ČtD 149/2024  středa 29. května 2024 


Aktualita Českotřebovského deníku: V neděli to bylo v podjezdu na lodičky

Aktualita jen dokazuje, že je vše při starém, že poslední stavební úpravy při rekonstrukci krajské komunikace II/358 nepomohly, i když se to popisovalo jinak.  Musíme čekat na rekonstrukci celého podjezdu v rámci modernizace uzlu, kdy bude zbourán separátní podchod pro pěší a vše bude řešeno nově. Snad i kanalizace. Navíc přidáváme další Toulavý deník z Orlických hor. Tam jste ještě asi nebyli. Máme ještě v záloze další, postupně je uvedeme.

Začala přestavba velké zasedačky v I. poschodí staré radnice

V tomto prostoru bylo od šedesátých let městské muzeum. Možná ještě někteří pamatují, že se do místnosti přicházelo kolem kompletního tkalcovského stavu a v čelní výstavní místnosti bylo tehdy především železniční oddělení muzea naplněné z části modely zapůjčenými z Národního technického muzea.  Pamatuji zde také velkou výstavu prací akademického sochaře Františka Formánka.  Pak došlo v roce  1971 k havárii stropu, poničení statiky budovy a přestavbě, která se vlekla více než desetiletí.
Nakonec zde vznikla nová obřadní síň města, až do přestavby radnice na přelomu století. Touto přestavbou byla nastolena situace, kterou známe dnes. To bylo cca před 20 - 22 lety.  A nyní se bude tento prostor znovu přestavovat, vlastně se už začalo. Podle smlouvy, která byla dnes publikována v registru smluv,  bude tuto práci realizovat českotřebovská firma Bricky, s.r.o. a dílo mát být kompletně dokončeno již do 30. srpna letošního roku. Alespoň pro mne je zarážející především cena této přestavby 2 915 tisíc korun (včetně DPH), tedy cena, kterou musíme na akci uvolnit z městského rozpočtu.
Přitom se účel prostoru vlastně nemění, jde o přestavbu a modernizaci zasedačky zase na zasedačku. Jako by to byl nějaký rozmar nebo zbytečnost. Vliv na kvalitu zde probíhajících jednání to mít žádný nebude. Na obrázcích  vidíme, že to není špatný návrh, víceúčelový, ale domnívám se, že  přichází o několik let dříve, než by měl. Myslím, že prostě na něho nemáme, že přece musíme realizovat jiné daleko potřebnější projekty pro město (např. parkování Trávník), pro veřejnost, pro školy, pro děti, pro sportovce. Po nástupu nového vedení to vypadalo na šetření, byl třeba zrušen již vysoutěžený projekt na  úsekové měření rychlosti v Moravské ulici zajišťující větší bezpečnost provozu na průtahu města s tím, že byl moc drahý. Jistě by byl už dávno z uložených pokut zaplacený (jako v jiných městech). A tady rádi zaplatíme skoro tři miliony za to, abychom se tam mohli přijít podívat při některém Dnu otevřených dveří. (mm)


Stavba nové budovy městské knihovny začne od začátku června 

Předání staveniště Nové budovy Městské knihovny, které se uskuteční v pondělí 3. června 2024. Prakticky to znamená, že stavba začne podle smlouvy během několika dnů. Měla by pak trvat nejdéle 18 měsíců. Na Vánoce 2025 bychom tedy měli dostat nový dárek v podobě nově dokončené  budovy. Je to poprvé za více než stoletý život českotřebovské veřejné knihovny, kdy dostane novou vlastní budovu.

Muzejní noc v Kozlově - porovnejte na videu ročníky 2022 a 2024 

Fotoreportáž z dění u chaloupky Maxe Švabinského při Muzejní noci 25. května 2024  najdete ZDE

Předpokládaný harmonogram opravy Vonkova mostu v Pardubicích

• Únor až květen 2024: přípravné práce s žádnými či malými dopravními omezeními.
• 1. června 2024 až 9. listopadu 2024 - doprava na mostu v režimu 1+1, převedení dopravy do krajních pruhů, bude se pracovat ve středu mostu.
• 9. listopadu 2024 až 10. března 2025 - doprava na mostu v režimu 1+1 přes mostní provizoria, průjezdný střed mostu, pro chodce pravá strana.
• 10. března 2025 až 1. září 2025 - doprava na mostu v režimu 1+1 přes mostní provizoria, průjezdný střed mostu, pro chodce levá strana.
• září 2025 až 31. října 2025 - doprava na mostu v režimu 1+1 přes mostní provizoria, převedení dopravy do krajních pruhů, bude se pracovat ve středu mostu.
• Předpoklad dokončení opravy mostu říjen 2025.
U výše uvedených termínů může dojít k neočekávatelným změnám, proto sledujte web www.wonkac.cz, kde budeme v nutných případech harmonogram aktualizovat.

Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední



Pardubická muzika oslnila National Polka Festival v Texasu

Spolupráce Pardubického kraje s krajanskými spolky v Texasu pokračuje také v letošním roce. Studenti Konzervatoře Pardubice se svojí kapelou nazvanou Pardubická muzika zazářili na 57. ročníku National Polka Festivalu ve městě Ennis. Východočeské muzeum v Pardubicích pak v Texasu představilo expozici Od stříbrného českého tolaru k americkému dolaru, která bude následně putovat po dalších místech v Texasu.
„Pardubická muzika v letošním roce zahajovala celý 57. ročník National Polka Festivalu v Ennis a vystoupila zde celkem třikrát. Z ohlasu návštěvníků je patrné, že naši konzervatoristé mají velký hudební potenciál, který přetavili také do samostatného CD, které se zde velmi rychle vyprodalo. Každý úspěch našich studentů nás jen utvrzuje v tom, že podobné projekty mají smysl a určitě v nich chceme dále pokračovat. Jedná se nejen o propagaci české kultury, našeho kraje, ale také o mimořádnou zkušenost právě pro naše studenty," uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že studenty čekají také koncerty v českých centrech v La Grange či Houstonu.
Hejtman v rámci festivalu udělil medaili hejtmana Pardubického kraje Dannymu Zapletalovi, který je bývalým ředitelem National Polka Festivalu a jedním z hlavních koordinátorů spolupráce a otcem myšlenky na vytvoření stálé expozice české kultury v Ennis. Prvním krokem byla výstava Východočeského muzea v Pardubicích s názvem Od stříbrného českého tolaru k americkému dolaru. K výstavě muzea se připojilo i Muzeum Ostrov lidových krojů ze středočeského Ostrova, které do Ennis přivezlo tři lidové kroje z východních Čech, které jsou starší než hostitelské město samotné.


V Texasu mají zájem nejen o české start-upy, ale i investice do regionu

Zástupci Pardubického kraje jednali v texaském Austinu se zástupci několika soukromých společností se zaměřením na rozvoj investic, vytváření prostředí pro vstup na americký trh, ale také rozvoj start-upového prostředí. Na základě těchto schůzek, kterých se zúčastnil také ředitel CzechTrade v Austinu Levan Bokeria, budou pokračovat jednání na konkrétních projektech.
„Stát Texas je obrovským trhem a jeho HDP by jej řadilo na 9. místo na světě, pokud by se jednalo o samostatný stát. Dominuje zde průmysl zaměřený na těžbu ropy a zemního plynu, je zde rozvinutý chemický či automobilový průmysl, ale také informační či vojenské technologie. Pro české firmy se jedná o velmi zajímavý a stále rostoucí trh. S ohledem na silnou českou stopu jsme zde velice dobře vnímáni, a to nejen v oblasti kultury, ale i zbrojního průmyslu. Například Česká Zbrojovka je zde pojmem, a to nejen proto, že koupila legendární americkou značku Colt. Proto chceme i díky nově otevřené pobočce CzechTrade v Austinu usnadnit potenciálním zájemcům z našeho kraje cestu na americký trh. Chceme proto oslovit také Krajskou hospodářskou komoru Pardubického kraje. Americké prostředí je velmi založené na osobních kontaktech, které se snažíme navazovat," uvedl hejtman Martin Netolický po jednání se zástupci společností Q-Branch, Angelou Economics a International Acceleration.
Velký rozmach zažívají v Texasu díky příznivému prostředí také start-upy. „V poslední době se především do Austinu stěhuje celá řada start-upů, a proto je zde mnoho podnikatelských inkubátorů. Řada z nich se zaměřuje na inkubaci pro zahraniční start-upy. Domluvili jsme se proto, že připravíme koncept možné spolupráce s Pardubickým podnikatelským inkubátorem a Regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje," řekl hejtman Netolický.



Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko

Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?