Českotřebovský deník 146/2023 (24/5)
Zemřela čestná občanka našeho města paní Božena Ivanová 

Se zármutkem oznamujeme, že dnes v noci opustila tento svět poslední příslušnice 2. československé paradesantní brigády v Sovětském svazu, válečná veteránka z východní fronty a také čestná občanka našeho města, kapitánka v.v.  paní Božena Ivanová.  Zemřela ve věku 96 let.  Na počest památky paní kapitánky byla na budově českotřebovské radnice vyvěšena černá vlajka.Byla též členkou spolku Červené barety a Čsl. obce legionářů, Obdržela také také Cenu  za zásluhy o Pardubický kraj a v roce 2021 jí bylo ke Dni veteránů uděleno čestné občanství města. V posledních letech jí nemoc neumožňovala  návrat do svého města, žila v Praze v domově pro válečné veterány Vlčí mák při ústřední vojenské nemocnici v Praze.  Zde také v noci z 23 na 24. května zemřela.
Dlouholetá členka Oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) v Ústí nad Orlicí paní Božena Ivanová byla za svoji službu českému národu za II. světové války 28. října 2019 vyznamenána prezidentem České republiky panem Milošem Zemanem Medailí Za hrdinství (za hrdinství v boji). Toto významné ocenění si osobně převzala při slavnostním shromáždění ve Vladislavském sále. O den později paní Boženku povýšil  ve slavnostní síni Národního památníku na Vítkově ministr obrany pan Lubomír Metnar do hodnosti kapitánky. 
V době hospodářské krize odešla s rodiči do SSSR, kde otec vstoupil v Buzuluku do 1. česko-slovenského armádního sboru. Boženka ho následovala jako 16tiletá dívenka. Nejprve se stala spojařkou, poté absolvovala parašutistický výcvik u 2. paradesantní brigády v Jefrémově (Rusko).  Sloužila u slovenských letců a konec války ji zastihl v plném nasazení v Kroměříži.

Úprava vstupního areálu základní školy Habrmanova 
Pokus o objektivní informaci, tedy uvedení na pravou míru

Účelem tohoto textu je informovat, nejde o žádný PR článek.  Právě takový charakter měl bohužel text zveřejněný na městském webu a městské FB stránce, ve kterém byly podány některé informace zkreslené a bylo spleteno více věcí dohromady. Bohužel to není první případ. Zdá se mi, jako by se měl tento způsob prezentace stát v našem městě pravidlem. Nevím, zda byly uvedené "nepřesnosti" uvedeny cíleně, nebo jen tak mimochodem "ze zvyku". Po zveřejnění jsem byl dotázán,  zda bych neměl zřídit po vzoru Jirotkova Saturnina "Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru", neboť by stálo za to komentovat a poopravit i jiné zveřejněné "příběhy".  Prostě se zřejmě v našem městě mění informovanost za politiku a opravdu nevím proč.
Celý postup, jak tato zakázka vznikla je dále podrobně popsán. Z popisu si dělám ten závěr, že propagační a politický význam zveřejňovaných textů je ten nejdůležitější. O pravdivost a úplnost ani tak nejde... Více v samostatném textu ZDE


Ulice na Splavě dostane nový povrch. Tak bychom to chtěli všude!

Už se začalo! Fotografie ukazují začátek proměny úseku  části ulice Na Splavě od Nového náměstí k hlavnímu průtahu města.  Škoda, že to bude jediný úsek ve městě, který  dostane nový kabát. Je to jen taková ukázka, jak bychom si představovali také ostatní městské komunikace, které zatím čekají.  Práce ale byla zřejmě zadána  bez projektu a tak se veřejnost ptá, proč jsou obruby pro opravenou komunikaci upravovány až do Nového náměstí, i když každý ví, že se budou chodníky kvůli parkování zužovat . A tak asi některé věci dělají zbytečně. Bylo by dobré všechno udělat přijednom a bylo by to i lacinější. Škoda, že nejde odvodnění nádraží řešit jinak než novým výkopem přes Nové náměstí a Habrmanovu ulici. To nám dělá velkou čáru přes rozpočet.
Máme však i jinde co na práci. Za naprosto katastrofální situaci bych označil např. dolní dvousměrný úsek Hřbitovní ulice od čp. 1628 po 433,  který naprosto nevyhovuje zdejšímu provozu. Plány ma rekonstrukci jsou přitom připraveny! (mm)

Sportovní gymnastika:
týmové stříbro z republikového finále pro Pardubický kraj

Stříbrnou medaili z republikového finále ve sportovní gymnastice si v neděli 21. května přivezla domů do České Třebové Nikol Dosedělová. Do finále, které se konalo ve sportovním centru ČASPV v Doubí u Třeboně, postoupily 4 nejlepší závodnice z krajského kola. Nikolka reprezentovala družstvo Pardubického kraje v kategorii mladších žákyň I (ročník narození 2014 a mladší) spolu s dalšími 3 závodnicemi z Rybitví a Svitav. V silné konkurenci dalších 9 družstev děvčata skončila na krásném 2. místě, což pro nás bylo příjemným překvapením. V soutěži jednotlivkyň, kterých se zúčastnilo v této kategorii celkem 41, se Nikolka umístila na 19. místě.
Tichá vzpomínka na Martu Martínkovou

Věnujme tichou vzpomínku paní Martě Martinkové, která zemřela 4. května tohoto roku ve věku nedožitých sta let.
Sté narozeniny by oslavila 23. října .
 
Se svým manželem založila oddíl gymnastiky v České Třebové už v roce 1956.
Paní Martinkovou si pamatuje nespočetně mnoho bývalých gymnastů a gymnastek jako nesmírně laskavou a obětavou trenérku gymnastiky z tělocvičny Na Skále, která se věnovala cvičení pro děti i dospělé.
 
Čest její památce!
 
Dagmar Havránková, sportovní gymnastika ŠSK


Díky za oživení vzpomínek! 

"První akcí nově vytvořeného spolku pak byl Společenský večer dne 1. května 1993 od 20 hodin v Národním domě, který navazoval na první organizovanou studentskou slavnost Majáles. Na programu bylo setkání spolužáků. Vstupenky byly slosovány o ceny. 1. cenu - zájezd do Anglie věnovala společnost VT DATA (zast. JUDr. Podzimkem)."
Ono je to už 30 let a já zapomněla, proč jsme v Nároďáku byli. Moc jsem si přála jet do Anglie. Jen tak ze srandy jsem kamarádce řekla, že když vyhraju, vezmu ji sebou. A já vážně vyhrála a konečně jsem viděla Londýn, Stonehenge, katedrálu v Salisbury, Brughy, Amsterodam ....  Vzpomínáme dodnes.  VV

Přelouč se stává centrem východočeské trasy svatojakubské cesty

Poutní cesta do španělského Santiaga de Compostela, kde byl objeven hrob apoštola Svatého Jakuba, vede mnoha zeměmi Evropy. Přes Českou republiku směřují ze severu tři hlavní trasy, ta východočeská z polského Křešova přes Pardubice a Přelouč měří 250 kilometrů. Letos na ní přibydou svatojakubské patníky v patnácti obcích, na jejichž zhotovení přispěl Pardubický kraj. Přelouč, která se stala centrem svatojakubských poutníků po východočeské trase, odhalila u kostela sv. Jakuba Většího minulý týden pískovcovou svatojakubskou mušli. Jejím autorem je Roman Macínek a o instalaci se zasloužilo město Přelouč ve spolupráci s jednotou Orel.
Jedním z patronů akce v Přelouči byl i náměstek hejtmana pro kulturu Pardubického kraje Roman Línek. „Jak je dnešní svět čím dál technicky propracovanější, čím dál více lidí si od něj potřebuje odpočinout na pouti. A nemusí to být jen věřící, kteří se vydávají na cestu po místech spojených s historií, kde si mohou utřídit myšlenky, zažít cestu krajinou a ponořit se do svého nitra. Mnozí rozprostřou svou cestu do více let, dávkují si ji, ale stále mají před sebou jeden cíl -  nalezení své role na tomto světě, tedy té perly, kterou ukrývá svatojakubský symbol mušle.“
15 nových patníků
K projektu instalace patníků se symbolem mušle a vzdáleností do Santiaga de Compostela se připojily obce Bukovka, Dříteč, Ráby, Staré Hradiště, Němčice, Svítkov, Srnojedy, Lány na Důlku, Opočínek, Přelouč, Valy – Lepějovice, Semín, Kladruby nad Labem, Řečany nad Labem a Zdechovice. „Letos jsme na umístění a výrobu patníků přispěly těmto obcím z programové dotace kraje celkem 300 tisíc korun.  Je to značně se rozvíjející druh turistiky, který může do našeho kraje přilákat další návštěvníky a ukázat jim zajímavá místa spojená s vyznačenou trasou,“ uvedl radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.
Přespání v Orlovně v Přelouči
Centrem poutníků v kraji se podle projektové manažerky Zdenky Kumstýřové stala přeloučská jednota organizace Orel, která poutníkům nabízí přespání v Orlovně. V letošním roce už toho využilo několik desítek poutníků. Jednotlivé trasy vyznačila podle historických pramenů organizace Ultreia a jsou i ke stažení na jejich webových stránkách. „Letos se náš kraj také podílí na vzniku nových propagačních materiálů východočeské trasy a tak doufám, že poutníci budou v našem kraji spokojeni,“ dodal Roman Línek.
Poutní památky
Kostel sv. Jakuba Většího v Přelouči se už nějaký čas pyšní poutním kamenem, který nechalo instalovat město s účastí spolku Ultreia a také informační tabulí o svatojakubských cestách. Samotný kostel ve své románské části ukrývá krásné fresky sv. Petra a Pavla. Město Přelouč má i na hřbitově barokní poutní kostel Navštívení Panny Marie a pěkný evangelický kostel od arch. Kříženeckého.

 

Film o tom, že zlu se nesmí ustupovat, měl předpremiéru v Pardubicích

Pardubický kraj v loňském roce podpořil vznikající film s názvem Muž, který stál v cestě. Ten zachycuje dramatické události 21. srpna 1968 v Československu. Některé scény se natáčely v Pardubickém kraji a díky tomu měl tento dlouho očekávaný snímek jednu z předpremiér v Pardubicích. Zúčastnili se jí i režisér Petr Nikolaev, hlavní představitel Tomáš Töpfer a herečka Zuzana Kajnarová. Do distribuce vstupuje film 25. května.
Film je strhujícím příběhem lékaře a politika Františka Kriegla, který byl 21. srpna 1968 v noci společně s čelními představiteli KSČ (Alexander Dubček, Oldřich Černík, Josef Smrkovský, Josef Špaček, Bohumil Šimon) zatčen a unesen do Moskvy. Byl jediným československým politikem, který se v zajetí i pod hrozbou likvidace postavil Leonidu Iljiči Brežněvovi a nepodepsal Moskevský protokol, dokument, jenž znamenal souhlas s okupací Československa.
„Nemáme mnoho filmů, u kterých pociťujeme národní hrdost. Povznášející pocit. Příběh Františka Kriegla nám takový pocit dává plnou měrou. A možná proto, že to byl muž, který udělal spoustu chyb a věřil naprosto idealisticky v systém, jenž neměl naději na úspěch, tak právě proto jeho morální postoj ve správnou chvíli, kdy se lámaly naše dějiny, působí tak silně,“ uvedl producent Miloslav Šmídmajer.
„Každoročně se snažíme vybrat nějaká audiovizuální díla, k jejichž vzniku můžeme přispět jako kraj a která se budou aspoň částečně natáčet v našem kraji. Těší mě, že je to tentokrát tak silné téma o zlu, kterému se nesmí ustupovat. Důsledky většinového postoje tehdejších politiků pak pociťovala celá československá společnost více než dvacet dalších let,“ konstatoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Režisérem snímku je Petr Nikolaev: „Člověk, který žije v Čechách, stále hledá přístup k tomu, co je odvaha. Odvaha jednotlivce nebo odvaha jako národní rys. Pro mě jako mladého kluka to byla otázka důležitá. Sovětská okupace v roce 1968 byla pro mě a moji generaci základní formující zkušenost. V jedenácti letech jsem viděl tanky jizvící dlažební kostky v ulici, kde jsem hrával kuličky. Má nenávist byla poměrně značná. Vnímám jako velkou satisfakci, že mohu po těch desítkách let skrze film okupantům jaksi vystavit účet. To je můj osobní přístup, osobní vztah k tomu tématu.“
„Filmová místa pro natáčení pomáhá vybírat filmová kancelář East Bohemia Film Office, která působí v rámci naší Destinační společnosti Východní Čechy. Produkce si z nabízených míst vybrala tentokrát písník Oplatil. Tam se odehrává scéna kolem zvacího dopisu s Vasilem Biľakem a vítr v korunách stromů jen zvyšuje dramatičnost této situace,“ řekl radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.
Hlavní roli Františka Kriegla ztvárnil herec Tomáš Töpfer a byla to pro něj jedna z největších filmových příležitostí. Události roku 1968 osobně zažil a tak měl ke své postavě blízko. Kriegel byl ovšem velmi kontroverzní postava. „Byl to přesvědčený komunista, prožil španělskou občanskou válku, zachraňoval lidské životy v zákopech. Po 2. světové válce velel Lidovým milicím, byl jedním ze strůjců komunistického převratu. Byl naivně přesvědčen, že se dá socialismus reformovat. Nakonec se Rusům postavil. Bylo to však velmi složité,“ předeslal k filmu hlavní představitel. K nečekaně aktuálnímu vyznění filmu dodal: „Nyní zažíváme zkušenost s Rusy skrze válečný konflikt na Ukrajině. My s Ruskem zkušenost už máme, my už jsme to zažili. Ale západ byl překvapen a myslel si, že s Ruskem se dá dohodnout, že Rusko dohody dodržuje. Z dnešního hlediska je téma tohoto filmu velmi důležité jako připomenutí pro pamětníky, ale také jako nové sdělení pro současnou mladou generaci.“
Do role Kriegelovy ženy obsadil Petr Nikolaev slovenskou herečku Zuzanu Mauréry, Zuzana Kajnarová hraje mladou televizní reportérku, příbuznou Krieglových. Další role ve filmu ztvárnili například Alois Švehlík jako prezident Ludvík Svoboda, Jiří Ployhar si zahrál premiéra Oldřicha Černíka, Přemysl Bureš politika Josefa Smrkovského, slovenský herec Daniel Heriban se zhostil role Alexandra Dubčeka a Adrian Jastraban se ujal postavy dlouholetého přítele Františka Kriegela, nastupujícího ctižádostivého komunisty Gustáva Husáka, který se následně dostane do čela KSČ a postaví se proti Krieglovi.
Ambiciózní projekt producentské společnosti Bio Illusion se začal natáčet 17. listopadu 2021 na Ukrajině, v Buči nedaleko Kyjeva, pokračoval natáčením v Praze a ve středních Čechách, v Pardubickém kraji, na Ostravsku, a poslední záběry byly dotočeny v červnu 2022 v polské Varšavě. Tam vznikaly scény odehrávající se v Kremlu.
Film vznikl za podpory Státního fondu kinematografie ČR, Ukrajinské státní filmové agentury, televize Nova a platformy VOYO, Pardubického kraje, Moravskoslezského kraje, Pražského audiovizuálního nadačního fondu, Nadace Charty 77, Nadace Blíž k sobě, Vršanské uhelné a v koprodukci s Insightmedia a Artbox. Distribuční premiéra je naplánována na 25. května 2023, distributorem je společnost Bontonfilm.