Českotřebovský deník 126/2023 (5/5) 
20 let s Českotřebovským deníkem

Českotřebovský deník se začátek května 2023 "dožil" 20. výročí svého založení. Od tohoto data vychází skutečně každý den, 7 dní v týdnu a v podstatě také 365 dní v roce. Za 20 let to je je tedy přes 7200 "deníků"  Podle jejich obsahu může nyní s odstupem hodnotit co se dělo ve městě a regionu během této doby, vlastně každý den. Je to taková "elektronická kronika města", která je v archivu dodnes každému dostupná.   Jsou ale problémy s  webovým prostorem, mají hodně gigabajtů, takže všechny soubory a obrázky nejsou on-line, ale jsou dohledatelné a k dispozici, už jsem mnoho požadavků vyřídil a soubory obstaral. Přímo lze pročíst soubory od roku 2010 a také pustit všech cca 560 videí, které byly natočeny od prosince 2019. 
V dnešní době je aktuální zpravodajství vyžadováno a očekáváno.  Dříve to tak  být nemuselo. V té době jsem jako redaktor Českotřebovského zpravodaje shromažďoval články pro měsíční tištěné vydání a bylo mě líto, že články musí dlouho čekat na to, aby byla s jejich obsahem veřejnost seznámena. Proto ta iniciativa ke každodenní komunikaci. (Na webu do té doby vycházel od roku 1999 elektronický týdeník).
Navíc tím současně vznikl podnět k tomu, abych nečekal na další uzávěrku a řešil dění ve městě postupně, tedy každodenně. Vydržel jsem to dvacet let a zatím Českotřebovský deník pokračuje i v současnosti, i když tištěný zpravodaj vydává město Česká Třebová.... 
Českotřebovský deník najdete každý den na odkazu http://www.zpravodaj.probit.cz nebo http://www.ceskotrebovsky.denik.cz  Počet návštěv na webu je každodenně monitorován pomocí služby Google analytics. Současně je každodenně aktualizován facebookový profil Českotřebovský DENÍK, kde počet sledujících trvale roste, nyní dosáhl čísla 1124. (mm)
Nahlédněme do obsahu deníku před 20 lety (v r. 2003) - odkaz je ZDE

Nové video Českotřebovského deníku: DSC GYM Česká Třebová v akci

Českotřebovský deník přináší na novém videu ukázku průběhu tréninkové jednotky  na jednom z tréninků DSC GYM Česká Třebová. Představuje také  zaměření letošní závodní sezóny a především seznamuje s úspěchy dosaženými v letošním roce. Jedná se  především o úspěchy Michala Vebra, který byl vyhodnocen s dalšími 12 sportovci  jako nejúspěšnější reprezentant našeho města v loňském roce. Michal Vebr ovšem ve svém úspěšném tažení za medailemi na prestižních světových soutěžích pokračuje i v roce letošním a má za sebou  v průběhu dubna další mezinárodní úspěchy. A ne tak ledasjaké. Na Panamerických hrách na Floridě dokázal vyhrát svoji kategorii ve velmi ostré konkurenci více než 40 zápasníků z celého světa a zlatou medaili přivezl také z Mistrovství Evropy v Barceloně. Ve videu  přinášíme i rozhovor s trenérem  Lukášem Jandou a s mimořádně úspěšným Michalem Vebrem...
A přidáváme také nějaké fotografie z letošních úspěchu  - PAN Florida 2023
A ještě úplně poslední úspěch na ME IBJJF Barcelona:

Opožděné Vánoční video Českotřebovského deníku:

Vánoce jsou  už strašně dlouho za námi a přesto přinášíme "vánoční premiéru" Jde o vystoupení tanečního oboru ZUŠ Česká Třebová z 20. prosince  2022, které se zatím mezi publikovaní videa "neprotlačilo". Je začátek května a přesto  nyní nabývá na aktuálnosti. Zejména protop, že na 15. května se do velkého sálu Kulturního centra připravuje další vystoupení tanečního oboru školy a tak můžeme porovnat a zavzpomínat  na předvánoční choreografie Lenky Slavíkové.  Opožděné vydání streamu z předvánočního představení má také i prozaický důvod. Rodiče vystupujících si mohli zatím získat školou pořízenou nahrávku programu, nyní je záznam vystoupení připravená Liborem Vašinou  k dispozici pro všechny zájemce.
Odkaz na video najdete ZDE Zítar uvedeme také přehled všech videozáznamů z akcí ZUŠ v tomto školním roce

V Žamberku čekají na tartan

Atletický ovál na fotbalovém stadionu už má jasné kontury. Plochy oválu a atletických sportovišť jsou vyasfaltovány propustným asfaltem a čekají na tartanový povrch, který zhotovitel provede začátkem května.
Dřevěný objekt kameramana je dokončen, pro sportovce je nově osazeno zázemí z kontejnerů, do kterého budou přestěhovány potřebné pomůcky. Následně dojde k demolici dřevěné kůlny mezi tímto zázemím a budovou tribuny.
Pracuje se na oplocení, travnatých plochách, terénních schodištích a na prostoru u restaurace a ve vjezdu, budou instalovány nové lavičky, očekáváme dodání vybavení sportovišť (střídačky, sítě, dopadová plocha pro skok vysoký atp.) a další finální dodávky. Celá „stovka“ – rovinka před restaurací, objektem šaten a novým zázemím – bude nově osvětlena s možností postupného zhasínání úseků podle potřeby. Došlo také k provedení nových dlažeb na sociálních zázemích u restaurace na stadionu, budou opraveny popraskané omítky v šatnách fotbalistů a prostory budu vybíleny. V červnu již by na tomto sportovišti mělo být možné pořádat první tréninky.

JAM ROCK LETOHRAD PO PATNÁCTÉ  

Jeden z největších českých festivalů vyhlášený svojí atmosférou chystá oslavu 15 ti let opravdu pro všechny. Po covidu a operaci zpěváka přijede konečně 3x odložená rocková legenda Nazareth. Slovo legenda vybízí k pocitu, že už se jen vzpomíná. Jenže Nazareth vydali přesně před rokem nové album, které je asi nejrockovější za jejich více než padesátiletou historii. Navíc zní naprosto současně a jedním slovem je super! „Surviving the law“ – Jak přežít zákon, pro dnešní dobu výstižný název a pořádná palba. Nemějte strach, že neuslyšíte největší hity, které dodnes hrají rádia po celém světě - Dream On nebo Love Hurts jsou balady světového formátu, na které se nezapomíná.
Nazareth nebudou samotní cizinci – z USA přijede ve výjimečně rozšířené sestavě Adam Bomb, kytarista, zpěvák a skladatel, který hrál i s KISS a který je jednoznačně nositel kultury této kapely a jeho vystoupení je prostě rock’and’roll, plné skvělých kytarových riffů, ohňů, světel a show.
Českou vlajku ponesou ty nejlepší a nejpopulárnější kapely u nás. Stříbrní slavíci Mirai s náročnou přípravou na jejich vystoupení nebudou jen tak zapomenuti, stejně tak Ewa Farna, která je taktéž stříbrnou slavicí a zároveň se umístili na „bednách“ Cen Anděl udílených Akademií populární hudby, jejímž členem je i zakladatel festivalu. Velkým vítězem Andělů se stala po mnohonásobných nominacích i skupina Vypsaná Fixa, která zahraje taktéž trochu jinak a nezvykle než na jiných akcích. A samozřejmě i s hity jako jsou 4 slunce a podobně.
Stejně tak neobvyklé vystoupení prožijete s kapelou, která asi u nás nemá obdoby a vytvořila vlastní originální kategorii – skupina Tatabojs sobotní headliner. Jejich „Covidové“ album spolu se singlem „Holka z plakátu“ nebo taneční vypalovačkou 220 Travoltů nenechá nikoho v klidu a taktéž se letos stali držiteli nominace na Cenu Anděl.
V sobotu vystoupí i zakladatel festivalu a člen Akademie populární hudby Libor Pavlata & Band, který, jak přiznává, sám sebe už osmkrát „vyhodil“ z line-upu. Někdy proto, že starostí bylo víc, než by dovolily hrát a jindy proto, že najednou měl pocit, že má málo dobrých skladeb. Jeho plná vystoupení a ohlasy posluchačů však hovoří o opaku.
Rockově založené diváky nadchne určitě Krucipusk, který svojí originalitou a vtipnými texty má svoje pevné místo na výsluní české rockové muziky. Kdo chce ještě přitvrdit, užije si vystoupení metalových Tortharry, rockového Olin Blek nebo HakMak, vzhůru letící cirkusové Panoptiko s velkou show, výrazně noví a neokoukaní. Stejně tak dnes už legenda Tři Sestry jako vlajková kapela punku. Vedle nich však punkových kapel uslyšíme mnoho, namátkou – Totální nasazení, The Fialky, Houba a mnoho dalších.
Velkou kategorií je dnešní mainstream – rap a hip-hop. Na JamRocku v čele s mladými rapery jako je Gray 256 nebo už zavedenými Lipo či Paulie Garand vystoupí i ve svém dosud nejtvrdším speciálu Smack. Velkou osobností rapu je Vladimír 518, kterého uvidíme spolu s Trafikem a jeho největšími hity.
JamRock dává příležitost i místním kapelám. Všemu předcházela soutěž, která ndostala na podium kapely Zrcadla z Litomyšle a ještě děti základní školou povinné – Betmeny z Ústí nad Orlicí.
JamRock však letos nebude zdaleka jen o muzice, ale o setkáních, o navazování nových známostí a přátelství. Spolupracuje nově s Harley Davidson Praha, s Jack Daniels nebo Finlandií, kteří zde postaví bary a chill out zóny. O zábavu se postarají i neziskové organizace, informovat o zajímavostech bude diváky i Pardubický kraj a samotné město Letohrad.
Úplně nové firmě byl svěřen catering, ale i prodej tzv. nonfoodu – tedy všeho, co nesouvisí s jídlem, ale rádi si na festivalu koupíte ať už jako památku nebo věc, oblečení apod., které jinde neseženete.
Letos se na JamRock těšíme snad nejvíc v jeho historii a dáváme mu také nejvíc pozornosti i příprav. Velkou změnou k lepšímu zaznamená i stanové městečko se svou vybaveností, kterou dosud nemělo.
Těšte se i vy a pokud máte zájem o podrobnější informace o kapelách, prodeji vstupenek a dalších věcech, vše najdete na facebooku JamRock a nebo oficiálních stránkách www.jamrock.cz. Vstupenky koupíte v obvyklých předprodejích, nejlépe přímým pronikem na oficiálních stránkách festivalu nebo v infocentrech.


Provizorium za 67 milionů

V polovině června by mělo být v Řečanech nad Labem položeno mostní provizorium, po kterém budou řidiči jezdit do doby, než bude postaven nový most. Cena mostního provizoria včetně jeho instalace přesahuje 67 milionů korun bez DPH.
„V polovině června se začne s přípravou náspů zemního tělesa a příjezdové komunikace pro instalaci mostního provizoria. Celý proces by měl trvat přibližně čtyři měsíce. Dva na přípravné práce, dva na samotnou instalaci,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.
Veškerá doprava bude následně převedena na mostní provizorium, které bude jednosměrné s řízeným provozem světelnou signalizací. Pardubický kraj se rozhodl provizorium zakoupit. Cena s instalací dosáhla 67,2 milionů korun bez DPH. „Provizorium o délce cca 100 metrů tvoří třímetrové segmenty. Můžeme je využít po částech i v budoucnu, případně je pronajímat,“ sdělil Kortyš.
Kraj zároveň pokračuje v přípravě stavby nového mostu. Ten by se mohl začít stavět v příštím roce a stát má kolem 160 milionů korun bez DPH. „Most v Řečanech je ve velice špatném stavu a vzniknout by tam měl nový, který by respektoval požadavky na splavnění Labe a bezpečné převedení pěších. Proto požadujeme finanční pomoc státu, respektive Ředitelství vodních cest, které má zájem na tom, aby byl učiněn další krok ke splavnosti Labe do Pardubic,“ dodal Kortyš.
Stávající most by měl být zdemolován a na jeho místě postaven most nový. Šířka vozovky je navržena na šest metrů s chodníky po obou stranách. Projekt splňuje požadavek velikosti plavební dráhy pod mostem. Most slouží od roku 1926 a jak na spodní stavbě, tak na samotné nosné konstrukci jsou zjevné trhliny a praskliny. Proto teď po spojnici břehů nemají jezdit auta těžší než deset tun a rychlostí vyšší než 20 kilometrů v hodině. „Řidiči kamionů bohužel nerespektují sníženou rychlost a omezenou nosnost mostu a zkracují si přes Řečany nad Labem cestu na dálnici. Situace se zhoršila poté, co byl zavřen most v Týnci nad Labem. Dříve jsme vozidla na mostě fotili a posílali na přestupkovou komisi do Přelouče, ale bez instalace váhy nebylo možné řidiče pokutovat,“ uvedla starostka Řečan nad Labem Michaela Matoušková.