ČtD 135/2024  středa 15. května 2024 


Nové Video Českotřebovského deníku: Přeměna staré kotelny na nové energetické centrum krytého bazénu dokončena.

Bazén nejdříve využíval přebytečnou tepelnou energii z teplárny. Proto měl také omezený provoz jen na pracovní dny. Vlastní kotelna pro řešení soběstačnosti byla dořešena postavena až při rekonstrukci v roce 1997.  Proto byla nutná její přestavba a modernizace.  Zatím je nová kogenerační jednotka od února ve zkušebním provozu, ale šlape velmi dobře. Záměr tehdejšího vedení společnosti Ekobi zahájit modernizaci krytého bazénu právě rekonstrukcí kotelny se podařilo naplnit. Nyní je na místě staré kotelny moderní energetické centrum, kde spolu najdeme nový plynový kotel s potřebným výkonem (většinou však slouží jako rezerva)  a kogenerační jednotky. Investici v hodnotě 10 - 12 milionů korun zaplatila firma ČEZ ENERGO, od které nyní bude město (vlastně společnost Eko Bi nakupovat teplo a elektrickou energii po dobu dalších 15 let. Veškerý provoz a regulaci zajišťuje dodavatel ve spolupráci se společností TEZA. Odkaz na opravené video ZDE

Dvacátá výstava umělecké skupiny Maxmilián zahájena 

V úterý 14. května podvečer se v Galerii Kulturního centra konala dvacátá vernisáž umělecké skupiny Maxmilián. Tématem výstavy byla hudba a ze všech stran při vernisáži  na toto téma padaly samé chvály, stejně jako na výběr obrazů, které byly prezentovány. Výstavu po hudebním vystoupení  dua Anna Klimešová (flétna) a Milada Hamplová (klavír) zahájil ředitel Kulturního centra Josef Kopecký, který představil všech osm členek výtvarné skupiny a jejich přednosti a zaměření. Výstava je prodejní, vystavené obrazy je tedy možné již nyní v galerii zamluvit. Obrázky jsou opravdu líbivé tematicky pro interiéry vhodné, nejde o žádné krajiny ale díla, které přinášejí pro pozorovatele klid a harmonii a nejde o žádné divoké abstrakce. Z výstavy  je jistě možné shlédnout jen  fotoreportáž, byť sebedokonalejší, ale stejně je nejlepší  osobní návštěva a osobní dojmy. A na této výstavě jich bude mít každý návštěvník opravdu hodně.
Mohu ještě prozradit, že již při vernisáži byla řada vystavených prací zamluvena pro budoucí prodej a ceny to opravdu nejsou astronomické.  Musím ještě upozornit na jedno společné dílo, na kterém se podílely všechny členky výtvarné skupiny a které uvádím na úvodním obrázku   Českotřebovský deník přinese z této jistě významné výstavy tradičně fotoreportáž a také video z vernisáže. Právě otevřená dvacátá výstava skupiny Maxmilián si to zaslouží.  U všech, kterých jsem se ptal byly odpovědí superlativy.  A to byla opravdu zaplněná výstavní síň, tak jak po řadu předchozích výstav nepamatujeme.

CYKLO GLACENSIS 2024 bude 17. a 18. května

Region Orlicko – Třebovsko připravuje ve dnech 17. a 18. května 2024 22. ročník mezinárodní cyklistické akce CYKLO GLACENSIS 2024. Akce zahajuje cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí a koná se s finanční podporou Pardubického a Královéhradeckého kraje, Sdružení obcí Orlicko, DSO Regionu Orlické hory, měst Lanškroun, Choceň, Vysoké Mýto, Náchod, obce Bačetín a okresu kladského.
CYKLO GLACENSIS se od prvního ročníku koná pod záštitou náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka, který uvedl: „Letos se budou týmy cyklistů pohybovat především v krásných částech východu Pardubického kraje, kde je čeká nejeden kopec. Pro ty, kteří tento region neznají, to je opět příležitost poznat nové trasy a na závěr se setkat s přáteli z obou stran hranice. Děkuji organizátorům, že tuto tradici po 22 let drží a věřím, že se aspoň na části trati osobně setkáme.“
Akce se zúčastní 17 týmů startujících v pátek 17. května 2024 z devíti českých a osmi polských měst příhraničních regionů. Z českých měst vyjedou týmy z Bačetína, Brandýsa nad Orlicí, České Třebové, Chocně, Králík, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta a Žamberka. V každém týmu jede deset a více cyklistů a po různých trasách horským terénem  dojedou do cíle symbolicky v blízkosti česko-polské hranice. V letošním roce je společným cílem areál hotelu Atlas v Čenkovicích. Součástí cyklojízdy je prohlídka četnické stanice Těchonín a dělostřelecké tvrze Bouda u Těchonína. Každý cyklista, který se připojí k propagační cyklojízdě, získá tričko s potiskem loga Cyklo Glacensis, názvem startovního města a štítek na kolo s logem akce.
Akci od prvního ročníku podporuje také Královéhradecký kraj. "CYKLO GLACENSIS je významná událost nejen díky svému nadregionálnímu přesahu, ale také tím, že podtrhuje smysl spolupráce mezi Pardubickým a Královéhradeckým krajem a okolních měst a obcí. Není to pouze skvělá sportovní událost, významnou měrou se podílí i na propojování různých lokalit a každoročně přináší nové příležitosti pro rozvoj turismu a propagaci regionálních atraktivit. Přeji, ať se i letošní ročník vydaří a všichni účastníci si ho maximálně užijí,“ popřál hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.
V cíli v areálu hotelu Atlas v Čenkovicích se sejde na 300 cyklistů. Od 19 hodin je připraven kulturní a společenský program. Pro účastníky je v hotelu Atlas zajištěné ubytování a stravování. Každý cyklista se účastní na vlastním kole a na vlastní zodpovědnost. Návrat je individuální v průběhu soboty – neděle. Pořadatel a organizátor Region Orlicko-Třebovsko srdečně zve.

 Na Svitavsku zahájil pilotní projekt #ZkusBus

 Pardubický kraj, český start-up CITYA a regionální dopravce BusLine společně na Svitavsku spouští pilotní projekt #ZkusBus, který by mohl být revolucí v cestování po našem regionu. Jízdní řády si totiž budou ve speciální aplikaci určovat sami cestující. Novinka má přinést rozšíření veřejné dopravy a zkvalitnění nabídky služeb pro občany. První měsíc je navíc pro všechny zájemce služba zcela zdarma. Stačí si stáhnout appku, vybrat cíl cesty a vyrazit.
#ZkusBus přináší flexibilní a rychlý způsob cestování v rámci Svitav a blízkých obcí od Opatova po Radiměř. Umožní se cestujícím během 15 minut dostat kamkoliv budou potřebovat. A jak to celé funguje? V přehledné aplikaci #ZkusBus dostupné na Google Store i Apple Store si pár kliknutími objednáte a zaplatíte minibus s logem Pardubického kraje, který pro vás za pár okamžiků přijede na takzvanou virtuální zastávku. Ta se bude nacházet na bezpečném místě v blízkosti vašeho bydliště či aktuální polohy, kde zde se zrovna nacházíte. Řidiči řeknete pouze své jméno a jedete.
 Minibusem se můžete svézt mezi Svitavami a Opatovem, Opatovcem, Dětřichovem, Koclířovem, Kamennou Horkou, Hradcem nad Svitavou, Radiměří a Vendolím. Provoz pouze v rámci Svitav nebude možný, protože #ZkusBus nemá plnit roli městské hromadné dopravy či konkurovat svitavskému Senior Taxi. Posláním #ZkusBusu je zajistit obyvatelům okolních obcí snadnou cestu do regionálního centra za lékařem, na úřad, nákupy a další aktivity.
Cílem je tento projekt rozšířit a k nám ze Svitav není daleko.  Máme na co navazovat, před deseti lety v roce 2014 u nás přece vznikl projekt Radiobus, který se hodně podobal. Neměl ale legislativní zázemí. Více v samostatném článku ZDE a také na videu z tiskové konference s ministrem dopravy Martinem Kupkou , které se redaktor Českotřebovského deníku také zúčastnil.

Návštěva prezidenta Petra Pavla a paní Evy Pavlové v Pardubickém kraji
 ve dnech 21. a 22. května 2024

úterý 21. května
Návštěva továrny Explosia
Jednání s představiteli kraje v sále Zastupitelstva Pardubického kraje
Návštěva Centrálního urgentního příjmu Nemocnice Pardubického kraje
Návštěva Centra leteckého výcviku, Pardubice, simulace letu, po ukončení návštěvy poklepání základního kamene
Návštěva budovy Správy státních hmotných rezerv, Heřmanův Městec
Prohlídka Hamzovy léčebny a setkání s dětskými pacienty, Luže
Debata s občany, Šemberovo divadlo, Vysoké Mýto 
středa 22. května
Prohlídka statku U Svatého Jána, Kunvald
Návštěva Muzea starých strojů a technologií, Žamberk
Oběd se starosty, Evropský dům, Králíky
Návštěva Policie ČR, Králíky
Tiskový brífink prezidenta Pavla, Kramářova chata na Suchém vrchu
Prohlídka dělostřelecké tvrze Bouda




Českotřebovský deník propaguje práci ZUŠ - letos již 12 videí z akcí ZUŠ   



Připomeňme si Vasila Timkoviče na videu z let 2022, 2023 a 2024


105 let od narození a 20 let od úmrtí Miloslava NERUDY

(2.12. 1919 – 2.5. 2004), známého člena místních turistů, obnovitele Okrašlovacího spolku


Narodil se v České Třebové v rodině posunovače a výhybkáře ČSD. Po skončení měšťanské školy se vyučil soustružníkem kovů a strojním zámečníkem v Mrázově továrně na výrobu chladících strojů v Chocni. Vzdělání si později ještě doplnil na dvouleté průmyslové škole mistrovské v Litomyšli. Zaměstnán byl v různých podnicích, až skončil koncem třicátých let ve výtopně ČSD. Brzy se zde stal vedoucím opravárenské čety, ale dlouho zde nepracoval. V březnu 1943 byl nasazen na nucené práce do Německa. Jako pomocný dělník zde zažil mnoho poplachů a náletů. Při jednom z nich byl těžce raněn. Začátkem jara roku 1945 se mu podařilo z Berlína uprchnout domů. Do konce války pak žil v ilegalitě. Po válce nastoupil do lokomotivního depa, kde se stal mistrem a později školitelem zaměstnanců ČSD. Složil zkoušky na topiče a strojvedoucího parních lokomotiv a potom i strojvůdcovské zkoušky pro dieselové a elektrické lokomotivy. Když musel v roce 1969 z politických důvodů odejít, nastoupil na provozní oddíl, kde pracoval až do důchodu jako technik pro opravu lokomotiv. Velkým koníčkem Miloslava Nerudy byla turistika. Brzy po válce organizoval zájezdy pro zaměstnance ČSD, o prázdninách pak celotýdenní výlety pro jejich děti. V letech 1966 až 1988 se stal předsedou turistického odboru TJ Lokomotiva Česká Třebová. Mimo jiných svých aktivit byl iniciátorem a vedoucím pořadatelem oblíbeného turistického pochodu Putování za třebovským kohoutem. JS



Víkend 18. a 19. května v Litomyšli bude s M. D. Rettigovou

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové, která v Litomyšli nejen žila, ale také učila hospodyňky, aby ve vaření nepodléhaly stereotypům.
Heslo Experimentovat při vaření, rozhodně zakázáno není, nese i nový vratný kelímek, který tuto slavnou ženu připomíná. Jde o čtvrtý kelímek v řadě – po Josefu Váchalovi, Zdeňku Matěji Kudějovi a Bedřichu Smetanovi však první třetinkový. A také první litomyšlský kelímek, který propaguje slavnou ženu. Na kelímku je Rettigové povzdech, který ji představuje i jako spisovatelku a básnířku, ne jen jako autorku kuchařek: “Lidem stále ještě více chutná dobrý oběd, nežli pěkná báseň“. A jaké jiné téma bychom mohli v roce, který se nese v duchu oslav 200. výročí narození Bedřicha Smetany zvolit, než smetana v kuchyni! A nebude to jen o svíčkové – tak například kuchařské klání škol má toto zadání: kuřecí prso na volné téma se smetanou. Zapište si tedy prosím do diářů, že o víkendu 18. až 19. května se rozhodně vyplatí být v Litomyšli. Sobotní slavnostní zahájení bude ve znamení vystoupení LosHrncos, kteří nás dovedou k hrobu M. D. Rettigové, kde proběhne krátké poděkování této ženě s velkým „Ž“. Na hlavním pódiu na Smetanově náměstí bude vařit například Nikola Němcová, kterou můžete znát z MasterChefa, herečka Světlana Nálepková, ale i Josef Černý, autor knihy Houby Litomyšlska – ten nám připraví houbovou směs na topinky a houbový čaj. Pokud všechno dobře dopadne, můžete se na Smetanově náměstí těšit na oblíbené speciality Salaše u Franka a nově také na speciality hradní dobové kuchyně ze Spišského hradu, které bude připravovat Spišské muzeum v Levoči. Kromě dobrého jídla a pití, spousty vaření a krásných vůní nás na Smetanově a Toulovcově náměstí čeká hodně muziky, troška toho soutěžení a věříme, že také krásná setkání. Celým dnem nás bude slovem provázet Martin Karlík. 
Milovníci soutěžení se mohou opět těšit na soutěž Svíčková open, O nejlepší bábovku, soutěž týmů odborných škol či klání družstev ve vaření kotlíkového guláše O kotlík starosty Litomyšle, které bude probíhat na Toulovcově náměstí. O hudební doprovod se postarají například cimbálová muzika Pajtáš, folkrocková kapela hrající lidovky v osobitých úpravách Moravians, reggae Švihadlo a chybět nebude ani večerní tancovačka s oblíbenými Machos Burritos. Na letní scéně Smetanova domu bude nejen pro děti připravena pohádka Křoupat zdravě – dá se hravě, kterou uvede Michaela Dolinová a Martin Sochor. Těšit se můžete i na nedělní Sousedskou husičku servírovanou v hospodě s nejvyšším stropem na světě. Poukaz můžete zakoupit od 1. do 18. května v litomyšlském informačním centru na Smetanově náměstí. V předprodeji vás porce husičky se zelím a karlovarským knedlíkem vyjde, stejně jako v loňském roce, na 279 Kč a v den konání na místě na 299 Kč.
Prezidentem Gastroslavností bude opět Václav Šmerda z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Dodejme, že tyto městské slavnosti se konají pod záštitou Romana Línka, náměstka hejtmana Pardubického kraje, Michala Kortyše, 1. náměstka Pardubického kraje a senátora, Daniela Brýdla, starosty města a Radomila Kašpara, místostarosty města Litomyšl. 
Organizace města je pořádají ve spolupráci s nejoceňovanější gastronomickou školou v ČR, SOŠ a SOU Polička, AKC ČR, Sborem paní a dívek, Restaurací a minipivovarem Veselka.

Kraj dá miliony do podpory cestovního ruchu

Krajští radní v květnu schvalovali poskytnutí dotací pro oblast cestovního ruchu. Samospráva nakonec podpoří drtivou většinu podaných žádostí a přispěje na dokončení 60 rozličných projektů v našem regionu, které mají podpořit návštěvnost a zvýšit komfort turistům.
Podle krajského radního pro cestovní ruch Alexandra Krejčíře je dlouhodobá podpora obcí, spolků a drobných podnikatelů důležitou součástí snahy o zvýšení zájmu návštěvníků o celé východní Čechy. „Nestačí jen podporovat krajem zřizované instituce, ale je nutné se dívat na region jako celek a tam, kde to má smysl, pomáhat. Mám radost, že letos podpoříme celou řadu dílčích projektů, které ale mohou ve výsledku přinést velkou změnu. V jednom programu například podporujeme odstraňování bariér v přístupnosti turistických míst, takže přispějeme na schodolez v Chrasti a opravu sociálního zařízení v Autokempu Buňkov v Březích. V jiném pilíři cílíme na zvyšování úrovně infrastruktury, tam například pomůžeme s vybudováním vyhlídkové plošiny v letohradském Muzeu řemesel. Dále zelenou na radě dostaly například záměry na opravu singletracku v Moravské Třebové, úpravy Krčmaříkova zátiší v Letohradě, krajské peníze poputují i do Svitav na přírodní stezku lesem či obnovu turistického značení v Toulovcových Maštalích. A je toho samozřejmě mnohem více, opět podpoříme i audiovizuální tvorbu nebo pomůžeme Klubu českých turistů s údržbou jejich majetku,“ sdělil radní Krejčíř.
Pardubický kraj podpořené projekty v dotačních programech na podporu cestovního ruchu nefinancuje do celé výše, ale přispívá až 70 procenty na realizaci schválených záměrů. „Z programů na podporu bezbariérovosti, budování infrastruktury a individuálních dotací v oblasti cestovního ruchu jsme v květnu schválili celkem 60 žádostí za více než 14,5 milionu korun. Výše podpory se liší projekt od projektu. Podstatné je, že velký zájem o krajskou podporu evidujeme dlouhodobě. Daří se nám tak pomáhat zvyšovat úroveň turistických cílů, ubytovacích zařízení, ale i doprovodné infrastruktury jako jsou cyklonabíječky, odpočinková místa a turistické značení. Kraj nemůže stavět velké hotely, ale může pomáhat nejen v rámci propagace regionu, ale i formou těchto dotací do území,“ dodal hejtman Martin Netolický.

BLÍŽÍ SE LEGENDÁRNÍ ÚSTECKÁ 21

Převýšení 225 metrů, délka trati 3650 metrů, 21 zatáček. Již o tomto víkendu 18. a 19. 5. 2024 se pojede legendární závod Ústecká 21, Memoriál Miroslava Urbana. Více než 100 jezdců bude mít možnost bojovat o body do Mistrovství České a Slovenské republiky soudobých i historických vozidel. Součástí českého mistrovství bude také Česká trofej 2024. V sobotu i v neděli startují závodní jízdy ve 13.00 hodin. Tréninkové jízdy po oba dva dny začínají v 8.00 hodin. Aktuální informace najdou zájemci na webových stránkách pořadatele Autoklubu https://ustecka21.cz/ nebo na facebooku https://www.facebook.com/ustecka21 

  

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.