ČtD 139/2024  NEDĚLE 19. května 2024 


Stavbu městské knihovny zajistí  společnost VCES za 107 milionů korun

Smlouva i dílo mezi městem Česká Třebová jako dodavatelem  a společností VCES, a.s. Praha 9 Libeň podepsána a publikována. podle smlouvy je cena díla stanovena na 107, 685 milionů korun včetně DPH. Stavba bude provedena za 540 dnů (18 měsíců) od předání staveniště.
Je to důležitá a velká stavba, budeme ji bedlivě sledovat- proto publikuji v příloze celou uzavřenou smlouvu o dílo.
Smlouvu najdete  v příloze v pdf formátu ZDE Zadávací dokumentaci na stavbu knihovny najdete ZDE.
Stavba nové knihovny je podpořena dotací, která  samozřejmě nepokrývá celou cenu díla. Je určena  v procentech z uznatelných nákladů. Proto nelze tuto částku  nyní jednoznačně  určit. Tuto stavební akci bude třeba dofinancovat nemalou částkou z městského rozpočtu. Je třeba počítat s dalšími náklady např. na stavební dozor apod.  Na možnost využít bývalou budovu svářečské školy (nebo Dislokovaného pracoviště Univerzity Pardubice), zakoupenou městem právě před deseti lety jsme dlouho čekali. Možnost žádat o dotaci se objevila před dvěma lety v roce 2022. Město rychle reagovalo a zajistilo přípravu projektové dokumentace pro stavební  povolení v rekordně krátké době a ještě v září 2022 před komunálními volbami byla žádost o dotaci podána. Akce se podařila, před rokem jsme rádi informovali o tom, že byla dotace přidělena.  Mezitím byla provedena jako první akce demolice technických provozů svářečské školy a realizováno zakázkové řízení na dodavatele a stavební dozor.Výběrové řízení se podařilo  bez odvolání, rada města vybraného dodavatele potvrdila, byla podepsána smlouva o dílo.

Kuželkáři absolvovali Mistrovství ČR jednotlivců... Byli i Českotřebováci

Českotřebováky najdeme ve výsledkových listinách Mistrovství ČR v kuželkách jednotlivců juniorů, seniorů a žen.  Junioři bojovali 5. května v kuželně ve Vrchlabí a dobře si zde v ostré konkurenci vedl Miloslav Hýbl ml. Probojoval se do finále a zde nakonec obsadil krásné třetí místo s výkonem 582 bodů jen 22 bodů za vítězem Tomášem Holým z Lokomotivy České Velenice.
MČR seniorů se konalo 11. května  a Česká Třebová měla mezi 48 účastníky jediného zástupce Karla Zubalíka. Do finále se neprobojoval, ale i tak obstál s výkonem 563 bodů obsadil 20. místo.
Největší úspěch dosáhl zástupce Lokomotivy Česká Třebová na MČR ženv, kde excelovala Jana Wiedermannová.  Je zkušenou hráčkou, která startuje také v rakouské lize za kuželkářský klub z Vídně. Celkovým výkonem 1312 bodů obsadila druhé místo jen dva body za vítězkou Janou Braunovou z Jihlavy. V této soutěži také startovala druhá českotřebovská hráčka Dana Martinkevič, která obsadila 25. místo a do finále se neprobojovala.  Spolu s Hanou Widermannovou hostuje také ve vídeňském kuželkářském klubu.  O její stálé výkonnosti svědčí i to že spolu s Hanou byla v nominaci na mistrovství světa v kuželkách žen.

Hana Wiedermannová a Dana Martinkevič v nominaci na MS v kuželkách

Nominace MS jednotlivců
Renáta Babická (TJ Lokomotiva České Velenice, BSV Voith St. Pölten)
Natálie Bínová (KK Slovan Rosice)
Jana Braunová (KK Jihlava) 
Zuzana Honcová (KK Vyškov)
Dana Martinkevič (TJ Lokomotiva Česká Třebová, BBSV Wien)
Hana Wiedermannová (TJ Lokomotiva Česká Třebová, BBSV Wien)

Souhrn z poslední přípravy reprezentace před MS V Brezně.

Kontrolní start proběhl 21. dubna na velmi dobře připravené kuželně v Otrokovicích. Domácí oddíl zajistil perfektní servis, za což mu patří velké poděkování. Všichni hráči i hráčky přistoupili k této akci zodpovědně a při hře bylo znát, že se chtějí ukázat v co nejlepším světle.Na tomto kontrolním turnaji také dobře obstály obě dvě českotřebovské nominované kuželkářky. Hana Wiedermannová obsadila třetí místo s 978 body a Dana Martinkevič byla šestá s 964 body. Turnaje se zúčastnilo 8 hráček Nejlepší byla Braunová 1050 bodů.

Fotbalová sobota napověděla o ambicích týmů na čele krajského přeboru

FK Česká Třebová - Pardubičky 3 : 2 (1:0).  Naděje na boj o špici stále existuje!
FK Česká Třebová využil domácího prostředí a získal potřebné body, Vlastně se to očekávalo, ale Pardubičky dovedou překvapit. V poločase vedli domácí 1 : 0  brankou Šimona Klímka z 28 minuty, po poločase pak přidal dvě branky Matěj Borek. Hosté však dokázali ještě snížit až na 3 : 2 a tak byl závěr zápasu ještě napínavý. Stínem zápasu byly tři žluté karty udělené domácím hráčům:  Matěji Poláškovi, Matěji Borkovi a Patriku  Müllerovi.  Zápas sledovalo 110 diváků.
Je třeba se ještě vrátit ke středečnímu pohárovému zápasu FK Česká Třebová - Libišany  Libišany podle všeho mají problémy, svědčí o tom nejen tento pohárový zápas, ve kterém v České Třebové zcela propadly, prohrály 7 : 1. Tým neměl ani dostatek hráčů a po zápase udělali hráči hostujícího týmu v šatnách takovou škodu a paseku, že se o slušném chování psát nemůže. Myslím, že se tím z bojů o špici sami vyloučili. Také v sobotu 19.5. doma Libišany prohrály s s posledním týmem soutěže Moravany 1 : 5 a to už hovoří za vše.
V sobotu se hrál ještě jeden zápas Třemošnice doma prohrála s Lanškrounem 1 : 3, to se asi dalo čekat. Také Lanškroun žádné body v boji o špici netratil.  Zítra se hrají dva další důležité zápasy. Svitavy i Horní Ředice hrají na hřištích soupeřů. Čekáme na jejich zaváhání...

Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Nabídka na doplnění modelářských kroužků  DDM

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem. Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Už jste viděli nová videa?


V České republice se v minulém roce recyklovalo více obalů, Češi v třídění nepolevují 


Míra recyklace obalů v ČR se meziročně zvýšila o 4 procentní body, jejich celkové využití je vyšší o 5 procentních bodů. Již celé tři čtvrtiny Čechů a Moravanů třídí odpad, a to také díky široce dostupnému systému barevných popelnic, jejichž počet dosáhl téměř jednoho milionu. Jejich průměrná vzdálenost od domácností je menší než 100 metrů. Vyplývá to z aktuálních statistik Autorizované obalové společnosti EKO-KOM.
Díky aktivnímu přístupu občanů se loni z celkového množství vyprodukovaných obalových odpadů podařilo předat 75 % k recyklaci a dalších 11 % k energetickému využití. Míra recyklace obalů se tak meziročně zvýšila o 4 procentní body a celkové využití je oproti roku 2022 o 5 procentních bodů vyšší.
Firmy v ČR uvedly loni na tuzemský trh méně baleného zboží, což znamenalo i méně obalů. A častěji pro své produkty, oproti předcházejícím rokům, volily opakovaně použitelné obaly. To se spolu s dalšími faktory projevilo na celkovém množství vzniklého obalového odpadu. Toho bylo 1 261 452 tun, což je meziročně o 4 % méně. 
Každý obyvatel ČR vytřídil loni v průměru 75,6 kilogramu odpadu. Konkrétně to bylo 22,5 kilogramu papíru, 17,1 kilogramu plastů, 14,6 kilogramu skla, 0,4 kilogramu nápojových kartonů a 21 kilogramů kovů. K dispozici měli více než 920 tisíc barevných nádob na tříděný odpad a ze svého bydliště to k nim měli v průměru 90 metrů. V některých obcích třídí lidé místo do nádob na ulicích do pytlů přímo v domácnosti. Svozová společnost je pak sváží podle kalendáře k danému datu.  
Nejvyšší míra recyklace byla dosažena tradičně u papíru, který lze využít bez problému. U plastových obalů byla dosažena celková míra recyklace 49 %, 78 % u obalů ze skla, 67 % u kovových obalů, u dřevěných obalů bylo dosaženo 37% míry recyklace. 
AOS EKO-KOM ve spolupráci se zapojenými obcemi a městy v Systému pokračovaly na zahušťování a zkvalitňování sběrné sítě pro třídění na území ČR. Systém třídění a recyklace obalů je v ČR dlouhodobě financován z poplatků firem vyrábějících nebo dovážejících balené zboží. Na konci roku 2023 bylo do systému zapojeno 21 301 výrobců, plničů nebo dovozců baleného zboží. Tyto firmy prostřednictvím AOS EKO-KOM plní svoji zákonnou povinnost zajistit pro obaly uvedené na trh v ČR zpětný odběr a využití v zákonem požadované míře. Za to platí do systému EKO-KOM poplatek, jehož výše se odvíjí od množství vyprodukovaných obalů. Z těchto peněz pak EKO-KOM hradí náklady související s provozem a obsluhou sběrné sítě nádob na třídění, dotříděním odpadu na dotřiďovacích linkách, recyklací nebo energetickým využitím vzniklých obalových odpadů. Největší část nákladů Systému představují přímé platby městům a obcím za tříděné množství obalových odpadů. Ke konci roku 2023 bylo do systému EKO-KOM zapojeno 6 184 obcí a měst ČR, 99 % obyvatel ČR tak má možnost ve svých městech odpady třídit a 75 % jich tak pravidelně činí. 
TŘÍDĚNÍ ODPADŮ V ROCE 2023 
1 261 452 tun obalových odpadů vzniklo v ČR 
941 285 tun  tj. 75 % všech použitých obalů vyprodukovaných v ČR bylo následně předáno k recyklaci
143 271 tun  tj. 11 % všech použitých obalů vyprodukovaných v ČR bylo následně předáno k energetickému využití
920 007  barevných kontejnerů a menších nádob na tříděný odpad mají lidé k dispozici v celé ČR
75,6 kg  papíru, plastů, skla, nápojových kartonů a kovů vytřídil v průměru za minulý rok každý obyvatel ČR
75 %  obyvatel ČR pravidelně třídí odpad 

  

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.