ČtD 194/2024  sobota 13. července 



Změny ve vedení města: Mělo se psát o návrhu, ještě máme přece zastupitelstvo!

Zveřejněný text města píše že je vše hotovo, zařízeno.  Jako by se už zastupitelstvo města ani snad scházet nemuselo. Tak to také pochopila redakce Orlického deníku, kde se už na tvrdo píše, že máme opět dva místostarosty a osmičlennou radu.  Vše se přece potvrdí až na mimořádném jednání zastupitelstva, to by se zastupitelé asi nemuseli uprostřed dovolených svolávat. Ohlas uvedené vyhlášení ale mělo, zejména mezi zastupiteli.  Jako by to byl nějaký žert. Proč tedy nereagovat obdobně:
Vysvětlení:
Nové vedení města se přišlo podívat na znepokojivý stav zimního stadionu, do kterého významně zatéká a má také nedostatečné množství šaten. Při té příležitosti se rozhodlo ihned konat. Současně s novou koaliční smlouvou  podepsali jak realizaci nové střechy, která bude schopna pojmout i FVE a díky tomu zajistit celoroční provoz ledové plochy a zároveň i podat žádost o dotaci na dostavbu šaten pro atletický i zimní stadion.

Pět minut před čtvrteční večerní bouřkou 11. července v Třebovici. 

Supercela měnila bleskově směr. 10 minutový interval na meteoradaru nepostihl všechny prudké změny směru. Nic se nedalo v okruhu 3 km predikovat.  Kousky ledu poničily zahrádky i  karoserie. Snímek poslal Ing. Václav Polák
Ještě dva obrázky ukazují na odolnost šikmo postavených panelů fotovoltaiky na rovných střechách ve výšce: První snímek z dronu je v úterý, kdy byla montáž fotovoltaiky dokončena a druhý z pátku na průmyslovém areálu u Vysokého Mýta: Desítky řidičů ve Vysokém Mýtě sčítají škody poté, co se nad městem přehnala jedna z nejprudších bouřek za poslední léta, podle místních spíše několika desetiletí. Odnesla ji nejen řada stromů, které skončily vyvrácené; obří kroupy, některé až o velikosti dlaně, ničily auta a fotovoltaické panely na střechách. Na Českotřebovsku jsme měli štěstí. Kroupy u nás byly jen malinkaté.

V neděli budou cyklistické závody, budou dopravní omezení

Ve středu  dne Dne 11.07.2024 bylo vydáno odborem stavebním a životního prostředí stanovení dopravního značení na nedělní akci Mistrovství ČR a SR U23 a Masters - cyklistické závody, které se konají dne 14.07.2024. Podrobné informace jsou uvedeny na stránkách města Česká Třebová - úřední deska, včetně plánku s omezením dopravy a parkování. Pro občany Zhoře, Svinné a chataře to je kruté omezení  zveřejněné na poslední chvíli, jejich průjezd bude řešen po dohodě s pořadateli jako v předchozím ročníku v roce 2022.
Závody budou na okruhu Česká Třebová - Kozlov - Pazucha - Suchá - Litomyšl (Vlkov) pak po II/358 na Němčice a Zhoř  do České Třebové. Z Litomyšle se do Třebové a naopak se dostanete přes Ústí nad Orlicí. Některé silice tedy nebudou průjezdné, viz mapa.
Město je třeba objíždět ve směru od Rybníka a Korada ulicí U Pohorky, Bezděkovem, Nábřeží Míru a Podbranskou ulicí . Řešení Hýblovy ulice je pro sílovou jízdu, jednotlivé okruhy nepojedou přes město, ale zkratkou Matyášovou ulicí.
Stanovení dopravního značení bylo vydáno na celý den, tj. 14.07.2024.  Předpokládá se, že akce bude probíhat od 06:00 hod. a ukončena bude v cca 19:00 hod. Na délku akce má vliv průběh závodu i počasí, proto nelze přesně uvést kdy bude omezení parkování na Starém náměstí ukončeno. Hned po ukončení  budou organizátorem akce značky otočeny (zneplatněny). Zákaz  zastavení bude s největší pravděpodobností platný do 19:00 hod. dne 14.07.2024. Jak bude řešena veřejná autobusová doprava nikdo nezmiňuje.

V Ústí stále ještě léčí kalamitu v ulici Příkopy

Po nedávné průtrži mračen zůstává ještě tento týden uzavřená spojovací ulička mezi centrem města a podměstím podél knihovny, proudy vody na několika místech zcela poškodily dláždění. Oprava, která nyní probíhá, byla s ohledem na kapacitní možnosti firem zajištěna v nejkratším možném termínu. Rozsah poškození vyvolá nejpozději v příštím roce celkovou rekonstrukci povrchu, nyní probíhá dílčí oprava s ohledem na zprůchodnění této komunikace. K opakovanému poškození dochází z důvodů přívalových dešťů, kapacity kanalizace a podélného spádu ul. Příkopy, který neumožňuje vhodné napojení na kanalizaci v ulici Jilemnického. 

Mladým lidem v obtížné situaci pomůže Burza filantropie k řidičským průkazům

Řídím, tedy jsem (lépe zaměstnatelný). To je název nejúspěšnějšího projektu první letošní Burzy filantropie, který má pomoct vybraným mladým klientům pardubického Salesiánského klubu mládeže CENTRUM DON BOSCO získat řidičský průkaz.
Řidičský průkaz může dát šanci na lépe placené zaměstnání
„Mladí lidé, kteří vyrůstají v dětských domovech, si z raného dětství nesou řadu traumat. Jejich startovní pozice při budování pevných bodů v životě není úplně jednoduchá. Náš projekt by chtěl pomoci mladým klientům, kteří vyrostli mimo zázemí vlastní rodiny a nacházejí se v tíživé finanční situaci. Rádi bychom je motivovali k získání řidičského průkazu, který jim zvýší kvalifikaci a dá šanci na lépe placené zaměstnání,“ nastínil hlavní záměr projektu předseda Salesiánského klubu mládeže CENTRUM DON BOSCO Aleš Kalina.
 
Projekt by měl klientům uhradit 90 procent poplatku za autoškolu
„Řidičský průkaz stojí v Pardubickém kraji okolo 20 tisíc korun. To je z pohledu našich mladých klientů nedostupná položka. Dostávají se tak do bludného kruhu. Když nemají řidičák, nedosáhnou na lépe placenou práci, a tím pádem neseženou ani peníze na řidičák,“ sdělila fundraiserka Salesiánského klubu mládeže CENTRUM DON BOSCO Marie Benáková. „Proto bychom jim rádi uhradili 90 procent poplatku za autoškolu. Zároveň však od nich požadujeme spoluúčast 10 procent, tedy 2 tisíce korun,“ zdůraznila Marie Benáková.
 
Od donátorů získali výrazně víc peněz, než sami žádali
Projekt Řídím, tedy jsem (lépe zaměstnatelný) žádal na letošní premiérové Burze filantropie o finanční podporu ve výši 61 500 korun. Ve finále však obdržel od donátorů dokonce 93 tisíc korun! „Bylo to pro nás příjemné překvapení. Jsme za to moc rádi. Původně jsme plánovali, že bychom do tohoto projektu zapojili tři klienty. Teď to vypadá, že bychom ho mohli rozšířit. Nejen my, ale i klienti z toho určitě budou mít velkou radost,“ nechal se slyšet Aleš Kalina.
 
Projekt podpořil na Burze filantropie také Pardubický kraj
Na Burze filantropie projekt podpořil také Pardubický kraj. „Jde o krásný příklad smysluplného projektu, který si klade za cíl pomáhat těm, co měli ztížený start do života. Oceňuji také to, že mladého člověka v nelehké životní situaci může tato podpora motivovat a nasměrovat ho v jeho cestě za lepší budoucností,“ sdělil radní Pardubického kraje za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
„Jsem rád, že tento bohulibý záměr podpořili i ostatní donátoři a dali najevo, že takové projekty stojí za to uvádět do života. Líbilo se mi, jak několik donátorů spontánně nabízelo pomoc a hledalo cesty, jak tento projekt rozšířit na větší počet klientů, než bylo původně v plánu. To mě naplňuje optimismem, že když je dobrá vůle, tak lze dělat velké věci,“ prohlásil Pavel Šotola na adresu nejúspěšnějšího záměru letošní premiérové Burzy filantropie.
Její úvodní část, která se konala v Obecním domě ve Starém Hradišti, překonala všechny dosavadní rekordy. Na unikátní akci, jež propojuje neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem, bylo mezi prospěšné projekty z Pardubicka rozděleno celkem 912 tisíc korun!
 
Burza filantropie už podpořila přes 500 projektů za více než 20 milionů korun.
„V takový výsledek jsme ani nedoufali. Donátoři byli neskuteční a věříme, že i neziskovky byly stejně jako my nadšené z toho, kolik získaly prostředků,“ poznamenala Jana Machová, garantka a fundraiserka Burzy filantropie a současně ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, která tuto výjimečnou akci pořádá od roku 2011 společně s Pardubickým krajem.
Z Burzy filantropie se postupně stal fenomén. „V Pardubickém kraji bylo za celou historii tohoto unikátního počinu podpořeno více než 500 projektů v částce přesahující 20 milionů korun. To je v dnešní době skoro až zázrak. Všem, kteří se o něj přičinili, patří můj velký a upřímný dík,“ dodal Pavel Šotola.

Pardubická Larischova vila získá další podporu

Další postup prací v Larischově vile a spolupráce s Československou obcí legionářskou. To byla hlavní témata jednání hejtmana Martina Netolického s předsedou ČsOL Pavlem Budinským. Krajské zastupitelstvo na svém posledním jednání schválilo dotaci ve výši 10 milionů korun na urychlení a podporu záchranných prací ve vile. Včetně této dotace dosáhla krajská podpora na záchranu a rozvoj objektu částku 40 milionů korun.
„Krajská podpora Larischovy vily se datuje od roku 2016, kdy jsme začali podporovat záchranu objektu z dnešního pohledu drobnějšími částkami na sanaci dřevomorkou napadeného dřeva. Od té doby jsme se dostali na částku 40 milionů korun, a to včetně nedávno na zastupitelstvu schválených 10 milionů, kterými chceme pomoci legionářům se spolufinancováním projektu, na který získali dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady projektu jsou v předpokládané hodnotě necelých 80 milionů korun. Na konci července proběhne otevírání obálek a vyhodnocení výběrového řízení,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který s legionáři hovořil také o nejbližších připravených etapách. „V rámci první etapy budou rekonstruovány interiéry západního křídla, jídelny a přilehlého sálu. Dále bude řešena rekonstrukce interiérů suterénu, kde je mimo jiné nutné restaurovat některé historické prvky,“ řekl hejtman Netolický.
„Již osm let, během kterých spolupracuje ČsOL s Pardubickým krajem, se ukazuje, jak klíčovým partnerem pro nás kraj je. S jeho pomocí a podporou se nám daří přetvářet Larischovu vilu a její okolí na vzpomínkové místo, které důstojně ponese odkaz zavražděných obyvatel Ležáků za druhé světové války. V současné době se nacházíme ve zlomovém okamžiku těchto snah, po kterém by v průběhu několika málo let mělo dojít k celkové rekonstrukci objektu a instalaci vnitřní i vnější expozice. Věříme, že se díky tomu v relativně dohledné době stane Larischova vila významným vzpomínkovým místem na mapě republiky a stane se cílem pro početné výpravy školní mládeže. O to se ostatně snažíme již dnes,“ řekl předseda Pavel Budinský.
Projekt podpořený z Integrovaného regionálního operačního programu pro Československou obec legionářskou připravila Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje, se kterou budou legionáři nadále spolupracovat i v průběhu realizace projektu.

Jaké to bylo na XVII. Všesokolském sletu

1) Sokolský průvod Prahou     2) Slavnostní program  SOKOL GALA v O2 aréně   3) Výběr ze závěrečného vystoupení 5.7.
4) Dojmy a zážitky ze sletové Prahy se spoustou fotografií najdete v samostatném příspěvku ZDE


JAKÝ BYL STREETBALLHUS NA VIDEU V POSLEDNÍCH 5 LETECH

 


Pozor! Od pondělí 1.7. je otevřena výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je připraven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková



Videa Českotřebovského deníku z července 2024




  

Videa Českotřebovského deníku: