ČtD 130/2024  pátek 10. května 2024 


Kohouti odcházejí na vrcholu

Text, vlastně rozhovor na téma Konec kohoutů přebírám z webu HC Kohouti  v samostatném článku ZDE a nijak nekomentuji. Na druhé straně jsem rád, že existuje také vyjádření předsedy oddílu Lokomotiva hockey, které dále uvádím.

Vyjádření předsedy oddílu ke konci týmu HC Kohouti

Po sportovní stránce je to bezesporu pro město a příznivce hokeje určitě ztráta. Každopádně hokej ve městě, nikterak nekončí. Filozofie oddílu LOKOMOTIVA HOCKEY je postavená na jiných základech. Jsme velká a stabilní organizace, která má ve městě pevné místo a má co nabídnout. Myslím si, že tak není důvod ke skepsi. Samozřejmě víme, že dojde dočasně k poklesu sportovní úrovně, ale není to nic mimořádného a neřešitelného. V tomto směru jsem optimista.
Ohledně vyjádření předsedy Kohoutů p.Vaňka v médiích, nemá pro mě smysl komentovat jednotlivé pasáže. Jen bych to lehce shrnul. Pan Vaněk bezesporu mužský hokej ve městě posunul o kus výše. Každopádně, dle jeho slov, byla prioritou pouze vítězství. Proto nebyl na stole nikdy ambiciózní postup do druhé ligy a proto nebyl z jeho strany, ani zájem zapracovávat mladíky z našeho oddílu do sestavy. Obojí by totiž znamenalo hrát v soutěži průměr. Proto zde byly i časté rošády trenérů. Ti, kteří měli koule na to začít pracovat s mladými, většinou nedožili na lavičce konce sezóny.
Též, že bude končit generální partner Rieter, nebylo z čista jasna ze dne na den. Tahle záležitost byla lehce predikovatelná a s dostatečným časovým předstihem. Jistě šlo pro záchranu klubu, i zachování soutěže, udělat víc…Kdyby byla vůle. Být průměrným týmem však není zajímavé. Odchodem generálního partnera, tak logicky končí i Kohouti. Kdyby byl p. Vaněk kádr, tak to na rovinu řekne a nemusí svalovat vinu na všechny okolo. Očerňovat představitele města, hanit naši náročnou práci s výchovou mládeže a naše hráče, pohrdat prací a lidmi, kteří zajišťovali chod Kohoutů a při organizačním zajištění jejich zápasů. Toto jsou Ti lidé, Ti opravdový srdcaři, co jim opravdu záleží na hokeji ve městě. Ti si zaslouží poděkování, ne plivanec do obličeje.
Stanislav Ruda – předseda LOKOMOTIVA HOCKEY
TRADICE ZAVAZUJE

K odhalení pamětních desek českotřebovským válečným veteránům

Zastupitelé  na odhalení prostě neměli čas. Byl svátek, 8. květen - Den vítězství nad fašismem, slaví se v celé Evropě.  U nás v České Třebové jsme tento svátek využili k tomu, abychom  na základě podnětu Československé obce legionářské odhalili v parku Legií  pamětní desky našim spoluobčanům, válečným veteránům Boženě Ivanové a Vasilu Timkovičovi.  To byla vlastně naše českotřebovská "přidaná hodnota" k významu tohoto  státního svátku. Byl volný den, a  dalo se očekávat, že se slavnosti zúčastní také alespoň  zastupitelé jalo zástupci naší samosprávy. Bylo jich však jen velmi málo. Za město především místostarostka Zuzana Nejedlá, která slavnost uvedla a zakončila, pak dále již jen jeden zastupitel za ODS a další zastupitelé za Koalici pro Českou Třebovou. Velmi mě např. zklamalo, že z početného dvanáctičlenného klubu zastupitelů 3PK nebyl vůbec nikdo, i když právě tito zastupitelé by díky svému zastoupení v městských orgánech měli určovat vývoj a zaměření na hodnoty které ctíme, měli by městským akcím dávat tvář. Ale prostě neměli čas, nové pamětní desky pro ně nic neznamenají. Mrzí mne to. 
Chtěl bych se ještě zmínit o ohlasech na vlastní provedení nového památníku v parku Legií.  Návrh řešení jistě prošel příslušnou komisí městského architekta, o tom nelze pochybovat. Nedokážu posoudit, zda je zvolený tvar památníku v pořádku, ale umístění se mohlo možná více zvážit. Jde např. o to, že umístění v parku  může být lákadlem pro ty, kteří trpí neutuchající touhou se někde "podepsat" a zviditelnit, třeba i se sprejem v ruce. Provedení a materiál  je takový, že se budou takové akce těžko napravovat.  Proto  bych chtěl , aby byla veřejnost v obezřetná a snažila se takovým akcím včas zabránit.  Zatím je všechno OK, u památníku jsou věnce a hoří svíčky.
Nicméně umístění "pyramidy" s pamětní deskou Boženy Ivanové těsně u dlážděné cestičky nemusí se jevit jako nejvhodnější. Jednak zde nevzniklo žádné místo pro to, aby se kladly věnce či květiny, jednak může být nový památník poškozen při úklidu parku, třeba od sněhu a sekání trávy.  I dnes hoří svíčka vlastně na cestičce... Dalo se to posunout dál...
Umístěním památníku v parku legií jsme tak nějak "dohnali" sousední Ústí nad Orlicí, kde mají takový  (podle mne lépe řešený)  památník v parku Legií  delší dobu a konají zde také pietní připomínky.  Ten ústecký Park Legií je parkem takto označeným i na mapách a v katastru, kdežto ten českotřebovský si vystačí jen s červenou  smaltovanou tabulkou "Park legií" na sloupku obloženém pískovcem (na obrázku) a na žádné mapě vyznačen takto není. S tím si už nikdo před lety nedal práci. Napravme to. Máme zde přece už také památník našich válečných veteránů.
Větší část Parku Legií mezi novými památníky a budovou polikliniku je nyní nesekaná, vyznačená tabulkou Pozor kvetu! Podobně to je na dalších  místech ve městě, také v Javorce pod Bosenským pavilonem. Má to svoje důvody. Jistě i v Parku Legií. Tak to nakonec bylo i loni. Ale nyní byl odhalením nových památníků park povýšen do jiné kategorie a je otázkou, zda by v této souvislosti neměl být řešen i režim údržby zelených ploch, třeba výměnou za jinou plochu v místech, která není tolik navštěvovaná. Třeba by se taková plocha někde našla. (mm)

K nesekaným plochám přidáme důvody

Jednou z nyní nesekaných ploch je pozemek v sousedství ekocentra při vstupu do areálu Služeb Podbranská ulice. Když tak přijdeme např. do Domu barev, firmy KSK, Taneční školy, či půjdeme na odbor dopravy  tak si všimněme  nesekané plochy, která byla v tomto stavu i loni a nyní byla označen a tabulkou. Plocha byla prozkoumána a důvody jsou na tabulce:

Otevřena českotřebovská expozice výstavy k akci 2024 = Rok motýlů 

Český svaz ochránců přírody pořádá k vyhlášenému tématu řadu akcí. Některé z nich se konají i v českotřebovském ekocentru. Dne 14. 5. To bude přednáška Soukromá motýlí rezervace Romana Kalouse panelová výstava na zahradě ekocentra, která seznámí veřejnost s životem a významem motýlů a zásadami jejich ochrany. Vernisáž této výstavy k roku motýlů se konala ve čtvrtek 9.5. v 17:30  na zahradě Ekocentra . Na 10 dnů jsou zde vystaveny skutečně dobře připravené panely týkající se letošního zaměření 2024 = ROK MOTÝLŮ . Výstava měla vernisáž, na které po úvodním zahájení předsedkyní ZO ČSOP Podorlicko  promluvil Libor Zajíček . Ten měl možnost svoje téma využít již v úterý v Javorce, kde byl průvodcem výstavní expozicí  ČSOP Podorlicko a měl možnost takto seznámit s problematikou potřeby ochrany motýlů stovky žáků českotřebovských škol. Protože sdělení Libora Zajíčka bylo mimořádně zajímavé a má v sobě i sdělení pro veřejnost,  zveřejníme je i na videu z této vernisáže- odkaz na video je ZDE (mm)

AVÍZO OMEZENÍ DOPRAVY NA STARÉM NÁMÉSTÍ

V sobotu dne 11. 05. 2024 se konají na Starém náměstí Jarní trhy. V této souvislosti dojde k omezení provozu vozidel na Starém náměstí. Dne 10.05.2024 od 18:00 hodin do 11.05.2024, 19:00 hodin bude pro provoz vozidel uzavřena spojovací komunikace mezi horní a dolní částí náměstí  a komunikace vedoucí okolo městského úřadu a hotelu Bravo. Dále bude pro organizátory akce vyhrazeno spodní parkoviště naproti domu čp 15. až 17 na Starém náměstí. 
Dne 17.06.2024 bude zahájena akce "Týden sportů" která potrvá do 21.06.2024. Z důvodu zvýšeného pohybu osob v okolí Starého náměstí  bude v odpoledních a večerních hodinách od 15:00 hod do 23:00 hod. uzavřeno Staré náměstí a příjezdové komunikace. Trvale budou uzavřeny obě komunikace uvnitř náměstí. Z  důvodu stavby stánků bude dne 15.06.2024 uzavřeno parkoviště na Starém náměstí. 

Bennewitz 2024 : Probíhají houslové kurzy

Zatímco čtvrteční večer je věnován ve velkém sále Kulturního centra dalšímu zajímavému festivalovému koncertu  "Velvert Ungerground - symfonické provedení  undergoundových skladeb, tak v Malé scéně probíhají ve čtvrtek i v pátek od dopoledních hodin houslové kurzy  Jaroslava Svěceného. Přihlásili se do nich  houslové naděje ze základních uměleckých škol v našem regionu, také z naší českotřebovské zušky.  Výsledkem kurzů bude koncert, který se uskuteční v sobotu 11. května v malém sále KC.

Výstava Slavní čeští skladatelé otevřena v Litomyšli !  

Po úspěšném uvedení v Praze a v New Yorku se do Litomyšle přesouvá výstava Slavní čeští skladatelé. Výstava, kterou připravilo Národní muzeum, představuje čtyři velká jména české hudby – Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.
Čtyři velká jména české hudby, která se stala světovým fenoménem. Různé generace, styl a osobitý rukopis. Jejich díla jsou odlišná, přece mají něco společného. Nezaměnitelný charakter, který vychází z českých kořenů a vytváří obraz české kultury po celém světě.
Nechte se vtáhnout do fascinujícího světa čtyř skladatelských osobností a staňte se na chvíli součástí děl klasické hudby v netradičně pojaté putovní výstavě Slavní čeští skladatelé.
Atraktivní kreslené výjevy, ilustrované Alexejem Klyukovem, které vám umožní prožít zásadní životní okamžiky spolu s jednotlivými skladateli, znázorňují témata, vybraná autorkami Sandrou Bergmannovou a Veronikou Vejvodovou. Výstava pomůže představit si inspirace a prožitky, které měly zásadní vliv na smýšlení těchto hudebních géniů a tvůrčí proces, který vedl ke vzniku zásadních orchestrálních děl, komorní tvorby, ale i oper jako Smetanovy Prodané nevěsty, Dvořákovy Rusalky, Janáčkových Příhod lišky Bystroušky a Martinů Juliette. 
Na dotykové obrazovce si pak prohlédněte sbírkové předměty, které dnes uchovávají důležité instituce, jež pečují o odkazy těchto skladatelských osobností. Formou poslechu se můžete seznámit s díly, která s jednotlivými tématy výstavy úzce souvisí.
Za výstavou Slavní čeští skladatelé do centra města!
Výstava je koncipovaná jako procházka po Smetanově náměstí. Začněte v průchodu do Radničního dvorku a odtud se vydejte podél výloh místních prodejců. Do některých z nich jsme umístili další střípky atraktivního projektu, který je vám k dispozici po celý den.
  27. 4. – 7. 7. 2024 Lokace: Průchod do Radničního dvorku (nemá číslo)

Eva Turnová v ústeckém Steklíkeu 

Setkání s Evou Turnovou proběhne ve středu  29.5.2024 v 17:00 v galerii Steklíkeum v Ústí nad Orlicí, T.G.Masaryka  v Ústí nad Orlicí   Eva je všestranná umělkyně, zejména proslulá baskytaristka The Plastic  People of the Universe, ale je také spisovatelka, překladatelka a malířka.   Na programu bude hudební vystoupení s Radimem Sychrou, ale i čtení z  jejích knih a představí se zde  její malířské práce. Proběhne autogramiáda s prodejem Eviných knih.  Akci pořádá majitel galerie Steklíkeum  a provozovatel obchodu České řemeslo Tomáš Šmilauer. Vzhledem k omezené kapacitě jen na pozvánky. 
Fotografie z koncertu kapely The Plastic People pod Universe s Evou Turnovou 10. ledna 2015 v klubu Modrý trpaslík. Koncert Plastiků byla prostě událost, která se často neopakuje. Díky klubu Modrý trpaslík jsme měli možnost plastiky uvítat opakovaně. 


Pardubický kraj letos vyčlenil přes 12 milionů na prorodinné aktivity

Blíží se Mezinárodní den rodiny, který každoročně připadá na 15. května. Pardubický kraj pořádá právě v tomto dni v Kongresovém centru Paláce Pardubice výjimečnou konferenci s názvem Rodina a současnost. Hovořit zde budou  odborníci na psychologii, psychoterapii či pedagogiku jako Jiří Halda, Laura Janáčková, Roman Miletín a Radek Ptáček, a na téma „Jak žít a nezbláznit se“ také známý kněz Zbigniew Czendlik. Výstupy konference budou po jejím skončení k dispozici i veřejnosti. Podporu rodin ale pravidelně zajišťuje  také dotační politika kraje.
„Úsilí našeho kraje systematicky podporovat rodiny vyvrcholilo v minulých letech vytvořením dotačního programu Pardubický kraj pro rodinu, který ve svých podprogramech soustředil aktivity ve prospěch rodin a dětí v sociální, školské a volnočasové oblasti. Pro letošní rok máme k dispozici více jak 12 milionů korun, a to nám umožní zase dojít o kousek dál a pracovat na nových tématech. Jedná se o podporu například ohrožených dětí a rodin, seniorů i zdravotně postižených, ale také o podporu při řešení náročného chování žáků ve školách či duševního zdraví. Podpořeny jsou také aktivity přispívající k vytváření zdravých vztahů v rodině,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
V podprogramu Prevence a podpora rodin v nepříznivé životní situaci rozdělil Pardubický kraj letos 7,4 milionu korun pro organizace, které se starají o rodiny, děti a mladé dospělé v krizové situaci. Jedná se především o neziskové organizace, charity, integrační a rodinná centra, kluby mládeže či potravinovou banku. Necelé tři miliony korun obdržely organizace na podprogram Podpora rodinného života, ze kterého realizují různé aktivity na podporu vztahů v rodině, ale i akce pro znevýhodněné děti s rodiči, seniory či mezigenerační soužití.
Dalších 1,3 milionu využije resort školství pro vzdělávání a pomoc učitelům a 800 tisíc korun jde na volnočasové aktivity dětí.


  

Putování za Třebovským kohoutem


Připraveny pro Vás budou pěší i cyklotrasy pro malé i velké turisty. Pro ty nejmenší máme připravenu i kočárkovou trasu. V sobotu je cíl v Srnově, v restauraci Nad Hrází, a v nedělí v Hospodě u Sitařů.
Kdy a kde: 18. a 19. května od 6:30 do 10:00 na Zimním stadionu v České Třebové (Skalka 2150)
Pořadatel akce: Klub český turistů, odbor Česká Třebová

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.