ČtD 191/2024  středa 10. července 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:
Na návštěvě na veřejné bohoslužbě Církve bratrské v Javorce v neděli 7.7. 2024

Javorka, Orchestr Consonare. Téma: Láska + Pravda. Bohoslužba 7. 7. v Javorce! K písním doprovázel evangelický pozounový orchestr Consonare. Tematicky bylo využito sobotní výročí Mistra Jana Husa (jehož památník s reliéfem Josefa Kvasničky je na dohled od pavilonu) – na téma Láska + Pravda Na toto téma kázal Rostislav Staněk. Nejedná se o záznam kázání, ale o návštěvu na otevřené bohoslužbě spojené s představením této církve, která v současné době přestavuje svou modlitebnu v Tykačově ulici pod Jelenicí a nyní využívá pohostinnosti Církve adventistů sedmého dne.
Lze připomenout, že přestavba modlitebny probíhá bez jakékoliv dotace od města nebo Pardubického kraje, stejně jako nedávno realizovaná přestavba Domu adventistů s. d. ve Smetanově ulici.

Máme k Vám nejblíž....

To je slogan OIKTV, která přináší televizní zprávy z našeho regionu. Jenže teď se asi vůbec nic neděje a tak není aktuální vysílání zapotřebí. Zřejmě nyní stačí dávat přehledy a sestřihy několik měsíců starých pořadů. A to přesto, že město si pořady objednává a platí  více než jedním milionem korun ročně a ve smlouvě není o reprízách řeč. Je prostě čas dovolených, a to asi platí i pro OIKTV. A přece se dějou věci, třeba takové, které se u nás ještě dosud po listopadu 1989 nestaly. Vypovězení koaliční smlouvy, přestavba rady a vedení města - nic z toho není pro redakci zajímavé. A také se přesto dále řeší i další potřebné věci.Město se nezastavilo.  A tak Město Česká Třebová si musí své obrazové zpravodajství (sice málo nesledované) zařizovat samo!  Tak třeba dnes byla takto publikována  krátká video informace o brzkém zahájení demolice bývalého průmyslového areálu v Bezděkově.
Nabízí se otázka, zda je vůbec zapotřebí zpravodajství OIKTV platit, zda nám postačí, když s velkým zpožděním přinese např. reportáž ze streetballového turnaje  nebo tak stručnou "zajímavou" 211 sekund dlouhou informaci z posledního jednání zastupitelstva. Zatímco sledovanost záznamů a dalších aktuálně publikovaných textů k problémům práce radnice čítá mnoho tisíc sledujících, tak na youtube kanálu OIKTV je tato zpráva z jednání ZM shlédnuta jen 120x. Je prostě čas dovolených....
Financování takovéto spolupráce je řešeno z městského rozpočtu. Město přitom neví jak víc vyjít  pro zajištění pořadů poskytovateli této služby vstříc, podílí se dokonce na jeho daňové optimalizaci  tím, že objednávku na práci (nikoliv dotaci) smluvně zajišťuje s účelově založeným spolkem Orlická mediální skupina. Spolek sice nemá licenci na TV vysílání, ale nemusí platit DPH a za stejné peníze poukázané městem by tedy měl udělat více práce. A poskytovatel se pak odvděčí reprízami starých věcí. Tak to v praxi vidíme nyní při publikování starých sestříhů, aktuální zpravodajství není nyní potřeba. Vše platí občané města a mají nárok na aktuální a objektivní informace. To nelze zaměňovat za službu řešenou tak, aby to vyhovovalo jen někomu. Takové vysílání nepotřebujeme. Může to ale vypadat i tak, že to vedení města vlastně vyhovuje...  (mm)

Solární lampy na cyklostezce

Úsek cyklostezky z Letohradu do místní části Červená je od loňského roku celý osazen osvětlením na solární energii. Veřejné osvětlení bylo ve dvou etapách financováno z rozpočtu města a dotace od Pardubického kraje. "Tento konkrétní typ lamp, který má nabíjecí články svisle na sloupu a do všech světových stran, se jeví jako dobré řešení, takto umístěné články se dobíjí více a světlo vydrží svítit i nad ránem. Lampy mají detektory pohybu, tedy se rozsvítí při příjezdu postupně," popsal instalované řešení starosta města Petr Fiala. Vypadá to jako vhodné řešení, ale myslím, že jen pro léto. Nemůže dobře sloužit zejména v zimním období, kdy se  zdroje nestačí nabíjet. Třeba na naší cyklostezce do Rybníka je i v zimě velká frekvence peších a stmívá se brzo, tam by se tento systém určitě neosvědčil. Škoda že nebylo uvedeno kolik to celé stálo a za jak dlouho se to zaplatí....

Na zastávce Pardubice-centrum osobní vlaky od České Třebové stavět nebudou. Trať je přetížená.

Rozpaky části cestujících vzbudilo využití nové vlakové zastávky Pardubice-centrum pouze pro osobní vlaky z/do Chrudimi a Hradce Králové. Osobní vlaky jedoucí po hlavním koridoru od České Třebové a zpátky k nám zde nestaví. A stavět ani nikdy nebudou. A nebudou zajíždět ani vlaky od Přelouče. Původně totiž měla mít zastávka úplně jiný účel.
Nová zastávka Pardubice centrum je jen pozůstatkem uvažované tzv. Ostřešanské spojky, která měla nahradit současnou trať do Chrudimi, jež dnes vede zajížďkou přes Rosice nad Labem. Nová zastávka je její jedinou realizovanou částí, zbytek trati se realizovat nebude. Odůvodnění: přetíženost trati, nutnost křižovat několik hlavních kolejí a narušení grafikon tratě.Alternativou bylo vybudování ještě dalšího jednoho nástupiště na opačné straně kolejiště.  Nebylo zde ale místo. Pardubický kraj také zastávku po hlavní trať (přestože je zttsávka na hlavnm koridou)  nemožadoval.) Z hlavního nádraží v Pardubicích se dá na novou zastávku jezdit pouze ze tří kolejí. Při současném počtu vlaků zde již není prostor pro vlaky z dalších směrů....  (Zdroj: Orlický deník)

Záchrannou stanici Lipec, která pomáhá poraněným zvířatům, čeká rekonstrukce

Záchranná stanice Lipec, která na Pardubicku od roku 2007 pomáhá poraněným zvířatům a opuštěným mláďatům k návratu zpět do přírody, potřebuje rekonstrukci svého zázemí. Stávající prostory už nesplňují podmínky uskladnění a přípravy krmení pro zvířata. Těch se ve stanici ročně objeví téměř pět set.
Vylepšené zázemí má ušetřit energii, čas i peníze
„Vylepšené zázemí má ušetřit energii, čas i peníze. Jde o desítky let starou stavbu, kam se dostali potkani. Pořádně tu není zavedená ani elektřina a voda. Proto chceme zlepšit hygienu, bezpečnost elektrických rozvodů a zaměřit se na snížení energetické náročnosti,“ vysvětlil Ondřej Pelikán, který se v Záchranné stanici Lipec zabývá péči a výcvikem dravců, ale také komunikací, ekovýchovnou, správou webu a filmařské techniky.
Záchrannou stanici si pletl se záchytnou. Brigáda mu změnila život
„Když jsem do záchranné stanice přišel, pletl jsem si ji se záchytnou. Tehdy jsem vůbec neměl tušení, co jsou dravci nebo že existují bílí jeleni. Ale sháněl jsem brigádu nedaleko domova. A to mi změnilo celý život,“ svěřil se Ondřej Pelikán, jehož tehdejší zaměření na IT technologie postupem času vystřídala láska ke zvířatům a chuť jim pomáhat.
„Vše jsme vybudovali vlastními silami, ze svých peněz nebo darů sponzorů. Na provoz si peníze obstaráváme také sami,“ vysvětlil jeden z tahounů Záchranné stanice Lipec, která s projektem na rekonstrukci svého zázemí uspěla na letošní premiérové Burze filantropie. Ta propojuje neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem a již od roku 2011 ji pořádá Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) společně s Pardubickým krajem.
Při letošní Burze filantropie v Pardubicích zvítězili u veřejnosti
„Když jsme viděli, jaký pozitivní efekt pro nás měla rekonstrukce ošetřovny, na kterou jsme žádali o podporu na Burze filantropie v minulosti, přihlásili jsme se do ní znovu. Potěšilo nás, že jsme zde opět získali podporu od donátorů. Při hlasování veřejnosti dokonce náš projekt zvítězil v konkurenci dalších 26. To nám udělalo velkou radost,“ podotkl Ondřej Pelikán.
Při letošní Burze filantropie podpořil záchrannou stanici také Pardubický kraj. „Je obdivuhodné, co všechno v Lipci vybudovali. Patří jim velký dík a obdiv za to, že neváhají obětovat vlastní čas a pohodlí proto, aby zachránili poraněná zvířata či opuštěná mláďata,“ řekl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Záchranná stanice Lipec je pro veřejnost uzavřena, protože zraněná zvířata potřebují klid. „Naši práci, zvířata našich lesů, dravce, sovy a vzácné bílé jeleny ukazujeme dospělým i dětem v Oboře Žleby. Tam máme zvířata, která se lidí nebojí,“ dodala jedna z tváří Záchranné stanice Lipec, kam rádi jezdí pomáhat i dobrovolníci ze společnosti Foxconn.
„S touto stanicí spolupracujeme dlouhodobě. Je vidět, že ti, kteří zde nezištně pomáhají zvířatům, jsou skuteční srdcaři,“ sdělila Radka Svobodová, manažerka Compliance, PR a komunikace společnosti Foxconn.


Jaké to bylo na XVII. Všesokolském sletu

1) Sokolský průvod Prahou     2) Slavnostní program  SOKOL GALA v O2 aréně   3) Výběr ze závěrečného vystoupení 5.7.
4) Dojmy a zážitky ze sletové Prahy se spoustou fotografií najdete v samostatném příspěvku ZDE


JAKÝ BYL STREETBALLHUS NA VIDEU V POSLEDNÍCH 5 LETECH

 


Pozor! Od pondělí 1.7. je otevřena výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková



Videa Českotřebovského deníku z července 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024. Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.

  

Videa Českotřebovského deníku: