ČtD 119/2024   Pondělí 29. dubna 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:

Festivalový koncert sborů Bendl & Otakar v Přívratu


Sobotní večer 27. dubna 2024 patřil v Přívratu třetímu koncertu letošního XXVI. ročníku. hudebního festivalu Bennewitz 2024.  Koncert v Přívratu je dlouhá léta věnován sborovému zpěvu, kde českotřebovský pěvecký sbor Bendl zve postupně své hosty.  Koncerty v Přívratu mají jedno společné, vždy zcela naplněný sál U Coufalů, velmi srdečnou atmosféru a kvalitu.

Tu zajistily oba pěvecké sbory z České Třebové a Vysokého Mýta, které se dobře znají, opakovaně společně vystupují. Jak u nás ve Třebové, ve Vysokém Mýtě, nebo často také v Litomyšli. V první polovině koncertu vystoupil  českotřebovský sbor,  který řídili postupně oba sbormistři Josef Menšík a David Lukáš. V letošním roce - Roce české hudby zaměřil Bendl svůj program na dílo Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, lze tedy říci, že byl poněkud odlišný od jiných let. Jeho písně byly precisně a čistě provedené po harmonické a i rytmické stránce. Budeme to moc posoudit na natočeném video záznamu.

Zahanbit se nedal ani vysokomýtský sbor Otakar, který pod vedením sbormistryně Věry Milerové předvedl velkou část svého širokého repertoáru, který byl moderněji pojatý mimo témata roku české hudby.  Závěr koncertu pak patřil oběma sborům. Za řízení Davida Lukáše společně zazněla Smetanova Česká píseň a vlastně jako přídavek další smetanovské téma "Proč bychom se netěšili". Potlesk posluchačů v sále nebral konce. Odkaz na video (59 minut) nejdete ZDE 


Připomeňme si pěvecké sborové koncerty v Přívratu z letech 2022 a 2023



Fotbalisté FK Česká Třebová porazili Horní Ředice hrají o špici tabulky

Zápas jsme mohli dokonce sledovat na internetu v přímém přenosu a viděli jsme, jak skore postupně narůstalo v náš prospěch. Situace v tabulce se na špici velmi vyrovnává, oba čelní celky ztrácí body a ti další naopak body získávají. Nyní je první Lanškroun. Také Česká Třebová.  Výsledek 0 : 4 na hřišti soupeře a hattrick Filipa Grepla hovoří za vše. vidělo 148 diváků
Rozhodčí: Kudyn Milan – Schmeiser Marek, Filipi Vojtěch.
I.B. třída:
B tým FK Česká Třebová prohrál v Moravské Třebové  v poměru 3 : 1  a je na 7. místě tabulky
I.B. třída Semanín - Sloupnice 3 : 1 - utkání se hrálo v sobotu 27/4 v rámci oslav 75 let fotbalu v Semaníně.  Semanín se vítězstvím dostal právě před Českou Třebovou na 6. místo.   Ještě uvedu tabulku  Krajského přeboru:

Skončily basketbalové soutěže
Žádný z týmů SKB v nadregionální lize ostudu neudělal

Konec dubna znamená konec soutěží a sčítání výsledků. V sobotu 27.dubna sehrál poslední zápasy tým U15 SKB Česká Třebová v nadregionální lize. nastupoval bohužel v ochuzené sestavě o tři hráče základní pětky a hrálo se zrovna s největším favoritem - Jiskrou Havlíčkův Brod. Přes hrdinný a vůbec ne špatný výkon to na vítězství nestačilo výsledek 41 : 57 ukazuje, že chyběli především střelci. V ligové tabulce to ovšem nic nezměnilo, tým SKB zůstává na pěkném třetím místě.  Jako druhou soutěž hrají starší žáci SKB ještě Východočeský přebor, kde se umístili dokonce na místě druhém. Škoda, že na webové stránce oddílu SKB si soutěže a výsledků staršího žactva vůbec nikdo nevšímá. Posílený tým najezdil k zápasům po východních Čechách stovky kilometrů a dosáhl pozoruhodného zlepšení. Snad se to v příští sezóně napraví.
Soutěž zakončily juniorky U19, které hrály 13. dubna finálový turnaj v Kolíně. Zde po jedné porážce se Sokolovem hrály o třetí místo s Varnsdorfem  a zvítězily. Tím obsadily v nadregionální lize třetí místo. Třetí tým SKB - junioři zakončil sezónu 2023/2024 v nadregionální lize na místě čtvrtém. Uvádím konečnou tabulku nadregionální ligy staršího žactva:

Připomeňme si náš cyklomaraton v předchozích letech. Bude nám chybět ?


 Začala stavba komunitního domova pro seniory ve Vendolí 

Ve Vendolí na Svitavsku byla ve čtvrtek slavnostně zahájena stavba domova pro seniory, jehož investorem je Diakonie Českobratrské církve evangelické. Kapacita domova je plánována pro 20 osob. Celkové stavební náklady dosahují přibližně 100 milionů korun. Téměř 80 milionů korun pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.
„Dlouhodobě vnímáme potřebnost domova pro seniory v oblasti Litomyšle a Svitav. Je tedy logické, že i když síť sociálních služeb je v našem kraji poměrně hustá, tak ne ve všech částech Pardubického kraje. Proto jsme souhlasili se zařazením služby do krajské sítě, což je nezbytný předpoklad pro její další fungování. Pro nás je velmi důležité, že se jedná o komunitní domov pro 20 klientů, což je v souladu s naším trendem transformace sítě sociálních služeb, tedy do zařízení, který se více přibližují standardnímu fungování domácností. Ostatně je to trend, který jsme začali rozpracovávat v roce 2012 s tehdejším radním pro sociální péči Jiřím Brýdlem a pokračujeme v tom i ve spolupráci s radním Pavlem Šotolou,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pro Diakonii Českobratrské církve evangelické je takto rozsáhlá stavba velkým soustem, a to i přes získání evropské dotace. Proto jsme se shodli, že bychom z krajského rozpočtu byli schopni uvolnit část finančních prostředků na dofinancování stavby. O konkrétních parametrech i v kontextu možností rozpočtu kraje, však budeme ještě jednat,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle radního pro oblast sociální péče se jedná celokrajsky o mimořádný projekt. „Domov pro seniory ve Vendolí je prvním zařízením tohoto typu, které je již od počátku stavěno v rámci principů deinstitucionalizace sociálních služeb, tedy že již počítá s komunitním způsobem života v domácím prostředí. Zároveň je to první zařízení Diakonie v našem kraji. I přesto, že se jedná o nákladný projekt, tak jsem přesvědčený, že důstojné žití seniorů nelze přepočítávat jen na vynaložené finanční prostředky. Proto má také projekt naši plnou podporu,“ uvedl Pavel Šotola.



Urgent v Pardubicích dostane spojovací koridor

Novou dominantu Pardubické nemocnice, kterou se stal pavilon chirurgických oborů s centrálním urgentním příjmem, bude se stávajícími pavilony 19 a 27 spojovat nadzemní koridor. Finalizací jeho parametrů se na svém pondělním jednání zabývali krajští radní. Předpoklad zahájení stavby je na přelomu let 2024 a 2025. Předpokládaná hodnota stavby činí 56,5 milionu korun včetně DPH.
„Ve spolupráci s projektantem nyní řešíme již jen dílčí parametry spojovacího nadzemního koridoru, který propojí stávající pavilony 19, 27 s novým pavilonem centrálního urgentního příjmu. Jedná se o trvalou stavbu o třech ramenech, kdy pavilon 27 bude napojen v úrovni druhého nadzemního podlaží, pavilon 19 je napojen v úrovni třetího nadzemního podlaží a pavilon centrálního příjmu v úrovni druhého nadzemního podlaží s pomocí vyrovnávací rampy. Koridor má sloužit pro převoz pacientů a personál nemocnice. V zimě bude temperován na teplotu 15 stupňů elektrickými přímotopy umístěnými v prostoru podhledu a v létě bude odvětrávání zajištěno speciálními multisplitovými jednotkami a zároveň zde bude zajištěno také přirozené větrání pomocí výklopných oken ve fasádě,“ popsal parametry projektu hejtman Martin Netolický.
Podle aktuálního stavu příprav by mohla být stavba zahájena ještě v letošním roce. „Dokumentace pro společné povolení byla dokončena a předána na konci února. Předpokládané dokončení projektové dokumentace je v průběhu července či srpna v závislosti na délce stavebního řízení, které nyní probíhá. Pokud se jednotlivé procesy podaří udržet v předpokládaných termínech, tak bychom ještě koncem letošního roku mohli zahájit stavební práce, které jsou nyní v předpokládané hodnotě 56,5 milionu korun včetně DPH,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Hlavním cílem stavby je zvýšení komfortu pro pacienty a zaměstnance nemocnice. „V rámci přípravy projektu spojovacího koridoru jsme projekt debatovali s vedením nemocnice, tak aby místo napojení a parametry spojovacího koridoru byly z uživatelského pohledu co nejlepší. Proto jsme se také oproti původnímu návrhu přiklonili k temperované variantě, která je sice z hlediska financí nákladnější, ale pro zaměstnance a pacienty samozřejmě jednoznačně příjemnější, a o to nám jde především,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.





Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Příměstský tábor Veselá věda:

Letos opět pořádá nezisková organizace Veselá věda kromě kroužků také příměstské tábory. Tábor je určen pro budoucí prvňáčky a školáky na 1. stupni ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
A co nás čeká letos?  4 dny plné bádání, pozorování a pokusů: objevování tajů samotného vzduchu a létání, hrátky s vodou, stavění vodních mlýnků či větrníků,   malí badatelé mohou těšit na kulinářské experimenty, kde budou zkoumat chutě a vůně potravin a pozorovat procesy při přípravě jídla a zkoumání blízké přírody a drobných živočichů obývajících potoky a půdu plus 1 celodenní prázdninový výlet
Kde:  Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959 Česká Třebová
Kdy:   19.08.2024 - 23.8. 2024    26.8. - 30.8. 2024
Více informací na webových stránkách www.veselaveda.cz, kde najdete i on-line přihlášku v naší táborové registraci  Další informace: Tábor se koná od pondělí do pátku, od 8:00 do 16:00. Je zajištěn teplý oběd, svačina a pitný režim. Součástí programu je celodenní výlet. Cena tábora 3070 Kč týden. Je možné hlásit se na jednotlivé dny.

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.



Starostové a kraj hledaly v Pardubicích řešení společných problémů 
V jednotě je síla. Dobře to ví členové Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR), které hájí zájmy 228 měst a obcí v našem regionu. V Pardubicích se ve čtvrtek 25. dubna uskutečnilo krajské shromáždění, kterého se kromě starostů a starostek aktivně zúčastnili i zástupci Pardubického kraje. Na programu jednání byla například témata z oblasti školství, ekologie, dopravy, energetiky a jejich dopadů na každodenní život v obcích.
Krajskou samosprávu na akci reprezentovali hejtman Martin Netolický a radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. Mezi řečníky však byli například také zástupci SMS ČR, ČEZ, Ředitelství silnic a dálnic ČR či Správy a údržby silnic Pardubického kraje.
„Ročně vynakládáme zhruba 400 milionů korun na dotace, kterými pomáháme s investicemi, opravami, podporou spolkového života, sportu či dobrovolných hasičů. Snažíme se obcím dlouhodobě a systematicky pomáhat, a proto také podporujeme SMS ČR, kterým děkuji za jejich práci. Pokud se podaří narovnat nespravedlivé rozpočtové určení daní pro náš kraj, budeme z toho mít navíc zhruba dvě miliardy korun. Ty použijeme na naše priority, kterými jsou doprava a zdravotnictví, ale také na další pomoc přímo do regionu. Osobně cítím velkou mezeru v obnově majetku, zejména tělocvičen, sokoloven a dalších budov, na které obce a další majitelé nemají dost peněz. Tam bychom do budoucna rádi více pomáhali,“ uvedl na shromáždění hejtman Martin Netolický. Ten na jednání také představil krajské iniciativy v oblasti digitalizace, konkrétně Dotační portál, připomněl pomoc obcím s dokončením Digitálních technických map a shrnul i aktuální situaci ve zdravotnictví.
SMS ČR  je nevládní apolitickou organizací s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). SMS ČR pořádá řadu akcí, seminářů a vzdělávacích akcí pro starosty i úředníky, kterým se snaží pomáhat v neustále se měnícím a vyvíjejícím světě.
Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentace a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráce v boji proti korupci ve veřejné správě.




 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.