ČtD 101/2024   čtvrtek 11. dubna 2024 


Nové video Ukázka z vystoupení sboru Kajetánek  na besídce 10. dubna


Je to už 14 dní od velikonoční besídky a tak už se v Malé scéně konala další 12. hudební besídka ZUŠ. Obvykle je besídka věnována sólovým vystoupením nebo komorní hře. Ve středu 10. dubna byla výjimečnost besídky v úvodním vystoupení pěveckého sboru Kajetánek pod vedením sbormistryně Pavly Skopalové.  O tom, jak letos Kajetánek zpívá, vám předvedeme v šestiminutové ukázce. Kajetánek je dětský pěvecký sbor, který vznikl ve spolupráci Františka Kajetána Zedínka a manželů Pálkových  na podzim roku 1994 a proto bude v letošním roce slavit svoje třicetiny.  Stejně jako při oslavách  jiných jubileí (10, 20 a 25)  se jistě představí v podzimní kulturní sezóně  svým dalším jubilejním koncertem, plánuje také vystoupení s instrumentální skupinou. S Kajetánkem se můžeme setkat také při mnoha dalších příležitostech,  při vystoupení v Javorce nebo na českotřebovském náměstí. Video najdete ZDE

DSC GYM ČESKÁ TŘEBOVÁ opět v akci


   Akce AGF BERLÍN: 
6.dubna 2024 ráno v 01:00h byl odjezd na turnaj AMERICAN GRAPPLING FEDERATION konané v BERLÍNĚ. 8 DĚTÍ vyjelo spolu s trenérem Lukášem Jandou,  aby poměřily své síly v brazilském JIU JITSU, odvětví v kimonu a bez kimona.
Naše děti byly nahlášeny ve všech odvětvích co šlo a odvážíme tak celkem 25 medaili a dvě trofeje za první místo TURNAJE v kategorii KIMONO a kategorie BEZ KIMONA.  Velký úspěch předvedl teprve 15tiletý RENÉ VIKTORÍN (zelený pásek) který zápasil v kategorii dospělých v modrých pásech a dováží tak zlatou medaili !   Více v samostatném článku ZDE

Další přednáška v ekocentru z cyklu Živá zahrada v době klimatických změn

V ekocentru Podorlicko se v úterý 9. února podvečer konala další přednáška jarního cyklu "Živá zahrada v období klimatických změn" a byla opět velmi dobře navštívená : Přednášející Mgr Adéla Hrubá zde již byla před 14 dny kdy se zaměřila na téma Přírodní zahrady a smíšené kultury.  Zaujala tak, že mnozí návštěvníci přišli na na další přednášku, tentokrát na téma  Ukázková permakulturní zahrada.
I tato přednáška měla ohlas, protože ukazuje jak lze reagovat na současné klimatické změny, především nedostatek vody v půdě v letním horkém období.  Přednáška byla doplněna praktickými informacemi, které právě zaujaly. Nejlepší by samozřejmě byla přímá exkurze na její ukázkové zahradě, kterou zřídila před 17 lety a kterou stále rozvíjí . Takovou exkurzi ČSOP Podorlicko připravuje.
Adéla Hrubá již více než 15 let žije se svojí rodinou na polosamotě v podhůří Orlických hor, kde hospodaří na zhruba hektarovém pozemku. Její zahrada je v síti Ukázkových permakulturních projektů a také Ukázkovou přírodní zahradou . Pěstuje a semenaří pro o.p.s. Gengel staré a netradiční druhy rostlin (víc než 70 odrůd), spustila projekt pro školy Staré odrůdy do škol  a iniciovala založení komunitní zahrady na pěší zóně v Žamberku (Zahrada bez plotu). V současné době je členkou týmu mezinárodního projektu Children in permaculture , jehož cílem je integrovat permakulturu a zásady udržitelného způsobu života do školních osnov a vytvořit k tomu potřebné materiály. Absolvovala praktický kurz permakultury u Seppa Holzera, Úplný kurz permakulturního designu u Tomase Remiarze, Učitelský kurz permakultury u George Sobola a několik kurzů specializovaných na sociální permakulturu (např. Dragon Dreaming, sociokracie). Vede kurzy permakultury, pořádá happeningy a osvětové přednášky pro širokou veřejnost a věnuje se poradenské a konzultační činnosti.
V úvodu přednášky přednesla předsedkyně ZO ČSOP Podorlicko PedDr. Hana Grundová  informace o průběhu letošní březnové akce Ukliďme svět v České Třebové.  
Také letos  tradičně ochránci přírody spolupracovali s veřejnosti, připravili pro provedení jarního úklidu  potřebné pomůcky a informace, tzv. "pytlomat". S Eko Bi dohodli místa pro soustředění nasbíraného odpadu. Ti co takový úklid absolvovali pak na facebooku infocentra dokumentovali provedenou práci a lokalitu a byli za to také právě v úvodu přednášky po zásluze odměněni. Myslím, že to je povedená ukázka dobré spolupráce ochránců přírody s veřejností a současně se zpracovatelem odpadů. 
Na přednášku také přišel vedoucí skládky TKO a městské kompostárny p. Halbrštát, který jednak poděkoval ochráncům přírody za dlouhodobou spolupráci při zajišťování jarní akce Ukliďme svět a pozval je na exkurzi do nyní již rozjetého provozu kompostárny. 
V příštím týdnu ve čtvrtek odpoledne předvede její činnost. Nebude to jen výklad, ale "předváděčka", kde budou  vstupy, zpracování materiálu  i výsledky její činnosti. Rád se akce zúčastním abych ukázal, jak se rozvíjí spolupráce ochránců přírody ZO ČSOP Podorlicko a Eko Bi, jak je využíván zpracovaný odpad. Je totiž významné, aby veřejnost viděla výsledky zavedeného třídění odpadu a jeho využití, tedy skutečnost, že tato práce není zbytečná, ale naopak užitečná.
V rámci cyklu "Živá zahrada v období klimatických změn" se uskuteční  ještě dvě přednášky:

A) Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
B) Úterý 14.5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous  "Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého

Připravuje se dubnové jednání zastupitelstva ve Třebové i v Ústí nad Orlicí

V České Třebové bude jednáni 15. dubna, o týden dříve než v Ústí n.O.
 Proto již byl také zveřejněn podrobný program jednání zastupitelstva, který umožní veřejnosti blíže poznat program jednání.  Je uveden v přiložené tabulce. Je to pokrok, který byl zaveden v minulém volebním období.
Přesto jsou města, kde jdou ještě dál.  Zde je možné dát příklad z Litomyšle, kde jsou zveřejněny dokonce  návrhy na usnesení k jednotlivým bodům. Tak daleko u nás ještě nejsme a myslím, že to je škoda.  Jde o to, že řada usnesení se dotýká dokonce všech lidí ve městě a proto se přimlouvám, aby takové návrhy byly veřejně projednány ještě dříve, než budou schváleny. Máme sice relativně dost informací z radnice, ale vysvětlení o dopadu  a významu schválených usnesení rady města podávaných v nesrozumitelné stručnosti většinou chybí. A přitom právě na radu města lze nahlížet jako na výkonný orgán (tedy "vládu"), jejíž usnesení mají přímý vliv na život obyvatel města. Je sice množné požádat o informaci, je na to např. zákon 106, ale to  lze považovat za výjimečnou možnost.
V Ústí se zastupitelé sejdou v pondělí 22. dubna ve velkém sále Kulturního domu a na programu jsou opět dotace z rozpočtu ,města, majetkoprávní záležitosti, změny v rozpočtu - rozpočtová opatření a hlavně bod, který v České Třebové již řadu let chybí. Jde o téma "Bezpečnostní situace ve městě".  V Ústí totiž velitel městské policie pravidelně takovou zprávu zastupitelům předkládá, v České Třebové  nikoliv. Zde to dříve nahrazovala písemně v Českotřebovském zpravodaji publikovaná informace zahrnující přehled o práci a úkonech městské policie v uplynulém roce. Zpráva byla publikována vždy v lednu za uplynulý rok. Tak to bylo v době, kdy zde na městské policii pracoval Petr Baláž. Od jeho přechodu na nové pracoviště v krytém bazénu  byla taková zpráva uvedena jen jednou.  Považuji to za chybu. Myslím, že  si zastupitelé a nakonec i veřejnost zaslouží komplexní zprávu o bezpečnostní situaci ve městě zvlášť v současné době. Myslím, že takové veřejné projednání nemůže nahradit jakákoliv komise pro pro práci Městského úřadu a městské policie, která byla nyní zřízena nebo útržkové aktuálně zařazované "zprávičky" o zajímavostech a událostech z práce MP. Souhrnné Informace o práci MP v jednotlivých letech by se měly také archivovat, aby je bylo možné porovnávat a ukazovat tak, jak se zaměření strážníků postupně vyvíjí nebo mění. Navrhuji tedy, aby se tímto problémem příslušná komise města nebo rada zabývala.  (mm)




Za bojišti našich vojáků v první světové válce

Státní okresní archiv Pardubice představuje ve svých prostorách na Bělobranském náměstí soubor dokumentů a fotografií, které shromáždil sběratel František Steklý na téma 1. světové války. Zabýval se především jejími účastníky z Pardubicka, Chlumecka a Novobydžovska. Výstava, nad kterou převzal záštitu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, potrvá do 29. dubna a k vidění je vždy v pondělí a ve středu.
 „Pan inženýr Steklý navštívil za uplynulých 20 let řadu bojišť 1. světové války. V archivech sestavoval databázi účastníků války z regionu a jeho práce se stala základem knihy o legionářích okresu Pardubice z roku 2006. Od té doby se databáze značně rozrostla. Návštěvníkům tady dává nahlédnout také do dobové literatury, fotografií, ale třeba také do dobové korespondence bohdanečského lékaře Rudolfa Průchy, kterou vedl se svou budoucí manželkou během svého válečného působení po Evropě. Tato korespondence byla v loňském roce využita v podobě představení herců Východočeského divadla v prostorách Automatických mlýnů,“ komentoval výstavu Roman Línek.
 „Měli jsme v rodině dva legionáře a tato tematika mě vždy velmi zajímala. Ale až po odchodu do důchodu v roce 2002 jsem měl víc času se tomu věnovat. Začal jsem bádat v archivech, dávat dohromady různé zdroje informací a také jsem začal cestovat po místech, kde Češi bojovali a mnohdy také umírali,“ prozradil svou motivaci František Steklý, který procestoval bojiště v Slovinsku, Černé Hoře, v Polsku, na Ukrajině, v Itálii a ve Francii.
 „Velmi jsme uvítali, že pan Steklý, který během vernisáže oslavil 85. narozeniny, věnoval celou svou sbírku dokumentů, fotografií a dalších věcí našemu archivu, aby tak zůstaly zachovány pro další generace.  S touto tematikou mohou nadále pracovat i další badatelé,“ uvedl vedoucí Státního okresního archivu Ladislav Hloušek.


Byty zkolaudované k trvalému bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytovací služby

Jak mají stavební úřady řešit stížnosti obyvatel domu na byty využívané ke krátkodobému ubytování? Stěžovateli vadilo, že sousední dva byty určené k trvalému bydlení využívají krátkodobě rekreanti. Nesouhlasil s tím, že úřady dostatečně nezasáhly. Obrátil se proto na ombudsmana, ten šetřil postup stavebního a krajského úřadu a společně našli cesty, jak takové situace zdárně řešit.
Stavbu lze užívat jen k povolenému účelu. „Je veřejným zájmem, aby byla stavba užívána k povolenému účelu. Nabízení krátkodobých pronájmů ve stavbách určených pro trvalé bydlení je v rozporu s kolaudačním rozhodnutím a považuji to za obcházení stavebního zákona. Majitelé by měli takové byty nechat rekolaudovat,“ vysvětlil ombudsman Stanislav Křeček. Ne vždy je ale možné žádosti o rekolaudaci bytu vyhovět. Překážkou může být například územní plán, který v daném území stavby pro ubytování nepřipouští.
Stavební úřad může posoudit, zda jsou byty zkolaudované k bydlení skutečně tak užívány, nebo slouží ke krátkodobému ubytování. Ve spolupráci s živnostenským úřadem může prověřit účel poskytovaných služeb i dělat neohlášené prohlídky. Zjistili jsme, že stavební úřad sice provedl několik neohlášených kontrolních prohlídek, ale v rámci své běžné pracovní doby. Prohlídky byly neúspěšné. Typickými nájemci jsou totiž turisti, kteří se do bytu vracejí mnohdy až v pozdních večerních hodinách.
„Jsem si vědom toho, že nalezení hranice, kdy je byt užíván k bydlení, a kdy tomu tak není, vyžaduje provedení velmi precizního, a tím i časově náročného dokazování. I přesto nemohu ze své pozice přehlížet jednání vlastníků bytů, kteří svým jednáním porušují jednu ze základních povinností veřejného stavebního práva spočívající v povinnosti užívat stavbu jen k povolenému účelu,“ uvedl ombudsman.
Nejde zde jen o zaryté trvání na dodržování zákona. Nájem bytu či domu pro trvalé bydlení má úplně jiný účel a jiné vlivy na okolí než přechodné ubytování rekreačně-turistického charakteru. „Nelze libovolně zaměňovat základní potřebu bydlení a krátkodobé, obvykle opakované, ubytování. Stálý nájemce uspokojuje své základní potřeby na bydlení, zatímco krátkodobý ubytovatel uspokojuje například své společenské potřeby,“ vysvětlil Křeček.
Stavební úřad i za pomocí těchto postupů následně vydal rozhodnutí, kterým zakázal užívání dvou šetřených bytů ke krátkodobému užívání. S vlastníky bytů zahájil řízení o přestupku. „Pro příští případy od krajského úřadu očekávám, že stavebnímu úřadu poskytne metodickou pomoc či konzultace,“ uzavřel ombudsman.

POZVÁNKA DO JARNÍ PŘÍRODY

ZO ČSOP PODORLICKO Česká Třebová pořádá pro veřejnost v neděli 14. 4. 2024 akci „HLEDÁNÍ JARA NA STEZCE“  Start od 14,00 do 15.30 hodin v obci Rybník (Srnov)  u tenisových kurtů
Vycházka jarní přírodou spojená s pozorovací soutěží na trase Smyslově naučné stezky údolím Skuhrovského potoka. Účastníci dostanou pracovní listy a na stanovištích je čekají zajímavá pozorování motýlů, mláďátek, bylinek,  stop a v cíli také jarní hry a odměny.  Trasa začíná u prvního zastavení smyslově naučné stezky. Cíl je u restaurace Nad Hrází v Srnově do 17.00 

   



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.