Českotřebovský deník 128/2023 (7/5)
Festival Bennewitz  zakončil zcela naplněný koncert v Přívratu

Cimbál na začátku, cimbál na konci festivalu. Tak by se dal zarámovat letošní jubilejní 25. ročník festivalu Bennewitz, který měl sedm koncertů a poslední dva byly dokonale vyprodány. Nutno ovšem podotknout, že ten koncert v Přívratu má jen "vstupné dobrovolné", ale všichni co do přívratu přijeli, by jistě rádi zaplatili i víc než dvě stovky vstupného. Byl to opravdu velký úspěch, na kterém se podílel pěvecký sbor Bendl a spolu s ním Folklorní soubor SPINEK z obce Vnorovy na Jižní Moravě, který vystoupil společně s cimbálovou muzikou Růža. Sympatický soubor pozvánka do Přívratu (a České Třebové, kde byl soubor ubytován) velmi potěšila, jeho vystoupení bylo přijato publikem velmi srdečně. Místa opravdu nebyla, všechny židle, které byly v dosahu byly přineseny. Takovou návštěvu zde opravdu ještě nepamatuji, i když jsem byl na všech 25 přívratských koncertech Bennewitzova festivalu přítomen. Opravdu byly všechny přinesené "přístavky plné a členové vystupujících sborů měli pouze místa k stání. Význam koncertu byl dán i  návštěvou starosty města Zdeňka Řeháka, vítání a děkovní měl ovšem na starosti přívratský starosta ing. Jan Stránský. Byla to velká kulturní, ale společenská slavnost, opravdové vyvrcholení festivalu. Událost máme zachycenou na videu, myslím, že jasně dokumentuje předchozí řádky.... K vidění bude zítra, nepodařilo  zcela dokončit a zkontrolovat.

Folklorní soubor Spinek i cimbálová muzika Růža z městečka Vnorovy se uvedly v Přívratu skutečně velmi dobře. V Přívratu už zpívaly soubory z širokého regionu a dokonce z Itálie, ale folklorní soubor zde byl poprvé a lépe to skutečně dopadnout nemohlo.

Bendl pod vedením svých sbormistrů dokázal, že umí být vlídným  hostitelem, prostředí v Přívratu bere jako domácí a stejně tak jej bere zdejší obecenstvo, ve kterém byly promícháni  Českotřebováci s mnoha dalšími osobnostmi z Přívratu i Řetové. V rámci programu měl sbormistr Bendla Josef Menšík připraveny květiny pro nejstarší členku sboru paní Elišku Matouškovou, která  snad dokonce přislíbila společné vystupování alespoň v části programu na jubilejním bendlovském koncertu, který bude 26. září v Malé scéně jako zahajovací koncert nové sezóny Kruhu přátel hudby.
Dnes uvádím pár fotografií ze sobotního večera v Přívratu, na kterých představuji jednak hosty - folklorní soubor  Spinek z obce Vrorovy a cimbálovou muziku Růža. Českotřebovský deník  připravuje také video, které bude definitivně dokončeno až během svátečního pondělí 8. května.   Je v podstatě hotové, má asi 114 minut a je zapotřebí udělat řádnou, tedy několikanásobnou  kontrolu náhrávky, což zabere hodně času při dobré pozornosti. K nahrávce je zapotřebí uvést, že Sál u Coufalů v Přívratu není sálem koncertním a pokud je přeplněn  tak, jak tomu bylo v sobotu 6. května večer, tak dá hodně práce eliminovat zvuky, které do nahrávky nepatří. Tvoří však atmosféru, která byla opravdu úžasná. (mm)

Květinová výstava Maxmiliánců

Ve čtvrtek 4. května voní výstavní síň českotřebovského Kulturního centra květinami. Toho dne se konala vernisáž letošní výstavy výtvarné skupiny Maxmilián, nazvaná "Květinová". I letošní výstava je jako v letech předchozích tematicky zaměřena. Připomeňme loňské téma "Vzduch"  nebo předchozí téma "Voda". Téma se volí po dohodě v letošním roce si jistě nemohli vybrat lepší téma. Vystavované obrazy v Kulturním centru   to jednoznačně napovídají a věřím tomu, že by je mnohý z nás chtěl mít třeba i doma na své "domácí výstavě". Vraťme se na vernisáž, kterou místo ředitele Kulturního centra Josefa Kopeckého, omluveného z důvodu porady na ministerstvu kultury, uvedla předsedkyně kulturní komise Mgr. Magdaléna Peterková. 
Ve své vernisážové řeči  hovořila jménem devíti vystavujících členů skupiny (8 Maxmiliánek a 1 Maxmilián) a doplnila o to, že jí je ctí jejich letošní výstavu zahájit a že Max Švabinský by byl hrdý, že výtvarná skupina nese jeho jméno. Celý text z vernisáže uvádím společně s fotoreportáží  Martina Šebely ve zvláštním příspěvku ZDE. 
Co dodat? Snad vzkaz všem členům skupiny: Ať se Vám dál vaše práce daří, vaše práce je sdělná, oslovuje, pomáhá, hladí po duši. Také provokuje, klade otázky, prostě žije. Za Vaši novou výstavu je třeba poděkovat! (mm)

Zemřela Soňa Červená

Emeritní sólistka Národního divadla zemřela v požehnaném věku. Všichni na ni budeme vzpomínat v dobrém. příznivci Kruhu přátel hudby pak na koncert v lednu 2019, kdy vystoupila v českotřebovské  Malé scéně. Byly to velké zážitky, budu si to pamatovat do smrti. Máme fotografie, ty to připomenou.  Nekrolog Soni Červené uvádíme ZDE 
O koncertu KPH píšeme ZDE   O dění a předání daru pro Soňu Červenou v šatně po koncertu 10. ledna 2019  ZDE
Další fotky se vzpomínkami na Soňu Červenou má českotřebovský umělecký kovář František Bečka, který v listopadu téhož roku 2019 instaloval trvalou výzdobu na rodinné hrobce rodiny v Hradci Králové - Pouchově.  Opět vše můžeme posoudit na autentických fotografiích :
 

Vzpomínání nad staršími videomateriály z roku 2020   ( a máme jich víc!)