ČtD 175/2024  pondělí 24. června 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:  Slavnostní předání výučních listů absolventům SŠTD poprvé v Kulturním centru

Střední odborná škola technická a dopravní Gustava Habrmana zorganizovala v závěru školního roku  tradiční slavnostní vyřazení 4 tříd absolventů učebních oborů elektrikář, nábytkář a strojní mechanik. Byla to událost skutečně velmi slavnostní a letos se snad poprvé konala mimo školní  budovu ve velkém sále českotřebovského Kulturního centra. Důvodem byla  velká přestavba a modernizace společenského sálu na Skalce, který je v současné době staveništěm.
Slavnostního vyřazení absolventů a předání výučních listů se konalo za účasti mnoha rodičů absolventů, a mimo učitelů a funkcionářů školy se slavnosti zúčastnili také zástupci partnerských závodů a společností, se kterými škola dlouhodobě úzce spolupracuje
Fotografie: Plaketa ředitele pro třídního učitele Mgr. Miloše Vacka - Ocenění nejlepších ve třídě T3
Po slavnostním zahájení, ve kterém nechyběla česká státní hymna a projev ředitele školy Mgr. Jana Kováře  začal slavnostní akt předávání výučních listů. Průvodcem byl Mgr. Robert Jordán, výuční listy obdrželi absolventi z ruku svých třídních učitelů. Většinou v modrých deskách, s vyznamenáním pak v deskách červených. Zajímavostí školy je i to, že každý třídní učitel obdržel od ředitele školy za úspěšné dovedení  své třídy  tříletým studiem zvoleného oboru pamětní plaketu. Slavnostní rámec této akci dodali i žáci českotřebovské základní umělecké školy Romana Hylenová a Ondřej Mikolecký. Z každé třídy, absolventů pak byli dva nejlepší oceněni věcnými dary od partnerských závodů a společností. Tradicí slavnosti je také závěr, spojený s písní "We are the champions"....
3. fotografie: proslov třídní Ing. Martiny Silberníkoví k absolventům 3F2. Odkaz na video (36 minut) najdete ZDE

Atletky z našeho gymnázia nejlepší v republice
Vybojovaly jsme za Pardubický kraj první místo v republice

Ve čtvrtek 13.6.2024 se náš tým ve složení Veronika Kotyzová, Linda Trávníčková, Elen Koubová, Agáta Nela Preislerová a Tereza Dejdarová vydal na republikové finále školního atletického čtyřboje, které hostil Holešov. Naše cesta, až do finále, vedla přes okresní a krajská kola. Obě dvě kola jsme vyhrály a měly tu čest utkat se s nejlepšími z České republiky. Soutěžily jsme ve čtyřech disciplínách: v běhu na 60 metrů, 800 metrů, hodu míčkem/vrhu koulí, skoku dalekém/skoku vysokém. Během závodu jsme přidávaly jeden osobní rekord za druhým a tím jsme získávaly velký počet společných bodů. Závody byly velmi napínavé. Přetahovaly jsme se s ostatními týmy takřka po každé disciplíně. Náš strhující závěr v běhu na 800 metrů znamenal, že jsme si z Holešova dovezly zlaté medaile a republikový titul s hodnotou 9236 bodů. Na závodech nás doprovázela paní učitelka Daniela Fricová, která nám byla velkou oporou.
Moc děkujeme.  Tereza Dejdarová, studentka tercie Více fotografií najdete ZDE

Třebová i Ústí podporují Nadační fond nemonice

V pátek 21. června se v Orlickoústecké nemocnici uskutečnilo slavnostní předání symbolického šeku na podporu Nadačního fondu S námi je tu lépe!Založení fondu v roce se uskutečnilo  v roce 2013  výrazným partnerem a podporovatelem této aktivity, Ing. Kvido Štěpánkem  ze společnosti Bravo Jablonné nad Orlicí.
Iniciativa odporuje projekty vedoucí ke zvýšení kvality léčebných postupů, k zavádění bezpečné techniky do každodenní péče a ke zlepšení prostředí pro pacienty v Orlickoústecké nemocnici.  Z rukou starosty Ústí nad Orlicí Petra Hájka a starosty sousední České Třebové Zdeňka Řeháka převzali zástupci nadačního fondu dva symbolické šeky na 250 tisíc korun . Darované prostředky tentokrát poputují na projekt pořízení nového digitálního ergonomického endoskopu pro vyšetření rekta a anu.
Kolorektální karcinom je v České republice každoročně diagnostikován přibližně u 7 700 pacientů, přičemž kolem 3 400 pacientů ročně této nemoci podlehne. Nadační fond S námi je tu lépe! se rozhodl podpořit Orlickoústeckou nemocnici pořízením nového endoskopu, který pomůže včasně zachytit a přesně diagnostikovat tuto závažnou nemoc. Tento moderní přístroj pořizuje vysoce kvalitní 3D snímky a videozáznamy, což usnadňuje diagnostiku a zvyšuje efektivitu léčebných zákroků. Snímky a záznamy vyšetření lze ihned digitálně sdílet, což urychluje konzultace mezi odborníky. Díky malým rozměrům je endoskop snadno použitelný přímo na operačním sále.
Ke zveřejněné zprávě bych chtěl dodat tuto poznámku:
Založení fondu  se konalo v době, kdy byla v Ústí nad Orlicí nemocnice jako samostatná akciová společnost a fond měl tuto samostatnou jednotku logicky podpořit, aby uspěla v konkurenci s dalšími  nemocnicemi v kraji. To se pak brzy následně změnilo, máme jednu společnou Nemocnici Pardubického kraje, která má společné plánování  výkonu a vybavení.  Nadační fond ve své práci pokračuje, protože to je zapotřebí a každá další koruna získaná pro zdravotnictví je důležitá. Je velmi dobře, že se držíme zásady pomoci zajistit zejména  špičkové přístrojové vybavení, neboť to tak vždy nebylo. Připomenu třeba v jednom roce situaci, kdy byly finanční prostředky z této sbírky využity na zlepšení podmínek pro pacienty na interním oddělení. Zatímco v Ústí  zlepšení vybavení interny řešil Nadační fond, tak v jiné z nemocnic Pardubického kraje (v Chrudimi) to bylo z provozních prostředků nemocnice. To nyní již nehrozí, nyní jde o podporu nového přístrojového vybavení.
Česká Třebová do sbírky přispěla částkou 250 tisíc korun, v původním rozpočtu na rok 2024 schvalovaném v prosinci 2023 to bylo méně - 200 tisíc. Částka byla zvýšena radou města až dodatečně v březnové rozpočtové změně a odůvodněna tím, že v Ústí dávají o 50 tisíc více, tak musíme taky zvýšit. Zdá se mi to trapné, to se nedovedou města, jejichž vedení se tak často navštěvuji, domluvit? (mm)

Třebovka (volající o pomoc) předmětem zájmu zoologů 

Třebovka na úseku na Zámostí v České Třebové byla vytipována jako příklad dostatečně hnusného životního prostředí, ve kterém je velká šance identifikovat také mimořádné smradomilné druhy fauny, které se v řádně udržovaných lokalitách nevyskytují. Proto se kolem Třebovky plíží nejen ve dne, ale zejména v noci odborníci ve snaze získat pozoruhodné objevy a úlovky. Fotopasti byly připraveny zejména po zveřejnění našeho průzkumného letu dronu. Úspěch na sebe nedal dlouho čekat. Zatímco Lochneskou příšeru nemohou najít dlouhá léta, tady se úspěch dostavil brzy. Bůh ví odkud ty potvory přišly. Snad tím, že začalo teplé počasí a tím se zvýšila intenzita hnilobného zápachu, který tyto potvory žijící běžně spíše v kanalizaci, prostě láká i na světlo. Nejdříve byly získány nejasné noční snímky, nakonec i snímky denní.
Prostě je to tak, na Třebovce máme díky bahnu a smradu možnost sledovat to, co jinde nemají. Můžeme se těšit na davy odborníků, kteří přijdou zkoumat naši smradlavou lokalitu. Našinci by byli samozřejmě radši, kdyby si svoje bahno, smrady a živočichy odvezli někam jinam, ale to se nyní dá jen těžko očekávat. Zřejmě bude třeba uchránit tento smradlavý biotop před dalšími změnami. Vypadá to, že jsme si upozorněním na tuto lokalitu moc nepomohli...(re)


LETOŠNÍ ROČNÍK SE OPĚT USKUTEČNÍ  V AREÁLU ČESKOTŘEBOVSKÉHO GYMNÁZIA
Jedná se o areál, který nabízí velkou plochu nejen pro streetball, ale i doprovodné aktivity a parkovací místa, ale navíc spoustu zeleně. Zhruba 500m od areálu se nachází ubytování na Domově mládeže VOŠ a SŠT Česká Třebová, zimní stadion a velká sportovní hala, kde se v případě špatného počasí akce uskuteční.  Přímo v místě konaní je možné využít toalety a sprchy. Areál se nachází v centru města v blízkosti ubytování, obchodů a restaurací zhruba 10 minut chůze od vlakového nádraží. 
Byla zahájena registrace, k neděli 23.6. je registrováno 18 týmů mužů 16+ a 8 týmů žen 16 + . Registrace  je také v kategoriích U15, U14 a U13  pro chlapce i dívky !

Obnova lavic v českotřebovském kostele sv. Jakuba bude během dvou let

Nejde pitom o lacinou záležitost, výměna lavic v kostele má stát na 4,5 milionu korun!  Zajistit tuto částku v jediném roce je skutečně nad síly farnosti, počítá se s tím, že akce bude  rozdělena do dvou roků. Na financování se mimo farnosti  a vyhlášení sbírky bude podílet i Pardubický kraj, kde je ke schválení dotace 1 milion korun a město Česká Třebová bude právě v pondělí rozhodovat o individuální dotaci ve výši 250 tisíc korun, kterou doporučila rada města. Letos má být provedena rekonstrukce levé poloviny kostelních lavic, která je již nyní demontována.  Současně již byla smontována první část lavic v novém provedení. Má již také své definitivní umístění, někteří návštěvníci benefičního koncertu mohli nové lavice již vyzkoušet. Celkově pak bude v kostele v lavicích méně míst k sezení, tolik, kolik je nyní potřeba.  Další lavice budou umístěny v kapli P. Marie na Horách. I v historii se lavice stěhovaly, z přebytečné z kostela do rotundy sv. Kateřiny a odtud pak ještě do kaple na Horách, kde budou doplněny a zkompletovány.  
Je třeba napsat, že památkáři restaurování lavic příliš nepodporují.  Mají také velký problém s tím, že dosavadní ucelený soubor  chráněného mobiliáře z kostela sv. Jakuba mají rozdělit na dva soubory, kde jeden zůstane v kostele a druhý bude v kapli P. Marie na Horách, vše po řádném restaurování v původním stylu. Takovou práci ještě nedělali.... Foto: první zkouška sezení v restaurovaných lavicích....(mm)

Bude představen nový katalog mincovního pokladu z Vysoké u Jevíčka 

Uskuteční se ve středu 26. června v 10 hodin v přednáškovém sále Východočeského muzea v Pardubicích na Zámku
Poklad je s více než 7 000 ražbami největším známým mincovním depotem z historického území Moravy z období 17. století. Na tiskové konferenci budou nejvzácnější ražby z pokladu a okolnosti jeho nálezu a zpracování prezentovat autorky katalogu, Mgr. Dagmar Grossmannová, Ph.D.,vedoucí Numismatického oddělení Moravského zemského muzea a Mgr. Jana Němcová, vedoucí Archeologického oddělení Regionálního muzea v Litomyšli. 
Katalog vydalo v červnu 2024 Regionální muzeum v Litomyšli a Moravské zemské muzeum za finanční podpory Pardubického kraje. Při této příležitosti promluví:
R. Línek – náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu
Mgr. Jiří Mitáček, Ph.D. – generální ředitel Moravského zemského muzea v Brně
Mgr. René Klimeš – ředitel Regionálního muzea v Litomyšli
Mgr. Jana Němcová – vedoucí Archeologického oddělení Regionálního muzea v Litomyšli
Mgr. Dagmar Grossmannová, Ph.D.– vedoucí Numismatického oddělení Moravského zemského muzea

VÝSLEDKY SOUTĚŽE O KŘIŠŤÁLOVOU POPELNICI 2023

V České republice pravidelně třídí odpady celé ¾ obyvatel. V roce 2023 vytřídil každý obyvatel ČR prostřednictvím systému obcí i výkupen v průměru 75,6 kilogramu papíru, skla, plastů, kovů a nápojových kartonů. Nejlépe, vysoko nad celorepublikovým průměrem, třídili lidé v Olomouckém kraji, na Vysočině a v Karlovarském kraji. Jak jsou na tom ale jednotlivá města a obce ČR? Na to odpovídá i tentokrát celorepubliková soutěž obcí ČR v třídění odpadů „O křišťálovou popelnici 2023“.
Absolutní vítěz: Havlíčkův Brod
kategorie Obce do 500 obyvatel:  1. Salačova Lhota 2.     Zlatá Olešnice  3.  Heřmanice u Oder
kategorie Obce 501 –5 000 obyvatel: 1. Opatovice nad Labem  2. Dubá  3. Velká Bystřice
kategorie Obce nad 5 001 obyvatel:  1. Havlíčkův Brod  2. Hořice  3. Uherský Brod


Přes Jedlovou na Vysočinu po nové silnici
Pardubický kraj dlouhodobě připravuje modernizace silnic II. tříd za výrazné finanční podpory z fondů EU. Nyní krajští radní schválili zahájení výběrového řízení na dodavatele další významné komunikace. Jedná se o sedm kilometrů dlouhý úsek silnice II/362 z Jedlové až na hranici s Krajem Vysočina.
,,V minulých letech se nám podařilo z fondů EU modernizovat část silnice II/362 v úseku Polička – Jedlová s celkovými náklady zhruba 100 milionů korun včetně DPH, nyní navazujeme úsekem Jedlová – hranice kraje. Je to další krok ke zlepšení komfortu a bezpečnosti dopravy na našich klíčových krajských komunikacích. Řidiči se tedy mohou po dokončení těšit na kvalitní silnici, která bude bezpečná nejen pro ně, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu,“ uvedl první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.  „Modernizace celého úseku z Poličky přes Jedlovou až na hranici s Krajem Vysočina byla v v této oblasti prioritní. Podle projektové dokumentace je předpokládaná cena sedmikilometrového úseku 527,6 milionu korun včetně DPH. S ohledem na vývoj na stavebním trhu však předpokládáme snížení této částky,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že stavba by měla být dokončena za 18 měsíců po předání staveniště zhotoviteli.
Zkvalitnění silniční infrastruktury v Pardubickém kraji, na kterém se intenzivně pracuje, oceňuje i náměstek hejtmana Roman Línek. “Kvůli dlouhodobému trendu zvyšující se intenzity dopravy jsou nároky na vozovky stále vyšší a logicky tak dochází k jejich většímu opotřebení. Už teď mohu říct, že modernizace tohoto, pro řidiče klíčového úseku, bude ve všech ohledech náročná.“
Na budoucího zhotovitele stavby čeká nelehký úkol. „Budou upraveny jak zastavěné plochy obce Jedlová a města Bystré, tak nezastavěné části až po hranici kraje. Zároveň dojde k výstavbě tří nových mostů a nových opěrných zdí. Cílem je zvýšit bezpečnost provozu, zvýšit bezpečnost pěších a modernizovat vozovku tak, aby splňovala nároky na intenzitu dopravního zatížení, které na této komunikaci je,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj také v tomto případě připravil projekt pro čerpání z evropských fondů, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu. „Na projekt můžeme získat dotaci až do výše 330 milionů korun, což při takto velké investici ve výši přes půl miliardy korun výrazně uleví krajskému rozpočtu a otevře tak možnost rozpohybování dalších potřebných investic do krajských silnic. Prostředky na tento projekt máme rezervovány v rámci Regionálního akčního plánu, který nám schválilo ministerstvo, takže jejich získání nic nebrání,“ řekl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Ocenění pro zámek  Hrádku u Nechanic

Zámek Hrádek u Nechanic zvítězil ve veřejném hlasování Památky pro každého a kastelán Mgr. Martin Rejman převzal cenu Adolfa Heyduka za bezbariérový základní prohlídkový okruh pod názvem Lesk a sláva Harrachů.
Mezi bezbariérové objekty se od 1. června zařadil i zámek Litomyšl, památka UNESCO, kde byla zbudována plošina, která umožňuje přístupnost expozic v patrech i pro osoby s omezenou pohyblivostí.
Cenu Adolfa Heyduka vyhlašuje mezinárodní vzdělávací projekt Hugo na cestách ve spolupráci s Památkovou komorou ČR a Geoparkem Český ráj o. p. s. Partnerem projektu je zapsaný spolek Ochrana Klokočských skal. Záštitu nad tímto konáním převzala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova. Památky a lokality nominuje veřejnost a pouze veřejnost také hlasuje, cena je udílena od roku 2015. V kategorii Památky UNESCO a Národní kulturní památky obdržel v minulosti  cenu například Státní zámek Litomyšl – za haptický plán areálu památky UNESCO, Hospitál Kuks – za haptickou „knížku" - doplněnou o haptický plán areálu hospitálu a bylinkové zahrady, vyobrazení sochy Lehkomyslnosti a erbu rodu Šporků nebo Státní zámek Kynžvart – za prohlídky bez bariér pro osoby s pohybovým hendikepem.
Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově má v gesci 17 objektů v regionech Liberecka, Pardubicka a Královéhradecka. Její ředitel, Miloš Kadlec, upřesňuje: „V každém regionu jsou určeny objekty s rozšířenou nabídkou pro návštěvníky se speciálními potřebami – haptické plány, modely či knížky jsou na Liberecku k dispozici na denně otevřeném zámku Sychrov, na Lemberku, Frýdlantu a na hradě Grabštejn, na Pardubicku na zmiňovaném zámku Litomyšl, na Královéhradecku na Kuksu. Zcela, nebo částečně bezbariérové jsou prohlídky na oceněném Hrádku u Nechanic, na Kuksu či v Ratibořicích, na Pardubicku na zámku v Litomyšli, který má nově celoroční provoz a na Kunětické hoře, na Liberecku je výtah na hradě Grabštejn, ale přístupová cesta má svá úskalí; na Sychrově je zcela bezbariérový okruh Zlatý poklad. Na ostatních objektech jsou bezbariérová například nádvoří, areály, ale na prohlídkových okruzích jsou schody. Pro osoby neslyšící jsou základní prohlídkové okruhy na zámku Slatiňany a zámku Hrádek u Nechanic přeloženy do českého znakového jazyka - návštěvníci jsou vybaveni textem s fotografiemi a QR kódem, po jehož načtení na chytrý telefon nebo tablet si mohou přehrát videopřeklad průvodcovského slova do českého znakového jazyka“.

Letečtí modeláři
v Domě dětí a mládeže

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.

Opakované výběrové řízení  na funkci jednatele společnosti  TEZA

První výběrové řízení vyhlášené v jarním období nebylo úspěšné, proto společnost Teza a její zřizovatel vyhlašují řízení opakované. Podmínky pro uchazeče jsou uvedeny na webu města Česká Třebová, termín odevzdání  žádostí je stanoven na 16. září 2024.  V praxi to ovšem znamená, že po odchodu dosavadního jednatele společnosti  z funkce k 1.7. 2024  bude řízením společnosti Teza pověřen pracovník z managementu společnosti.

Videa Českotřebovského deníku z června 2024


 

Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.




Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku: