ČtD 115/2024   čtvrtek 25. dubna 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Ocenění nejlepších sportovců města za rok 2023

Ve středu 24. dubna  2024 bylo v obřadní síni českotřebovské radnice předáno ocenění nejlepším 17 českotřebovským sportovců - z řad mládeže, dospělých i sportovních kolektivů.  Především mladé sportovce byli doprovodit také  rodiče a další rodinní příslušníci, obřadní síň tím byla zcela zaplněna. Všichni oceňovaní sportovci nebyli přítomní, nemohli se zúčastnit a tak jejich ocenění převzali rodinní příslušníci nebo  trenéři a pod. Proto na fotografii nenajdete např. Matyáše Maršíka, Adélu Vetchou, Veroniku Tomšovou nebo Vojtěcha Šmída. Předání ocenění proběhlo ve slavnostní atmosféře za přítomnosti starosty města Zdeňka Řeháka,  místostarostky Zuzany Nejedlé a také předsedy sportovní komise Jaroslava Rybky.
Vyhodnocení sportovci z řad mládeže: Nela Šustková - judo, Ladislav Miláček - florbal, Jan Zahálka - hokejbal, Matyáš Maršík -tenis, Martin Prossa a Ema Jiroušková - tanec, Aneta Čípová - atletika.
Vyhodnocení dospělí sportovci: Lukáš Vašina - volejbal, Vít Škrkoň - judo, Michal Vebr- jiu-jitsu, Stanislav Ruda - lední hokej, Vojtěch Šmíd - florbal, Veronika Tomšová - florbal,  Hana Wiedermannová - kuželky, Adéla Vetchá - atletika.
Vyhodnocené kolektivy: SKB Česká Třebová - junioři a juniorky, Fotbalový klub Česká Třebová -  tým dorostu,  Tenisový klub Česká Třebová - smíšené družstvo staršího žactva, Sportovní taneční klub - taneční duo Charlotta Chupíková a Ema Pávíčková.
Průběh ocenění nejlepším sportovcům  města za rok 2023 zaznamenal na  17timinutové video Českotřebovský deník a předkládáme ho aktuálně veřejnosti.
Máme také natočenou loňskou slavnost vyhlášení nejlepších sportovců předchozího roku 2022 a tak se můžeme podívat také na video z dubna roku 2023 a porovnávat.... (mm)


Jak po nás musí Eko Bi po nás uklízet                               


Obrázky, které jsme dnes dostal dokazují, že si dovolujeme moc a že by to tak dál být nemělo. Je to ostuda. Dosud jsme byli zvyklí, že obdobný nepořádek býval snad jen u domů na Semanínské ulici a nyní jak je vidět jsme se přizpůsobili a Ekobi po nás uklízí a dělá to nad svoje povinnosti.  Sledujeme situaci i jinde, takové fotky už nechci publikovat.  Do Ekobí díky.... (mm)

Lázně ducha v sobotu opět zahajují sezónu !


Zahájení litomyšlské lázeňské sezóny bude letos na téma: „Smetanův kult je tady furt!“ Ani Lázně ducha nemohou jinak, než věnovat letošní ročník našemu Bedříškovi! Ale v duchu litomyšlského (b)láznění se pokusíme o určitou nadsázku – snad nám to bude odpuštěno.
Domluvemá hedla:  „Ať celá vlast s Litomyšlí v čele, výročí slaví velkého skladatele!“ Ono i samotné téma „Smetanův kult je tady furt!“ dává tušit, kterým směrem se budeme ubírat. A ano, v našem kelímkovém seriálu konečně přišla řada i na Bedřicha Smetanu – respektive na jeho dílo – sólo z Prodané nevěsty a popěvek Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh zdraví dá! naprosto perfektně zapadá i do lázeňské tématiky, co říkáte? Je připravena i jedna nová scéna – bude u sochy Bedřicha Smetany.. Více napsal Českotřebovský deník ZDE


AKCE OCHRÁNCŮ PŘÍRODY 


Co se podařilo: Hledání jara na stezce, Ukliďme svět, průzkum Podkovy, exkurze na kompostárnu , nainstalovaná soutěž ke Dni Země a Dni skautů.  Díky moc všem, kteří se zapojili.
DEN ZEMĚ A DEN SKAUTINGU
Pátek 19.4. až neděle 28. 4. 2024  je Parku Československých Legií „DEN ZEMĚ A DEN SKAUTINGU“ kvízová soutěž pro všechny generace
TERÉNNÍ EXKURZE „ZA MOKŘADY NA PODKOVU“
Středa 8. 5. 2024 od 10,15 do 14,00– Rybník – Třebovice.  
Pojďte s námi prozkoumat divočinu řeky Třebovky! Vydáme se do údolí mezi Rybníkem a Třebovicemi. Objevíte meandry, mokřady s bulty, vzácné rostliny, obojživelníky. Vezměte si dobrou terénní obuv případně gumáky. Nezapomeňte svačinu a špekáčky.    Sraz v 10,15 na konci obce Rybník u lomu směr Třebovice nebo v 10,00 u Ekocentra Podorlicko v České Třebové. Akce se koná v rámci projektu „Naše mokřady v době klimatické změny
VÝSTAVA ROK MOTÝLŮ
10. 5 – 19. 5. předzahrádka ekocentra Podorlicko VÝSTAVA ROK MOTÝLŮ
Přijďte si prohlédnout panely s fotografiemi a informacemi ze světa motýlů.
MOTÝLÍ HERNÍ ODPOLEDNE PRO DĚTI
Úterý 14.5. od 14,00 do 16,00 Ekocentrum Podorlicko MOTÝLÍ HERNÍ ODPOLEDNE PRO DĚTI
Přijďte si zahrát stolní deskové motýlí hry! Soutěžte s výstavou ROK MOTÝLŮ        
SOUKROMÁ MOTÝLÍ REZERVACE – INSPIRACE PRO KAŽDÉHO I NA ZAHRADĚ.
Úterý 14.5. od 18,00  Ekocentrum Podorlicko Mgr. Roman Kalous  – „SOUKROMÁ MOTÝLÍ REZERVACE – INSPIRACE PRO KAŽDÉHO I NA ZAHRADĚ.“ Povídání o ochraně motýlů v Radiměři a o udržitelném hospodaření v krajině. ZO ČSOP Arion udržuje staré sady a pastviny., které jsou cennými lokalitami ohrožených motýlů


Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.



Máte dobré nápady? Sem s nimi!

Centrum Kosatec společně s Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest s pomocí Pardubického kraje a Pardubického podnikatelského inkubátoru (P-PINK) hledá nadšence, kteří pomohou vymyslet nové podnikatelské nápady pro sociální podniky. „Pardubický kraj systémově a dlouhodobě podporuje sociální podnikání. A to jak formou přímých dotací, tak i vzděláváním a osvětou,“ řekl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Generátor nápadů na téma rozvoje sociálního podnikání
„Tato forma podnikání často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním, sociálním nebo kulturním znevýhodněním a dosahování zisku je pro sociální podnik stejně důležité jako zvyšování jeho veřejného prospěchu,“ sdělil Pavel Šotola, který generátor nápadů na téma rozvoje sociálního podnikání v Pardubickém kraji velmi vítá.
„Akce Společně pro sociální podnikání: soutěž nápadů může přinést zajímavé myšlenky a nápady i nové pohledy v oblasti sociálního podnikání,“ konstatoval Pavel Šotola a dodal, že na ty nejlepší čekají ocenění. „Zároveň půjde o příležitost potkat se s lidmi, kteří mají chuť pracovat a vytvářet něco nového,“ podotkl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor.
Cíl? Zvýšit povědomí o sociálním podnikání a podpora podnikavosti
„Naší snahou je zvýšit povědomí o sociálním podnikání a zároveň i podpora podnikavosti. A tím rovněž zlepšení celkové socioekonomické situace v regionu,“ uvedl ředitel regionální kanceláře CzechInvestu pro Pardubický kraj Tomáš Vlasák.
Do soutěže se mohou přihlásit se svými nápady jak jednotlivci starší patnácti let (do osmnácti let s písemným souhlasem zákonného zástupce), tak i týmy. Soutěžící budou mít za úkol předložit podnikatelský záměr ve formě popisu a charakteristiky produktu či služby se zaměřením na sociální podniky.
„Konkrétně jde o oblasti 3D tisk, gastro provoz/pekárna/cukrárna, šicí dílna, truhlářská a montážní dílna, dílna keramiky, služby, produkty vlastní produkce (například zemědělství) a jiné,“ upřesnila Pavlína Potůčková, ředitelka Centra Kosatec, jehož cílem je pomáhat lidem s hendikepem a bořit bariéry mezi světy zdravých a hendikepovaných.
Přihlášky je možné podávat do úterý 15. května
Přihlášky do soutěže je možné podávat do úterý 15. května 2024. „Přihlásit se může aktivní občan, tedy kdokoliv, kdo má chuť zkusit novou výzvu. Nebo také student, doktorand či absolvent šikovný ve svém oboru. Ale rovněž podnikatel či podnikavec nebo zástupce zájmových skupin,“ zdůraznila regionální projektová manažerka CzechInvestu v Pardubickém kraji Lenka Loučková.
Prezentace nejlepších záměrů v pátek 24. května v Enteria areně
Účast na akci je zdarma po závazné registraci. Prezentace těch nejlepších záměrů, které vybere porota, bude na programu v pátek 24. května 2024 v pardubické Enteria areně.
Více informací najdete zde: Společně pro sociální podnikání: soutěž nápadů - CzechInvest.
Tato akce je realizována v rámci projektu č. 2422000002 Podpora podnikavosti, který je součástí Národního plánu obnovy, komponenty 1.4. Digitální ekonomika a společnost, inovativní start-upy a nové technologie, financovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

  



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.

Připojte se ke komentované prohlídce Hradce Králové v sobotu 11. května od 10:00. Městem vás provede jeho nejslavnější architekt Josef Gočár. Provede vás těmi nejzajímavějšíki kouty města, za kterým jezdily delegace z celého Evropy.Město uvidíte z věží a střech, sejdete do gotických sklepení, zavítáte na místo, kde stával hrad, nahlédnete do městské šatlavy a kobek odsouzenců. Odpoledne vás čeká návštěva nejzajímavějších staveb slavných architektů 20. století (J. Kotěra, J. Gočár, O. Liska, Rejchlovi a další).