ČtD 190/2024  úterý 9. července 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: Streetballhus 2024

Streetballhus číslo 27 je za námi.  Byl to především svátek všech vyznavačů basketballu nejen od nás, ale ze všech koutů republiky, kteří dokážou v duchu faur play udělat i velký turnaj.  Pro účastníky  byly zajímavé i další dovednostní soutěže a  ukázky. Výsledky na webu streetvalhus.cz. Byla i zajímavá ukázka skateboardového umění, při které opravdu ztuhla krev v žílách. Všechno dopadlo dobře.

XVII. Všesokolský slet Praha: mnoho dojmů a zážitků 

XVII. všesokolský slet  v Praze skončil a zanechal nám plno  dojmů a nezapomenutelných zážitků.  Českotřebovští sokolové cvičili ve dvou skladbách – ve skladbě pro ženy „Babí léto“ (17 žen) a ve skladbě rodičů a dětí „Čmeláčci“ (4 dvojice). Není bez zajímavosti, že se v jeden okamžik ocitly vedle sebe na ploše stadionu dvě třebovské rodiny s třígeneračními cvičenci, a to rodiny Borkových a Čípových (s babi Kubrtovou) na konci skladby žen a začátku skladby pro rodiče a děti, když se děti schovaly v  tzv. kapce, vytvořené ženami s deštníky.
Program sletového týdne byl bohatý, začal v neděli sokolským průvodem, pokračoval slavnostní mší v chrámu sv. Víta a nočním výstupem na Petřín. V pondělí jsme my ženy šly na komentovanou prohlídku Národního divadla a odpoledne jsme si s průvodcem prohlédly Strahovský stadion. V úterý před nácvikem skladby jsme se prošly Grébovkou a večer jsme si užily slavnostní program „Sokol Gala“ v O2 Aréně, který byl koncipován jako příběh Sokola aneb 162 let sportu. Byla to přehlídka, jak se Sokol vyvíjel od jeho vzniku do současnosti. Na konci programu pak byla večera přehlídka výkonnostního sportu. Ve středu jsme navštívily Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR a odpoledne jsme měly s ostatními ženami nácvik skladby. Ve čtvrtek jsme absolvovaly tzv. projížděčku a generálku na II. program. Večer jsme se jely podívat do Edenu na vystoupení cvičenců v hromadných skladbách  I. programu, které přenášela televize v přímém přenosu. V pátek dopoledne jsme nacvičily nástup se Čmeláčky a odpoledne už přišlo na řadu i naše vystoupení v II. programu, rovněž přenášené v TV.
Byl to úžasný týden, týden radosti z pohybu a krásné hudby, všude panovala pozitivní energie a dobrá nálada. Zažili jsme i chvilky dojetí, např. když se v závěru II. programu vytvořil „strom života“ a všichni cvičili „krokovku“, zahlédli jsme na hlavní tribuně starší seniorku na invalidním vozíku oblečenou v úboru Věrné gardy, jak cvičí alespoň rukama. Dojemný okamžik také nastal, když se po skončení skladby malý Toník (třebovský Čmeláček) rozplakal, jelikož se dovtípil, že skladbu cvičil naposledy. Jeho smutek nebral konce, trochu se však zmírnil, když jej cvičitelka Lenka ujistila, že si na podzim, až začnou znovu pravidelné cvičební hodiny, skladbu Čmeláčků určitě zopakují.
Domů jsme se všichni vrátili sice trochu unavení, avšak šťastní, že jsme tu krásnou atmosféru mohli zažít, a také s vědomím, že bychom měli poděkovat starostovi českotřebovského Sokola Michalu Kadlecovi za velkou podporu a především cvičitelce Lence Strouhalové za úsilí, obětavost a čas, který věnovala nácviku obou skladeb. Tak tedy, Michale a Lenko, moc  DĚKUJEME!
Mirka Červinková  
Celý článek se spoustou fotografií najdete v samostatném příspěvku ZDE
Jaké to bylo na XVII. Všesokolském sletu vypovídají fotografie v dalších příspěvcích:
1) Sokolský průvod Prahou     2) Slavnostní program  SOKOL GALA v O2 aréně   3) Výběr ze závěrečného vystoupení 5.7.

DSC GYM ČESKÁ TŘEBOVÁ NA GALAVEČERU TALENTOVANÉ MLÁDEŽE V BELGII (ANTVERPY)

Českotřebovský tým DSC GYM měl na turnaji v belgických Antverpách pořádaném 6. července  jednu zástupkyni a to KAROLÍNU JANDOVOU která obdržela pozvánku organizace AMERICAN GRAPPLING FEDERATION. Tuto pozvánku využila k plné spokojenosti!
Tato organizace pořádala turnaj výběru evropské a americké mládeže v různých váhových kategorii bez rozdělení dle technických stupňů. KAROLÍNA JANDOVÁ byla jediná zástupkyně České republiky. Na turnaji nastoupila proti americké reprezentance Harmony Halley z týmu PRIME BJJ COLOREDO . Jde o šampionku IBJJF NATIONAL U.S.A. Obě soupeřky nastoupily do váhy 57kg. Karolina nedala své soupeřce žádnou šanci a porazila ji za 9 vteřin pákou na ruku. Z turnaje si odváží zlatou medaili a plně placenou účast na dalším turnaji, který se bude konat v prosinci v NEW ORLEANS. I zde bude reprezentovat Českou republiku a náš domácí tým DSC GYM Česká Třebová.
Karolíně Jandové k jejímu úspěch gratulujeme !

KAM V LÉTĚ NA KOLE?
CYKLOPECKY VÝCHODNÍ ČECHY JSOU JASNÁ VOLBA!

Pokud hledáte inspiraci, jak na začátku letních prázdnin zabavit děti nebo jen plánujete cyklovýlet, vyzkoušejte oblíbenou letní cestovatelskou soutěž Cyklopecky Východní Čechy 2024. No a jestli nasbíráte razítka či QR kódy z 5 různých tras a odešlete hrací kartu, můžete vyhrát i atraktivní ceny.
„Každoročně soutěž nabízí tradičních 15 cyklo tras v Pardubickém kraji různé náročnosti a délky. Pro soutěžící s dětmi doporučujeme trasy na Pardubicku, ale také trasu podél řeky Tiché Orlice Za přírodou a historií.  O něco náročnější už jsou trasy Na svojanovskou hlásku v Českomoravském pomezí nebo Krajem Železných hor na Chrudimsku. Zdatnější cyklisté se pak mohou vydat do Orlických hor na trasu Za rozmanitostí hor a podhůří či na Králicko a zkusit trasu Králicko a jeho historie,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za majetek, sport a cestovní ruch.
Soutěžící mohou vyhrát horské kolo Kellys Spider 50 od společnosti BIKEMAX, pobyty v Pardubickém kraji a také vouchery, vstupenky a dárkové předměty. Stačí nasbírat 5 razítek do klasické razítkovací karty, kterou si vyzvednou na razítkovacích místech nebo v informačních centrech Pardubického kraje. Nebo si mohou soutěžící, pokud ji ještě nemají, založit elektronickou hrací kartu na webu www.cyklopecky.info v sekci uživatelský účet a poté snímat QR kódy na razítkovacích místech. Zároveň také soutěžící oceňují možnost opsání unikátního kódu do své klasické hrací karty, když je razítkovací místo zavřené.
Všechny informace o soutěži, hrací karty i popis tras včetně zajímavostí naleznete na www.cyklopecky.info. Soutěž má také svůj FB facebook.com/cyklopecky.
Soutěž organizuje Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci a za podpory Pardubického kraje. Hlavním partnerem letošního ročníku je společnost BIKEMAX. Dalšími partnery jsou Hrad Svojanov, Penzion a autokemp V Zátiší Dolní Morava, Penzion Vasury Kolesa, Hotel Kraskov, Aquacentrum Pardubice, Dostihový spolek, Lanové centrum Pardubice, Infocentrum Pardubice, Kulturní centrum Letohrad, BIG PAPA Grill bar Luže, Pivovar pod Linduší Košumberk, Hrad Rychmburk, Koulier Oflenda, Kramářova chata a Cyklisté vítáni.
Fotografie: Poznáváte železnou lávku v Brandýse nad Orlicí? (Původně vedla nad třebovským nádražím...)

JAKÝ BYL STREETBALLHUS NA VIDEU V POSLEDNÍCH 4 LETECH



Pozor! Od pondělí 1.7. je otevřena výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková



Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024. Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.

  

Videa Českotřebovského deníku: