ČtD 154/2024 pondělí 3. června 2024 



Nové video Českotřebovského deníku: ZUŠ OPEN 2024

Byla to loterie díky nestálému počasí. Po dopoledním dešti se počasí umoudřilo. Chtělo to ale velkou přípravu, každý chtěl předem také zvukovou zkoušku. Zkoušet se tak začalo už od 12 hodin . Ve 14 hodin pak  zahájil program hudebního odpoledne taneční orchestru zušky pod vedením Milana Špičáka, který také kolem půl šesté program uzavíral. Právě začalo opět pršet....  Mezitím byla připravena celá řada dalších vystoupení sólistů z hudebního i tanečního oboru. Zpíval dětský pěvecký sbor Kajetánek a jeho sborová přípravka, tancovala děvčata II. stupně tanečního oboru, byla připravena sólová vystoupení (včetně sóla na bicí) a také kytarová skupina ZUŠ. Celkem vystoupila asi stovka mladých hudebníků. Jako v předchozích letech se počasí nakonec na hudebníky smilovalo a byla pěkná pohoda. Navíc vznikla možnost pro prezentaci činnosti výtvarného oboru školy. Přišly celé rodiny včetně dětí, vždyť se zde dobře mohli seznámit s tím, co se v zušce dělá, co se všechno dá na naši zušce naučit. Hlavním smyslem celonárodní akce ZUŠ OPEN, do které se zapojují školy z celé republiky, je vyzdvihnout unikátní systém základních uměleckých škol, který vychovává nejenom profesionály, ale hlavně také publikum, které je vnímavé, které už si to samo zkusilo. Díky tomu se zvyšuje kulturnost celého národa. Akce ZUŠ OPEN se stává kulturní událostí roku s největším počtem zapojených účinkujících.  Nejdříve jsme připravili í takovou "ochutnávku", krátký výběr z převedených vystoupení, potom zvlášť připravíme video z vystoupení  tanečního orchestru, který celkem přednesl 19 skladeb, což je vlastně celý jeden slušný koncert.  FOTO a VIDEO REPORTÁŽ Z JAVORKY NAJDETE ZDE

Fotovoltaika na čp. 2013 - 2015 na sídlišti Trávník

Díky Ing. Vladimíru Typlovi mám možnost ukázat aktuální obrázky střechy a kotelny v domě 2013 - 2015 na sídlišti Trávník. Probíhají zde dvě stavby - fotovoltaika na střeše budovy a tepelné čerpadlo.V současné době jsou dokončovány montážní práce (s výjimkou akumulace elektřiny z FVE), uvedení do provozu by se mělo oběma dodavatelům podařit v průběhu prázdninových měsíců. Družstvo by díky letnímu slunečnému období jistě uvítalo co nejbližší termín dokončení. "Držte všichni palce, aby nás něco "nevypeklo", neboť jsme v období, kdy stát stále něco mění...," dodává Vladimír Typl. Uvádím výběr z dodaných fotografií. Je to na pochvalu!

Farní stodola  - probíhá oprava i postupná modernizace

  Je to nenápadná budova skrytá před očima kolemjdoucích jak z Hýblovy, tak Klácelovy ulice, ale pro život Římskokatoliké farnosti potřebná. Dlouhodobě nebyla prováděna potřebná údržba. Záměry na její přebudování a modernizaci však byly připraveny ve formě studie již před několika lety.
Přednost ovšem dostala  oprava kostela sv. Jakuba, který potřeboval vyřešit hned několik svých neduhů. Díky spolupráci farnosti, města i Pardubického kraje byly hlavní problémy vyřešeny, zbývá nyní  nutná modernizace interiéru. I ta není vůbec laciná a probíhá postupně, také ve spolupráci s památkáři. I zde se hodnota díla počítá v milionech.
Nutnost rekonstrukce farní stodoly  vznikla jako neodkladná v loňském roce, kdy se po odstranění mechu ze střešní krytiny ukázalo, že bude třeba rekonstruovat nejen krytinu, ale i konstrukci střehy, kterou je třeba zesílit, nahradit a zpevnit některé krovy atd. Tím se postupně stala celková modernizace objektu. aktuální. Objekt po modernizaci nebude mít jen technickou funkci (tedy např. garáže), ale prostor bude po obnově  připraven  po setkávání. Práce probíhají a každý, kdo prochází kolem se může přesvědčit... (Snímek z neděle tak  se nepracuje).


Krajský fotbalový přebor 2 kola před koncem soutěže

FK Česká Třebová - Holice 4 : 4 (1:2)   Vys. Mýto B - Svitavy 1:2 a Prosetín - Lanškroun 1:4
Do konce soutěže zbývají pouhé dvě kola. Česká Třebová hraje v Chocni a doma s Přeloučí 
Svitavy hrají doma s Prosetínem a venku s Horní Ředicí  a Lanškoun  doma s Horní Ředicí a venku  v Bohdanči.
Česká Třebová je nyní v tabulce čtvrtá a ztrácí tři body na první dvojici  Lanškroun - Svitavy a proto jí sudičky dávají na konci největší šanci až na třetí místo.  Nyní třetí Horní Ředice určitě nějaký bod  v posledních dvou kolech ztratí.  Nevadí, vždyť na začátku sezóny nikdo s postupem do divize ani nepočítal. Sympatický výkon v jarní části přeboru  udělal z našeho týmu favorita a v příští sezóně  bude jistě opět mezi nejlepšími.  
Nyní je třeba se soustředit na čtvrteční utkání v Pardubicích, kde hraje FK Česká Třebová v ligové aréně finálový zápas  o Pohár hejtmana s TJ Svitavy. Aspoň pohárový titul bychom si mohli zasloužit! 
Českotřebovské béčko doma porazilo Tatenici 6 : 4 (v poločase to bylo již 4:1)
Teprve v druhé půlce hosté srazili náskok domácích na slušný výsledek. Padlo deset branek, tedy pro diváky jistě zajímavý zápas. Za Třebovou skórovali : Kovář Vojtěch, Foff  Michal dvakrát, Kubát Jiří také dvakrát a ještě Matěj Popelka.  V I. B třídě zbývá dohrát příští týden ještě poslední jarní kolo, Česká Třebová B  bude hrát v Bystrém. V tabulce vede s náskokem Dobříkov, Česká Třebová je čtvrtá a náš příští souper Bystré je na 10. místě.

Češka Bínová je Mistryně světa v kuželkách jednotlivkyň v Brezně, porazila Wiedemannovou.

Na mistrovství hrála také českotřebovská kuželkářka Hana Wiedermannová, v 2. kole pavouka, porazila Sslovinku  Ahacic Premrl Marija výborným výkonem 601 bodů. Ve třetím kole však právě narazila na druhou Češku v soutěži, na pozdější Mistryni světa Bínovou a tím pro ni soutěž skončila (Wiedermannová 573, Bínová 644). Ve finále pak Bínová porazila Chorvatku  Natašu Ravnic   (Bínová 610, Ravnic 601).  Českotřebovská závodnice nám tedy ostudu neudělala, prohrála jen s Mistryní světa...
 
Zahájení Smetanovy výtvarné Litomyšle se blíží

Společně s městem Litomyšl si Vás dovolujeme pozvat na neformální zahájení Smetanovy výtvarné Litomyšle v pátek 7. června 2024.
V 17.00 zahájíme za účasti autora open-air výstavu Čestmír Suška / Rovnováha před chrámem Nalezení sv. Kříže (Jiráskova ul., Litomyšl). Výstava v exteriéru města prezentuje výběr ze sochařské tvorby Čestmíra Sušky, absolventa pražské Akademie výtvarných umění a jednoho z významných organizátorů dění na české umělecké scéně. Deset monumentálních plastik bylo do veřejného prostoru města umístěno se záměrem organického prolnutí individuální estetiky kovových solitérů s osobitou atmosférou jednotlivých lokalit. Součástí vernisáže bude komentovaná prohlídka výstavy, vedená sochařem Čestmírem Suškou. (Společně přijdeme k Poesiomatu).
V 18.00 uvedeme do života Litomyšlský Poesiomat
Interaktivní periskop z hlubin Země, jukebox na poezii – vyslechnout můžete básně, hudbu či povídání spjaté s Litomyšlí (zelená plocha u Smetanovy lávky). V 19.00 představíme sochu Auriossa sochaře a designéra Michala Cimaly (park u Smetanova domu).
Termín „Auriossa“ vznikl spojením latinského výrazu pro ucho (auris) a kosti (ossa). Michal Cimala si jej vybral jako název pro své nejnovější umělecké dílo – pomník Bedřicha Smetany situovaný do parku u Smetanova domu v Litomyšli. Sochaře inspirovala kniha Bedřich Smetana – fyzická osobnost a hluchota od českého antropologa Emanuela Vlčka z roku 2001, konkrétně v ní obsažené kresby ušních kůstek – kladívka, kovadlinky a třmínku.

Soutěž na prodej litomyšlské vily Klára do finále 

Blíží se uzávěrka druhého kola soutěže na prodej vily Klára. Veřejnost bude následně seznámena s finální podobou přihlášených projektů. O prodeji rozhodne zastupitelstvo na svém červnovém zasedání.
Počátkem roku 2023 otevřelo vedení města opět téma prodeje vily Klára. O prodeji či využití tohoto objektu se již v minulosti vedly dlouhé debaty, díky nimž město dospělo k rozhodnutí, že pro tento objekt nemá vlastní využití a hlavně ani potřebných několik desítek milionů korun na jeho opravu. V roce 2023 se město intenzivně snažilo o komerční prodej objektu. V období duben – květen za tímto účelem vedlo velkou kampaň s celorepublikovým dosahem na realitních webech a sociálních sítích, pro jejíž účely vznikl i speciální web www.klara-na-prodej.cz. Navzdory úspěšné kampani s poměrně velkým dosahem se však žádný vážný zájemce o koupi z jiného regionu České republiky nepřihlásil. V loňském roce město vypsalo dvoukolovou soutěž na prodej vily Klára. Z pěti přihlášených projektů (všechny od zájemců z Litomyšle a okolí) byly pro nesplnění podmínek soutěže dva projekty vyřazeny a zbývající tři projekty postoupily do druhého kola. Společnost AGM Holding s.r.o. zastoupená panem Arnoštem Maiwaldem ve spolupráci se Spolkem Školamyšl, z.s. přihlásila do soutěže projekt, jehož záměrem je vybudovat ve vile nové centrum vzdělávání a sociálního podnikání. V objektu by dle jejich návrhu do budoucna vzniklo zázemí pro střední školu navazující na aktivity Základní školy Školamyšl, dětskou skupinu, kavárnu a edukační centrum spojené s galerií a ubytovacími kapacitami v podkoroví.  Firma Kubík a.s. zastoupená paní Miroslavou Kubíkovou a panem Martinem Kubíkem přihlásila projekt, který navrhuje zrekonstruovat objekt pro účely vybudování nových ubytovacích kapacit a rehabilitačního střediska v přízemí objektu. Firma Tramon s.r.o. pana Šimona Vašátka předložila návrh na vybudování Zdravotní kliniky Klára. V objektu chce veřejnosti nabídnout nadstandardní soukromou poradenskou a rehabilitační lékařskou péči, spojenou s ubytovacími kapacitami v podkroví budovy.
V září proběhly dva mimořádné semináře městského zastupitelstva, kde měli investoři a zástupci projektů možnost své vize podrobně představit členům zastupitelstva. Zastupitelé s nimi zde projednali své dotazy a připomínky k jejich návrhům. Na základě těchto jednání investoři zpracovali podrobnější studie ke svým projektům, které předložili do 4. dubna. V květnové Lilii byla veřejnosti představena finální podoba všech tří přihlášených projektů. 13. května následně proběhlo v Music clubu Kotelna veřejné představení projektů, na němž byly prezentovány nejenom projekty přihlášené do soutěže o prodej vily Klára, ale i další připravované investiční projekty města. V rámci prezentace projektu firmy Tramon s.r.o. bylo oznámeno odstoupení jejich projetu ze soutěže. V červnu tak bude zastupitelstvo hlasovat pouze o projektech společností Kubík a.s. a AGM Holding s.r.o.
Na červnovém zasedání bude zastupitelstvo města Litomyšle hlasovat o vítězi této soutěže a prodeji objektu vily Klára. 

V Ústí začíná Město v Pohybu ve znamení úspor


Tradiční týdenní radovánky probíhaly zejména na ústeckém náměstí a s bohatým kulturním programem. letos to je jinak, Týdenní akce je sice již od zítřka 3. června, ale nákladné kulturní programy na náměstí budou pouze ve čtvrtek v pátek a v sobotu.
Viz podrobný program ZDE. 
Jako by se tím říkalo: "Šetříme, nevyhazujeme peníze oknem." Aktivity  v týdnu se přesunou mimo náměstí a bude to hlavně levnější. Škoda, že se tím neřídí nikdo u nás, kde je "jiný model", Týden sportu.  Spočívá v pětidenním  sportování organizovaném zejména v době školního vyučování, ale také v pětidenním radování na Starém náměstí, na které bohatě přispívá město.  Je skutečností, že cena kulturních programu narůstá nade všechny meze. Tak buď můžeme mít programy podřadné nebo předražené. Své by mohli vyprávět v Přívratu, kde museli začít loni poprvé vybírat na Gulášfest vstupné. U nás se nic neomezuje, prostě na to asi máme. Pořadatelem sice není město, ale  je tzv. hlavním partnerem, který sem posílá každý rok statisíce korun (letos je v rozpočtu 708 tisíc a to jistě ještě není všechno). Máme-li se někde omezit, tak v tomto nikoliv... (mm)

Ústí řeší křižovatku u Avionu


Dopravní zavírky v okolí Ústí nad Orlicí zhoršily situaci na křižovatce u Avionu, ve směru od Kerhartic se ve špičkách tvoří dlouhé kolony. Město tento problém ve spolupráci se společností Tepvos řeší, jednalo s firmou AŽD, která je dodavatelem řídicích a zabezpečovacích systémů pro dopravu, o přeprogramování semaforů. Stávající zařízení se zastaralou technologii je nezbytné vyměnit, čekalo se na dodání nového řadiče. K úpravě semaforů a zlepšení situace na této křižovatce by mělo dojít nejpozději v červnu. Bude se jednat o první dílčí krok, na který naváže v příštím roce celková obnova křižovatky u Avionu. Vysloužilá světelná signalizační zařízení na území města na modernější jsou vzhledem k náročnosti a nákladům nahrazována postupně

Novinka v jízdních řádech v Královéhradeckém kraji 

Od neděle 9. června 2024 budou zavedeny půlnoční vlaky z Hradce Králové do Jaroměře a Týniště nad Orlicí na linkách V6 a V20. Vždy o půlnoci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli pojedou na linkách nové vlaky. Na lince V6 z Hradce Králové hl. n. (0:00) do Jaroměře (0:20) spoj obslouží také zastávky Předměřice nad Labem, Lochenice, Smiřice, Černožice a Semonice, Z Jaroměře (0:25) do Hradce Králové hl. n. (0:45) rovněž zastaví na všech zastávkách. 
Na lince V20 z Hradce Králové hl. n. (0:00) do Týniště nad Orlicí (0:26 spoj obslouží zastávky Hradec Králové zastávka, Hradec Králové-Slezské Předměstí, Blešno, Třebechovice pod Orebem a  Petrovice nad Orlicí. Vlaky v Hradci Králové budou navazovat na příjezd posledního rychlíku linky R10 (23:50), který z Prahy odjíždí v 22:09.

V Ústí budou zahajovat stavbu ateliérů Střední školy umělecko-průmyslové 

Ve čtvrtek 6. června 2024 v 10 hodin se bude konat slavnostní  zahájení stavby ateliérů pro Střední školu uměleckoprůmyslovou v Ústí nad Orlicí v areálu bývalého závodu Perla 01. Jedná se o národnou investici podpořenou velkou dotací EU, bez které by nešlo stavbu realizovat. Investorem stavby je Pardubický kraj. Vybraným dodavatelem je společnost Marhold z holdingu Enteria - český stavební holding a Stating s.r.o.

Bleší trhy na Splavě byly naposledy. Podívejte i na ty loňské, předposlední



  

Celostátníí setkání ředitelů mateřských škol v Litomyšli 

Na Zámeckém návrší v Litomyšli proběhlo od 29. do 31. května 2024 celostátní setkání ředitelů mateřských škol a sloučených základních a mateřských škol. Akce se zúčastnilo okolo 100 vedoucích pracovníků mateřských škol z celé České republiky, kteří se zde sešli za účelem vzdělávání a výměny zkušeností.
Setkání zahrnovalo semináře s důrazem na zajištění vyšší kvality vzdělávání pro každé dítě. Blok seminářů zahájila zástupkyně České školní inspekce Irena Borkovcová, která diskutovala o této problematice. Následně probíhaly další prezentace a diskuze týkající se pedagogické diagnostiky a využití portfolií pro sledování a plánování vzdělávacího procesu dětí. Další významné téma se zaměřilo na důležitost diagnostikování dětí pro jejich další vývoj, které přednesla další odbornice.
Účastníci získali informace o metodách pedagogické diagnostiky a využití portfolií pro sledování pokroků dětí a plánování jejich dalšího rozvoje. Vystupující zdůraznila potřebu individuálního přístupu k dítěti a nezbytnost kontinuálního monitorování jeho pokroků a potřeb. Zástupci školek získali konkrétní nástroje a postupy, které mohou aplikovat ve své pedagogické praxi k podpoře optimálního vývoje každého dítěte. Další přednášku vedla odbornice zaměřená na vedení týmů zaměstnanců a spoluvytváření pozitivní školní kultury.
Důležitým bodem programu byla také přednáška o podpoře začínajících učitelů a jejich mentorů. Účastníci workshopu hledali způsoby, jak efektivně uvádět nové pedagogy do praxe, nastavovat společná pravidla a poskytovat jim potřebnou podporu. Velký úspěch zaznamenalo vystoupení faráře Zbigniewa Czendlika, který se věnoval tématu, jak žít a nezbláznit se. Jeho vyprávění, složené z příběhů z osobního i pracovního života a doplněné humornými zamyšleními, přineslo účastníkům potřebné uvolnění a inspiraci.
Radní Pardubického kraje Josef Kozel uvedl: „Setkání nemá za cíl jen metodickou pomoc a vzdělávání, ale má za cíl inspirovat zástupce mateřských škol, aby do své profese vnesli něco nového a zároveň i mezi sebou našli inspiraci a dostali se všichni na stejnou loď v rámci předávání zkušeností a praktik.“ Akce opět prokázala svou důležitost v oblasti profesního rozvoje vedoucích pracovníků mateřských škol a přispěla k jejich dalšímu růstu a vzájemnému obohacení.




Videa Českotřebovského deníku:

Kajetánek na letošním koncertu v Javorce, na hudební besídce a ještě také na koncertu  na Dni rodin v loňském roce 2023

VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko


Slavnostní znovuotevření městské obrazárny na zámku Litomyšl bude 9. 6.

Přijměte srdečné pozvání Městské galerie Litomyšl na slavnostní znovuotevření MĚSTSKÉ OBRAZÁRNY, které se uskuteční v neděli 9. června 2024 v 10.00 ve druhém patře litomyšlského zámku.  Nová expozice nabídne prostřednictvím výběru z díla české moderny a avantgardy vhled do sbírky výtvarného umění městské galerie a zároveň bude prezentovat velkoformátový panoramatický obraz Ecce Homo hostujícího multimediálního umělce Daniela Pešty.

Už jste viděli nová videa?