ČtD 116/2024   pátek 26. dubna 2024 


K ocenění nejlepších sportovců města za rok 2023         

K porovnání předkládáme video z ocenění sportovců na českotřebovské radnici za roky 2023 2022.
Textová informace byla zveřejněna ve včerejším Českotřebovském deníku 115/2024 a k tomu byla aktuálně ještě ten stejný den v noci   připojeno rychle zpracované 17timinutové video, ve které bylo možné vyslechnout nejen projevy starosty  Zdeńka Řeháka a místostarostky Zuzany Nejedlé, ale také výčet zásluh jednotlivých oceněných sportovců nebo kolektivů. Obdobné video bylo také publikováno na videoportálu facebookového profilu Českotřebovského deníku ZDE
 Fotogalerii ze slavnosti jsem našel na webové stránce města, ovšem divil jsem se: fotogalerie bez jmen, sportovních oddílů a zásluh, jak by se slušelo a patřilo. Nevím jak z toho poznáte, kdo byl oceněn jako jednotlivec a kdo za celý sportovní kolektiv, jak poznáte, že jde skutečně o oceněného sportovce nebo to je např. jeho rodinný příslušník? Pro koho může být bezejmenný soubor fotografií dobrý? Není nic snazšího než vysypat obsah fotoaparátu do fotoprezentace. Má - li být  vše na profesionální úrovni, není možné se s takto poskytnutými informacemi spokojit! Proto se domnívám, že provedenou "poloinformaci" je třeba rychle dopracovat nebo prozatím příspěvek stáhnout.  Přemýšlím, zda to je alespoň práce provedená napolovic.  (mm)
Předkládám také Přehled vyhodnocení nejlepších sportovců města od roku 2002 - 2023 - najdete ZDE  

Přehled dotací sportovním klubům na údržbu, opravy a rekonstrukce

Tabulka se po kliknutí zvětší do nového okna přes celou obrazovku. Pro tento účel bylo v letošním rozpočtu města věnováno 800 tisíc korun, v předchozích letech to bylo o 100 tisíc méně.  Požadavky sportovních klubů byly větší než jsou možnosti rozpočtu města, proto bylo nutné žádosti o dotace krátit. Žádosti nejprve zpracovala sportovní komise a schválila rada   města. Dotace s hodnotou nad 150 tisíc korun schvaluje městské zastupitelstvo, což se týká jediné modře vybarvené dotace. Odpovědnost za správnost zdůvodnění poskytnutých dotací má rada města.
Pro srovnání ještě uvádím obdobnou tabulku pro rozdělení dotací na opravy, držbu a modernizaci sportovních (a kulturních) zařízení. z roku 2021. V obou případech má největší dotaci Fotbalový klub, který se stará o největší sportovní areál. V letošním roce je třeba ovšem k poskytnuté částce 255 tisíc korun ještě přičíst další individuální dotaci poskytnutou přímo z rozpočtu města mimo tento dotační titul.a to 120 tisíc korun na kropení trávníku a hřišť. V předchozích letech byla  tato potřeba součástí dotace na údržbu, jak je vidět i v dále uvedené tabulce z roku 2021. Tabulka se po kliknutí zvětší.

Připomeňme si videa z loňského jara

Parní vlaky zavítají letos kromě Králicka také do Svitav, Pardubic či Hradce Králové

Také v letošním roce budou letní měsíce v Pardubickém kraji spojené s pravidelnými jízdami historických parních vlaků. Ty se od poslední červnové soboty vrátí na turisty velmi oblíbenou trasu z Dolní Lipky přes Letohrad a Ústí nad Orlicí až do Hanušovic v Olomouckém kraji. Kromě toho budou v nabídce také trasy z Dolní Lipky přes Českou Třebovou a Moravskou Třebovou až do Svitav a z Dolní Lipky přes Hradec Králové a Týniště nad Orlicí až do Žamberka s cílovou stanicí opět v Dolní Lipce.
„Letní jízdy parních vlaků patří již několik let neodmyslitelně k Pardubickému kraji a letošní rok nebude výjimkou. Opět ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií budeme každou sobotu od 29. června do 31. srpna vypravovat historické parní speciály, které se každoročně těší velké oblibě nejen u nadšenců z našeho kraje, ale de facto z celé republiky, ale i ze zahraničí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Stejně jako v předchozích letech bude základem okruh Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Hanušovice, který pojedeme v létě hned šestkrát. Dvakrát vyrazíme z Dolní Lipky přes Českou a Moravskou Třebovou až do Svitav. Chceme vyjít vstříc také fanouškům železniční nostalgie z krajského města a sousedního Královéhradeckého kraje, a proto se dvakrát vydáme z Dolní Lipky přes Choceň do Pardubic a dále se přes Hradec Králové a Týniště nad Orlicí vrátíme opět do výchozí stanice. Jsem přesvědčený, že si opět letní jízdy najdou velké množství příznivců,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že konkrétní jízdní řády se v tuto chvíli připravují a budou zveřejněny na internetových stránkách vlaky.pardubickykraj.cz.
Rozpis jízd
Sobota 29.6., 13.7., 27.7., 3.8. 17.8., 31.8. Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Hanušovice – Ústí nad Orlicí - Dolní Lipka
Sobota 6.7. a 24.8.  Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Česká Třebová – Moravská Třebová – Chornice – Skalice nad Svitavou – Svitavy – Česká Třebová – Ústí nad Orlicí - Dolní Lipka
Sobota 20.7. a 10.8. D. Lipka – Ústí n. O. – Choceň – Pardubice – Hradec Králové – Týniště n. O. – Žamberk – D. Lipka

Sdílená kola nextbike v prvním květnovém týdnu opustí Pardubice.  

Během fungování v Pardubicích se nám bohužel nepodařilo získat podporu ze strany města v takové míře, abychom udrželi kvalitu a tempo rozvoje poskytované služby na úrovni, jakou si zaslouží. Stávající situace už pro nás není udržitelná, a proto z Pardubic na začátku května odvezeme kola. Za celou dobu fungování v Pardubicích si vás stáhlo aplikaci přes 10 000, přičemž jste vyjeli více než 110 000x do ulic. Takové množství už jednoznačně dokazuje, že vám služba ve městě dává smysl.  Sdílená kola vždy fungují v symbióze s městy. Proto v debatách nepolevujeme a věříme, že se nám v blízké době podaří dosáhnout takové shody, aby se nextbiky mohly vrátit do ulic v plné síle a pro všechny. 
Co s předplatným na nextbike?  Měsíční předplatná s automatickým obnovením zrušíme. Pokud máš roční předplatné, budeme tě v následujících dnech kontaktovat kvůli domluvě a kompenzaci. Předplatné platí na jízdy ve všech českých městech, kde nextbike jezdí.  
Jak pomoct bikesharingu v Pardubicích  Chceš službu zachovat? V sedle jsi tu ty. Ozvi se vedení města se zpětnou vazbou na používání bikesharingu a pomůžeš tak dalšímu směrování debat.  
Kde jezdit dál?   V rámci Česka nextbiky aktivně používá už přes 250 000 lidí ve 40 českých městech a zájem pořád roste. Seznam měst, kde si na nextbiku zajezdíš, najdeš TADY. V drtivé většině z nich máš na každou jízdu navíc automaticky minuty zdarma, tak na to mysli, až vyrazíš výletovat.  V okolí třeba v Hradci Králové, České a Moravské Třebové nebo na Rychnovsku. Děkujeme ti za krásné 4 roky a věříme, že se brzy znovu potkáme v sedle! Tým nextbike.
Pro srovnání data z České Třebové: celkový počet osob, kteří si kolo NEXT BIKE vypůjčili  je 1558, tedy cca 10% obyvatel města. Lze to považovat s městem Pardubice jako srovnatelné. Celkem u nás uživatelé sdílených kol vyjeli 26 500x, to je ve srovnání s městem Pardubice vlastně vyšší číslo, využití služby bylo u nás o polovinu vyšší.

Ústecké zastupitelstvo: Skauti v Ústí budou mít novou základnu 

Ze zprávy o bezpečnostní situaci ve městě v roce 2023 vyplývá, že je dlouhodobě stabilní,  podařilo výrazně snížit počet osob bez domova. Zastupitelé projednávali řadu dotací, mimo jiné poskytnutí účelové dotace z rozpočtu města ve výši 3 miliony korun spolku Junák - český skaut, středisko Orlice Ústí nad Orlicí na stavbu nové skautské základny v lokalitě Hylváty a 203 tisíc korun na dofinancování rekonstrukce skautské klubovny U Rybníčku. Podobně jako v Č. Třebové jde 460 tisíc korun Oblastnímu spolku Českého červeného kříže na provozování Senior dopravy. Na rozvoj a údržbu sportovišť jsou dotace ve výši zhruba 580 tisíc korun a téměř 1,6 milionu na pravidelnou sportovní činnost sportovních organizací.
Mezi další schválené body patřila dohoda o spolupráci s polským partnerem Gminou Bystřicí Kladskou, která umožní podání žádostí o dotace z programu Interreg Česko - Polsko, Fond malých projektů na projekt "Naučná stezka po stopách sudetské hranice kolem Ústí nad Orlicí". Ten byl vybrán v rámci participativního rozpočtu PRO ÚSTÍ. Zastupitelé byli dále seznámeni s průběhem přípravy investiční akce "Domov důchodců - rozšíření areálu a stavební úpravy" a akcí "Výměna oken na přístavbě a spojovacím krčku ZŠ Komenského čp. 11". Schválen byl aktualizovaný Plán dopravní obslužnosti města Ústí nad Orlicí na roky 2021 – 2026, dále kodifikace znaku města a vexilologický návrh vlajky města Ústí nad Orlicí, oboje podle návrhu vexilologa. 
Další zasedání zastupitelstva bylo mimořádně svoláno na 20. 5. 2024, zastupitelé na něm mají mj. schvalovat usnesení, které dá zelenou plánovanému rozšíření a stavebním úpravám v Domově důchodců. (Zdroj: web města)

Zdravotní sestry si zaslouží naše poděkování. Proto vznikla nová soutěž

Empatický a odborný personál je základem celého zdravotnictví. Nejčastější kontakt s pacientem mají zdravotní sestry. Právě pro ně je tu nová soutěž Sestřička roku, jejíž vznik iniciovala náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Od 25. dubna do 30. června letošního roku můžete na webu sestra.pardubickykraj.cz nominovat své oblíbené sestřičky, které pracují na území Pardubického kraje. Navrhovatelem může být kdokoliv odkudkoliv. „Soutěž je určena všeobecným sestrám, porodním asistentkám, praktickým sestrám a dalším nelékařským zdravotnickým pracovníkům (NLZP), kterým se jejich profese stala především posláním než pouhým zaměstnáním. Ačkoliv máme trochu genderově nevyvážený název, navrhnout můžete samozřejmě i muže působící na těchto pozicích, protože nezáleží na pohlaví, ale ochotě pomáhat. Já děkuji všem, kteří každý den tvrdě pracují na tom, aby se ostatní měli lépe. Doufám, že se nám sejde mnoho nominací,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková s tím, že soutěž má tři kategorie – Sestra v přímé ošetřovatelské péči, Sestra v sociálních službách a Čestné ocenění za celoživotní práci.
Pravidla soutěže, nominační formulář a další informace najdete na webu sestra.pardubickykraj.cz. K vyhlášení vítězů prvního ročníku dojde letos v září.
Akce se koná pod osobní záštitou ministra zdravotnictví České republiky Vlastimila Válka a náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví Michaely Matouškové.


Kapela Tři sestry opět v Pardubickém pivovaru!

Kapela Tři sestry vyráží od května do září na TŘI SESTRY OPEN AIR TOUR 2024! Během 5 měsíců navštíví 20 open air areálů Čech a Moravy. Na své hudební štaci muzikanti v čele s Lou Fanánkem Hagenem nemohou v roce 2024 minout Pardubice, zahrají zde 25. května a zahájí tak svou letošní tour právě v Pardubické pivovaru.
Pořadatelům se znovu podařilo pro koncert kapely zajistit prostor bývalého Pardubického pivovaru. Není potřeba dodávat, že Tři sestry vám během dvouhodinové koncertní smršti provedou celou svou dosavadní tvorbou. I v Pardubicích se tak fanoušci mohou těšit jak na léty prověřené hity, tak na skladby z posledního alba kapely. Jako své hosty přiveze skupina Tři sestry do Pardubického pivovaru kapely DOCTOR P.P. a MZH.  Areál pivovaru bude otevřen od 17:30 hodin. Koncert začne v 18:30 hodin. V areálu bude k dispozici dostatečný počet výčepních míst, občerstvení i toalet. V případě nepřízně počasí bude část areálu zastřešena.
Vstupenky jsou k zakoupení na www.ticketstream.cz nebo na prodejně Pivovarka v pardubickém pivovaru.  Cena vstupenky v předprodeji je 650 Kč. Celou akci již po třinácté pořádá pardubická  produkční agentura MÁŠA AGENCY s.r.o.




Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.




  



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.