ČtD 121/2024  středa 1. května 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:

Jaký byl českotřebovský Majáles 2024



Majáles byl opět krásný, zajímavý, nápaditý, veselý, ale také "zkrácený". Co to znamená?  Gymnázium se musí v letošní jarní sezóně obejít bez svého  sportovního areálu, který sloužil každoročně nejen jako seřadiště, ale také místo k prezentaci jednotlivých třídních projektů, při které se představily jednotlivé třídy v majálesovém přestrojení svým spolužákům, učitelům, a také rodičovské veřejnosti.  Odtud vždy vyrazila celá škola do města na průvod a zase se sem vrátila, aby pokračovala v majálesových radovánkách v rámci Majálesových her, k čemuž vždy zahrála dobrá kapela.  Proto zkrácený. Ale  na dalším nikdo zkrácen nebyl, přestrojení u všech tříd bylo velmi důsledné, pochod v průvodu svižný,  ve městě opět přihlížely davy, kterým se majálesové veselí  líbilo.

V tomto smyslu je vlastně také zkrácené video, ve kterém se z části letmo věnujeme dopolednímu dění , které v náhradním prostoru před školou bylo posledním společným setkáním  s maturanty, kteří posledním dubnovým dnem připomínají své "poslední zvonění". Proto také třídy 4.C a 8.A. předváděly ještě derniéru svého maturitního plesového předtančení...

Z Majálesu a zejména  majálesového průvodu připravíme zítra také fotoreportáž Martina Šebely. Odkaz na video ZDE


Jaké byly Majálesy v předchozích letech 2022 a 2023 najdeme na videu 



Vystoupení Orchestru bývalých žáků ZUŠ 2022 - 2024



Prosadit změnu rozpočtového určení daní pro kraje - úkol pro naše poslance

Radní Pardubického kraje se, jak je již několik let zavedenou tradicí, setkali s poslanci a senátory zvolenými na území regionu. Kromě 10 poslanců se jedná také o pětici senátorů, jejichž volební obvod zasahuje alespoň částečně do Pardubického kraje. Velkým tématem jednání byla změna rozpočtového určení daní, a to i s ohledem na návrh, který v polovině dubna předložil ministr financí Zbyněk Stanjura.
„Problematika změny rozpočtového určení daní je naším dlouhodobým bojem společně s kolegy například ze Středočeského, Jihomoravského nebo Libereckého kraje. V polovině března jsme v rámci Asociace krajů České republiky většinově schválili návrh, který by pro náš kraj mohl znamenat posílení příjmové stránky rozpočtu o téměř dvě miliardy korun. Ministr financí předložil před 14 dny návrh, který z hlediska parametrů z našeho návrhu vychází. Nyní se však ukazuje, že by se mohlo měnit jedno z kritérií, a to z hlediska čerpání statistických dat. Nově by počet obyvatel pro výpočet neměl být brán z dat z Českého statistického úřadu, ale z registru obyvatel. V rámci celé České republiky se jedná o rozdíl přibližně půl milionu obyvatel, čemuž vůbec nerozumím. Tato změna by se tolik nedotklo krajů, ale především malých obcí a venkova v rámci jejich rozpočtového určení, z čeho nejsem osobně vůbec rád a předpokládám, že toto téma bude v rámci legislativního procesu velmi bouřlivě debatováno. Věřím však, že touto úpravou nedojde k odkladu této de facto historické změny pro rozpočty krajů,“ řekl hejtman Martin Netolický, který zároveň připomněl, že při porovnání Pardubického kraje a Kraje Vysočina například vychází, že Pardubický kraj, který má přibližně o 15 tisíc obyvatel více, měl za rok 2023 daňové příjmy o téměř dvě miliardy nižší, než Kraj Vysočina. Konkrétně pak v poměru šest ku osmi miliardám korun. Sedm miliard pak získal Královéhradecký kraj, který má o necelých 30 tisíc obyvatel více než Pardubický kraj.
Tématem jednání byla také výstavba dálničních přivaděčů a financování oprav silnic nižších tříd. „Od státu jsme v roce 2017 získali memorandem příslib financování přivaděčů k dálnici D35. Jenom připomínám, že původně měl přivaděče stavět stát, ale nakonec si je vzal na starost Pardubický kraj a dokončujeme je podle již v minulosti schváleného plánu. Přidělená částka vycházela z cen tehdy obvyklých, ale od té doby došlo k razantnímu navýšení ceny materiálu i prací. Nyní by celková částka garantovaná státem nepokryla ani samotný přivaděč od Vysokého Mýta směrem na Choceň. Jen spojka od dálnice kolem Vysokého Mýta vychází podle nejnovějších propočtů na 800 milionů korun. Například přivaděč u Chocně jsme museli předělat kvůli připomínkám občanů, což práce také prodražilo, ale bylo nutné najít kompromis a vyjít vstříc oprávněným požadavkům lidí, kteří kolem silnice budou bydlet,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš, který poslance a senátory seznámil také s investiční aktivitou kraje v rámci investic kraje do oprav silnic II. a III. tříd, a to jak z vlastních zdrojů kraje, tak s podporou Integrovaného regionálního operačního programu.
Radní pro oblast venkova, životního prostředí a zemědělství Miroslav Krčil seznámil poslance a senátory nejen s negativním postojem Komise Asociace krajů ČR pro životní prostředí k návrhu na zálohování PET lahví, ale také s kroky kraje v návaznosti na avizované významné omezení skládkování odpadů. „Na tom, zda mají být PET lahve zálohované, se nemohou shodnout ani jednotlivé dotčené resorty. Z hlediska komise Asociace krajů jsme se napříč celou republikou shodli na tom, že ČR má v tuto chvíli poměrně robustní a funkční systém sběru, třídění a využití tohoto druhu odpadu. Stejný názor má i většina samospráv v našem regionu. Navíc už nyní plníme třídící cíle, pro které jsme se vůči EU zavázali. Opravdu si tedy nejsme jistí, zda přínosy převáží náklady, a to nejen ty vstupní, ale také provozní. Zavedení nového systému má totiž stát pět až šest miliard korun. A další půldruhé miliardy pak každoročně jeho provoz. Ptám se, proč? Máme na rozhazování? Podle mého názoru by bylo jednoznačně efektivnější a levnější cestou zdokonalování stávajícího systému. Navíc zvýšené náklady na změnu by zaplatili opět spotřebitelé. S tím nelze souhlasit,“ řekl radní Miroslav Krčil.
Řeč byla také o novele stavebního zákona a digitalizaci stavebního řízení. „Z pohledu fungování krajského úřadu velmi bedlivě čekáme na každé nové informace Ministerstva pro místní rozvoj, jelikož bez nich se nemůžeme dále posunout. Z naší pozice však činíme maximum možného tak, abychom byli na nový stavební zákon maximálně připraveni, avšak bohužel nejsme v pozici, že bychom dokázali ty nejzásadnější kroky a procesy ovlivnit. Bohužel ani na konci dubna stále například nemáme potřebné technické vybavení, které nám bylo přislíbeno,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Mezi úřednickými činy roku je i zlepšení služeb pro ohrožené děti v Pardubickém kraji

Úřednický čin roku je iniciativa zaměřená na ocenění jednotlivců a týmů, kteří přispívají ke zlepšení práce úřadů a kvality života v Česku. Iniciativa sbírá úspěšné příklady projektů, které vedly ke zlepšení veřejných služeb a podpořily inovativní myšlenky a týmovou spolupráci ve veřejném sektoru. Cílem je nejen vyzdvihnout úspěchy pracovníků ve veřejném sektoru, ale také inspirovat ostatní. Letos porota vybrala ze 136 mimořádných počinů  11 nejlepších. Mezi nimi i zlepšení služeb pro ohrožené děti, které zastupovala Kateřina Netolická z odboru sociálních věcí Pardubického kraje.
Méně administrativní zátěže, více přímé práce s rodinami. Méně nedůvěry, víc podpory. Rodiny s ohroženými dětmi mají v týmech sociálně-právní ochrany v Pardubickém kraji dnes větší oporu než dřív. Tým odboru sociálních věcí se podílí na transformaci dětských domovů a dětských center v Pardubickém kraji. Pro tuto změnu museli na svou stranu získat také pracovníky sociálně-právní ochrany  dětí (OSPOD) a posunout jejich způsob práce s ohroženými rodinami a dětmi. Ten má totiž zásadní vliv na umísťování dětí mimo rodinu.
Do pilotního projektu se zapojily tři orgány sociálně-právní ochrany dětí z obcí s rozšířenou působností  (Lanškroun, Česká Třebová a Žamberk) a krajský OSPOD. „Závěrečnou panelovou diskuzi jsme nazvali „Změna  OSPODu odspodu“, protože jedině když všichni zúčastnění do toho chtějí jít, tak to má šanci na úspěch. Inspiraci a zkušenosti jsme čerpali v nizozemském Amsterodamu, kde podobný proces začali před 15 lety. Partnery projektu při realizaci změn byl výzkumný tým Filozofické fakulty Univerzity Pardubice a společnost Gov Lab,“ popisuje Kateřina Netolická.
Cílem bylo zlepšení situace rodin v krizi. Na začátku byla nejdůležitější práce s daty a jejich analýza. Na to navazovalo hledání nových řešení a využívání nových nástrojů. Díky tomu bylo možné dosáhnout lepší spolupráce s ohroženými rodinami, které neměly pocit, že jim někdo něco nařizuje, ale že jsou plnohodnotnými členy týmu při hledání funkčních  řešení.
„Účastníci, nebo spíše účastnice, prošly řadou školení a provázení novými metodami, s analytiky rozebíraly dopady různých kroků a seznamovaly se s názory klientů. Podle toho upravovaly postupy ve spolupráci s metodiky a průvodci. Základním východiskem bylo, že rodině je potřeba naslouchat, stavět na jejích silných stránkách, oceňovat pokroky, poskytovat podporu a chovat se k ní partnersky. Každý člověk je odborníkem na svůj vlastní život. Pokroky mohou být postupné, ale přesvědčivé a udržitelné. V zahraničí se daří snižovat administrativu a více jezdit za klienty, u nás se stále hodně věcí řeší v kanceláři. I to se nyní mění, rodinám se dostává větší pozornosti.  A mě velmi potěšilo, když jedna z klientek řekla pracovnici OSPODu, že je prvním člověkem, který ji vyslechl a koho zajímala,“ dodává projektová manažerka Kateřina Netolická.
Její práci si dlouhodobě pochvaluje i inspirátor změn v sociální oblasti radní Pavel Šotola a také vedoucí odboru Helena Zahálková, která Kateřinu navrhla. „S Katkou spolupracujeme už od začátku transformace péče o ohrožené děti. Ona se za tu dobu sama stala maminkou, ale stále v tom jede s námi, což jsme moc rádi. Je to cílevědomá žena s velkým srdcem, která umí věci dotáhnout k úspěšnému konci. A tak je dobře, že můžeme v projektu s OSPODy s Katkou pokračovat další etapou ve které se pracuje s vedoucími všech patnácti orgánů sociálně právní ochrany ohrožených dětí v kraji,“ uzavírá Pavel Šotola.

ZA MOKŘADY NA PODKOVU  8. 5. 2024 od 10,15 do 14,00

Pojďte s námi prozkoumat divočinu řeky Třebovky! Vydáme se do údolí mezi Rybníkem a Třebovicemi. Objevíte meandry, mokřady s bulty, vzácné rostliny, obojživelníky. Vezměte si dobrou terénní obuv případně gumáky. Nezapomeňte svačinu a špekáčky.
Sraz v 10,15 na konci obce Rybník u lomu směr Třebovice nebo v 10,00 u Ekocentra Podorlicko v České Třebové. (Sdílená doprava od ekocentra je možná osobními auty po přihlášení. Přihlášky pro přepravu nahlaste do 6. 5. na telefon  702292352)   Akce se koná v rámci projektu „Naše mokřady v době klimatické změny.“

 





Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Příměstský tábor Veselá věda:

Letos opět pořádá nezisková organizace Veselá věda kromě kroužků také příměstské tábory. Tábor je určen pro budoucí prvňáčky a školáky na 1. stupni ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
A co nás čeká letos?  4 dny plné bádání, pozorování a pokusů: objevování tajů samotného vzduchu a létání, hrátky s vodou, stavění vodních mlýnků či větrníků,   malí badatelé mohou těšit na kulinářské experimenty, kde budou zkoumat chutě a vůně potravin a pozorovat procesy při přípravě jídla a zkoumání blízké přírody a drobných živočichů obývajících potoky a půdu plus 1 celodenní prázdninový výlet
Kde:  Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959 Česká Třebová
Kdy:   19.08.2024 - 23.8. 2024    26.8. - 30.8. 2024
Více informací na webových stránkách www.veselaveda.cz, kde najdete i on-line přihlášku v naší táborové registraci  Další informace: Tábor se koná od pondělí do pátku, od 8:00 do 16:00. Je zajištěn teplý oběd, svačina a pitný režim. Součástí programu je celodenní výlet. Cena tábora 3070 Kč týden. Je možné hlásit se na jednotlivé dny.

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.


 


Mít svůj sen 

Takový byl název setkání romských osobností a studentů, které se uskutečnilo v kongresovém sále Paláce Pardubice. A to i za podpory Pardubického kraje a pod záštitou radního Pardubického kraje zodpovědného za sociální péči a neziskový sektor Pavla Šotoly.
„Taková setkání velmi vítám. Přispívají k odstranění předsudků vůči Romům. Konkrétní příběhy úspěšných romských osobností mohou být inspirativní pro další Romy, jak uspět ve vlastním životě,“ uvedl radní Pardubického kraje Pavel Šotola.
Motivovat romské děti i jejich rodiče ke vzdělávání. „Cílem této akce bylo motivovat romské děti i jejich rodiče k osobnímu rozvoji i vzdělávání. A také seznámit širokou veřejnost s inspirativními romskými osobnostmi, které na své cestě k úspěchu překonaly řadu překážek,“ řekl za pořadatele Nikolas Petik.
Také on sám byl v podobné situaci. Vychovávala ho babička a on se i navzdory mnoha bariérám stal úspěšným lektorem romských tanců, cukrářem a kuchařem. „Mám svůj sen. Díky němu se posouvám dál a nevzdávám se,“ poznamenal pořadatel akce, jejíž součástí byly také ukázky romské hudby a tanců či ochutnávky romské kuchyně.
I Romové mají ambice a touží po úspěchu.  Záštitu nad touto akcí převzala rovněž vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. „Jako rodačka z Pardubic jsem byla hrdá, že se toto setkání konalo právě u nás. Veřejnost i romská komunita měla možnost se seznámit se zajímavými příběhy místních i přespolních Romů, ochutnat romská jídla a poslechnout si výtečné muzikanty. Přišlo mi důležité ukázat, že příslušníci romské menšiny mají stejné ambice a touhy po úspěchu jako kdokoliv jiný,“ podotkla Lucie Fuková.
Akce byla součástí vzdělávacího projektu Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky, který nese název Podpora sociálního začleňování Romů prostřednictvím komunitního rozvoje a podnikání.
Na setkání budou navazovat další akce: Na setkání naváže série dalších komunitních setkání a workshopů zaměřených na konkrétní témata. „Důležité je udržet motivaci romských rodin. V plánu je nabídnout poradenství či doporučit vhodné volnočasové aktivity, jako jsou například taneční, hudební či sportovní kroužky. Právě takové aktivity spolu s komunitní prací mohou výrazně zlepšit šanci romských dětí na úspěch,“ uzavřel hlavní organizátor akce Nikolas Petik.



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.