším než 10 let, čtyři z nich dokonce 14 let. Na tyto automobily musíme několikrát ročně vynakládat vysoké částky při nutných opravách. Poptávka ze strany pacientů se neustále zvyšuje a kvůli uzavření interny Chrudimské nemocnice došlo k výraznému přetížení Pardubické nemocnice a tím i ke zvýšení poptávky o naši péči,“ uvádí ředitel Oblastní charity Chrudim Roman Pešek.  
    Vrchní sestra domácí hospicové péče Martina Soukupová doplňuje: „Často se nám stává, že musíme vyjet i během nočních hodin. Naše obětavé sestřičky v tu chvíli zapomenou na svítící kontrolky a shnilé prahy starého auta a jedou k pacientovi. Zůstanou tak dlouho, jak pacient a rodina potřebují. Při zpáteční cestě zjistí, že auto nestartuje nebo svítí další kontrolka. V tu chvíli se sama sestřička stává osobou, která potřebuje pomoc. Do toho volá další pacient, který má bolesti. Kvůli nespolehlivému autu se naše sestřička dostává do velmi stresující situace a tomu se, už při takhle náročné službě, jakou hospicová péče je, chceme vyhnout.“
    Oblastní charita Chrudim proto vyhlásila na dárcovském portálu DONIO sbírku, která potrvá do konce září. Najdete ji na odkazu:  https://www.donio.cz/auta-pro-sestricky-domaci-hospicove-pece
    Podporu sbírce vyjádřil radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola: „Domácí hospicová péče Oblastní charity Chrudim se v regionu Chrudimska významně rozvíjí. Je jedinečná i svým propojením v rámci jedné organizace s osobní asistencí, pečovatelskou službou a půjčovnou zdravotních pomůcek, kde nabízí svým pacientům pomůcky zdarma. I z těchto důvodů byla Charitě udělena cena Nezisková organizace roku za rozvoj domácí hospicové péče.“
    Záštitu nad sbírkou převzala operní pěvkyně Noema Erba, která je rodačkou z blízkého Hrochova Týnce a chrudimskou Charitu dlouhodobě podporuje také jako dobrovolnice. Za vybrané prostředky chce zakoupit vůz/vozy s pohonem na LPG z tovární výroby, které zajistí o 40% levnější náklady na pohonné hmoty. Více informací získáte také na www.chrudim.charita.cz nebo na telefonu 704 600 295.


  •