ČtD 150/2024  čtvrtek 30. května 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Turnaj O pohár Pardubického kraje ve volejbalu mladšího žactva

Turnaj se konal v neděli 26. května.  Turnaje se zúčastnilo se deset týmů z České Třebové, Poličky, Svitav, Letovic, Moravské Třebové, Dolního Újezdu  a z Pardubic. O deset sportovních týmů a jejich doprovod se staral sehraný tým funkcionářů a trenérů volejbalového oddílu T.J. Sokol, po celý den byl v provozu bufet a to za velmi lidové ceny. 

Družstva byla rozdělena do dvou skupin. Ve skupinách se hrálo dopoledne a další  zápasy o umístění v turnaji přišly na řadu po 13. hodině odpoledni.  "Turnaj má hlavní úkol zajistit, aby si všichni hráči v družstvech  co nejvíce zahrálo, nejde tedy primárně o výsledky", říkal již v úvodním řeči při zahájení ředitel turnaje Michal Kadlec. To bylo jistě beze zbytku splněno. To neznamená že by se nefandilo a to i velmi nahlas. Nejvíce povzbuzování bylo pro obě českotřebovská družstva.  Byla to ta správná sportovní atmosféra. Ve videu to je dobře zachyceno!

Českotřebovská družstva nedopadla vůbec špatně. Áčko vyhrálo svoji skupinu A, B tým obsadil ve druhé skupině druhé místo za Pardubicemi.   Nejvíce pozornosti n a sebe poutal zápas o první místo v turnaji Sokol Česká Třebová A - Pardubice. první set se Domácím sokolům nepodařil, ale potom hru otočili, druhý set s převahou vyhráli s také ve třetím zkráceném setu si dokázali s týmem Pardubic poradit. Béčko Sokola pak skončilo třetí, když v utkání o třetí místo porazili Poličku A 2:0 na sety.  Odměny  připravili pořadatelé pro všechny týmy.  Odkaz na video ZDE


Začala přestavba velké zasedačky v I. poschodí staré radnice

Abych zabránil nedorozumění, nejde o budování nové obřadní síně, jak se píše v komentáři  na sociálních sítích. Obřadní síň je v přízemí a ta se nemění. Tady jde zřejmě především o vybudování nějakého nového reprezentačního prostoru pro městskou samosprávu, která má sloužit i pro obyčejná jednání komisí a  jednání s partnerskými městy a podobně.  Jedno takové jednání s Pardubickým podnikatelským inkubátorem se např. konalo  v letošním roce a z něho mám uvedené fotografie. Osobně si myslím, že přestavba tohoto prostoru za tak velké peníze mohla opravdu počkat.  Stávající prostor plně vyhovuje. (mm)


Příprava na bourání v Bezděkově zahájena

Bylo zadáno výběrové řízení na demolici průmyslových objektů v areálu bývalého provozu společnosti Böhm plast-technik v Bezděkově.
Záměr budoucího využití areálu se současnými objekty nepočítá - bude proto provedena demolice. Jediný objekt, který zůstane  má označení SO-01 a jde o administrativní budovu, která bude od demolice ušetřena. Jistě ji snadno najdete na obrázku z uvedeného projektu. I tak je do výběrového řízení uvedena částka 10 700 tis. korun, která vychází z projektu na demolici, kterou zpracovala společnost OPTIMA. 
Nabídky zájemců o tuto práci měly být dodány do dnešního dne, tedy 29. května 2024. Kolik  nabídek přišlo ještě nevím, ale podle odhadu a zájmu dodavatelů to bude vetší počet. To by mohlo srazit konečnou cenu zakázky.

Stavba nové budovy městské knihovny začne od začátku června 

Předání staveniště Nové budovy Městské knihovny, které se uskuteční v pondělí 3. června 2024. Prakticky to znamená, že stavba začne podle smlouvy během několika dnů. Měla by pak trvat nejdéle 18 měsíců. Na Vánoce 2025 bychom tedy měli dostat nový dárek v podobě nově dokončené  budovy. Je to poprvé za více než stoletý život českotřebovské veřejné knihovny, kdy dostane novou vlastní budovu. K tomuto datu však jistě nebude vyřešena dodávka vnitřního vybavení, takže skutečně využití budovy bude až během dalšího roku 2026.   V zatím uváděných informacích o ceně stavby také není cena za vybavení obsažena.  Pokud bude cenová úroveň taková jako má nová zasedačka na radnici tak to bude pěkný balík.

Kolem Malé scény stále neprojdete 

Je to z jednoduchého důvodu - přístavba a statické zajištění malé scény stále nemá potřebnou kolaudaci. připomeňme že podle původní smlouvy s dodavatelem (ISOTEP, s.r.o.) tak mělo být do konce roku 2023, pak se prodlužovalo a prodlužovalo.... Je ale správné, že se nepřebere stavba se závadami a nedodělky. Zde není využita žádná dotace a tak čas nijak netlačí  Nicméně je dobré připomenout že již docela dávno bylo natočeno oficiální video o blízkém dokončení... Malá scéna je ale zatím stále použitelná. A také využívaná. Vzhledem k rekonstrukci sálu na Skalce se právě řada akcí školy koná právě zde.

K problematice garáží v ulici U Stadionu

Na otevřený dopis Marty Pelikánové z Austrálie  bylo více reakcí. K celému záměru je možná dobré podat vysvětlení. Tento pozemek po bývalé vlečce do teplárny n. p. Perla koupila v roce 2005 v souvislosti se stavbou obchodního centra a bouráním promyslových objektů společnost Agile  v zastoupení p. Škorpil) a co se dalo využít bylo využito na stavbu hypermarketu TESCO  a přilehlého obchodního centra. Byly i další záměry, které se nepodařilo dovést do realizace, např. benzinová pumpa u silnice I/14. Jenom plocha po bývalé vlečce  dodnes využita není a to už bude skoro dvacet let. Původní záměr na využití byl bytový dům. Studie n a jeho stavbu byla v několika variantách. S přípravou záměru na bydlení byly potíže z více důvodů , nakonec bylo od záměru ustoupeno. Další možnost prodloužit přes tento pozemek ulici Vily zamítnuta, občané bydlící ve Vilách by ztratili dosavadní klid, nestojí o průjezd vozidel ke krytému bazénu nebo zadnímu vjezdu na parkoviště TESCA. Takže záměr stavby garáží je další možnost využití. Nedivme se, že investor chce zakoupený pozemek využít.  Přestože jsou obecně garáže zapotřebí, tak myslím, že zrovna tato lokalita tolik netáhne. každý chce mít auto blízko pod okny.  Investor tedy nebyl k akci donucen. Lepší využití by byl možná park, ale město pozemek pro tento účel jistě nekoupí....
Probíhá klasické stavební řízení. Nakreslené vizualizace jsou skutečně pohádkově krásné, ale to tak bývá vždycky. Dosud lidé využívali cestu přes uvedený pozemek jako veřejnou  plochu, nyní se budou muset přizpůsobit  tomu, co ve stavebním řízení investorovi projde.  Podmínky jsou zde ovlivněny také ochranným pásmem železnice. Nějaká zeleň kolem garáží jistě vyroste, Záleží, zda budou garáže pronajaty nebo rozprodány, to bude ovšem zřejmé až bude vše postaveno. Pro město by bylo jednodušší, kdyby měly garáže společného vlastníka, bylo by s kým jednat při problémech a změnách v lokalitě. Město však při plánování stavby požadovalo zajistit průjezd pro cyklisty po vedlejším městském pozemku. To se projektu garáží netýká, není to tedy nikde v projektu pro stavební řízení řešeno. Možná proto vznikají nějaká nedorozumění.  Takže trasa (bazén) - Vily - ul. U stadionu - Farářství zůstane v budoucnu pro cyklisty zachována, doufejme že to nebude moc dlouho trvat. Je to pro město důležitá trasa. Její zprovoznění  opět závidí na jednáních se Správou železnic a ta zde bude plochy kolem dráhy nyní potřebovat pro staveniště spojená s modernizací koridoru. Proto jsou ta jednání složitá.
Zhorší nové garáže poměry v lokalitě?  Sám bydlím na Vinohradech nedaleko garážového komplexu  v ulici V lukách, kde je počet garáží srovnatelný se záměrem v ulici U Stadionu. Nemyslím, že způsobují sousedům problémy, přestože sem tam někdo si své auto před garáží opravuje. Nepořádek tam ale nechat nemůže, ostatním by vadil. A hluk je především od železniční dopravy....
Přestože vlastně záměr hájím, tak považuji za nutné právě v souvislosti s vydáním stavebního povolení zajistit jasný veřejný příslib města na zajištění volného průchodu pro pěší a cyklisty vybudovaného současně s dokončením zmíněného garážového komplexu. Aby se stavbou garáží nezhoršila průchodnost lokalitou. Bylo by dobré, kdyby takovou podmínku v rámci stavebního řízení připsali všichni sousedé - účastníci řízení ke svému podpisu.

Muzejní noc v Kozlově - porovnejte na videu ročníky 2022 a 2024 

Fotoreportáž z dění u chaloupky Maxe Švabinského při Muzejní noci 25. května 2024  najdete ZDE


Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední





 



Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?