ČtD 142/2024  středa 22. května 2024 



Ceny města Kohout 2023: Něco se nepovedlo


Nejdříve musím napsat, že výběr nominovaných byl v pořádku, reprezentativní, právě velkou změnou proti dřívější době je širší záběr a nikoliv úzké zaměření jen na kulturu a sport. Vždyť pro tyto oblasti  je přece tradiční ocenění nejúspěšnějších sportovců (díky iniciativě sportovní komise města po jejím ustavení v roce 1999), udělování cen Českotřebovský Ámos pro pedagogické pracovníky a od loňského roku zase navíc ještě setkání jubilantů v kulturní oblasti, uspořádané na základě iniciativy kulturní komise města. Jenže to všechno má jedno velké ALE. Kdo ceny města letos získal nikdo na městském webu ani nezmínil !   Byl zde uveden jenom dále uvedený odstavec, přečtěte si ho:

"V pátek 17. května proběhl ve velkém sále kulturního centra ceremoniál při příležitosti předávání cen města za rok 2023. Kromě laureátů se účastnili také zástupci partnerských měst a další hosté. Společně s ceremonií proběhl také koncert zpěvačky Anny K a celým večerem provázelo moderátorské duo Miroslava Konvaliny a Zuzany Kupkové. Cenu města, kterou uděluje českotřebovské zastupitelstvo, si ze slavnostního ceremoniálu odnášelo sedm laureátů. Starosta města udělil svoji cenu za celoživotní přínos dvěma osobnostem."

Víc nic. Jste s tímto textem spokojeni?
Kdo tedy cenu získal  napsáno nebylo!  Místo toho zde byla bezejmenná fotoprezentace mnoha snímků u předávání cen města, která má asi postačovat. To je neuvěřitelné, kam jsme dospěli! Město nepovažuje za nutné jmenovitě ani uvést nové "laureáty" cen města? Ty, kteří jsou vzorem pro ostatní?  Postačí přece anonymizované fotografie. Nebo si přece můžete pustit natočené medailonky, že. Co na to říká starosta, co na to říká rada města?  Je to v pořádku? Jste s tím spokojeni? 
A není to vlastně ani poprvé, je to systémové selhání! Již 24. dubna byli obdobně ocenění nejúspěšnější sportovci města, také jména a sportovní odvětví nezmíněno, ani výčet úspěchů,  díky kterým bylo ocenění uděleno. Aby se to veřejnost dozvěděla.  S tím by bylo asi moc práce. Kritizoval jsem to hned v Českotřebovském deníku z 26. dubna s tím, že to město opraví, dopracuje. Nic se nestalo. Tedy zřejmě spokojenost, děláte to dobře. Opravdu: Nová  reprezentace města již pracuje na radnici druhým rokem a tak by měla mít dostatek rozhledu a zkušeností. Ale vidět to zatím  není.

Ještě to není všechno. Na slavnostní předávání cen města přijeli zástupci našich partnerských měst Svitu, Olawy a Knurowa, také tradičně představitelé naší partnerské obce ve Slezsku z Horní Lhoty. Sluší a patří se i tímto zabývat, uvést jejích jména, pozdravy atd. Nic, opět vůbec nic. Takto si vážíme našeho partnerství !  

O každé takové akci jako je předávání cen města vydávají jinde ve městech tiskové zprávy, tím informují o našich předních osobnostech v širším regionu. U nás nic, nemáme na to lidí?  Myslím že máme a že je za popsanou situaci někdo zodpovědný a dělá dělá svou práci napůl a bere celý plat. Jistě má také někdo tiskové výstupy z radnice v gesci a měl by se o to starat.  Stará se?

Přitom snaha se prezentovat byla od nástupu nové reprezentace města  zřejmá od prvopočátku. 

Jde ovšem o prezentaci vlastní práce a úspěchů. Připomeňme co všechno bylo napsáno a natočeno o tom, že město např. modernizovalo 90 metrů ulice a chodníků na Splavě, i když se tato práce dělala dva roky  a letos byla konečně dokončena? Ale ceny města ?  Zřejmě nic důležitého....  

A proč tedy nové nositele Cen města neuvádí alespoň Českotřebovský deník? Nedostal jsem potřebné podklady, nakonec ani pozvánku, chybí k tomu vydaná tisková zpráva, stejně třeba Orlickému deníku atd. Měl jsem jinou aktivitu, část slavnosti jsem přece stihl. Ale to mně k napsání nestačí. Milan Mikolecký  21.5. 2024


Sportovní areál gymnázia - prohlédněme si rozpracovanost a porovnejme se začátkem


Těšíme se na dokončený areál, jeho nově položené barevné povrchy vypadají zajímavě. jde o novou kvalitu, na kterou areál čekal hodně dlouho. Vždyť jeho poslední úprava byla provedena v devadesátých letech. To bylo v době, kdy budova a celý areál patřil městu a kraj jako zřizovatel školy platil městu nájemné ve výši cca 750 tisíc korun a město tehdy nedokázalo ani tyto prostředky do oprav a úprav školy vrátit. Teprve změna vlastnictví - převod na kraj umožnil změnu přístupu, kryj investoval do úprav a rozvoje této školy a využil také evropské dotace. Městu v okolí školy zůstal pouze parkový prostor před školní budovou, nově upravený v roce 2018. Nově upravena byla také gymnaziální zahrada, kde je také zřízena venkovní učebna. Prohlédněme si na fotografiích předchozí a současný stav přestavby a modernizace školního sportovního areálu ve zvláštním souboru ZDE. ....  .. (mm)
 

V hlavní roli hokej - také na našem Starém náměstí

V klidové zóně Starého náměstí  vyrostla se svolením města stavba konstrukce pro velkoplošnou obrazovku, prostřednictvím které budou přenášeny závěrečné zápasy naší hokejové reprezentace na letošním MS v hokeji. Otestuje se již na nejbližším zápase Česka.  První projekce začala  již v úterý v 16:20, kdy se o první místo v základní skupině bojovalo Česko a Kanada. Zápas měl napětí až do konce ale radovala se Kanada.  Obraz byl při projekci jasný, snad i proto, že nesvítilo slunce Ve čtvrtek od 20:20 pak bude vysíláno čtvrtfinálové klání. V případě postupu mezi nejlepší čtyři týmy turnaje budou vysílány také závěrečné boje o medaile. Instalaci velkoplošné obrazovky byla možná díky spolupráci místních firem DS INTEX a STARMON.  Akce se ale vydařila, měla ohlas u veřejnosti, je třeba chválit. Jen to štěstí ve hře jsme neměli.

Zemřela Mgr. Lenka Podzimková, bývalá ředitelka orlickoústecké střední zdravotnické školy.

Ve čtvrtek 16. května  přišla z Ústí nad Orlicí smutná zpráva o úmrtí Mgr. Lenky Podzimkové,  bývalé ředitelky orlickoústecké SZŠ. Protože působila na této škole od osmdesátých let, vychovala spoustu zdravotních sester, také z našeho města České Třebové. Je poroto na místě připomenout, že její cesta ke učitelskému povolání ve zdravotnictví vedla přes studium oboru dětská sestra a dalším pedagogickém studiu na vysoké škole Během své praxe nasbírala mnoho zkušeností a to ji dovedlo až  do konkurzu na místo ředitelky školy, kde plně obstála, ve funkci vystřídala Mgr. Marcelu Zelenkovou.  Působila v době, kdy se zdravotnické vzdělávání transformovalo, pro práci diplomované zdravotní sestry nestačila čtyřletá střední zdravotnická škola. Její úsilí směřovalo proto k povýšení zdravotnické školy a rozšíření oboru. Nejprve byl zaveden jako druhý obor školy obor sociální, vychovávající absolventy pro sociální zařízení a právě za vedení Lenky Podzimkové se podařilo získat akreditaci pro zřízení vyšší zdravotnické školy, která nyní, již za vedené nové ředitelky úspěšně působí na zdravotnickém trhu, takže po vzoru ústecké školy vzniká obdobné vyšší zdravotnické studium také na zdravotnické škole ve Svitavách.
Druhým důvodem, proč informovat o úmrtí Lenky Podzimkové je skutečnost, že spolu se svou rodinou bydlela v České Třebové ve čtvrti Pod Březinou, v devadesátých letech se spolu s manželem aktivně podílela na práci Spolku českotřebovského gymnázia, neboť její děti jsou absolventy této školy. V posledních 15 letech bydlela v Ústí nad Orlicí na Dukle.
Zlá zhoubná nemoc jí bohužel neumožnila prodloužit si bytí na tomto světě, po posledních let byla stále aktivní, zajímala se stále o školu, kterou řídila i město ve kterém bydlela. Čest její památce! (mm)

Zemřel Jiří Neruda,
syn turisty Otakara

Minulý týden bylo na Českotřebovském deníku připomenuto 100 let od narození a 20. let od úmrtí Miloslava Nerudy, někdejšího zaměstnance depa v České Třebové, nadšeného turisty a obnovitele Okrašlovacího spolku. V neděli přišla velice smutná zpráva. Zemřel jeho syn Jiří Neruda. Jirka šel ve šlépějích otce, stal se také strojvedoucím a působil dlouhá léta v depu Letohrad. Byl velikým fandou do železnice, byl jedním ze zakladatelů Letohradského železničního klubu a podílel se na vzniku Železničního muzea v Rokytnici v Orlických horách. V muzeu byl velmi platným pracovníkem, mnoho prací na opravách výtopny bylo jeho dílem, významně se podílel na shromažďování a tvorbě muzejní expozice. Byl to veliký dříč, znalec železnice a také fotografem. Podílel se na organizování mnoha výstav o železnici a oslav.
Čest jeho památce. Pavel Stejskal

Nové video Českotřebovského deníku:
Záznam celého koncertu dětského sboru Kajetánek v Javorce

Třicetiminutový stream z vystoupení dětského pěveckého sboru Kajetánek ZUŠ Česká Třebová pod vedením Pavly Skopalové s klavírním doprovodem Kateřiny Bednářové. Koncert byl součástí Dne rodin 2024.  Odkaz ZDE

Návštěva prezidenta republiky Petra Pavla v sídle Pardubického kraje

Prezident České republiky Petr Pavel zahájil svoji návštěvu v sídle Pardubického kraje setkáním se členy zastupitelstva, řediteli příspěvkových organizací Pardubického kraje a zástupci státních organizací se sídlem v Pardubickém kraji. Jako členové zastupitelstva kraje se setkání s prezidentem republiky zúčastnili také Magdalena Peterková a Jiří Ducháček.
Jedním z témat jednání v sále zastupitelstva byla podpora hospodářsky a sociálně ohrožených území, a to nejen v rámci vnějších, ale i vnitřních periferií. Prezident republiky ocenil Pardubický kraj za přístup k těmto oblastem, který označil za vzorový. „Oceňuji, že se hlava státu zajímá o periferní oblasti, na které musíme pamatovat nejen několik hodin po konci jakýchkoliv voleb. Náš kraj se o podporu těchto území snaží dlouhodobě nejen v rámci našich dotačních programů, ale i díky integrovaným strategiím pro tato území," uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten na jednání s hlavou státu otevřel také téma rozpočtového určení daní pro kraje či novely zákoníku práce a dostupnosti zdravotní péče v periferních oblastech. Řeč byla také o vzdělávaní v oblasti zdravotnictví. „V rámci našich možností se snažíme rozšiřovat kapacity vzdělávání pro střední zdravotnický personál. V minulosti jsme takto rozšířili možnosti pro zdravotní sestry v Ústí nad Orlicí a nyní tak činíme ve Svitavách," řekl hejtman.
Náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš společně s hejtmanem hovořili také o budování dálnice D35, přivaděčů a opravách návozových tras poničených právě při stavbě dálnice. Kromě toho bylo akcentováno i téma splavnění Labe do Pardubic. Náměstek Kortyš zmínil, že stále nebyla podepsána nová smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo, která má do roku 2030 zajistit splavnost Labe z Pardubic až do Hamburku.
Dary s příběhem
Po pracovním obědě s hejtmanem Martinem Netolickým obdržel prezidentský pár z hejtmanských rukou dary s vazbou na místo návštěvy. „Prezident republiky od nás obdržel ručně tkaný motorkářský šátek od Josefa Fidlera z Hlinska, který je nositelem Tradice lidových řemesel. Dále jsme pak hlavě státu předali bílou společenskou košili od společnosti CityZen z Chrudimi. Pro první dámu jsme nechali připravit dvě  ručně paličkované brože od krajkářky Jiřiny Rejentové ze Žamberka, která se v roce 2021 stala Živnostníkem roku Pardubického kraje. Všechny dárky tak prezentují náš kraj a ukazují zručnost lidí z regionu," uvedl hejtman Netolický.

Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?



 

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.