ČtD 192/2024  čtvrtek 11. července



Na 22. července je svoláno mimořádné jednání zastupitelstva města

Podle dříve oznámeného programu se mělo nejbližší jednání zastupitelstva města konat až 23. září 2024, což byl nejzazší možný termín po červnové schůzí (24/6) . To už nyní neplatí, v pondělí 8. července zasedla  rada města v dosavadním zúženém složení a schválila program  jednání mimořádného zastupitelstva již na 22. červenec. Na programu je především jednání o nové podobě  rady a vedení města, tedy volba nového místostarosty a doplnění rady města. Jde o termín uprostřed dovolených a účast zastupitelů tak může být díky objednaným a zaplaceným dovoleným ohrožena. Podle jednacího řádu je sice možnost účasti zastupitele systémem on -line, ale dost dobře si nedovedu představit nějaké sledování jednání  nebo hlasování někde např. na zahraniční dovolené. Pro chod města ovšem bude žádoucí, aby účast zastupitelů byla co nejvyšší a aby byla současná krize vyřešena se podařilo program jednání naplnit.  Tím by se  se umožnila další  práce vedení města a rady města obnovit již do měsíce od odstoupení místostarostky Zuzany Nejedlé a odstoupení Nestraníků od Koaliční smlouvy. Podle dosud napsaného žádná další volební strana do radniční koalice vstupovat nebude a radniční koalice tak bude moci počítat najisto jen se 14 hlasy svých členů.  (mm)

Nové video Českotřebovského deníku: Byli jsme na výstavě kočárků

Návštěvu letní výstavy v našem městském muzeu si určitě nenechte ujít, zvláště když k vám přijede návštěva s malými holčičkami. . potom sem prostě musíte.. Těch kočárků na výstavě je několik desítek a jsou zde všelijakého druhu včetně všeho co ke kočárkům patří. O téma je od otevřený výstavy velký zájem a stojí za to se tím zabývat. Právě letos máme vzácnou příležitost vidět něco co běžně k vidění není.   Na vernisáži vystoupily s kouzelným pásmem děti z MŠ U Stadionu, a k tématu to rozhodně patří. . Téma je široké, proto ještě chystáme speciální druhý díl videa věnovaný historii kočárků....(mm)

Letní údržba zeleně na ulicích města zahájila 

Práci dělá odborná firma, která zajišťuje zdravotní a výchovný řez dřevin.  V práci zachytil Českotřebovský deník  partu v Sadové ulici, kde některé stromy skutečně "výchovu a narovnání" vyžadují. A nejen tam. V dalších dnech  bude práce pokračovat také v Nádražní ulici až ke Starému náměstí a na dalších lokalitách.  Zadání práce zajistilo město a proto  logicky byl rozsah prací určen také ve spolupráci s objednavatelem.  Výchovný řez je třeba dělat během vegetace po odkvětu okrasných stromů.

Mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice v kategorii U23

Informace o závodu se těžko shánějí.  Poprvé se takové mistrovství konalo před dvěma lety právě v České Třebové a na silnicích v   okolí města ve směru Kozlovský kopec - Pazucha - Suchá - Němčice .  Bylo to poprvé kdy se taková akce konala v ČR. Pořadatelem závodu je ve spolupráci s Českým svazem cyklistiky Spolek CK Pardubice.
Propozice závodu najdete ZDE n a webu pořadatele
Závod je vypsán pro kategorii MU23 – ročník narození 2002 - 2005.
Start je ve 13 hodin. Připravena je náročná trasa o délce 150 km a cyklisté při ní nastoupají 2.948 m.  Cyklisté se po cca 500 m napojí na okruh, kde proběhne na začátku stoupání na Kozlov ostrý start.
Po výšlapu na Kozlov cyklisté pokračují na Pazuchu, Suchou a dále směrem na Litomyšl, aby těsně před Litomyšlí zatočili ostře vpravo a pokračovali přes Němčice a Zhoř na druhé stoupání Kohout, ze kterého se již ostrým sjezdem budou vracet zpět do České Třebové.  Tento okruh, který má převýšení 424 m, pojedou cyklisté celkem sedmkrát. V posledním sedmém kole pojedou cyklisté z Kohouta rovně přes silnici 1. třídy a finišovat budou opět na Starém náměstí.
Předpokládaný čas příjezdu závodníků do cíle je mezi 16:45 – 17:15 h. 
Staré náměstí v České Třebové 15 min po dojetí prvních 3 závodníků za ČR a SR První tři závodníci v pořadí se musí dostavit ve stanoveném čase k vyhlášení vítězů v úboru odpovídajícím pravidlům UCI.
Zajímavá je informace z propozic závodu , že při společném Mistrovství České republiky a Slovenské republiky v silničním závodě jednotlivců je v průběhu závodu používání radiového spojení nebo jiných komunikačních prostředků na dálku závodníky nebo se závodníky jakož i držení jakýchkoliv zařízení vhodných pro tento účel pro všechny kategorie zakázáno.
Loni se konala na Slovensku, nyní o víkendu v neděli 14.7. se  podle uváděných informací se závodníci vrátí na trať  v okolí našeho města.  Nasvědčuje tomu už na náměstí připravené mobilní jeviště....
Loni před závodem třeba reagovalo město Česká Třebová a vydalo itinerář  jízd, uzavírky silnic, letos takový dokument na webu města vydán nebyl. Můžeme si alespoň přiblížit závod a jeho atmosféru roku 2022 na přiloženém videu.
Regionem Orlicka 2024  

Začátek srpna, konkrétně od 2. do 4. srpna, se mladí cyklisté opět představí na již 38. ročníku Mezinárodního cyklistického závodu Regionem Orlicka pro juniorskou kategorii junior. Pořadatelem závodu je Sportovní klub policie Duha Lanškroun a hlavním dějištěm závodu bude město Lanškroun a silnice v Pardubickém a Olomouckém kraji. O tomto závodu se můžeme naopak dočíst poměrně hodně in formací.
Jedná se o sportovní akci s dlouholetou tradicí. V přehledu dosavadních vítězů jsou jména jako Pavel Padrnos, Peter Lutenberger, Leopold König, Peter Sagan, Josef Černý, Daniel Turek, Michal Schlégel, Němec Lenard Kemna, Jakub Otruba, Pavel Bittner či Matyáš Kopecký. Všichni jmenovaní se později prosadili v pelotonu dospělých a dosáhli úspěchů v nejprestižnějších etapových závodech profesionální cyklistiky.
Na start letošního ročníku kromě českých klubů pořadatel pozval týmy z Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Belgie, Maďarska a Nizozemí. Pro závodníky je připraveno šest soutěží – soutěž jednotlivců (U/19), sprinterská soutěž, soutěž o nejlepšího vrchaře, soutěž o nejlepšího závodníka juniora (U/18), soutěž o nejlepšího kadeta (U/17) a soutěž družstev.
Program závodu:   Pátek 2. srpna:  I. etapa: silniční závod 89 km na okruzích v Lanškrouně
Sobota 3. srpna:  II. etapa: Nepomucká“ – časovka jednotlivců na 10 km
III. etapa: Králická – silniční závod na 75 km.  Neděle 4. srpna:  IV. etapa – silniční závod na 85 km.
I zde máme o průběhu závodu v České Třebové v r. 2022 k dispozici videoreportáž.

Železniční muzeum Rokytnice v. O. h. hlásí:


Zpráva z Rokytnice:

Léto je na obzoru! Už i v naší kádi pod vodním jeřábem se ohřívá voda.
S příchodem teplého počasí je o sobotách mnoho možností jak trávit čas,a tak jsme rádi za všechny návštěvníky kteří zavítají do našeho muzea.
V letošním roce si připomínáme jubileum 150 let od zahájení železniční dopravy v kraji Orlických hor, konkrétně trati společnosti Rakouské severozápadní dráhy Chlumec nad Cidlinou - Lichkov,s odbočnou tratí Kyšperk (Letohrad) - Ústí nad Orlicí a propojení do Dolní Lipky a dnes polského Mezilesí. K jubileu Letohradský železniční klub připravil výstavku v prostoru letohradského městského infocentra. Při otevření nás poctil návštěvou senátor a starosta Letohradu Petr Fiala a tradičním humorem podpořil známý imitátor Václav Faltus. V muzeu lokálky se práce též nezastavila.Nejviditelnější je oprava nákladního vozu Z z roku 1921,a též se blíží dokončeni střechy stejně starého vozu osobního Bi. Též se mírně rozšířila nabídka propagačních předmětů a můžeme opět nabídnout limitovanou edici plechovkového piva potštejnského pivovaru
Clock na podporu parní lokomotivy 328.011. 

Unie poskytne kraji 26 milionů korun na mechanické betlémy ve Svitavách a Vambeřicích. Podpoří i další projekty na česko-polském území


Pozitivní zpráva pro Pardubický kraj. Monitorovací výbor programu Interreg Česko – Polsko na konci června schválil financování pro další projekty Pardubického kraje. Finanční dotace půjdou do oblasti cestovního ruchu a na posílení přeshraničních vazeb obyvatel a institucí nejen v česko-polském pohraničí.
Subjekty z Pardubického kraje a jejich partneři získají na uvedené projekty částku ve výši více než 1,8 milionů eur. „V přepočtu na současný kurz je to 45 milionů korun. Těší mě, že jsme byli v Interregu opět úspěšní, a to hned ve čtyřech dalších konkrétních projektech, které rozvíjí česko-polskou spolupráci a její potenciál, oživují tradiční řemesla i turistickou atraktivitu daných oblastí našeho kraje,“ popisuje radní pro regionální rozvoj a člen Monitorovacího výboru tohoto mezinárodního programu, Ladislav Valtr.
Oživení betlémářské tradice mezi Svitavami a Vambeřicemi
Stěžejním bodem jednoho ze čtyř schválených projektů je zvýšit turistickou atraktivitu a návštěvnost zejména měst Svitavy a vsi Vambeřice (město Radków) včetně celé oblasti mezi nimi. „Snahou je proměnit, dosud nevyužitý potenciál cestovního ruchu v oblasti, která nabízí kulturní a historické dědictví betlémářské tradice na obou stranách, v minulosti pěstované hlavně německy mluvícími obyvateli. Realizace expozice Muzea mechanických betlémů ve Svitavách a revitalizace expozice a objektu pohyblivého betlému ve Vambeřicích přidá na atraktivitě těchto míst,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Lidé se dočkají i bezbariérového přístupu do nově vzniklých expozic. Virtuální stezka, která pomyslně propojí oba betlémy, by mohla nalákat více turistů a posílit vazby na historii.
Objevování skrytých pokladů
V českém a polském příhraničí se nachází spousta turisticky zajímavých lokalit, které ještě nejsou dostatečně známé a tím pádem turisty málo navštěvované. Na druhou stranu jsou zde takové, které jsou cestovním ruchem přetížené. Peníze z projektu budou využity na větší reklamu,  propagaci a zviditelnění značky, včetně vylepšení webových stránek Objev skryté skvosty. Cílem projektu Objev skryté skvosty II je tedy zvýšit návštěvnost regionu a turisty přilákat do méně exponovaných a turisticky zajímavých míst v česko-polském příhraničí a zmírnit masivní návštěvnost dosud přetížených lokalit.
S kulturou a sportem společně pro lepší život
Co už řadu let skvěle funguje, je spolupráce města Ústí nad Orlicí a Městského kulturního centra v Bystřici Kłodzké (Miejsko Gminny Ośrodek Kultury w Bystrzycy Kłodzkiej). Byla navázána v polovině 90. let 20. století a v rámci projektu oslaví jubilejních 30 let. V důsledku pandemických vládních opatření se však vazby utlumily, proto je třeba je obnovit a mezi některými organizacemi navázat vztahy zcela nové.
„Prohloubením spolupráce mezi institucemi a komunitami by lidé na česko-polské hranici i dále v území mohli navázat nové přátelské vztahy, což zlepší jejich začlenění a budou tak moci lépe sdílet společnou kulturní identitu. Věřím, že při těchto akcích si rozšíří znalosti, což podpoří jejich osobní rozvoj a posílí, již vybudované vztahy. A právě díky částce 145 tisíc eur, v přepočtu 3,6 milionů korun, kterou poskytne Evropská unie, tak bude možné mezi těmito dvěma partnery ležícími  na různé straně hranice, pořádat více sportovních a kulturních akcí,“ vysvětluje Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.
Posilování přeshraničních vazeb - inovace pro společnou budoucnost
Existují i oblasti, které vyžadují intervenci a zvláštní spolupráci, proto NOVUM systémově řeší problémy, které brání polsko-české přeshraniční spolupráci. V plánu je vytvořit síť spolupráce v sedmi klíčových oblastech, jako je ochrana zdraví, administrativní problémy, hospodářská spolupráce, územní plánování, ochrana životního prostředí, doprava, cestovní ruch, sport a kultura. Díky této spolupráci bude možné snížit, nebo trvale odstranit bariéry, které brání spolupráci na polsko-českém území. Proto je důležité, aby se zástupci ESÚS (Evropské seskupení pro územní spolupráci), které se skládá z 9 subjektů-Dolnoslezského vojvodství, Královéhradeckého, Libereckého, Olomouckého a Pardubického kraje, Euroregionů Nisa a Glacensis, co nejčastěji setkávali na akcích souvisejících s projekty. Díky tomu si budou moci mezi sebou průběžně vyměňovat informace, identifikovat překážky a potenciální problémy, které mohou mít negativní dopad na přeshraniční spolupráci. Díky této úzké spolupráci se pak mohou hledat inovativní řešení, která budou úspěšně použita v jiných pohraničních oblastech.
O poslání programu Interreg Česko-Polsko 2021 - 2027 najdete na www.cz-pl.eu.

Jaké to bylo na XVII. Všesokolském sletu

1) Sokolský průvod Prahou     2) Slavnostní program  SOKOL GALA v O2 aréně   3) Výběr ze závěrečného vystoupení 5.7.
4) Dojmy a zážitky ze sletové Prahy se spoustou fotografií najdete v samostatném příspěvku ZDE


JAKÝ BYL STREETBALLHUS NA VIDEU V POSLEDNÍCH 5 LETECH

 


Pozor! Od pondělí 1.7. je otevřena výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková



Videa Českotřebovského deníku z července 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024. Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.

  

Videa Českotřebovského deníku: