ČtD 151/2024  pátek 31. května 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Eva Turnová v galerii Steklíkeum: koncert - autorské čtení - výstava

Eva Turnová  je česká baskytaristka, skladatelka, spisovatelka, malířka a překladatelka. Vystudovala Filozofickou fakultu na Karlově univerzitě v Praze, obor čeština a angličtina.  Má dceru Johanu s hercem Karlem Dobrým.  Přeložila knihu Marka Vonneguta Expres do ráje, filmovou verzi Červeného trpaslíka a několik dalších filmů a scénářů. Hrála ve gtřeh  celovečerních filmech, účinkovala v televizních dokumentech:  Působila jako baskytaristka v kapelách Odvážná srdce (1989–1993), DG 307 (1995–2000), Zbytky charismatu (1997–1999), Šílenství Mejly Hlavsy (1999-2000); v letech 2001 až 2016 hrála se skupinou The Plastic People of the Universe. Koncertuje s vlastní kapelou Eturnity.  Přispívá do týdeníků InstinktReflexReportér a RespektDeník.cz a na portále Seznam Médium. Své glosy a fejetony čte na stanicích Český rozhlas Plus[6] a Český rozhlas Dvojka.[Nahrála audioknihu Čtení z Turnových hájů a vydala deset dílů knih sloupků Turnový háj 1-10, jejichž výběr vyšel v nakladatelství Argo pod názvem BE100F (best of 1-5).  V roce 2018 se uskutečnila dramatizace jejích sloupků v divadle Husa na porvázku. V roce 2019 měla několik literárně-hudebních talk show nazvaných Procházka Turnovým hájem. Odkaz na video ZDE


O víkendu se konala Zlatá treta. Byli zde i Českotřebováci.

Zlatá tretra Ostrava (anglicky Ostrava Golden Spike) je nejvýznamnější mítink na českém území, jeden z nejstarších atletických závodů v Evropě. Startují na něm nejlepší atleti světa a to výhradně na pozvání pořadatelů. Výběr je velmi přísný. Jedná se totiž o soutěž World Athletics Continental Tour Gold.
Mítink Zlatá tretra se poprvé se konal v roce 1961. Od roku 2019 je součástí nového seriálu elitních světových atletických soutěží pod názvem World Athletics Continental Tour – Gold. Jedná se o druhou nejvyšší světovou soutěž hned po Diamantové lize (Diamond League) a v bězích na 200 m, 3000 m překážek, v hodu diskem, kladivem a v trojskoku dokonce tu nejvyšší. Součástí tohoto seriálu je pouze 10 měst na světě.
Součástí mítinku je tzv. Národní program, který je obsazen závodníky z českých oddílů, probíhá v době před hlavním závodem   s mezinárodním obsazením v širším rozsahu disciplín  také pro juniorské disciplíny. V  programu zlaté tretry nás zajímaly především závody na 1500 metrů na dráze, zde startovali Třebováci a vedli si velmi dobře.   
V prvním závodě na 1500 metrů v rámci tzv. Národního programu byl nejrychlejší dvacetiletý Českotřebovák Dominik Vebr, který v tomto běhu dosáhl času 3:48,51 a byl o 1,5 sekundy rychlejší než druhý Martin Zajíc z Brna. Na rozdíl od svého staršího bratra Patrika se Dominik věnuje kratším běhům na dráze.
Disciplína 1500 metrů mužů se pak běžela na Zlaté tretře ještě jednou  jako závěrečný běh  mítinku pod názvem Zátopek memorial a měl hvězdné mezinárodní obsazení. Tento závod vyhrál Ital Frederico Riva časem 3:33,53 min.   Na 13. místě v tomto běhu doběhl Českotřebovák Jan Friš časem 3: 37,82 tedy cca 4,3  sekundy za vítězem, což je velký úspěch  Jeho dosažený čas byl ve statistikách Českého atletického svazu označen jako 160. na světě.
Program Zlaté tretry 2024

13.45 – 15.45 Národní program

16.00 Skok o tyči Ž

16.29 Hod oštěpem Ž

17.00 Skok o tyči M

17.14 – 17.20 100 m přek. Ž rozběhy

17.32 400 m přek. Ž

17.39 400 m přek. M

17.45 Slavnostní zahájení hlavního programu

18.00 Skok do výšky M

18.05 Vrh koulí M

18.10 100 m M

18.20 1500 m Ž

18.30 400 m Ž

18.40 400 m M (Memoriál Istvána Gyulaie)

18.52 100 m přek. Ž finále

19.05 Hod oštěpem M

19.10 100 m Ž (Memoriál Jana Slaniny)

19.20 800 m M

19.30 200 m M

19.45 1 500 m M (Memoriál Emila Zátopka)


Českotřebovští fotbalisté budou hrát finále poháru na ligovém stadionu

Finále poháru hejtmana se bude hrát dne 6. června 2024 od 18 hodin - na  CFIG aréně v Pardubicích. Nominovaní rozhodčí budou Filipi Vojtěch – Flídr Jan, Stárek Jiří.. Podle  rozpisu jde o zápas TJ Svitavy - FK Česká Třebová a měl by být živě přenášen na internetovém portálu tvcom.cz. V nedávném zápase krajského přeboru hraného ve Svitavách se tito soupeři rozešli s remízou 3 : 3. V semifinále Poháru hejtmana porazila Česká Třebová Libišany 7 : 1 a Svitavy porazily Choceň 1 : 0. Ve čtvrtfinále  Svitavy porazily Heřmanův Městec 1 : 0 a Česká Třebová svoje čtvrtfinále hrála v Horní Ředici, kde vyhrála až na penalty 2 : 3 (penalty 4 : 5).
Do soutěže ovšem Třebováci vstoupili v I. kole kontumační výhrou nad Kunčinou a v 2. kole porazili v Bystrém tamní klub 0:3.

Kolem Malé scény se staví přeložka plynovodu

Akce plánovaná již v roce 2022se realizuje až v  roce letošním.  Jde o plynárenskou záležitost - přeložku středotlakového potrubí.  Díky stavbě je Kozlovská ulice pod hudební školou neprůjezdná a neprůchodná, musí se chodit po trávníku kolem domů 2013 - 2015.  Až bude tato akce hotova, tak se zbavíme u Malé scény všech zábran, vše bude uklizeno. Přesto ještě přicházím s námětem - s vybudováním chodníku od Malé scény  na křižovatku k hudební škole. Vede tudy vyšlapaná pěšinka (viz další fotografie) a to dokladuje, že jde o používanou trasu, ale chodník zde žádný není.  Taky ta lampa se nějak naklání...

V Pardubickém kraji odstartovala Dobro akademie.
Zaměřila se na dobrovolnictví

Jak pečovat o dobrovolníky? Jak je motivovat a ocenit? Jaké vzdělávání jim nabídnout? Jaká jsou specifika dobrovolnictví v charitě? I to byly otázky, o kterých se diskutovalo na mezinárodní česko-slovenské Dobro akademii. Její premiérový díl se uskutečnil na Krajském úřadě Pardubického kraje.
„Jsme velmi potěšeni, že Dobro akademie začala právě v Pardubickém kraji, kde dobrovolnictví dlouhodobě podporujeme. Je to pro nás velká čest,“ uvedl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Zdravá společnost se pozná podle počtu dobrovolníků
„Vždycky se rádi podělíme o zkušenosti a zároveň inspirujeme i někde jinde, třeba v zahraničí. Při jedné pracovní cestě v Nizozemí mě hodně oslovilo motto, že zdravá občanská společnost se pozná podle počtu dobrovolníků. Je skvělé, když vidíte, že lidé mají zájem nejen o sebe, ale jsou ochotni bez nároku na odměnu pomáhat tam, kde je to potřeba. Všem, kteří to dělají, bych za to chtěl poděkovat. Stejně tak i těm, kteří se dobrovolníkům věnují a snaží se jim pro jejich činnost vytvořit příznivé podmínky,“ poznamenal Pavel Šotola.
„Počátky Dobro akademie sahají do roku 2007, kdy jsme s podporou Pardubického kraje navázali spolupráci s kolegy ze Slovenska a Německa a sdíleli své nápady, jak motivovat dobrovolníky a zkvalitňovat naše dobrovolnické služby. To je naším cílem i nyní,“ řekla za pořádající Vzdělávací institut pro charitní praxi Zdenka Kumstýřová, která je ředitelkou Charity Přelouč.
Dobro akademie pro účastníky z Česka i Slovenska
„Dobro akademie vznikla na základě průzkumu mezi koordinátory dobrovolníků z celé České republiky i Slovenska. Vzdělávací program zahrnuje čtyři moduly, které jsou rozložené do dvou let. Každý z nich představuje 16 hodin výuky, celkem tedy 64 hodin. Na jejím konci čeká na účastníky certifikát o absolvování akademie,“ upřesnila Zdenka Kumstýřová.
První modul, který hostil Pardubický kraj, se zaměřil na nástroje v oblasti řízení dobrovolníků. Druhý bude věnován péči o dobrovolníky. Třetí má patřit managementu a marketingu. Čtvrtý se bude zabývat rozvojem komunitního dobrovolnictví. Mimo jiné i spoluprací se samosprávou, podnikatelským sektorem či školami.
„Dobro akademie může dlouhodobě poskytnout kvalitní vzdělání a zároveň vytvořit určitou komunitu a síť kontaktů a partnerství, které se mohou hodit (nejen) při práci s dobrovolníky,“ sdělila garantka a hlavní lektorka česko-slovenské Dobro akademie Tatiana Matulayová. „Je skvělé, že Pardubický kraj se dobrovolnictví věnuje systematicky a snaží se ho dlouhodobě podporovat. Ne ve všech krajích je to pravidlem,“ dodala Tatiana Matulayová.

V Ústí budou zahajovat stavbu ateliérů Střední školy umělecko-průmyslové 

Ve čtvrtek 6. června 2024 v 10 hodin se bude konat slavnostní  zahájení stavby ateliérů pro Střední školu uměleckoprůmyslovou v Ústí nad Orlicí v areálu bývalého závodu Perla 01. Jedná se o národnou investici podpořenou velkou dotací EU, bez které by nešlo stavbu realizovat. Investorem stavby je Pardubický kraj. Vybreaným dodavatelem je společnost Marhold z holdingu Enteria - český stavební holding a Stating s.r.o.

Rada navrhla Stanislava Baťu na titul Nositel lidové tradice

Dalším certifikovaným řemeslníkem, který udržuje tradice lidových řemesel v Pardubickém kraji, by se měl stát výrobce dýmek z Proseče, pan Stanislav Baťa. Na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury míří v kategorii Masopustních obchůzek obec Jeníkov, kde tento obyčej obnovili v roce 2016. Návrhy musí ještě v červnu potvrdit Zastupitelstvo Pardubického kraje.
„Návrhy pro Pardubický kraj připravuje Muzeum v přírodě Vysočina v Hlinsku, které je součástí Národního muzea v přírodě. Jeho pracovnice spolupracují s etnografy v kraji a mají perfektní přehled jak o lidových výrobcích, tak o tom, jak se udržují, případně probouzejí v našem kraji různé tradiční zvyky, na které se časem pozapomnělo. Na krajském seznamu bylo dosud 11 řemeslníků, tím dvanáctým bude dýmkař Stanislav Baťa,“ říká náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
Stanislav Baťa je ve své rodině už čtvrtou generací, která se věnuje zhotovování dýmek. Odkoukal to od své maminky a už dvacet let se tomuto řemeslu věnuje na plný úvazek. „V současné době je Stanislav Baťa v Proseči jediným výrobcem, který navazuje na domácké zpracování dýmek,“ konstatuje etnografka Ilona Vojancová.
V Proseči se dýmky vyrábějí od roku 1842. Řada lidí pracovala v místní dílně, další vyráběli dýmky po domácku, a to až do roku 1950, kdy museli přejít také do továrny. Po restituci a privatizaci vznikla nynější firma BPK s.r.o. Tradiční výroba dýmek na Prosečsku byla zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční kultury v roce 2016.
Dosavadní zápisy najdete na: Pardubický kraj - Nositelé tradice (pardubickykraj.cz)
Masopustní obchůzky na Hlinecku se rozšíří o obec Jeníkov
Pravidelné konání obchůzek mělo v Jeníkově v letech 1997-2016 pauzu, proto nebylo zařazeno do společného zápisu nemateriálních statků tradiční lidové kultury dříve. „Tenkrát se nenašel ten správný organizační duch, který by lidi dal dohromady. Ale vzhledem k tomu, že jsou obyvatelé Jeníkova úzce propojeni příbuzenskými vazbami s dalšími tradičními obcemi a někteří se účastnili masopustů ve Vortové, Studnicích či Blatně, rozhodli se opět obchůzky obnovit i doma. A tak se od roku 2016 masopust do Jeníkova zase vrátil,“ popisuje Ilona Vojancová.
Masky nyní doprovází dechová hudba Mrákotínka a  průběh obchůzky je totožný s těmi dalšími v sousedních obcích. Ráno požádají masky ústy strakatého o povolení k obchůzce představitele obce. Poté obcházejí dům po domu, kde je pro ně přichystáno pohoštění. Čtveřice turků tančí před domem kolečko. Závěr obchůzky se odehrává v sále kulturního domu, kde je obřadně poražena maska kobyly. Po jejím oživení se koná zábava, která většinou skončí o půlnoci.
Celý seznam zapsaných obyčejů v kraji najdete na: Pardubický kraj - Nemateriální statky lidové kultury (pardubickykraj.cz)

Muzejní noc v Kozlově - porovnejte na videu ročníky 2022 a 2024 

Fotoreportáž z dění u chaloupky Maxe Švabinského při Muzejní noci 25. května 2024  najdete ZDE


Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední





 



Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?