Českotřebovský deník 201/2024 

                                                       sobota 20. července 2024 


Budova staré pošty 01 už městu nepatří - byla darována Pardubickému kraji


Převod budovy byl proveden i s nájemníkem, pro kterého město zajistí náhradní byt.
Rozhodli o tom zastupitelé města na svém zasedání 24. června 2024, schválili tedy  darovací smlouvu, ve které město Česká Třebová daruje Pardubickému kraji jednak budovu staré pošty čp. 7 v Klácelově ulici  a příslušnou stavební parcelu číslo 62/3 v katastru města Česká Třebová  a obdarovaný, tedy  Pardubický kraj tento dar přijímá. Zajímavostí může být  finanční ohodnocení tohoto daru, které je ve smlouvě provedeno. Podle podepsané a uzavřené darovací smlouvy má stavební parcela ocenění stanoveno  (nízko) na 125 400 Kč a celá budova pak byla oceněna na 401 393 korun českých. Způsobu ocenění nerozumím a nechci jej komentovat, stejně nikdo nic neplatí, jde o darování, i když mně to tak trochu "vrtá hlavou". Bude to jistě proto, že bezúplatné převedení majetku je předmětem daně z příjmů ve smyslu zákona o daních z příjmů 563/1992 Sb. 
Důvodem darování je záměr Pardubického kraje přestěhovat do předmětné budovy v České Třebové v rámci restrukturalizace pobytových sociálních služeb  a přiblížení služeb občanům kraje administrativní zázemí příspěvkové organizace Pardubického kraje Domova u Studánky ze současného sídla v Anenské Studánce čp. 41. Město prohlašuje, že na domě neváznou dluhy nebo věcná břemena s výjimkou nájemního vztahu s uživatelem bytu v 2.NP, který byt užívá na základě nájemní smlouvy z roku 1958, dále  nájemního vztahu na nebytové prostory s dalším uživatelem uzavřeného v roce 2017 a výpůjčkou na skladování materiálu pro českotřebovský Junák.
Součástí darovací smlouvy je prohlášení dárce, že do 30.6, 2024 (tedy data, které již uplynulo) podá výpovědi o ukončení nájmů a výpůjčky, které byly v při schvalování darování v platnosti.  Město se zavázalo jednat s panem Janem Šolcem, nájemcem bytu v II.NP o nabídkách náhradní varianty bydlení a to i s pomocí při jeho stěhování. Protože užíval byt nižší kategorie, bude muset nyní za nájem v jiném bytě připlatit.
K předání předmětu darování dojde na základě předávacího protokolu ke dni podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí. V předávacím protokolu budou uvedeny stavy a čísla měřidel elektroměru, plynoměru a vodoměru patřících k předmětu darování ke dni předání. Do okamžiku protokolárního předání předmětu darování straně obdarovaného nese strana dárce odpovědnost za případně vzniklé škody na předmětu darování a zavazuje se hradit náklady spojené s užíváním předmětu darování. Od okamžiku protokolárního předání nese odpovědnost za případně vzniklé škody na předmětu darování a zavazuje se hradit náklady spojené s užíváním předmětu darování strana obdarovaného. Předávací protokol bude obsahovat výčet veškeré stavební a technologické dokumentace (projekty, mapy, schémata, kolaudační rozhodnutí, revizní zprávy na rozvody elektrické energie, plynová zařízení či jiná zařízení, požární zprávy, návody k obsluze technologických zařízení, popř. servisní smlouvy apod.), průkaz energetické náročnosti a originály nájemních smluv a případných výpovědí. Předávacího protokol za kraj podepisuje ředitelka příspěvkové organizace. .
V darovací smlouvě je napsán tento důležitý odstavec: Smluvní strany sjednávají touto smlouvou předkupní právo smluvní spočívající v povinnosti povinného z předkupního práva pro případ jakéhokoliv zcizení předmětné nemovité věci nebo v případě, že nemovitost nebude využívána k účelu „poskytování veřejných služeb“,  nabídnout tuto nemovitou věc bezúplatně zpět do vlastnictví oprávněného z předkupního práva. Smluvní strany se dohodly, že v tomto případě je povinen dárce uhradit výši technického zhodnocení stanoveného na základě za tím účelem vyhotoveného znaleckého  posudku ke dni zpětného převodu. Neakceptuje-li oprávněný nabídku povinného ve lhůtě 2 měsíců ode dne jejího doručení oprávněnému, je povinný oprávněn naložit s dotčenou nemovitostí podle vlastního uvážení. Předkupní právo se zřizuje na dobu neurčitou a bezplatně. V případě porušení této povinnosti se povinný z předkupního práva zavazuje zaplatit oprávněnému smluvní pokutu ve výši ceny předmětné nemovitosti ke dni účinnosti této smlouvy dle znaleckého posudku vypracovaného za tímto účelem.
Darovací smlouva byla podepsána 26.6. 2024 starostou města Zdeňkem Řehákem a 12.7. 2024 hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým, byla publikována v registru smluv a je tedy platná. Město se darováním zbavilo investice, kterou by muselo vložit pro modernizaci této nemovitosti. Využilo by ji však pro svoje potřeby. Podle zpracovaných studií byla budova sice dobře využitelná jak pro bytové účely i např. služebnu městské policie, ale znamenalo by to finanční zátěž města ve výši desítek milionů korun. V současné době má město rozpracované jiné investiční záměry a tak je bezúplatný převod na Pardubický kraj možností, jak objekt rekonstruovat a současně využít k rozšíření portfólia služeb v našem městě. Místo nás nyní provede tuto náročnou investici Pardubický kraj. Dům čp. 7 bylo jistě možné také prodat nějakému investorovi, ale pak by město nemohlo ovlivnit účel dalšího využití. A kdyby to třeba byla nějaká ubytovna, nemuselo by se to líbit...  Fotografie nahoře je z roku 2017, druhý snímek z roku 2003.
Budova změnu potřebuje, nyní je ostudou Klácelovy ulice, dříve poměrně zajímavé v centru města viz článek z roku 2015 ZDE  (mm)

Rubrika ÚMRTÍ Českotřebovského deníku bude modernizována 


Problém se točí kolem zveřejňování smutečních oznámení  na internetu. Zatímco ně některých městech existuje možnost zveřejňování smutečních oznámení na webových stránkách města nebo matriky příslušného úřadu (Blansko, Jičín, Jevíčko, Žamberk atd.), tak v případě města Česká Třebová tato služba nebyla zatím zavedena. Lidé jsou odkázáni  sledovat 11 vývěsních skříněk Pohřební služby. Na základě požadavku z veřejnosti, jsem tedy zavedl od března t.r. na webové stránky Českotřebovského deníku  stálou rubriku ÚMRTÍ, kde jsem zveřejňoval po omezenou  dobu (nejdéle měsíc) fotokopie smutečních oznámení  a poté  výpis - přehled úmrtí v daném měsíci. Nyní zde najdete tedy přehlednou informaci o zemřelých od března do současnosti a bude to tak nadále pokračovat. Výhodou je, že si tuto informaci můžete přečíst doma  bez sledování vývěsních skříněk pohřební služby, také na mobilu, v České Třebové stejně jako v Praze nebo  i v zahraničí. 
Opakovaně dostávám i podněty a srovnávání našeho města s tím jak to dělají jinde. Právě v tomto týdnu jsem takový podnět dostal s připomínkou, že se k tomuto internetovému zveřejňování hlásí stále více měst a že tedy Město Česká Třebová v této věci zaostává. Znovu jsme na to upozornil s tím, že to podnět ke zlepšení služeb pro veřejnost, nechceme přece zaostávat.
Na základě článku se na podnět jednatele Eko Bi Martina Brejchy jsem se zúčastnil jednání na pohřební službě Česká Třebová, zde bylo dohodnuto následující: Pohřební služba bude zdarma nabízet pozůstalým možnost zveřejňovat smuteční oznámení v originálním provedení také v rubrice úmrtí Českotřebovského deníku a bude pro tento účel aktuálně posílat podklady ve formě pdf  souboru. Možnost zveřejňování smutečních oznámení v rubrice bude tedy nadále a v lepší kvalitě, odpadne potřeba pořizování fotokopií ovlivňovaných povětrnostními podmínkami. Zde bude parte opět zveřejněno omezenou dobu max. jeden měsíc a po té bude informace zpracována do měsíčního přehledu.
Dohodnutý způsob spolupráce vidím jako první krok, protože cílem by mělo být zveřejňování  informací o úmrtí občanů městem. Podnět k realizaci tohoto záměru tedy podle mého názoru trvá. Závisí to dle mého názoru na spolupráci Pohřební služby a matriky. Pohřební služba má informace jako první a může je poskytnout matričnímu úřadu, který je součástí MěÚ. Pokud se to podaří vyřešit, bude dobře. V čem vidím problém je to, že pro pohřební službu jsou klienty pozůstalí, kteří si služby objednávají a dávají souhlasy se zveřejněním a město by naopak mělo mít na paměti služby a informovanost pro všechny občany. Podněty ke zveřejnění smutečních oznámení také ve virtuální formě přicházejí totiž právě z veřejnosti, ne od klientů Pohřební služby. Připomeňme nedávnou změnu, kterou zaregistrovali všichni občané: Úřední desky v reálné, tedy  tištěné formě zmizely z ulic města a nahradila je virtuální informace, tedy elektronická úřední deska na webu města. Je to trend, kterým by se měla vydat i naše matrika a pohřební služba, tedy zveřejňovat informace (smuteční oznámení) také na internetu. Touto cestou se již vydali v mnoha městech a jistě to čeká i Českou Třebovou.
Shrnutí: Rubrika úmrtí v Českotřebovském deníku bude pokračovat, aby měla veřejnost také dálkový přístup k informacím o zemřelých. Bude zdarma zveřejňovat úmrtí oznámení  v originální kvalitě, pokud je budu z pohřební služby získávat po dobu do 1 měsíce, potom bude uváděn přehled zemřelých v každém měsíci a roce.  Odkaz na stránku je ZDE
Rubrika ÚMRTÍ  může také sloužit ke zveřejnění úmrtních oznámení občanů bydlících dlouhodobě mimo Českou Třebovou. V případě zájmu a zaslaných podkladů budeme v této rubrice zveřejňovat tako ZDARMA vzpomínky na výročí českotřebovských občanů. Vzpomínka by byla zveřejněna opět na dobu cca 1 měsíce.  E-mailová adresa na zasílání podkladů pro vzpomínky je mikolecky@probit.cz.

INFORMACE Z MĚSTSKÉ KNIHOVNY


Třetí knížkohraní je pohádkové
Pohádkové knížkohraní vytvořily knihovnice z Městské knihovny Česká Třebová pro děti ve věku 3–6 let a jejich rodiče. Cílem je podpora čtenářství a rozvíjení pozitivního vztahu ke knihám, zejména k pohádkám, od útlého věku. Děti při plnění všech aktivit získávají nové informace a dovednosti.
Pracovní sešit obsahuje úkoly ke 12 klasickým pohádkám. Doporučujeme mít při ruce pohádkovou knížku (tipy naleznete na konci sešitu). Předtím, než se pustíte do úkolů, si společně přečtěte pohádku, mluvte o ní, pokládejte dětem otázky (např. co si z pohádky pamatují, jaké postavy tam vystupují, co se stalo, která postava je kladná, která záporná, kým by v pohádce chtěly být…), nechte je, aby pohádku vyprávěly sami – třeba podle obrázků nebo společně namalujte obrázek k přečtené pohádce.
Ke každému úkolu navíc v sešitě naleznete tipy na další knížky nebo deskové hry, které je možné si u nás v knihovně půjčit, a týkají se podobného tématu. Všechny tipy se nám ale do sešitu nevejdou, proto je naleznete také na webových stránkách knihovny nebo se ptejte přímo knihovnic na dětském oddělení.
Cena pohádkového Knížkohraní je 100 Kč a nabízí jiné tipy na knihy a aktivity pro děti než předchozí dvě vydání Knížkohraní (Knížkohraní s Edou, Knížkohraní s Emou). 

Blíží se další ročník festiválku Českotřebovský kohoutek, darujte dětské hračky dalším 

Vaše děti už vyrostly a nehrají si s plyšáky a autíčky? Udělejte radost dalším dětem a věnujte jim pěkné, čisté a nerozbité hračky, uvolní se vám doma místo na něco jiného. Do 26. srpna můžete do knihovny přinést drobné hračky, jenž použijeme jako odměnu v rámci akce Českotřebovský kohoutek, kterou pro vás připravujeme na neděli 1. září v parku Javorka. Těšíme se na setkání s vámi na odpoledním programu pro celou rodinu!

Městská knihovna přiveze knížky čtenářům domů 

Nabízíme dovoz knih, časopisů a audioknih až do domu. Tato služba je bezplatná a je určena všem, kterým zdravotní stav neumožňuje navštěvovat knihovnu. Podmínkou je platný čtenářský průkaz do naší knihovny. V případě zájmu o tuto službu volejte 732 756 827 nebo nám napište na info@moderniknihovna.cz.
Služby knihovny nabízíme také uživatelům Domova s pečovatelskou službou (Žluťák) a Domova pro seniory v Bezděkově.
Po celý rok si mohou obyvatelé Domova s pečovatelskou službou přijít do společných prostor vybrat z nabídky knih, časopisů a audioknih, které jim pracovnice knihovny Pavla Poslová přiveze. V uvedených termínech od 8:30 do 10:30 je možné vrátit přečtené knížky a půjčit si další. Půjčování knih je naplánováno na 23. července, 27. srpna, 17. září, 22. října, 19. listopadu a 17. prosince 2024.
Stejnou službu poskytujeme také v Domově pro seniory, kde jednou měsíčně půjčuje knihy Markéta Klusoňová.

Knihovna v Kozlově končí, ale obyvatelé o knihy nepřijdou

V srpnu letošního roku bude ukončen provoz knihovny v Kozlově. Čtenářům, kteří chtějí i nadále číst, ale nemohou navštěvovat knihovnu v České Třebové, umožníme zapojení do dovozu knih až domů. Objednané dokumenty doručujeme zpravidla jednou za měsíc. Služba funguje pouze pro registrované čtenáře knihovny.
Provoz obecní knihovny zůstává zachován ve Skuhrově a Svinné.
Skuhrov   úterý 17:00–19:00   pátek 16:00–19:00
Svinná      středa 17:00–19:00
Dále poskytujeme podporu a knihy formou výměnného fondu knihovnám v obcích Damníkov, Přívrat, Třebovice, Zhoř, Rybník a Semanín. Nabídka knih je pravidelně aktualizována, nechybí žádané novinky oblíbených spisovatelů.

Komunikace (nejen) s dětmi – kurz Žít s respektem


Možná se také řadíte k lidem, kteří si kladou otázku, jak mluvit s dětmi. Nebo obecněji jak komunikovat, aby rostlo vzájemné porozumění a pohoda v naší rodině i v jiných společenstvích, v nichž žijeme. Či jak lze dětem účinně předávat důležité hodnoty a jak děti efektivně podporovat. A jestli existují zákonitosti na poli komunikace, jejichž respektováním můžeme podpořit vzájemné vztahy a usnadnit a zefektivnit komunikaci.
Na tyto a související otázky můžeme hledat a nacházet odpovědi, které přináší moderní psychologie, soudobé poznatky z oblasti fungování mozku a mnohokrát ověřená zkušenost, a to v České Třebové během kurzu Žít s respektem v první části roku 2025. Provedou nás jím manželé Pavel a Tatjana Kopřivovi, spolutvůrci přístupu a knihy Respektovat a být respektován, zkušení psychologové a vyhledávaní lektoři, sami rodiče pěti dětí. Kurz je určen rodičům a ostatním zájemcům, pro něž je komunikace s dětmi denním chlebem a umění komunikovat řadí k podstatným dovednostem.  Více o přístupu Respektovat a být respektován stejně jako o kurzech Žít s respektem manželů Kopřivových se lze dozvědět na www.respektovat.com.
Kurz proběhne od ledna 2025 v Městské knihovně Česká Třebová v módu 3krát sobota + neděle. Díky laskavosti společnosti energeia o.p.s. z Heřmanova Městce, která podporuje vzdělávání v souvislostech vedoucí k rozvoji humanity, bude kurz probíhat za dotovanou cenu. Přihlašovací agendu zajišťuje zmíněná společnost energeia o.p.s. Bližší informace o kur  u jsou k dispozici na její adrese www.energeia.cz/kurzy, kde je také možné se přihlásit. Počet míst je omezen. Informace o kurzu najdete i na stránkách městské knihovny www.moderniknihovna.cz.

V ÚSTÍ DOKONČILI STAVEBNÍ ÚPRAVY KŘIŽOVATKY
PŘED HERNYCHOVOU VILOU

Během jednoho týdne byla provedena přestavba křižovatky před Hernychovou vilou, která má nové dopravní řešení. Dočasná okružní křižovatka byla zrušena, hlavní komunikací jsou určeny ulice Lochmanova (od autobusového nádraží) a 17. listopadu (od DDM Duha). Pro pěší byly vydlážděny dva ochranné ostrůvky přechodu pro chodce a dále bylo vyznačeno nové vodorovné a svislé dopravní značení.

Příklad pro nás: V Ústí vyčistili Knapovecký potok sami

Při přívalových deštích v minulých týdnech se jako problematický ukázal Knapovecký potok v místní části Hylváty, ve kterém se kvůli nánosům bahna a naplaveninám kumulovala voda a zaplavovala své okolí. I když potok patří majetkově státnímu podniku Lesy ČR, město se na své náklady postaralo o vyčištění koryta. Po problémech, které voda v daném místě způsobila, město žádalo správu Lesů ČR o nápravu, státní podnik však v současné době nemá na tuto akci volnou kapacitu. Město Ústí nad Orlicí proto samo zajistilo dodavatele, který v úseku od železničního koridoru až za mostek za bývalým areálem společnosti Tepvos vyčistil koryto od nánosů, odstranil náletové dřeviny a vyčistil svahy obou břehů. Práce byly v těchto dnech dokončeny, náklady představují sto tisíc korun.   (Zdroj webové stránky města Ústí n.O.)

   

Jízdárna v Kladrubech nad Labem


Jednou z významných krajských investic do oblasti školství je výstavba jízdárny v areálu Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. S aktuálním stavem prací se ve čtvrtek seznámil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Náklady stavby haly včetně potřebného zázemí a úprav okolních prostranství činí 47 milionů korun.
„Vedle vybudování ateliéru Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí či rekonstrukci areálu Do Nového v rámci Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích bylo dlouhodobě naší prioritou vybudování jízdárny pro potřebu Střední školy chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem. Jedná se mimo jiné o návaznost na zařazení krajiny v okolí Kladrub nad Labem na seznam UNESCO. Stará nevzhledná hala je součástí areálu hřebčína a její demolice byla jedním z podmínek komisařů UNESCO. Sloužit bude až do doby, kdy bude nová hala zprovozněna,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Nová hala by měla být dokončena nejpozději v příštím roce. „V současné době je již postavena ocelová konstrukce haly o rozměrech 30x60 metrů, kterou montovala renomovaná společnost ze Švédska. Uvnitř haly se momentálně pracuje na zděných konstrukcích hygienického zázemí a hlediště, které bude až pro 100 lidí,“ přiblížil aktuální stav hejtman Martin Netolický s tím, že stavbě předcházela demolice dvou objektů, skladu a vodárenského objektu.
Tématem jednání s ředitelkou školy Lenkou Gotthardovou byly také další návazné práce na stavbu jízdárny. „Budeme chtít debatovat také o vybudování vlastní studny, která by výrazně pomohla se zavlažováním podkladu v samotné jízdárně. Součástí stavby je vybudování dvou akumulačních nádrží pro zadržování dešťové vody, ale studna by pomohla v případě nedostatku vody v nádržích,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku? 

Nominujte dobrovolníky !


Chtěli byste alespoň symbolicky odměnit dobrovolníky či organizace z Pardubického kraje, které nezištně pomáhají druhým? Nominujte je na prestižní ocenění! Ta budou předána na slavnostním galavečeru, který pravidelně pořádá Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) ve spolupráci s Pardubickým krajem. Ten letošní se uskuteční 2. prosince 2024 v Kongresovém sále Paláce Pardubice. Nominovat je možné do 27. září 2024 Nominovat dobrovolníky, neziskové organizace a společensky odpovědné firmy z Pardubického kraje je možné už nyní pomocí formulářů umístěných na webu https://www.konep.cz/aktivity/galavecer-ocenovani. Nominace se uzavírají do 27. září 2024. Jedna fyzická nebo právnická osoba může dát maximálně tři návrhy v každé kategorii.
Na ocenění v kategorii Dobrovolník roku může být nominována každá fyzická osoba, která ze své dobré vůle, ve volném čase a bez nároku na finanční odměnu vykonává činnost ve prospěch jiných lidí na území Pardubického kraje.
Na ocenění v kategorii Nezisková organizace může být nominována každá nestátní nezisková organizace (NNO) působící na území Pardubického kraje, a to po dobu minimálně tří let.
Na ocenění v kategorii Společensky odpovědná firma může být nominován každý podnikatelský subjekt působící na území Pardubického kraje nebo každá fyzická osoba, která poskytuje finanční nebo materiální dary. Firma může například zaměstnávat osoby znevýhodněné na trhu práce, být sociální firmou, pořádat veřejné sbírky, své zaměstnance vysílat jako dobrovolníky, finančně a materiálně podporovat činnost neziskových organizací nebo poskytovat zaměstnancům optimální podmínky pro slaďování rodinného a pracovního života. 
Ocenění těch, co mají srdce na dlani
Galavečer oceňování dobrovolníků, neziskových organizací a společensky odpovědných firem Pardubického kraje je doslova nabitý dobrými skutky všeho druhu. „Naším cílem je poděkovat všem, kteří pomáhají tam, kde je to potřeba," uvedla ředitelka Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová. „Je nám ctí, že můžeme oceňovat ty, kteří mají srdce na dlani,“ poznamenala Jana Machová a dodala, že ani tentokrát nebude na galavečeru chybět bohatý kulturní program.  „Na této akci chceme ocenit jednotlivce, neziskovky i firmy, které se zajímají o své okolí, pomáhají potřebným nebo přispívají ke slaďování rodinného a pracovního života. Galavečer je zároveň poděkováním všem, kteří svou činností napomáhají k tomu, aby se nám v našem kraji žilo dobře,“ přiblížil smysl slavnostního večera radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola.