ČtD 158/2024 pátek 7. června 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:

Po loňské premiéře se i letos konalo z iniciativy kulturní komise města setkání jubilantů na českotřebovské radnici s vedením města. Účastníci setkání obdrželi pamětní list a zapsali se do pamětní knihy města. Protože se jednalo záležitost kulturní, bylo také jeho součástí úvodní a závěrečné hudební vystoupení, které zajistila základní umělecká škola (zpěvačkaTereza Blažková s doprovodem Jarmily Holcové). 
Setkání zahájil starosta města Zdeněk Řehák a místostarostka Petra Válková. Vlastní uvádění jubilantů pak zajistila Mgr. Magdaléna Peterková, která tak vzorně naplnila funkci moderátorky tohoto slavnostního setkání.
První jubilant:pěvecký sbor KAJETÁNEK  - třicet let na scéně
Dětský pěvecký sbor Kajetánek byl založen v roce 1994. Na startovní čáře s ním stáli dva mladí cílevědomí učitelé – Silvie a Petr Pálkovi. Po jejich odchodu v roce 1997 svěřil tehdejší ředitel ZUŠ Bohuslav Mimra sbor do rukou mladé, schopné a energické učitelky Petry Helebrandové, kterou před třemi lety vystřídala neméně schopná a energická Pavla Skopalová. Výsledky jejich cílevědomé práce jsou znát na všech vystoupeních Kajetánku – sboru přípravného (děti 1. až 3. třídy) a sboru hlavního – děti od třídy čtvrté. Vzpomínám si na oslavy 25. výročí založení Kajetánku, byl to krásný koncert, který potvrdil tradici sborového zpěvu v našem městě a ukázal na jeho další budoucnost.  Pamětní list převzala sbormistryně Pavla Skopalová, předchozí vedoucí Petra Helebrandová a jako zřizovatel sboru také ředitelka ZUŠ Jarmilka Holcová.
2. jubilant - skupina MADAM - 30 let
která už svůj jubilejní koncert absolvovala 18. května a ráda podotýkám, že to bylo i za účasti delegací našich partnerských měst. Tato českotřebovská kapela vznikla v roce 1994 výměnou některých muzikantů a žánrovým posunem z původní skupiny Šprk. Madam hraje vlastní písničky, téměř výhradně z vlastní tvorby Evy Šichové. Kapela reprezentuje naše město na různých festivalech a přehlídkách, v roce 1997 natočila CD z vlastních písniček pod názvem Madam, další CD mělo název Soukromý nebe. V roce 1998 kapela zvítězila v celostátním kole Porty 98 v Plzni, kde získala hlavní cenu v kategorii folku. Rok 2017 byl poznamenán nečekanou ztrátou kapelníka Ládi Šicha. Eva si natočila sólo desku Můj světadíl a kromě toho vznikla kapela Evelyn. V roce 2021 se přidala do kapely Madam Klára Jasanská, která haje na basovou kytaru a v roce 2023 se stal součástí kapely mandolinista a houslista David Šefl.
Třetím jubilantem roku 2024  v kultuře je trampská skupiona MEDVĚDI  - vznikla před 60tilety
"Kdo by neznal českotřebovskou country a trampskou kapelu MEDVĚDI ? Tak jen pár slov z historie (přece jen těch šedesát let…), říká Magdaléna Peterková.
V roce 1964 se sešlo několik kamarádů u táborového ohně a písniček a na světě byla trampská osada SKALÁCI. Jak šla léta, osada se rozrůstala. Přímo osudové bylo setkání s kamarády, kteří v té době navštěvovali učiliště na internátě a říkali si MEDVĚDI. Tak vznikly spojené trampské osady Skaláci-Medvědi a po několika letech zůstal jen název Medvědi. Před šestadvaceti lety rozšířily kapelu tři medvědice – půvabné a šikovné zpěvačky. Kapelu známe od táborových ohňů, z různých vystoupení na Týdnu sportu, Babím létě, z koncertů, vydařených vernisáží (výtvarná skupina Maxmilián), řady dalších úspěšných vystoupení u nás nebo třeba v našich družebních městech, také z komponovaných pořadů vytvářených společně s režisérem Jiřím Jirešem, z divadelních her - Limonádový Joe, Noc na Karlštejně, Balada z hadrů (a já mám nezapomenutelné vzpomínky na Podskaláka). Prostě účast Medvědů na kterékoliv akci byla vždy dlouhou řadu let zárukou dobré zábavy a úspěchu.
Nejstarší jubilant: JOSEF PETRÁK  - 90 let
"Je mi opravdu ctí představit vám posledního jubilanta, pana Josefa Petráka a věřte, nevěřte – v nejbližších dnech oslaví své 90. narozeniny," zahájila tuto část svého vystoupení Magdaléna Peterková.  Josef Petrák se narodil v roce 1934 v Košicích a do našeho města přišel s rodiči po vzniku samostatného Slovenského státu.
Pan Josef Petrák byl jedním z prvních žáků nově zřízené českotřebovské hudební školy, vybral si hru na housle. Následovalo studium na brněnské konzervatoři ve třídě prof. Jedličky, u něhož v roce 1959 absolvoval. V témže roce nastoupil na krátkou dobu jako učitel hry na housle na Hudební školu v České Třebové, kam se po ukončení základní vojenské služby natrvalo vrátil. Vyučoval zde nejen hře na housle, ale i na violu, kontrabas a zobcovou flétnu. Vychoval stovky žáků. Josef Petrák jako vynikající houslista působil také v orchestrálním sdružení Smetana, které zejména v šedesátých a sedmdesátých letech procházelo svým "zlatým" obdobím, je jedním ze zakládajících hráčů Komorního orchestru Jaroslava Kociana, který založil ředitel tehdejší LŠU Antonín Šimeček. Navíc pan Petrák působil i v dříve známém "Českotřebovském kvartetu", které hrálo především v sedmdesátých i osmdesátých letech ve složení Eduard Vaníček (I. housle), Josef Petrák (II. housle), Antonín Šimeček (viola) a J. Kaláb (violoncello). Dlouhá léta zastával také funkci varhaníka a zpěváka v kostele sv. Jakuba, jeho hudební působení je mj. spojeno s vítáním nových občánků, vstupem do manželství, ale také s poslední cestou z tohoto světa. Znám je rovněž jeho smysl pro krásu, historii a výtvarné umění. Díky dobré spolupráci pana Petráka s restaurátorem J. Malým se podařilo v našem okolí zajistit restaurování řady významných soch a trojičních sloupů. Díky všestrannosti v hudební oblasti, lásce k dětem a smyslu pro opravdové přátelství je pan Josef Petrák skutečně výjimečnou osobností.
Milan Mikolecký & Magdaléna Peterková

Fotbalový klub Česká Třebová vybojoval Pohár hejtmana Pardubického kraje

V čtvrtek 6. června  se od 18 hodin konalo  v ligové aréně v Pardubicích finále Poháru hejtmana, do kterého postoupily po bojích ve čtyřech kolech dva týmy ze špičky krajského přeboru: FK Česká Třebová a TJ Svitavy. Zápas nebyl zaznamenán, tak se musíme spokojit s údaji na webu Fotbal.cz.
V normální hrací době 90 minut skončil zápas nerozhodně 1 : 1. Česká Třebová prohrávala od 39 minuty až do 86. minuty, kdy skóre zápasu vyrovnal Matěj Deml. Zápas se pak rozhodl v penaltovém rozstřelu, ve kterém byli Českotřebováci úspěšnější, penaltový soubor vyhráli 5 : 3!
Rozhodčí: Filipi Vojtěch – Flídr Jan, Pečinka Ondřej. Hřiště: CFIG Arena, Pardubice. zápas sledovalo 512. diváků! Fotbalistům blahopřejeme k zisku poháru, nahradili tak neúspěch v boji o divizi. Zisk poháru byl měl současně znamenat postup do předkola celostátního poháru MOL CUP  a tedy i přidělení nějakého atraktivního soupeře na tento zápas, který by se hrál na našem stadionu Pod Jelenicí. Nebude to jistě prvoligový klub, ty jsou nasazeni dle rozpisu až do 2. kola MOL cupu.

V Ústí nad Orlicí a Lanškrouně se plánují významné projekty zaměřené na modernizaci a rekonstrukci školních budov. 

Speciální ZŠ, MŠ a PŠ Ústí nad Orlicí a Gymnázium Lanškroun čekají rozsáhlým stavebním úpravám, jejichž cílem je nejen zlepšení estetického vzhledu, ale i zvýšení energetických úspor a komfortu pro žáky a zaměstnance.
Speciální základní škola, mateřská škola a praktická škola v Ústí nad Orlicí se brzy dočká rozsáhlé modernizace, která povede k výraznému snížení energetické náročnosti a zkvalitnění vnitřního prostředí. Projekt, jehož celkové náklady jsou odhadnuty na 30 milionů korun, přinese škole řadu benefitů, včetně snížení provozních nákladů, zlepšení tepelné pohody v budově, snížení emisí CO2 a zhodnocení majetku.
„Tento projekt nejenže přinese škole výrazné finanční úspory, ale také podstatně zlepší podmínky pro vzdělávání našich dětí. Snížení energetické náročnosti budovy a zlepšení vnitřního prostředí jsou klíčové kroky k vytvoření komfortního a ekologicky šetrného prostředí pro naše žáky i zaměstnance," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Realizace projektu bude probíhat ve dvou etapách. První etapa zahrnuje výměnu oken, zateplení stropu a střechy a modernizaci otopného systému. Druhá etapa se zaměří na zateplení obvodových stěn, instalaci venkovních stínících prvků a systém řízeného větrání s rekuperací,“ doplnil hejtman.
Gymnázium v Lanškrouně se dočká nové střechy
V podkroví jihovýchodního křídla Gymnázia Lanškroun proběhne v letních měsících rozsáhlá rekonstrukce stropní konstrukce, která byla nutná kvůli havarijnímu stavu stropu zjištěnému během rekonstrukce střechy. Kromě výměny stropních trámů dojde také k zateplení stropní konstrukce a instalaci protipožárního sádrokartonového podhledu. Celková cena této části rekonstrukce je téměř 8 milionů korun.
Současně se řeší i problémy s vlhkostí stavby gymnázia, pro které se připravuje samostatný investiční záměr. Rekonstrukce stropní konstrukce by měla být dokončena v říjnu 2024. „Střecha budovy Gymnázia Lanškroun prochází celkovou rekonstrukcí v hodnotě až 32 milionů korun. Projekt zahrnuje výměnu střešní krytiny za přírodní štípanou břidlici v šedočerném odstínu, opravu fasády a komínů, osazení nových oken a sněhových zachytávačů, a obnovu hromosvodu. Fasáda bude opravena a opatřena novým nátěrem, přičemž dojde i k opravě a nátěru kovových prvků a celoplošnému odstranění stávajícího disperzního nátěru,“ vysvětlil krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.  "Díky těmto investicím chceme podpořit podmínky školství a zajistit, aby budovy škol byly nejen krásnější, ale i energeticky úspornější," dodal radní Kozel.

Proměna parku ve Svitavské nemocnici má začít už v září

Pardubický kraj pokračuje s otevíráním zelených ploch do života měst. Další aktivitou v této oblasti bude úprava parku před svitavskou psychiatrií. Prostor poblíž známého Červeného kostela by do budoucna měl více sloužit pacientům i obyvatelům, kteří v něm najdou místo pro procházky a relaxaci. Krajská samospráva nyní hledá firmu, která bude projekt realizovat.
Park u psychiatrického oddělení Svitavské nemocnice v současné době kolemjdoucí k návštěvě příliš neláká. To se má ale brzy i díky přispění Evropské unie změnit. „Při proměně parku u svitavské psychiatrie pamatujeme na ekologické prvky, které jsou pro celý projekt klíčové. Počítá se například s vybudováním akumulační nádrže pro dešťovou vodu, která se pak má dále využívat při údržbě areálu a další vychytávky. Jelikož tyto aktivity lze financovat z evropských fondů, snažíme se na to reagovat a využít této možnosti. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu má pokrýt zhruba 10,7 milionu korun. Stejně jako při revitalizaci parku Domova u fontány v Přelouči se snažíme nejenom o udržitelnost a ekologii, ale také jsme například ještě před projektováním uspořádali veřejný workshop pro občany a zaměstnance nemocnice, aby si oni sami řekli, co v ploše chtějí. Protože pokud tam mají často a rádi chodit, měli by tam najít to, co očekávají,“ vysvětluje radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Revitalizace parku se nebude týkat pouze zeleně, v záměru se počítá i s dalšími nutnými úpravami. To vše se promítne do odhadovaných nákladů, které vedení kraje na základě zpracovaného projektu očekává. „Jelikož ještě necháme v areálu odstranit kotelnu a počítáme s dalšími drobnými demoličními pracemi, aby se plocha co nejvíce otevřela veřejnosti, předpokládáme náklady někde kolem 17 milionů korun s daní. S výslednou cenou samozřejmě může ještě pohnout soutěž mezi stavebními firmami. Těší mě, že pokračujeme s investicemi do krajského majetku a v tomto případě tím zpříjemníme život obyvatelům i pacientům,“ dodává hejtman Martin Netolický s tím, že kraj na přípravě záměru pracuje od roku 2022.
Proměna má trvat necelý rok, do parku chce kraj přilákat občany i pacienty
Radní Pardubického kraje na sklonku května schválili podmínky zadávacího řízení veřejné zakázky a nyní se čeká na to, kdo se do něj přihlásí. „Vše se snažíme směřovat k tomu, abychom už letos v září mohli předat staveniště a mohlo se začít s pracemi, které budou trvat přibližně deset měsíců. Vstoupí nám do toho samozřejmě zimní pauza, naším cílem je, aby byla příští rok proměna hotová a park u svitavské psychiatrie byl co nejdříve v lepším stavu, a to nejenom pro pacienty, ale i pro obyvatele města, kterým bude plocha také sloužit,“ sdělil náměstek hejtmana pro investice Roman Línek. Podle něj je důležité neřešit u krajských budov pouze jejich funkčnost, ale je nutné se dlouhodobě věnovat i tomu, jak jsou začleněny do svého okolí. To se týká i přilehlé zeleně.
Na vítěznou stavební firmu čeká řada úkolů, kromě úprav stromů a křovin se v projektu počítá i s dalšími investicemi, které mají plochu pozvednout a lákat do ní návštěvníky. „Současný stav parku nás dlouhodobě trápí, proto přistupujeme ke komplexnímu zásahu. Plánujeme mimo jiné rekonstrukci cihlových zdí a oplocení, vytvoření nové sítě cest, vybudováním rozvodů vody a dešťové kanalizace, výměnu povrchu příjezdové cesty a další práce. Nejedná se tedy jen o výsadbu a údržbu zeleně, ale o celkovou revitalizaci areálu. Naším cílem je, aby u našeho nemocničního zařízení vznikl příjemný prostor pro posezení, který bude opticky oddělený od okolního parkoviště a zástavby, odkud bude výhled na krásný kostel a návštěvníci tam budou moci za hezkého počasí relaxovat,“ informuje náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.



  



Videa Českotřebovského deníku:


VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ 

Pondělí 10. až sobota 15. 6. 2024  v Ekocentru Podorlicko
Výstava bude otevřena denně od 8,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad. Pro žáky je připravena soutěž.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 30 Kč. Žáci 10 Kč.  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko



Už jste viděli nová videa?