ČD 232/2023   NEDĚLE 20. SRPNA 2023


Nové video Českotřebovského deníku:
Pam Rabbit ozdobou javoreckého pikniku 2023

  Pamela Rabbit (21) je všestranně talentovaná mladá zpěvačka, která momentálně studuje na Pražské konzervatoři obor zpěv. Zpívá a tancuje již od útlého věku. Přihlásila se do národního kola Eurovision Song Contest 2019. Zhruba ze tří set uchazečů vybrala odborná porota osm nejlepších.
Nedávno vydala nové EP Mom I’m lost.
K tomu Pam říká: "Mám z toho jenom dobrý pocit. Nečekala jsem, že to o tolik poskočí. A taky z toho mám radost z toho důvodu, že jsem si konečně dokázala vytvořit okolo toho EP celý svět. Dala jsem si dohromady image, která mě baví, a fakt mám chuť ty písničky lidem pouštět, což jsem před tím neměla. Najednou mám pocit, že je to fakt super, a hrozně chci, aby to lidi viděli. Takže to je pro mě velká změna."
Pam Rabbit, vlastním jménem Pamela Narimanian, se věnuje zpěvu od dětství a studovala ho také na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Zkušenosti posbírala ale třeba i ve finále Eurovize, kde doprovázela Mikolase Josefa. Postupem let se ke zpívání přidala řada dalších činností jako hudební produkce nebo režírování videoklipů. Jak sama říká, okolo svých skladeb si vytváří celé světy, které dokreslují celkový dojem.
Pam Rabbit je česká zpěvačka a autorka s arménskými kořeny, která nemá problém s lehkostí a humorem sobě vlastním tvořit v českém i anglickém jazyce. Do povědomí veřejnosti se dostala nejen svou účastí v národním kole Eurovize, ale i osobitou a neotřelou hudbou, která přináší do české pop music svěží vítr. To dokázala nejen na svém debutovém EP Mom, I’m Lost, s nímž se dostala do nejužší nominace prestižních hudebních Cen Anděl. Z debutu pochází také její největší hity jako Ve Starym Dome nebo We’re All Gonna Fly, na kterém spolupracovala s Benem Cristovao. Na kontě má Pam Rabbit i spolupráce s kapelou Slza na tracku Padám, k němuž Pam napsala scénář a postarala se o režii. Aktuálně nejvýraznější písní známou i z radiového éteru je píseň stuck in the cloud, kterou Pam Rabbit živě představila v rámci show Cen Anděl 2022.
V českotřebovské Javorce předvedla živý hodinový program, do svého show dala všechno. Hráli ve třech a zejména bubeník  nám dělal starosti a předimenzováním  intenzity zvuku v jeho vstupech, které hrál obzvlášť důkladně.  Nahrávka ve studiovém prostředí by dokázala hlasitost omezit, v Javorce to v úvahu nepřipadalo. Pamela Rabbit vzbudila mezi návštěvníky Javorky velkou pozornost,  posluchači ji nechtěli pustit z pódia. Odkaz na videoukázku (24 minut) ZDE

Piknik v Javorce za krásného počasí. 

Program vyčerpán, pohádky byly díky českotřebovskému loutkářskému souboru Čtyřlístek hned dvě, soutěže,  lodičky,  malování na obličej, Bosenský pavilon se proměnil na kavárnu. Výstava výtvarných prací u rybníčka, jízdy velorexů. V Javorce bylo příjemně. Nebyly žádné velké davy, ale ti co přišli si to dobře užili .
Ve spolupráci s Martinem Šebelou připravíme na zítra fotoreportáž a na další dny pak také novou videoreportáž.

Cyklostezka na Podhorce je také pro pěší

V posledních měsících se stále častěji opakuje situace, kdy cyklisté mezi lokalitou Podhorka v České Třebové a obcí Rybník napomínají chodce a kočárkáře s tím, že v prostoru cyklostezky nemají co pohledávat.
Opak je pravdou! Tato trasa je značena jako společná stezka pro chodce a cyklisty. "Proto prosíme všechny cyklisty na stezce, aby k procházejícím přistupovali s ohledem, a tomu přizpůsobili i svoji jízdu. Cyklisté, bruslaři, pěší i kočárky zde mají své místo," žádá českotřebovská radnice.
"Mnoho cyklistů a chodců neví, že stezka pro chodce a cyklisty je brána jako komunikace IV. třídy, tedy se na ní vztahují pravidla stejně jako na silnice jiné kategorie. To znamená, že chodci se při pohybu na takové stezce musí pohybovat po LEVÉ straně ve směru chůze, stejně tak bruslaři, kteří jsou dle zákona považováni za chodce! Vpravo se mohou chodci pohybovat pouze, pokud jdou v útvaru jako skupina. Odůvodnění tohoto pravidla lze dohledat v „Zásadách bezpečné jízdy“, kde je uvedeno, že každý účastník musí mít přehled o tom, co se před ním děje. Tedy, když půjde chodec po správné straně stezky (levé) uvidí cyklistu, který jede proti němu v opačném směru a mohou se navzájem bezpečně vyhnout," popsala správný způsob pohybu chodců po cyklostezce policistka Petra Potočná.

Začaly fotbalové soutěže. Českotřebováci body nesbírali

Aby nic nebylo jednoduché tak podzimní fotbalové soutěže začaly hned druhým kolem s tím že to kolo první bude odebráno v pozdějším již stanoveném termínu. FK Česká Třebová  má oba týmy dospělých fotbalistů v  krajem řízených soutěžích. A tým hraje dlouhodobě v krajském přeboru. Po dobrém závěru v jarní části soutěže je nyní FK po dvou zápasech zatím bez jediného bodu.  Ve druhém kole prohrál FK doma s Litomyšlí 1 : 2 a v druhém kole prohrál v Libišanech 2 : 4. Ma první body tedy zatím čeká. Budeme také sledovat I: B třídu skupinu B, kde hraje českotřebovské Béčko. zatím hrálo jen jediný domácí zápas se Sloupnicí, který skončil remízou 2:. Další zápas je nyní v neděli 20. srpna. 


Seznámení s problémy města Žamberka

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Žamberk, kde se starostou Jiřím Mencákem a místostarostou Ondřejem Jirešem hovořil mimo jiné o myšlenkách vedení města na vybudování domova pro seniory. Řeč byla také o oblasti silniční infrastruktury či dalších investicích ve městě.
„Stejně jako řada dalších měst v našem kraji, tak i Žamberk řeší vybudování domova pro seniory v režimu domova se zvláštním režimem. S ohledem na stárnutí populace je debata logická, avšak budování nového domova je samozřejmě velmi finančně nákladná, a to nejen na město velikosti Žamberka,“ uvedl hejtman Martin Netolický, s tím, že 20 zdravotně-sociálních lůžek je v tuto chvíli v Albertinu Žamberk, což je příspěvková organizace kraje.
Tématem jednání byly také krajské investice do silniční infrastruktury. „V návaznosti na stavbu Ředitelství silnic a dálnic jsme v letošním roce zahájili rekonstrukci části Tyršovy ulice od křižovatky se silnici I/11 až po most přes Divokou Orlici směrem na Klášterec a Kunvald. Dobrou zprávou je také, že bychom v polovině září chtěli zahájit rekonstrukci další části silnice II/310 mezi Letohradem a Lukavicí včetně průtahu celou obcí. Stavba bude vzhledem ke svému rozsahu pokračovat i v roce 2024. Následně bychom se postupně rádi dostali až do Žamberka,“ řekl hejtman.
Toho vedení obce zároveň informovalo o záměru na přesun autobusové zastávky v Nádražní ulici v blízkosti knihovny. „Jedná se o velmi exponovanou autobusovou zastávku v blízkosti školy a knihovny, která je po samotném nádraží druhou nejvyužívanější ve městě. Kraj silnici před přibližně deseti lety opravil a my bychom chtěli navázat opravou chodníků s vybudováním autobusového zálivu tak, abychom zvýšili bezpečnost cestujících, ale také chodců v okolí, jelikož součástí bychom chtěli mít ostrůvek, který by zkrátil délku přechodu,“ sdělil starosta Žamberka Jiří Mencák.

 



ČD 232/2023  NEDĚLE 20. SRPNA 2023