ČtD 129/2024  čtvrtek 9. května 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:  Česká Třebová uctila památku válečných veteránů Boženy Ivanové a Vasila Timkoviče

V Parku československých legií u polikliniky v Krátké ulici se konala pietní slavnost, na které byly odhaleny pamětní desky českotřebovských válečných veteránů,  plukovníka v.v. Vasila Timkoviče a kapitánky v.v. Boženy Ivanové. Oba čestní občané města Česká Třebová, kteří zemřeli v minulém roce, působili během II. světové války na východní frontě jako příslušníci 1. československého armádního sboru, tzv. Svobodovy armády.  Slavnost se konala v režii České obce legionářské, díky které měli přítomní autentickou představu o válčených událostech díky přítomné historické vojenské technice. 
Přišlo mnoho občanů města. S projevem vystoupila místostarostka města Zuzana Nejedlá a zástupkyně ředitelky Městského muzea Mgr. Jitka Peková. promluvil také zástupce České obce legionářské. Nové památníky v parku Legií tvoří  dva čtyřboké jehlany s nově osazenými mosaznými pamětními deskami vypovídající o obou válečných veteránech. K novým památníkům byly za doprovodu husitského chorálu Kdož sú boží bojovníci položili věnce zástupci České obce legionářské Armády ČR, města Česká Třebová a květy také uctili památku nejbližší rodinní příslušníci  Boženy Ivanové a Vasila Timkoviče. Byly pořízeny díky České obci legionářské.  Slavnost zakončila Česká státní hymna. Průběh slavnosti je zachycen na 15ti minutovém videu ZDE a dále také ve fotoreportáži Martina Šebely ZDE

Výstava 2024 = Rok motýlů - Ekocentrum ve čtvrtek 9. května v 17:30

Český svaz ochránců přírody pořádá k vyhlášenému tématu řadu akcí. Některé z nich se konají i v českotřebovském ekocentru. Dne 14. 5. To bude přednáška Soukromá motýlí rezervace Romana Kalouse panelová výstava na zahradě ekocentra, která seznámí veřejnost s životem a významem motýlů a zásadami jejich ochrany. Vernisáž této výstavy k roku motýlů se bude konat ve čtvrtek 9.5. v 17:30  na zahradě Ekocentra  (mm)

AVÍZO OMEZENÍ DOPRAVY NA STARÉM NÁMÉSTÍ

V sobotu dne 11. 05. 2024 se konají na Starém náměstí Jarní trhy. V této souvislosti dojde k omezení provozu vozidel na Starém náměstí. Dne 10.05.2024 od 18:00 hodin do 11.05.2024, 19:00 hodin bude pro provoz vozidel uzavřena spojovací komunikace mezi horní a dolní částí náměstí  a komunikace vedoucí okolo městského úřadu a hotelu Bravo. Dále bude pro organizátory akce vyhrazeno spodní parkoviště naproti domu čp 15. až 17 na Starém náměstí. 
Dne 17.06.2024 bude zahájena akce "Týden sportů" která potrvá do 21.06.2024. Z důvodu zvýšeného pohybu osob v okolí Starého náměstí  bude v odpoledních a večerních hodinách od 15:00 hod do 23:00 hod. uzavřeno Staré náměstí a příjezdové komunikace. Trvale budou uzavřeny obě komunikace uvnitř náměstí. Z  důvodu stavby stánků bude dne 15.06.2024 uzavřeno parkoviště na Starém náměstí. 
Výstava Slavní čeští skladatelé otevřena v Litomyšli !

Po úspěšném uvedení v Praze a v New Yorku se do Litomyšle přesouvá výstava Slavní čeští skladatelé. Výstava, kterou připravilo Národní muzeum, představuje čtyři velká jména české hudby – Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.
Čtyři velká jména české hudby, která se stala světovým fenoménem. Různé generace, styl a osobitý rukopis. Jejich díla jsou odlišná, přece mají něco společného. Nezaměnitelný charakter, který vychází z českých kořenů a vytváří obraz české kultury po celém světě.
Nechte se vtáhnout do fascinujícího světa čtyř skladatelských osobností a staňte se na chvíli součástí děl klasické hudby v netradičně pojaté putovní výstavě Slavní čeští skladatelé.
Atraktivní kreslené výjevy, ilustrované Alexejem Klyukovem, které vám umožní prožít zásadní životní okamžiky spolu s jednotlivými skladateli, znázorňují témata, vybraná autorkami Sandrou Bergmannovou a Veronikou Vejvodovou. Výstava pomůže představit si inspirace a prožitky, které měly zásadní vliv na smýšlení těchto hudebních géniů a tvůrčí proces, který vedl ke vzniku zásadních orchestrálních děl, komorní tvorby, ale i oper jako Smetanovy Prodané nevěsty, Dvořákovy Rusalky, Janáčkových Příhod lišky Bystroušky a Martinů Juliette. 
Na dotykové obrazovce si pak prohlédněte sbírkové předměty, které dnes uchovávají důležité instituce, jež pečují o odkazy těchto skladatelských osobností. Formou poslechu se můžete seznámit s díly, která s jednotlivými tématy výstavy úzce souvisí.
Za výstavou Slavní čeští skladatelé do centra města!
Výstava je koncipovaná jako procházka po Smetanově náměstí. Začněte v průchodu do Radničního dvorku a odtud se vydejte podél výloh místních prodejců. Do některých z nich jsme umístili další střípky atraktivního projektu, který je vám k dispozici po celý den.
  27. 4. – 7. 7. 2024 Lokace: Průchod do Radničního dvorku (nemá číslo)


Do práce na kole - již počtrnácté!

V Česku odstartovala měsíční výzva Do práce na kole. Lidé během ní mohou do 31. května cestovat do práce či školy na kole, pěšky nebo klusem a při tom porovnávat své síly s dalšími účastníky. Akce je pro týmy i jednotlivce a nerozhoduje počet kilometrů, ale pravidelnost.
V českých městech a obcích opět začíná květnová výzva Do práce na kole, Loni se květnové výzvy, kterou pořádá spolek AutoMat, zúčastnilo 25.600 lidí z různých měst a obcí v ČR.
Celorepublikovou akci pořádá AutoMat 14. rokem a jejím prostřednictvím chce obyvatele ČR motivovat k udržitelné dopravě a zlepšení psychické a fyzické kondice. Registrovaní jedinci či týmy by měli své cesty zaznamenávat do systému, přičemž hodnotit se bude jejich pravidelnost cest, protože právě pravidelnost udržitelných cest je podle organizátorů zásadní pro lidské zdraví i životní prostředí. "Trvale udržitelné město klade důraz na zdraví svých obyvatel a to, aby se v něm dobře a bezpečně žilo dětem, lidem s omezením a také starším lidem a seniorům. Takové město dává vyvážený prostor všem způsobům dopravy, nejen autům," uvedla hlavní koordinátorka výzvy Dominika Lenthárová.
Podle organizátorů výzva funguje také jako netradiční teambuilding, tedy zlepšení týmové spolupráce, a mnoho účastníků akce chodí do práce pěšky nebo jezdí na kole i po jejím skončení.


  

Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.