ČtD 120/2024  Úterý 30. dubna 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:

Koncert orchestru bývalých žáků českotřebovské základní umělecké školy


Koncert se konal v naprosto vyprodaném evangelickém kostele na Trávníku v neděli 28. dubna podvečer. Opravdu nebylo žádné volné místečko.  To ukazuje jaké máme v Orchestru bývalých žáků českotřebovské zušky vzácné zboží a jaká škoda je, že koncertuje často "venku" mimo Českou Třebovou, je-li po něm, doma tak veliká sháňka.  Co není jistě může být a není všem dnům konec.  Tradiční jsou adventní  koncerty ale také letní akce, kde je zase další zaměření na filmovou a muzikálovou muziku.  Takové bylo právě na dubnovém skutečně vynikajícím  koncertu.  všechno jistě ocení posluchači, předkládám stream z tohoto koncertu, který opravdu neměl chybu.  Dojemný byl především závěr koncertu, kdy posluchači doslova nechtěli pustit hudebníky domů, přídavky a ovace ve stoje  nestačily... Máme ale příslib dalšího koncertu, který se již připravuje a který je věnován letošnímu Roku české hudby Jistě ho uslyšíme také "doma" v České Třebové. Odkaz na video najdete ZDE


Připomeňme si ještě jiná vystoupení orchestru  na videozáznamech:



Připomeňme si Českotřebovský  cyklomaraton. Bude nám chybět.

Ještě jednou si v dnešním Českotřebovském deníku zopakujme možnost shlédnout videa z posledních tří ročníků Českotřebovského cyklomaratonu s čísly 12, 13 a 14.  Další už nebude. Téma bylo dáno oficiálním zveřejněním informace na webu cyklomaratonu a na sociálních sítích. Věnuje se tomu také Orlický deník. Pohled se však zúžil zejména na problém  "město dává malou podporu". Myslím, že to takto není, problémů je více a některé jsou dány samotnou povahou závodu.
Je to samozřejmé, že o pořádání rozhodne především pořadatel. Zveřejněny jsou i důvody proč je další pořádání  takového projektu neúnosné.  Především to je " potřeba zajistit velký počet pořadatelů" a problém odpovědnosti za bezpečnost závodníků. Jenže tak to bylo od samotného začátku, takže to není nějaká nově vzniklá situace.  Pro zvýšení bezpečnosti se mnoho udělalo, dvojkolový závod byl změněn na jednokolový, omezilo se křížení s frekventovanými komunikacemi. Jde ale opravdu o závod v terénu, kde je možné skutečně přijít k úrazu  a v tom případě se bude řešit odpovědnost, u cyklomaratonu  na horských kolech tomu tak bude vždycky.
Počty závodníků  nedosahují plánovaných hodnot
Rozborem výsledkových listin  můžeme zjistit, že počet startujících závodníků stagnuje.  Nejpočetnější byl první ročník v roce 2009, kdy ze Starého náměstí startovalo 285  bikerů. Nikdy potom v historii nebylo takové číslo dosaženo.. Tuto událost a vítěze závodu Jaroslava Kulhavého připomínáme na fotografii ze Starého náměstí 18. dubna 2009  Z výsledkových listin bychom mohli sestavit třeba i graf účasti závodníků na dalších závodech.  Zde uvedu jen poměrně slibné číslo 196 závodníků z roku 2021, loni  ale projelo cílem jen 123 závodů na obou vyhlášených tratích závodu.  Určitá nepřesnost ve výsledkových listinách je dána tím, že někdy je uveden celkový počet závodníků na startu a jindy jen ti, kteří projeli cílem. A vždy je minimálně 20 závodníků neklasifikovaných. Proto vidím problém v tom, že se nedaří zajistit větší počet závodníků, původní představy byly o počtech kolem dvou stovek není reálné zajistit. Je termínová tíseň daná  konkurencí dalších obdobných závodů. To omezuje finanční objem ze startovného a tím se dostáváme k financím. Myslím, že v médiích uváděné zdůvodnění, že loni byla podpora města o 20 tisíc nižší než při prvním ročníku v roce 2009 není úplně správné zdůvodnění pro ústup z pořadatelství. Stojí za to si zjistit více, škoda, že to média nedělají a jen převezmou sdělení pořadatele. Informace o výši poskytnuté podpory v jednotlivých letech po celou dobu konání cyklomaratonu jsou na webu města po veřejnost k dispozici a mohu je uvést:
Sponzorská podpora města je dostatečná
V prvním ročníku byla skutečně podpora města nejvyšší - 95 tisíc korun, byla na zavedení nového závodu potřebná. Potom se snížila takto: 2010 - 2013 30 tisíc korun, v letech 2014 - 2022 50 tisíc korun, loni v roce 2023 60 tisíc Kč a na letošek byla dotace - jistě na žádost pořadatele - stanovena v rozpočtu (schvalovaném již v prosinci 2023)  na 70 tisíc korun. Je třeba k tomu ještě napsat, že město mimo tuto částku platí pro vítěze ještě poháry a odměny z reprezentačního fondu města. Ze strany města tedy k žádnému neočekávanému snížení podpory nedošlo, naopak byla v rámci možností povýšena. Požadavky na finanční podporu sportovních aktivit ve městě se hrnou ze všech stran. Pohled na rozdělení dotací ovšem jistě může být předmětem diskuzí.
Náklady na organizaci závodu se ovšem zcela jistě rok od roku zvyšují.
To je jistě pravda a získat další sponzorskou podporu není jednoduché. Možná právě zde budou ty hlavní důvody, pro které byl letošní cyklomaraton zrušen a to právě až nyní v jarním termínu. (mm)

Tak nám dnes ŘSD opravovalo silnici I/14 
Bezpečnost zajištěna nebyla a poškodili chodník

Ohlásili opravu, ale o bezpečnost  dopravy při opravách se nestarali.  Označení bylo jen na začátku, pokud řidič přijel z nějaké boční ulice hned vletěl do vyfrézované díry aniž by byl varován, Pondělní provoz bývá zrovna hustý. Frézování je jedna věc, následuje potom zaplnění vyfrézovaných části  vozovky a s tím je dále spojeno velké omezení jízdy již bez dělníků připomínajícím problém na silnici, v jízdní dráze  se objeví překážky, opět bez varování.  Mohu zdokumentovat jedno takové místo na Riegrově ulici při jízdě od Křibu v kopci za zatáčkou před horizontem. Nikoho z odpovědných nenapadlo dát vozidlům včas varování. Místo  je nebezpečné i při běžném provozu a pokud se najednou objeví v jízdní dráze překážka může být zle . Musíte i na chodník a to jistě není nejen optimální, ani správné. Co když zde půjdou třeba děti?   A právě tudy musely jezdit kamiony, protiprovoz je častý a není za horizontem, vidět.  Nikdo si nevšiml, nikdo to nezkontroloval..
Jde o bezpečnost především. Ale taky o majetek. Nedávno jsme zde s velkou dotací EU vydláždili nově chodníky. Právě dnes tedy dostaly po jízdách naložených kamionů na frak!. Zítra  v úterý překážky uklidí a  bude všechno v pořádku? Nebude! Kdo opraví poškozený chodník. Má to město zmapované? Stará se o to někdo?   Problém dokládám na fotografiích. Nicméně máme na to placený aparát města a městské policie, nějaké opatření mělo být řešeno již během odpoledne.... Nikdo asi nezavolal. Jenže  bude-li městská policie v ulicích, jistě si musela všimnout. Zvlášť když informace o opravě silnice byly avizovány předem.

ZA MOKŘADY NA PODKOVU  8. 5. 2024 od 10,15 do 14,00

Pojďte s námi prozkoumat divočinu řeky Třebovky! Vydáme se do údolí mezi Rybníkem a Třebovicemi. Objevíte meandry, mokřady s bulty, vzácné rostliny, obojživelníky. Vezměte si dobrou terénní obuv případně gumáky. Nezapomeňte svačinu a špekáčky.
Sraz v 10,15 na konci obce Rybník u lomu směr Třebovice nebo v 10,00 u Ekocentra Podorlicko v České Třebové. (Sdílená doprava od ekocentra je možná osobními auty po přihlášení. Přihlášky pro přepravu nahlaste do 6. 5. na telefon  702292352)   Akce se koná v rámci projektu „Naše mokřady v době klimatické změny.“

MŠ U Koupaliště a Mezi námi, o.p.s.

Naše byla v měsíci březnu 2024 oslovena Ing. Jirglovou, ředitelkou Mezi námi, o.p.s.
Mezi námi, o.p.s. poskytuje obecně prospěšné služby, jejichž cílem je mezigenerační setkávání, a to zejména setkávání dětí a seniorů v rámci místní komunity. Mezi námi o.p.s. poskytuje zejména pak podporu a koordinaci vlastních mezigeneračních setkání s cílem zlepšení kvality života, obohacování a vytváření pozitivních lidských vztahů všech generací.
Proto naše MŠ navázala spolupráci s Domovem pro seniory v Bezděkově. První setkání dětí a seniorů se uskutečnilo 24.04.2024. Děti zazpívaly jarní písně a potom společně s babičkami vytvořily tři májky. Dvě zůstaly v domově a jednu májku jsme si odnesly. Již nám zdobí školní zahradu.  Už teď se těšíme na další setkání, tentokrát společnou aktivitu budou vymýšlet učitelky s dětmi.
Irena Brůnová, ředitelka MŠ





Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Příměstský tábor Veselá věda:

Letos opět pořádá nezisková organizace Veselá věda kromě kroužků také příměstské tábory. Tábor je určen pro budoucí prvňáčky a školáky na 1. stupni ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
A co nás čeká letos?  4 dny plné bádání, pozorování a pokusů: objevování tajů samotného vzduchu a létání, hrátky s vodou, stavění vodních mlýnků či větrníků,   malí badatelé mohou těšit na kulinářské experimenty, kde budou zkoumat chutě a vůně potravin a pozorovat procesy při přípravě jídla a zkoumání blízké přírody a drobných živočichů obývajících potoky a půdu plus 1 celodenní prázdninový výlet
Kde:  Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959 Česká Třebová
Kdy:   19.08.2024 - 23.8. 2024    26.8. - 30.8. 2024
Více informací na webových stránkách www.veselaveda.cz, kde najdete i on-line přihlášku v naší táborové registraci  Další informace: Tábor se koná od pondělí do pátku, od 8:00 do 16:00. Je zajištěn teplý oběd, svačina a pitný režim. Součástí programu je celodenní výlet. Cena tábora 3070 Kč týden. Je možné hlásit se na jednotlivé dny.

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.




Mít svůj sen 

Takový byl název setkání romských osobností a studentů, které se uskutečnilo v kongresovém sále Paláce Pardubice. A to i za podpory Pardubického kraje a pod záštitou radního Pardubického kraje zodpovědného za sociální péči a neziskový sektor Pavla Šotoly.
„Taková setkání velmi vítám. Přispívají k odstranění předsudků vůči Romům. Konkrétní příběhy úspěšných romských osobností mohou být inspirativní pro další Romy, jak uspět ve vlastním životě,“ uvedl radní Pardubického kraje Pavel Šotola.
Motivovat romské děti i jejich rodiče ke vzdělávání. „Cílem této akce bylo motivovat romské děti i jejich rodiče k osobnímu rozvoji i vzdělávání. A také seznámit širokou veřejnost s inspirativními romskými osobnostmi, které na své cestě k úspěchu překonaly řadu překážek,“ řekl za pořadatele Nikolas Petik.
Také on sám byl v podobné situaci. Vychovávala ho babička a on se i navzdory mnoha bariérám stal úspěšným lektorem romských tanců, cukrářem a kuchařem. „Mám svůj sen. Díky němu se posouvám dál a nevzdávám se,“ poznamenal pořadatel akce, jejíž součástí byly také ukázky romské hudby a tanců či ochutnávky romské kuchyně.
I Romové mají ambice a touží po úspěchu.  Záštitu nad touto akcí převzala rovněž vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. „Jako rodačka z Pardubic jsem byla hrdá, že se toto setkání konalo právě u nás. Veřejnost i romská komunita měla možnost se seznámit se zajímavými příběhy místních i přespolních Romů, ochutnat romská jídla a poslechnout si výtečné muzikanty. Přišlo mi důležité ukázat, že příslušníci romské menšiny mají stejné ambice a touhy po úspěchu jako kdokoliv jiný,“ podotkla Lucie Fuková.
Akce byla součástí vzdělávacího projektu Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky, který nese název Podpora sociálního začleňování Romů prostřednictvím komunitního rozvoje a podnikání.
Na setkání budou navazovat další akce: Na setkání naváže série dalších komunitních setkání a workshopů zaměřených na konkrétní témata. „Důležité je udržet motivaci romských rodin. V plánu je nabídnout poradenství či doporučit vhodné volnočasové aktivity, jako jsou například taneční, hudební či sportovní kroužky. Právě takové aktivity spolu s komunitní prací mohou výrazně zlepšit šanci romských dětí na úspěch,“ uzavřel hlavní organizátor akce Nikolas Petik.



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.