ČtD 117/2024   sobota 27. dubna 2024 



Překážím - nepřekážím - (v České Třebové) to nevadí

Za všechno mluví fotografie z Krátké ulice. Jel jsme tam dnes v různou dobu dvakrát a pokaždé bylo třeba dlouhodobě zaparkovaný prázdný náklaďák-valník se značkou z Plzeńského kraje  (na žlutě přeškrtaném místě tedy nevhodném k parkování) objíždět až po chodníku. Nikdo si nevšiml, nikomu to nevadilo? V České Třebové je možné vše.  A to vedle parkoval další skříňový zase polovičkou na chodníku.

Připomeňme  si sobotní akce 27. dubna v České Třebové a okolí

1) Blešák na krytu dopoledne 9 - 12 hodin
2) Basketbal Starší žactvo - nadregionální liga SKB Česká Třebová - Havlíčkův Brod hala Skalka od 10 hodin
3) Zahájení litomyšlské lázeňské sezóny
4) Oslavy 75 let fotbalu v Semaníně a nové pojmenování fotbalového stadionu Semanín od 10:30 hodin
5) Koncert festivalu Bennewitz v Přívrfatu od 19 hodin   vystoupí Bendl + Otakar

Distanční kvíz ke Dni Země a Dni skautingu v parku Legií


Opakování soutěže, která se v minulých letech osvědčila. Pořádá ZO ČSOP Podorlicko a Junácké středisko Javor Česká Třebová. projděte se po Parku legií a odpovězte na kvízové otázky, vyplňte odpovědi dle pokynů.  Více ZDE

Živě přenášené zákroky nabídl Workshop české intervenční kardiologie v Pardubicích a v Hradci Králové

Již 33. Workshop České asociace intervenční kardiologie (ČAIK) se konal v druhé polovině dubna na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové. Šlo o třídenní vrcholnou akci české intervenční kardiologie s mezinárodní účastí.
Česká intervenční kardiologie je uznávána celosvětově pro svou odbornou úroveň a vysokou dostupnost péče. Každoroční workshop je příležitostí k výměně zkušeností mezi kardiology z 22 českých a 6 slovenských katetrizačních laboratoří za účasti špičkových evropských odborníků. Poprvé v historii byly prezentovány živé přenosy katetrizačních výkonů z Fakultní nemocnice Hradec Králové a Kardiologického centra AGEL v Pardubicích. Pro prezentaci byly vybírány nejobtížnější srdeční intervence, které díky živé interakci mezi operatéry a posluchači mohou přinášet nejvíce nových podnětů a zkušeností. V teoretické části programu byly prezentovány nejnovější trendy současné intervenční kardiologie a kardiochirurgie, které v letošním roce pronikají do české kardiologie. Patří sem především nastupující intervenční léčba plicních embolií, použití mikroaxiální srdeční pumpy pro léčbu šokových stavů nebo nové typy robotických operací srdce.
 „Považuji za čest, že 33. Workshop intervenční kardiologie byl poprvé v historii pořádán spoluprací Kardiologického centra AGEL a hradecké Fakultní nemocnice, a byl hodnocen velmi vysoko po odborné, organizační i společenské stránce. Jsem rád, že naše centrum a jeho lékaři a sestry potvrdili vysokou profesionalitu ve svém oboru a upevnili svůj kredit v české kardiologické komunitě,“ doplnil MUDr. Ivo Varvařovský, Ph.D., vedoucí lékař invazivní kardiologie Kardiologického centra AGEL v Pardubicích.
Živé přenosy z operačních sálů se staly i přes svou technickou a finanční náročnost standardem vzdělávacích akcí v intervenční kardiologii. Umožňují ukázat reálný průběh léčby těch nejtěžších srdečních onemocnění a dovolí vidět řešení neočekávaných situací. Vyžadují proto nejen kvalitní a spolehlivé technické zázemí (instalace potřebné techniky k on-line přenosům trvala asi 8 hodin, zajišťoval ji tým 10 techniků), ale především musí být na sále přítomni špičkoví lékaři. Na přenosech se vedle lékařů ze společnosti AGEL účastnily i české špičky tohoto oboru a diváci mohli pozorovat práci prof. MUDr. Petr Kalu, Ph.D., MUDr. Otu Hlinomaze, CSc. a MUDr. Martia Poloczeka, MBA, spolu s MUDr. Milanem Plívou, MUDr. Tomášem Lazarákem a MUDr. Alešem Králem.

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

V situacích, kdy media apelují na řidiče, aby z důvodu špatného počasí nevyjížděli na silnice, sedají naopak šoféři Správy a údržby silnic Pardubického kraje do svých vozů a vyjíždějí upravovat komunikace, které jsou namrzlé nebo zasněžené, aby zajistili jejich sjízdnost. Zdokonalit se v ovládání několikatunových sypačů a dalších vozidel za nepříznivých podmínek proto vyrazili v dubnu na vysokomýtský polygon. Školení tam v sedmi dnech absolvovalo 230 šoférů ze všech cestmistrovství.
V rámci celodenní akce silničáři absolvovali nejprve teoretickou část a poté trénink na polygonu na několika stanovištích. Náklady na školení pokryla účelová dotace Pardubického kraje. „Účelem školení bylo, aby se řidiči zdokonalili v ovládání techniky v nestandardních podmínkách a krizových situacích. Bezpečně si procvičit jízdu na kluzkém povrchu silnice, krizové brždění a zastavení několikatunového sypače nebo zvládnutí smyku je pro řidiče velmi přínosné. Jednoduše řečeno kdo je připraven, není překvapen. U řidičů, kteří musí jít do práce často v podmínkách, kdy řada z nás ani nechce vyjíždět, to platí dvojnásob,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Školení je užitečné i podle náměstka hejtmana Michala Kortyše zodpovědného za oblast dopravy. „Řidiči Správy a údržby silnic se nacházejí v ošemetných situacích běžně. Je velmi užitečné, že si svoje schopnosti mohou vyzkoušet na bezpečném prostředí polygonu. Opakování je matka moudrosti. Patří jim všechna čest, protože vyjíždějí v situacích, kdy každý jiný zůstává doma,“ sdělil.
Školení se konalo na vysokomýtském polygonu, kde pořadatelé připravili na trati několik stanovišť, na kterých se řidiči v rámci odpoledního programu postupně všichni vystřídali. Patřilo sem například krizové brždění při jízdě na kluzkém terénu, zastavení před překážkou, ale i dovednostní disciplíny, které prověřily jejich odhad a cit. Řidiči si vyzkoušeli, jak se chovají různé typy aut s různými podvozky (4x4 a 6x6) a jak se mění jízdní vlastnosti v závislosti na typu obutých pneumatik.
Jedním z připravených stanovišť byla jízda z kopce a do zatáčky s nutností vyhnout se překážce na „přechodu pro chodce“. Řidiči postupně přidávali rychlost tak, aby si ověřili, jak se jejich auto chová. Z kopce se rozjížděli nejprve pomaleji, rychlost ale postupně zvětšovali. Na vlastní kůži si tak procvičili zastavení na kluzkém terénu a prověřili také ABS systém na svých vozech.
Na dalším stanovišti potom měli za úkol autem položit jeden z připravených sloupků tak, aby druhý z nich zůstal stát. Dalším úkolem bylo otevřít závoru a neshodit přitom lahve, dotknout se věže z pneumatik, aby kužel na vrcholu zůstal stát, nebo vycouvat přes připravenou trasu.
„Školení bylo připravené tak, aby si každý prověřil, co dokáže a co dokáže jeho auto. Při reálné zimní údržbě musí všichni řidiči jezdit na jistotu a nemají prostor na testování těchto manévrů. Na to je naopak polygon ideální, a tak věřím, že se bude v budoucnu tato aktivita opakovat,“ uvedl ředitel Správy a údržby Pardubického kraje Zdeněk Vašák.

Blíží se Čarodějnice - Z Nekoře posílá pozdrav Pavel Langhans


K závěrečnému kolu základní části I. hokejbalové ligy
Hokejbalisté Lokomotivy sbírali v I. lize zkušenosti

Lokomotiva byla na Brno krátká
HBK Bulldogs Brno – TJ Lokomotiva Česká Třebová 12:1 (1:0, 4:1, 7:0)
Střely na branku: 29:18, Vyloučení: 51:1, Přesilovky: 1:1, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0,
Diváků: 0
Branky a nahrávky: 5. Jandourek (Paukrt), 20. Baláč (Fišar), 21. Emmer (Foršt), 25. Zbranek, 30. Havránek (Fišar), 32. Foršt (Jandourek), 33. Paukrt, 37. Emmer (Nazad), 40. Emmer (Nazad, Dmytryszyn), 44. Foršt (Baláč, Emmer), 45. Svoboda Jan (Dmytryszyn, Nazad), 45. Foršt (Emmer, Zbranek) – 23. Kříž (Hynek)
Lokomotiva Česká Třebová zajížděla do Brna, kde už jí o „nic“ nešlo. Do předkola play-off se neprobojovala. Brno však potřebovalo bodovat, aby si zajistilo přímý postup. Po první třetině Buldoci vedli těsně 1:0 a Lokomotiva měla své šance. Postupem času se ale domácí rozstříleli a dostali se do náskoku 5:1. Na konci zápasu svítilo na tabuli skóre 12:1, hattricky zkompletovali Filip Emmer a Filip Foršt.

Připomeňme si videa z loňského jara






Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 

Příměstský tábor Veselá věda:

Letos opět pořádá nezisková organizace Veselá věda kromě kroužků také příměstské tábory. Tábor je určen pro budoucí prvňáčky a školáky na 1. stupni ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
A co nás čeká letos?  4 dny plné bádání, pozorování a pokusů: objevování tajů samotného vzduchu a létání, hrátky s vodou, stavění vodních mlýnků či větrníků,   malí badatelé mohou těšit na kulinářské experimenty, kde budou zkoumat chutě a vůně potravin a pozorovat procesy při přípravě jídla a zkoumání blízké přírody a drobných živočichů obývajících potoky a půdu plus 1 celodenní prázdninový výlet
Kde:  Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959 Česká Třebová
Kdy:   19.08.2024 - 23.8. 2024    26.8. - 30.8. 2024
Více informací na webových stránkách www.veselaveda.cz, kde najdete i on-line přihlášku v naší táborové registraci  Další informace: Tábor se koná od pondělí do pátku, od 8:00 do 16:00. Je zajištěn teplý oběd, svačina a pitný režim. Součástí programu je celodenní výlet. Cena tábora 3070 Kč týden. Je možné hlásit se na jednotlivé dny.

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.




Pardubický kraťas

Už třetí ročník celostátní soutěže mladých filmařů do 21 let uspořádala Střední škola informatiky a ekonomie DELTA v Pardubicích za pomoci partnerů, včetně Pardubického kraje a Města Pardubice. Však také závěrečné setkání účastníků a vyhlášení vítězů se uskutečnilo v  novém areálu Automatických mlýnů, v krajské Gočárově galerii a v městské Sféře i za účasti  náměstka hejtmana Romana Línka.
Škola Delta se specializuje sice především na programování, ale zabývá se také počítačovou grafikou, fotografií a filmem. „Naši vyučující těchto  předmětů chtěli inspirovat svoje studenty porovnáním s pracemi na dalších školách v republice a přišli s nápadem soutěže krátkých filmů. Nápad se uchytil a roste co do kvantity, tak i kvality. Letos jsme měli propůjčené skvělé  prostory na odborné semináře pro filmaře  a na vyhlášení soutěže, do které se letos přihlásilo celkem 68 autorů se 76 filmy celkem z 34 škol z celé republiky,“ uvedl ředitel školy DELTA Jiří Formánek.
Účastníci soutěžili v kategoriích Krátký hraný film, Animovaný film, Videoklip a YouTube prezentace, Juniorské filmové okénko pro žáky základních škol, Krátké filmy vytvořené žáky 2. stupně ZŠ společně s pedagogy a  Snímky studentů středních uměleckoprůmyslových škol. Další kategorie byla regionální a nesla název Naše škola, naše město Pardubice, náš Pardubický kraj.
Zaslané filmy hodnotila porota sestavená z odborníků působících v oblasti filmové, mediální a publicistické tvorby a pedagogů vyučujících předmět Filmová a mediální výchova. Tvořili ji střihač, kameraman a režisér Jan Peml, hlavní organizátor Rychnovské osmičky Martin Škrobák a výtvarník, režisér a autor animovaných filmů Pavel Trnka. K nim se letos připojil i Jan Zhor, legendární kameraman  například 15 ročníků  rallye Paříž Dakar.
Oceněné filmy najdete na https://pardubickykratas.cz/ Více ZDE



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.