ČtD 181/2024  neděle 30. června 2024 


Změny ve vedení města zaznamenány na městském webu.
Jak to bude dál se dozvíme  brzo

Jak si můžeme na webu města zkontrolovat, tak nyní má město po rezignaci Zuzany Nejedlé jen jednu místostarostku a osmičlennou radu města. To vyžaduje další změny a úpravy  např. v kompetencích a gescích. Bude třeba změnit jistě i více dalších věcí. Je dobře, že se bez odkladu plánuje koaliční jednání, i když právě začalo období dovolených, což může situaci zkomplikovat. Hlavně nelze jen čekat a nedělat nic. Krizi  ve vedení města je třeba vyřešit, nelze vyčkávat. Jaké bude vyřešení  uvidíme již v nejbližších dnech. S tím jak to dopadne, bude jistě veřejnost rychle seznámena. Jinak totiž vznikne živná půda pro zveřejňování neověřených a neoficiálních zpráv, které mohou  jen škodit. Sám touto cestou jít nechci.
Snad si můžeme připomenout, že v současné době tvoří radniční v současné době pohodlná většina 19 zastupitelů  (12x 3PK, 5x Nestraníci a 2x ODS), kteří podepsali koaliční smlouvu o vzájemné podpoře a schválili koaliční program. Při hlasování v městském zastupitelstvu je vždy pro schválení návrhů zapotřebí získat většinu 14 hlasů. V opozici je nyní 6 zastupitelů Koalice pro Českou Třebovou a 2 zastupitelé za 27 statečných. Odstoupila však místostarostka,  která ve svém prohlášení 24.6. uvedla, "... nechci být součástí této koalice, musela bych se stydět.... " To napovídá, že lze očekávat  i další změny v půdorysu koalice. Právě to je třeba dořešit na připravovaném koaličním setkání, které se uskuteční bez zbytečného odkladu. Lze dále různě spekulovat, ale nemyslím, že by to něčemu pomohlo. Počkejme jaké bude rozřešení této situace, kterou při vytváření povolební radniční koalice zřejmě autoři nepředpokládali. V každém případě si myslím, že se tato změna nějak musí projevit  v další práci rady i městského zastupitelstva i vedení města. Jsme teprve v necelé polovině volebního období  (mm)

Nálada  letní, hudba hlasitá, ale v normě, návštěva zajímavá i v tom, dnešním ukrutném vedru. Fotoreportáž.ZDE

Prezentujeme další obrazy Miloše Hrdličky

Včera bylo napsáno: .Díky velké skromnosti Miloše Hrdličky se o jeho pracích mnoho neví a proto považuji darování jeho obrazu hraběnce Kolowrat  Krakowské za příležitost, jak se k pracím Miloše Hrdličky vrátit. Rozměrná díla zaplňují nejen jeho dům, ale jsou i ve sbírkách muzea v Ústí nad Orlicí, České Třebové nebo na zámku v Potštejně... 
Když si připomenu, že třeba nově otevřená městská obrazárna v II. poschodí litomyšlského zámku vystavuje nyní ze svých sbírek   vlastně jenom 17 obrazů  plus současné moderní velkoplošné dílo  "Ecce homo", tak obrazy vystavené doma u Miloše Hrdličky představují vlastně více než polovinu litomyšlské obrazárny navíc jsou všechny od jednoho autora. Zaměřme se nyní na Triptych, který byl prezentovat veřejně.  Je zpracován dle motivů Leonardových.  Miloš Hrdlička si zde dovolil provést jisté úpravy fyzikálních a matematických konstant konstant formou numerické komprimace, která je ale pouze matematickou fikcí.náročná a velkoplošná provedená dokonalou technikou. Miloš je pedant a práce na jednom obrazu představuje dlouhé období. Nad svými obrazy přemýšlí, každý má svůj příběh a myšlenku.
Platí to nejen o posledním darovaném obrazu pro hraběnku Kolowrat Krakowskou, tedy pro zámek v Rychnově nad Kněžnou, ale i pro soubor obrazů motivovaných odkazem Leonarda da Vinci i další obrazy které namaloval. Např z rodného místa v Ústí, českotřebovské Javorky, obrazu Orlice v Potštejně. Protože bydlí blízko českotřebovského kostelíčka sv. Kateřiny, nechybí ani pořádně veliký obrázek Kostelíčka. Větší obraz Kostelíčka jsem viděl snad jen od  Karla Tomeše v dlouhotřebovské rychtě.
Na horní fotografii z roku 2018 předává Miloš Hrdlička obraz do sbírek Městského muzea . Jde o obraz, namalovaný pro prezentaci v seriálu Zdivočelá země, obraz  s velkým příběhem, který se během času dostal až do vlastnictví herce Martina Dejdara. Nyní je tato akvizice v městském muzeu, kde obraz ale ještě nebyl vystaven. 
S pracemi Miloše Hrdličky se českotřebovská veřejnost mohla seznámit  již v září 2009 v Kulturním centru na výstavě Třebováci vystavují, kde prezentoval Triptych na náměty Leonarda da Vinci. Prezentoval je jako "volné zpracování motivů Leonardových", jeho nejznámějších, nádherně záhadných děl a zvláštních událostí  Miloš Hrdlička si zde dovolil provést jisté úpravy fyzikálních a matematických konstant konstant formou numerické komprimace, která je ale pouze matematickou fikcí. Od té doby  pak toto téma dále rozvíjel a připravil seriál devíti obrazů, který byl prezentován v jeho publikaci v roce 2016 a který se chystám znovu představit na webu a s výkladem také na videu.  Triptych z roku 2009 byl tedy první části později doplněného souboru  obrazů.  Popis triptychu ZDE

  Z Ústí nad Orlicí 

Před Hernychovou vilou zmizí podivný "dočasný kruháč"

Okružní křižovatka před Hernychovou vilou byla zkolaudována v dubnu 2005, povolena byla jako dočasná do konce roku 2006 a  následně opakovaně prodlužována.  Je to v podstatě ale dopravní závada  Původní tvar vajíčka, kolem kterého auta kroužila, se zmenšoval, vytratily se hranice křižovatky, cyklisté jejím průjezdem prokazují svoji odvahu.  Okružní křižovatka před Hernychovou vilou bude odstraněna příští měsíc. Křižovatka bude nově řešena jako styková, hlavní komu[1]nikací jsou určeny ul. Lochmanova a 17. listopadu. Budou vydlážděny ochranné ostrůvky dvou přechodů pro chodce a provedeno nové vodorovné a svislé dopravní značení. Náklady na realizaci představují necelého půl milionu korun.  

Setkávání vedení města s veřejností v Ústí je tradice  

Koná se dvakrát do roka, na jaře a na podzim, naposledy 29. května  Řešil se rozpočet , dále popsal významné investice města v letech 2022 až 2026, např. revitalizace parku u Roškotova divadla, zateplení ZŠ Komenského, výstavba technické infrastruktury na Nové Dukle,  rekonstrukce sportovního areálu Základní školy Bratří Čapků, ale i co se připravuje (tenisová hala, parkovací dům v  areálu Perly, participativní rozpočet 2024.
Starosta se podrobně věnoval zásadní investici budoucích let, rozšíření Domova důchodců o stavbu nového pavilonu a otázce financování této akce. Místostarosta Pavel Svatoš hovořil o provozu Městské hromadné dopravy v posledních čtyřech letech. Zájem o MHD stále stoupá, podle statistik ji v průměru měsíčně využije bezmála 15 tisíc cestujících. Byla i živá diskuse.
Dodávám snad jen to, že u nás ve městě jsme si na podobný styl spolupráce s veřejností nezvykli. Nemůže to nahradit poměrně velkorysý způsob spolupráce  (vlastně jen s některými) pozvanými podnikateli  nebo hlasitě propagované dny otevřených dveří .

Rozdíly výsledků voleb do Evropského parlamentu: (Ústí - Č. Třebová)

Volební účast: UO 39,52 %   ČT 37,.85%
Výsledky voleb (strany nad 1 %):                         ČESKÁ TŘEBOVÁ                              ÚSTÍ N. O.

ANO 2011                                                         29,19 (1318 hlasů)                                24,10 % (1040 hlasů)
SPOLU  (ODS, KDU-ČSL, TOP 09)                20,69 (938 hlasů)                                  24,06 % (1038 hlasů)
STAČILO! (KSČM, SD-SN, ČSNS)                 9,85 (445 hlasů)                                   10,54 % (455 hlasů)
PŘÍSAHA a MOTORISTÉ                                 10,1 (452 hlasů)                                    9,17 % (396 hlasů)
Starostové a osobn. pro Evropu                           7,06  (319 hlasů)                                   8,83 % (381 hlasů)
Česká pirátská strana                                           4,06  (224 hlasů)                                   6,09 % (263 hlasů)
SPD a Trikolora                                                   5,89, (266 hlasů)                                   5,28 % (228 hlasů)
PRO – Jindřicha Rajchla                                       2,87  (130 hlasů)                                   3,31 % (143 hlasů)
Sociální demokracie                                              2,21 (100 hlasů                                     2,15 % (93 hlasů)
Svobodní                                                              1,90 (86 hlasů)                                      1,52 % (66 hlasů)
Strana zelených                                                     1,19 (54 hlasů)                                      1,29 % (56 hlasů
Shrnutí: v České Třebové nižší účast  cca o 150 voličů, o hodně (o 300 hlasů) vyšší podpora ANO, a o poznání vyšší podpora SPD.  Budou letos ještě v září krajské volby, do Senátu se u nás volit nebude. I když jde o rozdílné volby, přesto je zřejmé, že Česká Třebová bude i zde mít jiné výsledky než Ústí, nejde o totožné "množiny voličů"....

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková


Pardubický kraj se dohodl s dopravcem České dráhy a.s. na další významné investici do vozového parku

České dráhy nasadí v kraji dalších osm jednotek „RegioPanter“, které cestující už znají z tratě 031, kde zajišťují provoz mezi Pardubicemi, Hradcem Králové a Jaroměří. V návaznosti na tyto investice se s nimi Pardubický kraj rozhodl prodloužit smlouvu o dalších pět let. Díky krajským financím se tak zvýší komfort cestujících při cestování v kraji.
„Jedná se o nízkopodlažní třívozové elektrické soupravy, které jsou vybaveny prostorem pro přepravu invalidů na vozíku, jízdních kol a dětských kočárků, bezbariérovým WC, připojením k internetu technologií WiFi, elektrickými zásuvkami 230V s dobíjecím USB portem, klimatizovanými oddíly pro cestující, vnějším a vnitřním informačním systémem, oddílem první třídy, tlačítky zastavení na znamení a mobilní částí zabezpečovacího systému ETCS. Nahrazeny budou klasické soupravy, ve kterých jsou řazeny vysokopodlažní vozy (Bdmtee) bez jakékoliv modernizace a komfortu. Vozy tak přispějí ke zkvalitnění služeb pro cestující,“ popisuje náměstek hejtmana zodpovědný za dopravní obslužnost,“ popisuje náměstek hejtmana zodpovědný za dopravní obslužnost, Michal Kortyš.
Elektrické jednotky byly vyrobeny v letech 2012 – 2014 a dosud zajišťovaly provoz vlaků v jiných krajích. V Pardubickém kraji zajistí provoz vlaků na tratích Kolín – Česká Třebová, Česká Třebová – Letovice (pouze víkendy a svátky), Česká Třebová – Zábřeh na Moravě (pouze víkendy a svátky) a do budoucna po elektrizaci tratě i na trati Česká Třebová – Lanškroun (elektrizace tratě je předpokládána v roce 2026). Celkem bude v Pardubickém kraji provozováno 13 jednotek „RegioPanter“.
„Ve spolupráci s Českými drahami jsme hledali cesty, jak zajistit pro cestující kvalitní služby. Předpokládáme, že nově nasazené vlaky vyrazí na koleje nejpozději se změnou jízdních řádů v prosinci roku 2025. Dopravce od zahájení současné smlouvy v roce 2019 výrazně investoval do nákupu a pořízení železničních kolejových vozidel.  Mezi největší investice patří pořízení 11 modernizovaných motorových vozů „RegioSpider“ pro tratě v okolí České Třebové, sedm nových motorových jednotek „RegioFox“ pro trať Pardubice – Havlíčkův Brod  a nyní i osm elektrických jednotek řady „RegioPanter“ pro výkony na trati č. 010 (Kolín – Česká Třebová). Všechny tyto investice do nových nebo modernizovaných vlaků nám umožnili s dopravce České dráhy a. s. prodloužit smlouvu o dalších pět let,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
V současné době dochází v Pardubickém kraji k významné obnově železničních vozidel, v letošním roce jsou postupně na Českotřebovsku nasazovány rekonstruované vozy „RegioSpider“ a na trati 238 právě nabíhají do provozu nová moderní vozidla „RegioFox“.
Dopravce České dráhy a. s. bude zajišťovat provoz na většině tratí v Pardubickém kraji až do konce roku 2034. Nejpozději v roce 2026 by měly být na všech regionálních vlacích v Pardubickém kraji (vyjma spěšných vlaků Česká Třebová – Letovice) nasazeny nízkopodlažní soupravy. „Jednání o prodloužení smlouvy a nasazení dalších moderních vozidel v kraji probíhala od léta loňského roku,“ doplnil Kortyš. Nasazení dalších nových vlaků je předpokládáno s ohledem rozšíření ETCS (European Train Control System) a elektrizace tratí v roce 2029.
Bez ETCS od ledna stopka
Od 1. ledna 2025 bude na tranzitních koridorech zaveden výhradní provoz vozidel s ETCS, jiná vozidla nebudou moci být provozována. ETCS je evropský vlakový zabezpečovací systém, který umožní předávat strojvedoucímu informace o oprávnění k jízdě i o povolené rychlosti a současně bude strojvedoucího kontrolovat, že tyto pokyny dodržuje. Prostřednictvím systému ETCS předává traťová část do palubní části systému ve vlaku informace, které neustále stanovují a kontrolují dodržování maximální povolené rychlosti daného vlaku. Většina vlakových souprav provozovaných v Pardubickém kraji bude tímto zabezpečovacím systémem vybavena. Od roku 2025 je totiž plánováno postupné rozšiřování systému ETCS i na regionální tratě. V roce 2025 budou tímto systémem vybaveny tratě 017 (v úseku Česká Třebová – Moravská Třebová) a 018 (Choceň – Litomyšl). V následujícím roce bude ETCS zaveden i na trati do Lanškrouna.


Knapovecká pouť sv. Petra a Pavla

Zveme Vás v neděli 30. června 2024 do Knapovce. Začínáme ve 14.30 hodin v kostele sv. Petra a Pavla varhanní improvizací. Na varhany hraje Pavel Janeček.
14.30 Varhanní improvizace Pavla Janečka, varhaníka z Rokytnice v Orlických horách.
15.00  Mše svatá v kostele v Knapovci s doprovodem Cecilské hudební jednoty.
16.00  Dětská kapela Betmeni – na louce pod kostelem bude hrát dětská kapela Betmeni z Jehnědí.
16.45  Divadelní pohádky z kufříku a kousků hadříků Lenky Kaplanové a Pavla Janečka, členů DS Vicena Ústí nad Orlicí.
Od 14.30 hodin na louce pod kostelem občerstvení - točené pivo, špekáčky a pouťové koláče. Přijede kolotoč a houpačky. Program pouti se koná pouze za příznivého počasí. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.
Zve PhDr. Jana Staňková, tel. 603 569 884 a P. ThLic. Jan Pitřinec


Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.


  

Videa Českotřebovského deníku: