ČtD 144/2024  pátek 24. května 2024 


Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů  

PÁTEK  24. A SOBOTA 25. KVĚTNA ´24


  

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.

20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,

ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)

Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.


Seminář o železnici bude mít do září přestávku

  Na programu květnového semináře o železnici bylo 170. výročí horské dráhy v Rakousku přes Semmering. Lektor Pavel Stejskal si připravil  opět tradičně vzorové materiály k seznámení , obrázky doplnil osobní zkušeností z návštěvy této zajímavé dráhy. Bylo zřejmé, že je s historickým vývojem  i charakteristikou provozu velmi dobře obeznámen. Kdo zde nyní chyběl, může se s průběhem semináře seznámit na webu městského muzea. To mě utvrzuje v tom, že výběr lektora pro železniční seminář se městskému muzeu opravdu podařil. Nyní v červnu  se však pro zaneprázdněnost lektora seminář neuskuteční, takže opět se zájemci sejdou  nad dalším zajímavým tématem  na zářijovém semináři.  Několik obrázků bylo určeno pro železniční fajnšmekry....

Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

Návštěva prezident Petra Pavla - ohlasy


Na prezidenta se hodně lidí těšilo, ale byla velmi přísná bezpečnostní opatření, všemu velela prezidentova ochranka. Bylo to jak u besedy ve Vysokém Mýtě, zvláště pak v Žamberku při návštěvě Muzea starých strojů. Přesto jsou dojmy pozitivní, je zřejmá zvědavost. Překvapil živý zájem prezidenta  o náš region. Třeba na pevnosti Bouda nebyl Petr Pavel poprvé. 

Úspěchy v ústředním kole soutěže ZUŠ v Liberci

Ve dnech 16. - 18. května se na ZUŠ Liberec konalo ústřední kolo soutěže základních uměleckých škol  v oboru smyčcové nástroje, kde byli mezi šesti reprezentanty Pardubického kraje dva zástupci českotřebovské zušky. Václav Vitouch (housle), na fotografii vlevo a Karel Mužik (viola) na fotografii vpravo ze třídy Bohuslava Mimry. Úspěšně prošli okresním kolem v Letohradě i krajským kolem soutěže v Holicích. V ostré konkurenci v Liberci jejich  výkony porota pod vedením MgA Pavla Šporcla ocenila udělením třetí ceny. Oběma zástupcům naší ZUŠ blahopřejeme! 

Ad: Nová knihovna

Příspěvek prosím neberte jako kritiku, ale jako podnět k lepšímu hospodaření.

Všiml jsem si stavby knihovny místo školy. Je to věc na první pohled výborná, zabijou se dva problémy - využije se stávající budova a knihovna - to je i výraz kultury. Souhlasím. Sám jsem knihomol - mám velkou knihovnu, mnoho knih jsem přečetl (čtu už od 4 let, začal jsem po dětských leporelech velkou knihou J. Verne - Tajuplný ostrov, ten mě dostal k technice - baterie, telegraf, torpédo, ponorka, vedení, ..). V rodině byla vždycky k dárku knížka, bez ní to nebylo obdarování. Ale - to ale.... Jako SŠ učitel, který je ve styku denně v podstatě se stovkami mladých lidí, ve věku, kdy mají čerpat znalosti, zkušenosti, zkrátka výbavu pro život. A tady je kámen úrazu. Čte jich mizivé procento, spíš promile. Už je to mnoho (cca 15) let, kdy jsem se ve třídě čítající 26 žáků zeptal, kdo přečetl jednu knížku. Zvedly se 4 ruce. A na dotaz kdo víc knih a kolik, jeden, a 2 knížky. 

Ano, dnes je doba internetu. Ale internet má význam pokud jsem vzdělaný a pak jej na plno využiji. A to mladí téměř neumí. Myslím fakta, ne faceboók, tvíter, instáč a podobné inteligenci deformující platformy.

Je snaha vše přestěhovat na mobily - bodejť by ne, telefon lze na dálku vypnout nebo zablokovat aplikaci - třeba bankovnictví. Pokud bude někdo neposlušný (a u paušálů k číslu patří konkrétní osoba), tak mu zablokujeme třeba to bankovnictví. Nebo se nikam nedovolá. Možností je prakticky nekonečno. Co je lepšího k ovládání než stádo nevzdělaných (myslím opravdu, ne že mají papír politologie, sociologie, zahraniční vztahy atd.) ovcí?  Tento trend nejspíš nelze zvrátit. A až se odporoučí moje generace, která ještě čte knížky, nevím, kdo bude knihovnu využívat. Sice si protiřečím, ale možná by bylo prospěšnější tam postavit např. startovací, nebo plnohodnotné byty. Například.  Konečně máme radnici, ti by měli dbát na dobré hospodaření s prostředky. Jsou za to placeni.

S pozdravem J. Varačka


JAKÝ BYL LETOŠNÍ ROČNÍK AKCE CYKLO GLACENSIS

V pátek 17. května 2024 startoval 22. ročník mezinárodní jízdy CYKLO GLACENSIS. Letošní cyklojízda nabídla trasy horskými terény s cílem v Čenkovicích. Akci zaštítil svým jménem, finanční podporou a osobní účastí náměstek Pardubického kraje Roman Línek a ve Studeném spolu se starostkou obce pozdravili účastníky. Akce zahájila cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí.
Letošním cílem hvězdicové jízdy byl areál hotelu Atlas v Čenkovicích. Trasy nebyly náročné na počet kilometrů, ale kopcovitým terénem a deštivým počasím. Z českých měst vyjely týmy z Bačetína, Brandýsa nad Orlicí, České Třebové, Chocně, Králík, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta a Žamberka. Součástí cyklojízdy byla prohlídka četnické stanice Těchonín a dělostřelecké tvrze Bouda u Těchonína. Finančně letošní Cyklo Glacensis podpořila města Lanškroun, Náchod, Choceň, Vysoké Mýto, obec Bačetín, Sdružení obcí Orlicko, DSO Region Orlické hory, Pardubický a Královéhradecký kraj a hlavní organizátor akce Region Orlicko-Třebovsko. V cíli se sjely necelé dvě stovky cyklistů. Každý účastník, který se připojil k propagační cyklojízdě, získal na památku tričko s potiskem loga Cyklo Glacensis, názvem startovního města a štítek na kolo s logem akce. (Dle ohlasů je účast omezena pátečním termínem akce, o víkendu by byla větší.)
V roce 2025 bude cíl Cyklo Glacensis na polské straně hranice, stejně jako tomu bylo v loňském roce. Připomeňme si, že v roce 2022 byl cíl v rekreačním areálu Ráj u Letohradu. TZ 

JELA SE LEGENDÁRNÍ ÚSTECKÁ 21

O uplynulém víkendu se na Andrlově chlumu u Ústí nad Orlicí konaly oblíbené závody automobilů do vrchu ÚSTECKÁ 21 - Memoriálu Miroslava Urbana. Jednalo se již o 68. a 69. ročník této prestižní akce, která přitahuje motoristické nadšence z celé republiky.
Závody byly rozděleny do několika kategorií, které se jely jako Mistrovství České republiky soudobých automobilů, Mistrovství České republiky historických vozů, Česká trofej ZAV a dále Mistrovství Slovenské republiky soudobých a historických automobilů. Závody letos přilákaly stovku závodních vozů ze tří zemí. Trať měřila 3650 metrů s převýšením 225 metrů a nabízela náročných 21 zatáček, které vyzývaly závodníky k maximálnímu nasazení a dovednostem. Letošní počasí trochu potrápilo pořadatele silnými dešti a komplikacemi na trati. Přesto si na kopec našlo cestu mnoho diváků, kteří lemovali trať a pozorovali závodníky při jejich jízdách. Nejrychlejším závodníkem letošní „Jednacvacítky“ se Petr Trnka za ACCR CZECH TRNKA RACING s vozem NORMA M20 FC a časem 1:45.86, což odpovídá průměrné rychlosti cca 123 km/h . Držitelem traťového rekordu s časem 1:42.82 je z roku 2019 Sebastian Petit také s vozem NORMA M20 FC.
Barvy pořádajícího Auto Klubu Ústí nad Orlicí reprezentoval Martin Chmelík a premiéru na této legendární trati měl také Lukáš Novák, který je několikanásobným mistrem světa v TFA. Nejtvrdší hasič světa se představil se svou Fiestou Rally4 a v nedělním závodu obsadil bronzovou příčku ve své závodní kategorii.
Ústecká 21 - Memoriál Miroslava Urbana je tradiční událostí v automobilovém světě, a také letos závody přinesly nezapomenutelné zážitky jak pro závodníky, tak pro diváky. Poděkování si zaslouží také pořádající Autoklub Ústí nad Orlicí za výbornou organizaci závodu. Zdroj: www.ustinadorlici.cz

Novinka ústeckého týdne v pohybu - sousedská večeře 

Takové akce už uspořádali v Praze i v Pardubicích. Nyní bude na ústeckých městských slavnostech  v Kostelní uličce ve středu 5. června. Nová akce bude připravena ve spolupráci s ústeckým rodákem Ondřejem Kobzou, který kromě prostřených stolů pro sousedy je známý i svými dalšími projekty, jako jsou piána do ulic nebo poesiomaty.
„V podvečer se v Kostelní ulici prostře dlouhý stůl pro sousedskou večeři. Nebude připraveno žádné občerstvení, žádný program. Každý může naplnit svůj piknikový košík a přijít. U stolu bude mít možnost nabídnout sousedovi, anebo pouze povečeří se svými přáteli. Jediným programem budou lidé, kteří dorazí...  

Chance 3x3 Tour se vrací! Finále bude v Litomyšlí !!!

Ve velkém tempu se rozjíždí v návaznosti na finišující sezónu pětkového basketbalu hraní pod otevřeným nebem, a tedy sezóna basketbalu 3x3. Kromě reprezentačních družstev je hlavní vlajkovou lodí basketbalu 3x3 v Česku série turnajů Chance 3x3 Tour, která je na programu i letos s pěti turnaji.
Celá Tour odstartuje již tuto sobotu 25. května v tradiční a oblíbené lokalitě ostravského Trojhalí, kde se v pravé poledne spustí úvodní zápasy letošní Chance Tour. V Ostravě se dá očekávat jako každý rok zástup zahraničních týmů, zejména ze Slovenska a Polska, účastníci z ostatních sousedních zemí ale také zavítávají na Chance Tour pravidelně.
Na ostravskou Tour naváže další tradiční lokalita, a to o čtrnáct dní později, kdy se basketbalisté potkají v Městské sportovní hale v Lounech, kde se uskuteční „snad“ jediný letošní indoor turnaj. Konkrétně 8. června se potkají hvězdy basketbalu 3x3 právě v lounské sportovní aréně. Pak už jede Tour rychle bez zastávky a hned 15. června se Tour vrátí po roce znovu do Přerova, konkrétně na náměstí Přerovského povstání, kde se loni ukázal basketbal 3x3 ve skvělém světle a měl spoustu fanoušků i účastnických týmů.
Klasická lokalita je i v rámci čtvrté zastávky Chance Tour, a to brněnský areál Vodova, kde jsou nejen sportovní haly včetně STAREZ arény, kde se ukazují jak Basket Brno z Kooperativa NBL, tak i KP TANY Brno z Chance ŽBL. V rámci areálu se ale objeví i venkovní kurty, na nichž se 22. června střetnou hvězdy 3x3 i nadšenci. 
Až po Brně si dá Chance 3x3 Tour 2024 téměř měsíční pauzu a znovu se objeví až 20. července, a to konkrétně při své poslední zastávce a už také velmi tradiční lokalitě na Smetanově náměstí v Litomyšli, kde proběhne finálový turnaj, na který se probojují ti nejlepší účastníci ze všech čtyř předchozích turnajů.
Fotografie: Poprvé a naposledy byl turnaj Chance 3x3 v České Třebové na parkovišti u Zimního stadionu  v roce 2018

Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

DO ÚSTÍ ZAVÍTAL STUDENTSKÝ ORCHESTR

Starosta Petr Hájek v úterý 21. května přijal studenty a členy studentského orchestru ze spřáteleného německého Gymnázia Thomase Strittmattera z města St. Georgen. Spolupráce mezi německým orchestrem a symfonickým orchestrem Decapoda při Základní umělecké škole Jaroslava Kociana trvá již 8 let, a za tu dobu se uskutečnilo celkem 5 výměnných pobytů.
Návštěva našeho města zahrnovala prohlídku a seznámení s našimi hudebními tradicemi. Kromě toho se ve čtvrtek 23. května od 19 hodin bude v Roškotově divadle konat společný koncert, který bude skvělou příležitostí pro nejen hudební fanoušky, ale také pro širokou veřejnost, poslechnout si talentované studentské orchestry.

Už jste viděli nová videa?