ČtD 118/2024   Neděle 28. dubna 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: První jarní blešák 2024 


Vydařený bleší trh, kéž by se tak dařilo vždycky. Je to oživení města a současně ukázka, že se dokáže zapojit poměrně velký počet prodejců. Dominantní je stále burza knih, pořadatelství je tedy stále na městské knihovně, která tuto akci koná na úkor svého provozu. Dokázala ale probudit myšlenku bleší trh navštívit a také zajistila dostatek prodejců různorodého artiklu. Tak proč nezajít i příště, to už za měsíc v sobotu 18. května. Je to na 3 hodiny, lze se ptát zda se to vyplatí. Ovšem odpoledne by už návštěvnost jistě hodně poklesla a možná i zájem prodejců na tržiště by se vyprázdnilo.  Takhle zde bylo po celou dobu živo a s úderem dvanácté se uklízelo.  A tak to nechme na pořadatelích. Dnes v sobotu 27. dubna na prvním jarním bleším trhu to bylo na pochvalu. Odkaz na video (8 minut) najdete ZDE

Pořadatel Českotřebovského cyklomaratonu skončil


Čtrnáct a dost. Českotřebovský cyklomaraton, který se poprvé jel v roce 2009, napsal v loňském roce svoji poslední kapitolu. Sportovní manažer Vladimír Vaněk se rozhodl v pořádání tohoto závodu horských kol nepokračovat.
„Ano. Po čtrnácti letech definitivně končím. Pořádat cyklomaratony na delších tratích je v současnosti dost obtížné. Musíte mít řadu povolení, vybrat, připravit a zajistit čtyřicetikilometrový okruhu není jednoduché. Na jedné straně musí člověk sehnat okolo 70 pořadatelů, na straně druhé má 140 závodníků. Dotace z města byla v roce 2023 o téměř dvacet tisíc nižší než při prvním ročníku v roce 2009, nebylo o čem přemýšlet. Na tradici může navázat někdo jiný, na horském kole ve městě pár lidí jezdí. Jde o to, aby nemysleli jen na sebe a chtěli udělat něco pro druhé. Držím jim palce,“ říká Vladimír Vaněk.
Uplynulých čtrnácti ročníků cyklomaratonu se zúčastnilo kolem 2 500 bikerů z České republiky, Slovenska, Polska a Velké Británie. Závod má dva trojnásobné vítěze. V letech 2009, 2010 a 2012 v České Třebové triumfoval olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. Na něj navázal Filip Adel, který byl nejrychlejší v letech 2013, 2014 a 2018.
Pouze tři borci absolvovali všech čtrnáct ročníků cyklomaratonu: Miroslav Orlich a Petr Klumpar z České Třebové a Vladimír Vaněk junior z Hradce Králové. Závod měl jednu vynucenou přestávku. Neuskutečnil se v roce 2020, kdy se se jeho hlavní organizátor podrobil náročné ortopedické operaci.  „Děkuji všem, kteří mi při přípravě a organizaci závodu pomáhali: Lesy ČR, Městské lesy Litomyšl, Městská policie Česká Třebová, SDH Parník-Česká Třebová, bike areál Peklák, FK Česká Třebová, TJ Semanín, SDH Přívrat, SDH Řetová, SDH Dlouhá Třebová a dlouhá řada jednotlivců. Pozdrav patří také několika desítkám sponzorů. Díky, bylo to fajn, ale bylo toho dost,“ vzkazuje Vladimír Vaněk.

Připomeňme si Českotřebovský cyklomaraton v předchozích letech na videu


Škoda dobře zavedeného závodu

V současném čase, kdy se měl závod jet za dva a půl měsíce, těžko najdeme nějakou náhradu. Je-li skutečně rozhodnutí definitivním stálo by za to ovšem o náhradě uvažovat.  Jak přiznává i Vladimír Vaněk, tak velkou slabinou  dosavadního cyklomaratonu byla potřeba velkého  počtu pořadatelů, křížení trasy se silniční sítí. Sám jako hlavní pořadatel odpovídal za to zda bude tento početný štáb plnit své povinnosti trvale na 100%, že bude trať bezpečně zajištěna a nikdo nezabloudí. Trať bylo třeba před závodem upravit, posekat, vyznačit - další velká práce   Možná daleko snadněji by mohl být takový závod uspořádán na druhé straně města v terénu mezi Českou Třebovou, Rybníkem a Skuhrovem (i dál) (což je doména rybníckého spolku "Jen blbni" - cyklomaraton už přece pořádali).  Závod potřebuje zázemí pro start a cíl.  Zde se nabízí areál v Rybníku - Srnově nebo českotřebovské letiště, odkud lze dobře a bezpečně dojet po nové komunikaci k Floriánovi a dál do terénu. Bylo by to skromnější, ale pro zájemce  o jízdu na horském kole z okolního regionu  by to mohl být dobrý projekt. Věřím i tomu, že by ani dotace od města pro takový účel úplně "nevyschly" a jistě by se našli i další sponzoři. Úplně nejlepší by bylo, kdyby se podařil třeba takový skromný "nultý ročník" ještě v letošním roce. Jinak budou muset českotřebovští bikeři jezdit závodit jinam a nám zbude více peněz na podporu jiných sportů.
Ještě k dotacím pro cyklomaraton. V prvním ročníku v roce 2009 skutečně byla na tehdejší poměry velmi vysoká dotace ve výši 95 tisíc korun  Byl to první ročník - jel se tehdy 18. dubna 2009 na 30 a 60 km ještě se startem a cílem na Starém náměstí - a bylo potřeba jej mimořádně podpořit. Patronem závodu byl přece Jaroslav Kulhavý!  V dalších letech hned od druhého ročníku se dotace rychle snížila na 30 tisíc korun. Teprve od roku 2015  se zvýšila na 50 tisíc korun a tak to bylo až do roku 2022. V loňském roce se zvýšila na 60 tisíc a letos je v rozpočtu města počítáno s částkou 70 tisíc korun. A současně byla letos poprvé do rozpočtu schválena částka 70 tisíc pro HC Kohouti. (Dosud byla finanční podpora určena výhradně oddílům na sportování a trenéry mládeže). Město tedy cyklomaraton podporuje a s podporou počítalo. Je ovšem zřejmé, že městský rozpočet sám o sobě takový závod nezaplatí, vždy to bylo také o  dalších sponzorech.... 
Na sport rozhodně  město Česká Třebová  penězi nešetří, lze to dokumentovat z každoročně rostoucí částky věnované pro tento účel. Ne náhodou Česká Třebová získala titul Evropské město sportu 2023. Částku věnovanou pro sport můžeme také směle porovnat  s jinými městy v okolí. Problémem může být právě to, že počet sportovních klubů a sportů je proti jiným městům vyšší. Město také zřizuje významná sportoviště a jejich provoz musí být dotován. (mm)

Bendl a Otakar v Přívratu


Sobotní večer 27. dubna 2024 patřil v Přívratu třetímu koncertu letošního XXVI. ročníku. hudebního festivalu Bennewitz 2024.  Koncert v Přívratu je dlouhá léta věnován sborovému zpěvu, kde českotřebovský pěvecký sbor Bendl zve postupně své hosty.  Koncerty v Přívratu mají jedno společné, vždy zcela naplněný sál U Coufalů, velmi srdečnou atmosféru a kvalitu.
Tu zajistily oba pěvecké sbory z České Třebové a Vysokého Mýta, které se dobře znají, opakovaně společně vystupují. Jak u nás ve Třebové, ve Vysokém Mýtě, nebo často také v Litomyšli. V první polovině koncertu vystoupil  českotřebovský sbor,  který řídili postupně oba sbormistři Josef Menšík a David Lukáš. V letošním roce - Roce české hudby zaměřil Bendl svůj program na dílo Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, lze tedy říci, že byl poněkud odlišný od jiných let. Jeho písně byly precisně a čistě provedené po harmonické a i rytmické stránce. Budeme to moc posoudit na natočeném video záznamu.
Zahanbit se nedal ani vysokomýtský sbor Otakar, který pod vedením sbormistryně Věry Milerové předvedl velkou část svého širokého repertoáru, který byl moderněji pojatý mimo témata roku české hudby. Právě tím možná tím byla pro posluchače tato část koncertu jiná - zajímavější.  Pro celé vyznění koncertu to ale byl dobrý počin, posluchači mohli porovnávat. Závěr koncertu pak patřil oběma sborům. Za řízení Davida Lukáše společně zazněla Smetanova Česká píseň a vlastně jako přídavek další smetanovské téma "Proč bychom se netěšili". Potlesk posluchačů v sále nebral konce.
Byl to další úspěšný projekt českotřebovského sboru Bendl, který připravuje na jaro další koncerty v rámci Roku české hudby mimo Českou Třebovou, např. nyní v Litomyšli...
Pro koncert byl připraven program, který měl ovšem do skutečného programu hodně daleko. Měl sice barevné provedení "a la Bennewitz" a formát A4, ale posluchačům neposkytl ani úplný program koncertu - nic se nebylo možné dozvědět např. o tom, co přednese sbor Otakar.  Ve velmi stručné charakteristice hostujícího sboru by nebylo napsáno ani jméno znamenité sbormistryně Věry Milerové. Také charakteristika sboru Bendl byla poněkud vyčpělá a neobsahovala nic konkrétního z letošní sezóny, do které Bendl vstoupil v září mimořádným jubilejním koncertem oslavujícím 100 let sboru. Myslím, že bychom měli být k sobě náročnější a když připravujeme hudební festival, měl by se připravit se vším všudy. Za vzor bych chtěl dát např. programy, které připravuje předseda Kruhu přátel hudby Jaroslav Plocek pro koncerty KPH. (mm) 
Z koncertu uvádím  několik fotografií, zítra bude připraveno video.

Připomeňme si videa z loňského jara






Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 

Příměstský tábor Veselá věda:

Letos opět pořádá nezisková organizace Veselá věda kromě kroužků také příměstské tábory. Tábor je určen pro budoucí prvňáčky a školáky na 1. stupni ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
A co nás čeká letos?  4 dny plné bádání, pozorování a pokusů: objevování tajů samotného vzduchu a létání, hrátky s vodou, stavění vodních mlýnků či větrníků,   malí badatelé mohou těšit na kulinářské experimenty, kde budou zkoumat chutě a vůně potravin a pozorovat procesy při přípravě jídla a zkoumání blízké přírody a drobných živočichů obývajících potoky a půdu plus 1 celodenní prázdninový výlet
Kde:  Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959 Česká Třebová
Kdy:   19.08.2024 - 23.8. 2024    26.8. - 30.8. 2024
Více informací na webových stránkách www.veselaveda.cz, kde najdete i on-line přihlášku v naší táborové registraci  Další informace: Tábor se koná od pondělí do pátku, od 8:00 do 16:00. Je zajištěn teplý oběd, svačina a pitný režim. Součástí programu je celodenní výlet. Cena tábora 3070 Kč týden. Je možné hlásit se na jednotlivé dny.

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.



Starostové a kraj hledaly v Pardubicích řešení společných problémů 

V jednotě je síla. Dobře to ví členové Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR), které hájí zájmy 228 měst a obcí v našem regionu. V Pardubicích se ve čtvrtek 25. dubna uskutečnilo krajské shromáždění, kterého se kromě starostů a starostek aktivně zúčastnili i zástupci Pardubického kraje. Na programu jednání byla například témata z oblasti školství, ekologie, dopravy, energetiky a jejich dopadů na každodenní život v obcích.
Krajskou samosprávu na akci reprezentovali hejtman Martin Netolický a radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. Mezi řečníky však byli například také zástupci SMS ČR, ČEZ, Ředitelství silnic a dálnic ČR či Správy a údržby silnic Pardubického kraje.
„Ročně vynakládáme zhruba 400 milionů korun na dotace, kterými pomáháme s investicemi, opravami, podporou spolkového života, sportu či dobrovolných hasičů. Snažíme se obcím dlouhodobě a systematicky pomáhat, a proto také podporujeme SMS ČR, kterým děkuji za jejich práci. Pokud se podaří narovnat nespravedlivé rozpočtové určení daní pro náš kraj, budeme z toho mít navíc zhruba dvě miliardy korun. Ty použijeme na naše priority, kterými jsou doprava a zdravotnictví, ale také na další pomoc přímo do regionu. Osobně cítím velkou mezeru v obnově majetku, zejména tělocvičen, sokoloven a dalších budov, na které obce a další majitelé nemají dost peněz. Tam bychom do budoucna rádi více pomáhali,“ uvedl na shromáždění hejtman Martin Netolický. Ten na jednání také představil krajské iniciativy v oblasti digitalizace, konkrétně Dotační portál, připomněl pomoc obcím s dokončením Digitálních technických map a shrnul i aktuální situaci ve zdravotnictví.
SMS ČR  je nevládní apolitickou organizací s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). SMS ČR pořádá řadu akcí, seminářů a vzdělávacích akcí pro starosty i úředníky, kterým se snaží pomáhat v neustále se měnícím a vyvíjejícím světě.
Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentace a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráce v boji proti korupci ve veřejné správě.




 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.