ČtD 127/2024  úterý 7. května 2024 



Mezinárodní Den Tance Praha s Taneční školou Česká Třebová

Dne 29. dubna, v den Mezinárodního dne tance, se Střelecký ostrov v srdci Prahy stal místem, kde se setkávaly kultury, vyjadřovaly emoce a slavila se jedinečnost tance. Stovky lidí zde oslavily globální fenomén, který propojuje lidi bez ohledu na jejich původ, jazyk nebo věk. A my, Taneční škola Česká Třebová, jsme měli tu čest být součástí této inspirativní události.
Vystoupení Honeys (SEPTEMBER) na Střeleckém ostrově nebylo pouze o tanci. Bylo to o spojení lidí, o sdílení radosti z pohybu. Mezinárodní den tance je připomínkou toho, že taneční umění má moc spojit lidi a vyjádřit to, co slovy nedokážeme. Jsme hrdí, že jsme mohli být součástí této nezapomenutelné události a přispět k oslavě toho, co nás spojuje - láska k tanci.
Mezinárodní den tance je celosvětově uznávaný svátek zapsaný pod UNESCO. Po jedenácté v řadě se v Praze konala tři dny trvající oslavy tance v podobě vystoupení tanečních konzervatoří, profesionálních tanečních souborů na Nové scéně Národního divadla a vystoupeními nejlepších českých tanečníků na Střeleckém ostrově.
Bylo nám velkou ctí se této prestižní akce zúčastnit a zatančit si ve společnosti tanečních konzervatoří, studentů baletního souboru Národního divadla i dalších tanečních souborů. Děkujeme organizátorům za důvěru.  Šárka Prossová, Taneční škola Česká Třebová

Pěšky do školy na ZŠ Habrmanova

Cesta do školy je příležitostí k pohybu, rozcvičce, zábavě. I my jsme se  se v týdnu od 29. 4. do 3. 5. hýbali, cestou do školy povídali a něco navíc zažili - a byla to zábava!   Více fotografií v samostatném souboru ZDE.

Ze závodu Gymnastika pro radost máme 3 medaile

7 gymnastek českotřebovského oddílu odjelo v sobotu do Vrchlabí, aby se zúčastnily závodu Gymnastika pro radost, který pořádal oddíl ze Špindlerova Mlýna. Závodu se účastnily gymnastické oddíly jak z Královéhradeckého, tak i Pardubického kraje a kraje Vysočina. Pro naše 4 nejmladší gymnastky to byl první závod ve čtyřboji a jejich výkon nás potěšil. V předškolní kategorii (žákyně 2017 a mladší) závodilo 14 dívek. Nejlepší výkon z našich malých gymnastek podala Laurinka Dostálová, která skončila na 5. místě a od medaile jí dělilo pouze 0,5 bodu. 6. místo obsadila Barunka Jasanská, 9. místo Bětuška Šedivá a 11. místo Rozárka Šilarová.
Další naše 3 závodnice soutěžily v kategorii pokročilých, tzn. že předváděly sestavy s vyšší obtížností. V kategorii pokročilých žákyň I (2015- 2016) obsadila Valerie Chládková 6. místo v konkurenci 10 závodnic. Valča předvedla sestavy, které má natrénované na republikové finále, a tudíž byly ještě obtížnější, než byly požadavky tohoto závodu. Proto nasbírala více bodových srážek. Nicméně jsme tento závod považovali jako příležitost zazávodit si a mentálně se připravit na finále, které se koná už na konci května.
V kategorii pokročilých žákyň II (2014 – 2015), kde závodilo celkem 15 závodnic, si domů přivezla zlatou medaili za 1. místo Ella Nástrahová. Stříbrnou medaili a 3. místo získala Nikol Dosedělová. Bodový rozdíl mezi oběma závodnicemi byl pouhých 0,067 b.
Tento závod byl výjimečný tím, že si soutěžící mohli zazávodit v 5. disciplíně, a to chlapci na kladině a dívky na kruzích. I v této disciplíně se dařilo Nikol Dosedělové, která dosáhla na 2. místo a získala stříbro, Ella Nástrahová skončila na 4 místě z celkového počtu 7 závodnic.  Celý článek a fotografie najdete ZDE


ČESKÁ TŘEBOVÁ UCTÍ PAMÁTKU SVÝCH VÁLEČNÝCH HRDINŮ UMÍSTĚNÍM PAMĚTNÍCH DESEK

V Parku československých legií u polikliniky v Krátké ulici je již vše připraveno odhalení pamětních desek českotřebovských válečných hrdinů,  plukovníka v.v. Vasila Timkoviče a kapitánky v.v.  Boženy Ivanové. Oba čestní občané města Česká Třebová, kteří zemřeli v minulém roce, působili během II. světové války na východní frontě jako příslušníci 1. československého armádního sboru, tzv. Svobodovy armády.
Slavnostní odhalení desek se uskuteční symbolicky na Den vítězství, tedy ve středu 8. května v 16:00.

V Ústí nad Orlicí budou vydělávat i na dalším měření rychlosti 

Opět jde podle popisu o bodové měření, na kterém lze získat nejvíce a instalace je přitom jednodušší. Na průtahu městem na křižovatce u stadionu (křížení ulic Královéhradecká a Zborovská) se bude měřit rychlost projíždějících vozidel, jde o úsek vytipovaný Policií ČR. Zařízení již bylo instalováno, nyní prochází zkušebním provozem, v následujících dnech bude spuštěno do ostrého provozu. Důvodem je snaha zvýšit bezpečnost dopravy na tomto úseku, ve kterém se pohybuje i mnoho chodců.

Dokončení opravy povrchu Farské ulice na obzoru 

Na cedulích umístěná nahoře na Farské se dočtete, že se oprava horní, dosud opravami netknuté komunikace rychle blíží, začne se 13. května. Připomeňme, že tato místní komunikace již byla v centru pozornosti v minulém volebním období, kdy byla provedena ve dvou letech 20214 a 2022 I. a II. etapa.   V loňském roce měla následovat etapa třetí, ale  byla pauza (město dalo přednost vyasfaltování 90 m dlouhého úseku v ulici Na Splavě, který se stejně dokončil až v nedávné době stavbou chodníků) a tak se  dokončení akce až k lesnímu úseku provede až v letošním roce, nyní v květnu. Farská ulice je jedinou spojnicí města s lokalitou Hory, kde se nejen bydlí, ale kde je významná rekreační oblast a restaurace se sálem a měla by být proto v pořádku 


Obalovny jedou na plno - začala sezóna rekonstrukcí silnic

Stavební sezóna už je v plném proudu! Ta letošní má být v oblasti silničního hospodářství jedna z nejnákladnějších v historii Pardubického kraje. Samospráva plánuje na rekonstrukce silnic a mostů vynaložit téměř tři miliardy korun včetně daně. Celkem se má letos začít či dokončit zhruba sto projektů, projekční příprava probíhá na dalších téměř 70.
Mezi plány na letošní rok jsou velké investice s rozpočtem v řádu stovek milionů i menší akce. Kromě mediálně i veřejností pečlivě sledovaných projektů jako jsou například rekonstrukce Wonkova mostu, obchvatů Rokytna, Dašic či modernizace silnice II/312 Choceň – České Libchavy začaly práce i na dalších staveništích. „Už se například staví okružní křižovatka ve Skutči, rekonstruuje se silnice v průtahu obcí Vraclav, pokračuje rekonstrukce silnice III/35724 Borová – Oldříš a mostu na přehradě v Křižanovicích, začali jsme s archeologickým průzkumem na dalším přivaděči k D35 v úseku Černá za Bory – Dašice, zahájili jsme také modernizaci silnice v Třemošnici až po hranici kraje a rovněž nás čeká velká modernizace úseku Staré Hradiště – Hrobice. Minulý týden začala také oprava komunikace mezi Prosečí a Budislaví. V tuto chvíli hledáme finanční prostředky na to, abychom dali do pořádku celý úsek, který je poškozen kvůli těžké technice mířící do lomu,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš a dodal: „Čeká nás toho samozřejmě mnohem více. I relativně menší opravy mohou hodně změnit situaci. Není to jen o akcích za stovky milionů. Je to náročné na koordinaci, protože musíme myslet například na dopravní obslužnost, ale opravy jsou nutné a díky nim pak budou mít občané rychlejší a komfortnější cestování. Všechny důležité informace zveřejňujeme na pravidelně aktualizovaném portálu doprava.pardubickykraj.cz. U větších staveb tam je kromě harmonogramu, ceny, zhotovitele a dalších údajů k dispozici podrobný infoleták. Takže pokud veřejnost zajímá, co se bude letos opravovat, doporučuji jim navštěvovat weby doprava.pardubickykraj.cz a pardubickykraj.cz.“
Všechny projekty plánované na letošní rok nezačaly hned v dubnu, ale s ohledem na nutnou administrativu i nutné dopravní uzavírky budou rozprostřené do celé stavební sezóny. Podle toho se bude aktualizovat i dopravní portál.
Opravy silnic jsou dlouhodobou prioritou
Příznivé jarní počasí s sebou přineslo kromě zahájení stavební sezóny i příležitost začít s lokálními a velkoplošnými výspravami komunikací poničených nadměrnou zátěží a vlivem počasí. „Hned po skončení zimní údržby a otevření obaloven začala SÚS Pk s nutnými opravami. Ve správě máme celkem 3133 kilometrů komunikací II. a III. třídy a 835 mostů. Loni jsme investovali do jejich rekonstrukcí téměř tři miliardy korun a letos pokračujeme v podobném duchu. Pomáhají nám evropské i státní fondy, kde jsme velice aktivní. Doufám, že již od příštího roku dojde k narovnání nespravedlivého rozpočtového určení daní pro kraje, což by pro náš region znamenalo navíc přibližně dvě miliardy. Velkou část z nich bychom použili právě na investice do silničního hospodářství,“ informuje hejtman Martin Netolický.
„S dvoutýdenním předstihem se podařilo zprovoznit silnici podél svahu u Brandýsa nad Orlicí. V polovině května začneme s velkoplošnými výspravami nejhorších úseků silnice mezi Letohradem a Ústím nad Orlicí, zde se nám oproti předpokladu časově protáhlo výběrové řízení na dodavatele stavby. O našich aktivitách budeme veřejnost informovat nejenom na dopravním portálu, ale i na sociálních sítích a webu,“ dodává ředitel SÚS Pk Zdeněk Vašák.


Historické autobusy už jsou v nové hale, představí se o Muzejní noci 31. 5.

Pardubický kraj pokračuje s rekonstrukcí areálu bývalé zemědělské školy v ulici kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě. Téměř hotová je nyní první etapa, která se zabývala halou v zadní části areálu, stavbu nyní čeká kolaudace. Jedna část haly bude sloužit Střední průmyslové škole stavební pro odbornou výuku a druhá část je depozitářem pro velkou techniku Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Historické autobusy jsou už na místě a brzo je budou moct zhlédnout i návštěvníci.
„Rekonstrukce haly nám umožnila vyklidit historickou budovu, která bude hlavním sídlem budoucího Technického muzea Pardubického kraje. První etapa stála náš kraj 31 milionů korun včetně DPH. Brzy budeme znát vítěze výběrového řízení na zhotovitele druhé etapy, která byla předběžně vyčíslena na 183 milionů korun. Pardubický kraj na projekt získal dotaci z evropských fondů ve výši 132 milionů korun. Harmonogram počítá s předáním staveniště v červenci, termín pro dokončení je konec srpna příštího roku,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.
Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě tam postupně opouští pronajaté garáže a haly ve Vysokém Mýtě a okolí. V novém areálu získává  důstojné a kvalitní prostory pro tu část své sbírky, která obsahuje historické autobusy a další větší techniku. „Celkově naše muzeum vlastní osm autobusů, do rekonstruované haly jsme přesunuli sedm z nich. Vedle toho tu návštěvníci uvidí i dvě hasičská auta, jednak Pragu RN a jako zajímavost i Tatru 613 předělanou pro hasičské účely,“ říká ředitel muzea Jiří Junek a pokračuje: „Zároveň se můžeme pustit do restaurování některých dopravních prostředků, protože už nyní máme jistotu, že po opravě se vrátí do prostor s vhodným prostředím a odpovídajícími klimatickými podmínkami a nebude hrozit jejich opětná degradace.“
Depozitáře s velkou technikou v tomto areálu budou po dobu stavby otevřeny zatím jen příležitostně. „Poprvé pozveme zájemce do haly o Muzejní noci 31. května od 18 do 22 hodin. A takovou perličkou tohoto dne bude prohlídka vězeňského autobusu z roku 1996,“ dodal za zřizovatele muzea, Pardubický kraj, Roman Línek.


Připravuje se ústecká městská slavnost MĚSTO V POHYBU (trochu jinak)


ZA MOKŘADY NA PODKOVU  8. 5. 2024 od 10,15 do 14,00

Pojďte s námi prozkoumat divočinu řeky Třebovky! Vydáme se do údolí mezi Rybníkem a Třebovicemi. Objevíte meandry, mokřady s bulty, vzácné rostliny, obojživelníky. Vezměte si dobrou terénní obuv případně gumáky. Nezapomeňte svačinu a špekáčky.
Sraz v 10,15 na konci obce Rybník u lomu směr Třebovice nebo v 10,00 u Ekocentra Podorlicko v České Třebové. (Sdílená doprava od ekocentra je možná osobními auty po přihlášení. Přihlášky pro přepravu nahlaste do 6. 5. na telefon  702292352)   Akce se koná v rámci projektu „Naše mokřady v době klimatické změny.“

  


Skutečský festival s českými operami  

S květnovým programem se festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč přiblížil svému konci. Poslední koncert se uskuteční 12. května, poté však ještě 2. června proběhne v náhradním termínu odložený koncert operní pěvkyně Jolany Slavíkové v poutním kostele na Chlumku v Luži.
Devatenáctý ročník skutečského festivalu si připomněl významné výročí 250. let od narození Václava Jana Tomáška i 75 let od úmrtí Vítězslava Nováka. S ohledem na Rok české hudby 2024 se hudba našich velikánů prolínala celým programem a závěrečný koncert by bylo možné považovat za „sladkou tečku“. V neděli 12. května na něm v Kulturním klubu Skuteč zazní krásné árie ze dvou nejznámějších českých oper – z Rusalky Antonína Dvořáka a z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany.
„Vedle Pražského komorního baletu jsme letos navázali spolupráci také s Českým pěveckým institutem, který v rámci projektu Opera lidem připravil koncertní verze Rusalky a Prodané nevěsty. Známé árie s komorním hudebním doprovodem u nás zazní v podání sedmi významných pěveckých osobností: Terezy Mátlové, Kateřiny Jalovcové, Dany Šťastné, Daniela Hůlky, Vladimíra Chmela, Petera Bergera a Petera Malého,“ uvedla k závěrečnému koncertu Lenka Frídlová z pořadatelského týmu.
Zejména na Daniela Hůlku je publikum ve Skutči velmi zvědavé, protože ho zná především jako muzikálovou hvězdu a popového zpěváka. Příliš se neví, že svoji kariéru začínal jako operní sólista v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Na uvedené operní role se posledních pět let intenzivně připravoval u pěveckého pedagoga Vladimíra Chmela, který ve Skutči také vystoupí.
Jeden z festivalových koncertů byl pro nemoc zpěvačky odložen. Mezzosopranistka Jolana Slavíková se s doprovodem harfistky Hedviky Mousa Bacha v poutním kostele na Chlumku v Luži představí až v neděli 2. června. „Tento koncert byl dlouho dopředu vyprodán a vstupenky zůstávají v platnosti. Jde tedy spíš jen o informaci pro jejich držitele“, upřesnila programovou změnu Lenka Frídlová.
Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč probíhá každoročně od poloviny března do poloviny května a v roce 2025 proběhne už po dvacáté. Podrobnosti k programu najdete na webu www.hudebniskutec.cz.

Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.


 



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace.   Více na letáku ZDE


Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.