Českotřebovský deník 129/2023 (8/5) 
Nové video Českotřebovského deníku :
Folklorní soubor Spinek + českotřebovský Bendl zakončily festival Bennewitz


Video bylo slíbeno již na neděli večer, ale dokončování se protáhlo. U dlouhých videí je každé odstraňování problémů složitější a hlavně také  zdlouhavější. Nicméně jsem dal přednost pořízení celkového záznamu koncertu, který byl velmi zajímavý, ukázal na možnosti spolupráce se soubory různých žánrů a hlavně přilákal   do hlediště rekordní návštěvu. Něco takového bych očekával také u dalších koncertů ve festivalovém programu. Nejlepším měřítkem úspěšnosti je návštěvnost akcí a přiznejme, že řada koncertů měla účast podprůměrnou.  Neplatilo to o dvou posledních koncertech  tedy závěrečném pěveckém koncertu v Přívratě a předchozím koncertu hradecké filharmonie. Tradičně slušnou účast mělo také tradičně  výborné vystoupení Komorního orchestru Jaroslava Kociana se sólistou Leošem Čepickým  a dalším solidním programem.  Patronem festivalu Bennewitz je houslový virtuóz Jaroslav Svěcecný a na skladbě festivalu to bylo znát. Prostě koncertů stejného žánru bylo moc, zvlášť když si připomeneme, že mimo jarní festivaly zde českotřebovští příznivci  houslového umění Jaroslava Svěceného navíc na podzim slavili jeho (opožděné) šedesátiny. Byl bych rád, kdyby se dramaturgická skupina za,myslela nad možností rozšířit rozsah festivalu  někam za hranice klasické hudby, určitě to přinese úspěch. Vzor vidím ve skutečském festivalu, kde je jeho duší Matěj Zelinka, který se obdobných zvláštností nebojí a je schopen se svými včas nasmlouvanými orchestry a skupinami  naplnit i zimní stadion.
Koncert v Přívratě byl důstojnou tečkou za 25. ročníkem festivalu Bennewitz a spokojeni  jsou jistě jak hosté z obce Vronovy u Strážnice i domácí hostitelé ze sboru Bendl, letošní jubilanti slavící  "stovku" si nemohli lepšího sparingpartnera přát. 
Videozáznam má 102 minut a odkaz na něho najdete ZDE

 

Před pěti lety zemřel českotřebovský rodák ing. Bohumír Kurz

Narodil se jako třetí dítě 31.7.1934 v České Třebové v domě čp. 76 (dnes je zde hotel Bravo). Otci bylo 46 let a mamince 38. Jeho sestra Líba byla o 10 let starší a Míla o 9 let. V létech 1940-43 se sestra Líba vyučila prodavačkou v galanterním obchodě. Po vyučení, jako 24. ročník byla totálně nasazena. Sestra Míla se vyučila na dámskou krejčovou. Sestra Líba se provdala za Ing. Karla Koukala z Liberce a Míla se provdala za Miroslava Částka z České Třebové.
Bohumír Kurz byl od roku 1945 členem Junáka v roce 1949 byl členem skautského oddílu Tuláci. Tam vzniklo doživotní přátelství 4 kamarádů.  Měl rád orientační běh o kterém napsal: "S orientačním během jsem začal v kunvaldské škole. K tomuto sportu mě přivedl můj spolužák ze studií Jan Langr z Rychnova a první informace jsem získával od významného turisty pana Stolína staršího a jednoho z prvních, kdo se orientačnímu běhu v okrese věnoval, Josefa Stolína z České Třebové."
V rodném městě ukončil měšťanskou školu a po absolvování tehdejšího jednoročního kurzu (JUK) nastoupil v roce 1949 do učení v n.p. Autorenova Liberec. Národní správce této autoopravny, František Helikar, ho poslal na první rok učení do Domova mládeže v n.p. Tatra Kopřivnice. V roce 1951 ukončil v Liberci učení automontéra a v roce 1952 byl přijat do jednoročního státního kurzu pro přípravu pracujících na vysoké školy (obor strojírenství) v Šluknově. V roce 1953 byl přijat na právě založenou  Vysokou  školu strojního inženýrství v Liberci. Po absolvování prvního ročníku byl vybrán ke studiu v SSSR. V roce 1959 s vyznamenáním absolvoval Charkovskou automobilní vysokou školu (CHADI) a nastoupil do Ústavu pro výzkum motorových vozidel, kde prořil celý profesní život. Žil pro svou práci. V roce 1965 se oženil s Marií Lorencovou, se kterou prožil krásných 49 let.
Když odešel Bohumír Kurz v roce 1992 do zaslouženého důchodu tak rozhodně nesložil ruce v klín, ale zabýval se historií a genealogií. Zkoumal zemské desky, pozemkové knihy, pracoval na historickém popisu města v letech pořízení první katastrální mapy, zkoumal tvorbu tzv. stabilního katastru, kdy bylo také zavedeno dodnes platné číslování domů, vypracoval historii osídlení jednotlivých domů v historickém jádru staré České Třebové, t.j. kolem roku 1770. Podle schematické lokalizace popisných čísel  popsal rozsah hrazeného městečka se dvěma branami - horní a dolní a další postup osídlování na předměstích Trávník a Bezděkov. Některé výstupy z jeho bádání jsou uvedeny ve svazcích rukopisů "Paměť", některé byly zpracovány i do formy počítačového programu na základě tabulky excel s odkazy na historické popisy osídlení jednotlivých domů. Celý životopis a odkaz díla najdete ZDE


Božena Ivanová oslaví 96. narozeniny

Čestná občanka našeho města a nositelka vyznamenání Za zásluhy o Pardubický kraj


Pardubický kraj oceňuje své občany. Buď přispěly k rozvoji regionu, šíří jeho dobré jméno nebo vykonaly výjimečný skutek. Před 5 lety  2. května 2018 se v pardubickém Východočeském divadle konalo slavnostní předání ocenění zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem JUDr. Martinem Netolickým. Mezi vyznamenanými byla i  občanka České Třebové,  válečná veteránka a bývalá příslušnice 2. československé samostatné paradesantní brigády v Sovětském svazu, (tehdy) nadporučice ve výslužbě Božena Ivanová, rozená Koutná.
Návrh na ocenění podali členové společnosti přátel československých opevnění, kteří pro veřejnost provozují  dělostřeleckou tvrz Hůrka v  Králíkách.  Božena Ivanová se narodila jsem se 18. května 1927. Za několik dnů oslaví  před 96. narozeniny.  Ve třicátých letech minulého století se její rodiče přestěhovali do Sovětského svazu, kde otec pracoval v nově vybudovaném strojírenském závodě v Lugansku, nyní frontovém města v Ruskem zabraném území.V Sovětském svazu jsem také prodělala i hladomor na Ukrajině a také stalinské politické čistky. Jako velmi mladá přešla s československou jednotkou až k nám..... V lednu 1945 byla přidělena k výcvikové jednotce. Zde poznala i svého budoucího manžela Pavla Ivana, za něhož se v říjnu 1945 provdala. Manžel pracoval v armádě, takže rodina se dvěma dětmi se často stěhovala, podle toho, kam byl její manžel převelen. Od roku 1963 se s rodinou  usadila v České Třebové.
Celý její osud a životopis  najdte dobře zpracovaný na webu paměti národa na odkazu ZDE
V roce 2021 získala Božena Ivanová také ocenění udělením  čestného občanství našeho města, tehdy k listopadovému Dni veteránů. K předání ocenění  u nás ve městě tehdy nedošlo, Božena Ivanová je trvale v péči penzionu pro válečné veterány v Praze. 


Hokejbalisté postupují pavoukem play-off 

I. liga hokejbalu - semifinále play-off
SK Hokejbal Letohrad B - HBC Hradec Králové 1988 B: 2:0
SK Prachovice - TJ Lokomotiva Česká Třebová: 0:2
ne 07. 05. 2023 Místo: Prachovice 
SK Prachovice  TJ Lokomotiva Česká Třebová 2:3
so 06.05. 2023 Místo: Prachovice  SK Prachovice 
TJ Lokomotiva Česká Třebová  2:3 
Čtvrtfinále
TJ Lokomotiva Česká Třebová - HbC Chlumec nad Cidlinou: 2:1
HC Jestřábi Přelouč - HBC Hradec Králové 1988 B: 0:2

Volejbalisté Sokola hrají krajský přebor II. na antuce

Sokol Geodézie Česká Třebová hrála poslední zápas v této soutěži  v září, kdy porazila Orel Letohrad 3 : 0.   Další soutěže se hrály v halách a teprve nyní se volejbalisté opět dostávají od května na antuku. 
Sokol ČT však zatím do bojů nenastoupil, má své zápasy 11. a 12. kola odložené na žádost soupeře z 6. května na 21. 5. (hraje ve Vysokém Mýtě). Další zápasy má českotřebovský Sokol naplánované na 13. května.  Ale i tato utkání budou ještě odložena.
Českotřebovští sokolové totiž dostali možnost si zahrát (hostovat) za Svitavy v extralize kadetů a v tomto termínu hrají kvalifikaci v Novém Jičíně. Proto je vzájemný zápas Sokol ČT - Svitavy odložen na 26. května. Přes chybějící zápasy však zatím stále vede Sokol Geodézie Česká Třebová tabulku přeboru

Krajský fotbalový přebor se hrál v sobotu a v neděli

Sobota 6. 5. 2023 14:30
Přelouč - Heřmanův Městec 1:0 (1:0) 150 diváků 
Česká Třebová - Pardubičky 2:0 (0:0) 60 diváků 
Libišany - Horní Ředice 2:2 (0:1)  120 diváků 
Litomyšl - Lanškroun 4:1 (1:0) 148 diváků
Holice - Moravany 2:3 (0:2) 100 diváků 
Choceň - Lázně Bohdaneč 2:0 (1:0)  101 diváků
Neděle 7. 5. 2023 17:00
Svitavy - Vysoké Mýto B 5:0 (4:0)  60 diváků 
Třemošnice - Moravská Třebová 2:0 (1:0)  100 diváků 
V tabulce zůstává FK Česká Třebová na 9. místě, vede Horní Ředice, poslední Moravany

HRÁLA SE 52. ORLICKÁ ŠACHOVNICE 

V sobotu 6. 5. 2023 se v prostorách DDM Duha v Ústí nad Orlicí konal již 52. ročník tradičního turnaje mládeže do 15 let (ročník 2008 a mladší) Orlická šachovnice. Do Ústí nad Orlicí si našlo cestu 102 hráčů a hráček z 22 klubů 3 krajů. 
Zaslouženě zvítězil největší favorit Vojtěch Starý hrající za 2222 ŠK Polabiny před Lukášem Cimprichem z Horní Čermné a Vojtěchem Šmehlíkem z Moravské Třebové. Nejlepší dívkou byla Karolína Vuová z Lanškrouna, která v celkovém pořadí obsadila 7. místo před Hanou Večeřovou z Lanškrouna a Eliškou Horáčkovou z Moravské Třebové. Potěšitelná je i účast 11 domácích hráčů a hráček, z nichž byli nejúspěšnější Marian Pokorný a Alexandra Dudlová, kteří patřili k nejmladším účastníkům turnaje. Prvních 7 šachovnic bylo přenášeno online na internet, účastníci i doprovod mohli přenos sledovat i přímo v tělocvičně DDM. Takto zaznamenané partie jsou pak cenným tréninkovým materiálem nejen pro přímé aktéry. 
Současně se hrál také Krajský přebor dětí do 8 let (ročník narození 2015 a mladší), kterého se zúčastnilo 22 hráčů a hráček z Pardubického kraje. Zvítězil Jakub Nádvorník z Chotěboře před Albertem Těhanem z Pardubic. O třetím místě Ondřeje Šípka z Nekoře před domácím Danielem Dušánkem rozhodlo až páté pomocné hodnocení. Mezi dívkami byla nejlepší Mariia Kursa ze Svitav před Annou Drahošovou z Chrudimi a Amálií Krušinou také ze Svitav. Nejmladšími účastníky byli šestiletí Veronika Šípková z Nekoře a Richard Cacek z Poličky. 
Celý turnaj organizačně zajišťovali členové Šachového klubu Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Domem dětí a mládeže DUHA a Základní školou Bratří Čapků za finanční podpory Pardubického kraje, Města Ústí nad Orlicí a České unie sportu.

 

MILAN KOSTELENEC LAUREÁTEM LETOŠNÍ KOCIÁNKY

V uplynulém týdnu hostilo Ústí nad Orlicí v pořadí 65. ročník Kocianovy houslové soutěže. Celkem čtyř soutěžních kategorií se letos účastnilo na 5 desítek mladých houslistů ze 13 zemí světa.
Kromě sedmičlenné odborné poroty složené z významných hudebních osobností v čele s Pavlem Šporclem hodnotila souběžně výkony soutěžících také dětská porota, ve které usednuli žáci a studenti ústeckých škol.
Posledním soutěžním dnem byl pátek 5. května. V sobotu se konalo tradiční přijetí vítězů a zahraničních účastníků starostou města v Hernychově vile  za účasti uměleckého ředitele hudebního festivalu Kocianovo Ústí, předsedy poroty a patrona soutěže Pavla Šporcla.
 Sobotní odpoledne pak patřilo, v Roškotově divadle, slavnostnímu vyhlašování vítězů soutěže spojenému se závěrečným koncertem. Na samotný závěr byl vyhlášen absolutní vítěz, laureát 65. ročníku Kocianovy houslové soutěže. Laureátem soutěže se stal vítěz 4. kategorie, Milan Kostelenec.

 

Zajímavá videa z roku 2020