Českotřebovský deník 226/2024 

                                                       Pátek 16. srpna 2024 

 
Judisté absolvovali JUDOKEMP 2024

Oddíl JUDO Česká Třebová po několika letech úspěšně realizoval Judokemp pro všechny věkové skupiny včetně našich nejmenších. A nutno dodat, že úspěšně! 3.8.2024 jsme se vypravili autobusem vypraveným jedním z našich sponzorů, Autodopravou Arnold, které tímto děkujeme za dlouholetou podporu, do rekreačního areálu Tesly v Horním Bradle. Týdenní akce se zúčastnilo 37 osob včetně 6 trenérů (Filip, Honza, Karel, Karel, Vlastik a Zuzka) a externí podpory v podobě úspěšné české judistky Markéty Prusenovské. Počasí až na 2 malinko deštivé dny vyšlo skvěle a děti tak měly možnost vyhrát v Pexeso Cupu, Ringo Cupu, zdolat Cestu za vítězstvím, zahrát si celotáborovou hru doplněnou předáním poháru vítězi, zaplavat si ve venkovním bazénu, zařádit ve Wellness, opéct si něco dobrého a samozřejmě si řádně zasportovat a užít si společný čas starších i mladších dětí spolu s trenéry.
Na judokempu zvládli zkoušky na vyšší technické stupně tyto děti:  6/5. kyu – Erika Kostroňová, Jan Nagy, Matyáš Síbrt, Alex Marek, Daniel Kuzněcov
5. kyu – David a Jan Vágnerovi, Jan a Pavel Polákovi, Karolína Síbrtová, Nikol Preislerová  5/4. kyu – Filip Lešinger, Matyáš Altenburger
Všem gratulujeme. A na závěr bychom neměli zapomenout vzdát hold Hosanovi, bez něhož bychom si žádný kemp nedovedli ani představit. Řeknu vám, že svaly mě boleli ještě 4. den po návratu z kempu.  Tak za rok na shledanou. JUDU ZDAR! Vlastimil Zemánek   Celý článek a fotografie najdete ZDE

ATLETICKÝ MÍTINK RIETER V ŮSTÍ N. O. JIŽ ZA 4 DNY. KDO PŘIJEDE?

Letošní mítink ozdobí dvojice oštěpařek, které zazářily na letošní olympiádě v Paříži!! Na prvním snímku zcela vlevo Jihoafričanka Jo-Ané Van Dyk, která vybojovala olympijské stříbro. Na snímku vpravo Nikola Ogrodníková, třetí nejlepší oštěpařka pařížského olympijského závodu. Van Dyk u nás byla vloni druhá, Ogrodníková náš mítink vyhrála v roce 2019. Jednou z hvězd letošního mítinku bude jihoafrický diskař Victor Hogan (osobní rekord 66,14m), který v Ústí nad Orlicí vyhrál v loňském roce. Na snímku s moderátorem Štěpánem Škorpilem, který letos rovněž nebude chybět. Ve startovní listině jsou mimo jiné kvalitní běžci z Jamajky a Ugandy. Olympijská Paříž potvrzuje, jak skvělým sportem je atletika. Byli bychom rádi, kdyby se nám ve skromnějších podmínkách podařilo nabídnout atletickým fanouškům zajímavou podívanou v Ústí nad Orlicí. Součástí programu jsou závody dětí na 60 metrů, pro mládež s odpovídající výkonností otevíráme rovněž tratě 300 a 800 m. Přijďte se podívat a fandit v úterý 20. srpna, začínáme v 16 hodin. Info na www.rieter-atletika.cz

Dny zdravého životního stylu v jednotném stylu

V pátek 16. srpna končí přednáškový cyklu Otazníky života, který pořádala Sbor adventistů sedmého dne v Českotřebovském sborovém  domě. Je o deset přednášek a besed na ožehavá témata, první byla 5. srpna a poslední je v pátek 16. srpna. Tato akce není ojedinělá, byla doprovázena dalšími akcemi s názvem Dny zdravého životního stylu, které se konaly v České Třebové tři - pátého, devátého a čtrnáctého srpna na Starém náměstí a na náměstí Jana Pernera před vlakovým nádražím. Každého, kdo šel kolem musela akce upoutat již jednotným  stylem a ochotu angažovaných osob, jednalo se o ožehavé otázky. Nešlo tedy o tržnici v pravém slova smyslu, ale o možnost konzultovat své osobní zdravotní problémy, aniž by bylo třeba se dlouho dopředu někde objednávat, a přitom zkontrolovat důležité životní funkce. Akce měla ve veřejnosti ohlas, nekonala se u nás poprvé, a lze ji považovat za ukázkovou aktivitu, ve které se Církev adventistů s. d. věnuje veřejnosti (mm)
Akce CASD v Malé scéně: V sobotu 17. 8. se sejdeme společně s členy okolních sborů. Bohoslužba se bude konat v Malé scéně od 9:30. Kázáním poslouží předseda Českého sdružení br. Vítek Vurst.

V Ústí n.O. zveřejnili záměr výpůjčky  GALERIE POD RADNICÍ na rok 2025


Na úřední desce byl 15. srpna zveřejněn záměr výpůjčky Galerie pod radnicí, která se nachází v budově radnice č.p. 15 v ulici Sychrova. Zájemci o provozování galerie  mohou podat své nabídky v poměrně krátkém termínu nejpozději do 23. 8. 2024 do 12:00 hodin. Galerie bude zapůjčena za účelem pořádání a provozování výstavní činnosti v období od 03.02.2025 do 31.01.2026. Záměr byl projednán kulturní a školskou komisí a schválen radou města. Galerie Pod Radnicí v  minulosti byla využívána pro výstavní činnost Klubem přátel výtvarného umění v Ústí nad Orlicí.  Jeho předsedou byl Ing. Hartman, členy tohoto klubu byli výtvarníci nejen z Ústí nad Orlicí, ale i z okolí, Také z České Třebové. Klub vznikl v srpnu roku 1998. Po úmrtí Ing. Hartmana  v roce 2020 Klub přátel výtvarného umění ukončil svou činnost. Výstavy v Galerii Pod radnicí pak zajišťovalo orlickoústecké Městské muzeum. Výstavní se změnila, bylo to i kritizováno. V loňském roce projevil zájem o výstavní činnost v této galerii nový soukromý subjekt,STOReAGE, z.s. - Jiří Fikejz,  který předložil poměrně zajímavou nabídkou na využití spočívající zejména v tom, že počet výstav se  proti předchozí době zvýšil a doba pro jednu výstavu se poněkud zkrátila. Tím se výstavní činnost v této galerii stala zajímavější.  Každý měsíc je zde nyní jedna výstava, plán je zveřejněn dopředu.:
Právě nyní je v Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí tradiční výstava ÚSTECKÝ SALON, která si letos klade za cíl vzdát hold předchozím salonům a jejich zakladatelům. V tomto roce zde vystavuje 13 autorů spjatých s městem a s předchozími salóny, kde již měli možnost vystavovat. Výstava představuje vzdušnější expozici s menším počtem vystavených děl, což umožňuje návštěvníkům lépe se soustředit na každý jednotlivý kousek. Tento výběr pomyslně vzdává hold všem předním salonům a osobnostem, které s nimi byly úzce spojeny, především Janu Stehlíkovi, který byl spoluzakladatelem ústeckých salonů v 60. letech minulého století. Tradici těchto salonů pak dlouhá léta udržovali manželé Hartmanovi v rámci Klubu přátel umění. Mezi vystavujícími umělci letos nalezneme jména jako Bohuslav Jirgle, Quido Kocián, Aleš Lamr, Václav Lamr, Jaromír Krosch, Jan Steklík, Karel Nepraš, Richard Pešek, Tomáš Šmilauer a další. Výstava bude v Galerii pod radnicí k vidění až do 28. srpna. Nenechte si ji ujít a vzdát hold bohaté umělecké historii našeho sousedního města.  
V pátek 12. srpna byla v ústecké Galerii pod radnicí vernisáží zahájena výstava výtvarného umění nazvaná „ÚSTECKÝ SALON ". Na výstavě, která je k vidění v prostorách galerie, máte možnost do 4. září obdivovat několik desítek děl od více jak 4 desítek autorů z Ústí nad Orlicí a okolí. Nejen členové Klub přátel umění zde tradičně vystavují obrazy, malby, fotografie, kovanou plastiku a další. Výstava je otevřena denně kromě pondělí. Město uzavřelo smlouvu na využívání zatím na dobu určitou, do konce ledna 23025, nyní se jedná o další roční pokračování v roce 2025.  Ze zveřejněné nabídky uvádíme  hlavní podmínky:
Město Ústí nad Orlicí zveřejňuje záměr výpůjčky nebytových prostor Galerie pod radnicí, nacházejících se v budově radnice č.p. 15 v ulici Sychrova Účel výpůjčky: pořádání a provozování výstavní činnosti v období 03.02.2025 – 31.01.2026. Celková plocha výpůjčky: 186,7 m2 Důvod záměru výpůjčky: Existence veřejného zájmu, tj. maximální podpora dostupnosti výstav pro veřejnost všech věkových kategorií – bezplatný vstup. Město Ústí nad Orlicí tímto vyzývá všechny zájemce, aby předložili své nabídky písemně do podatelny Městského úřadu Ústí nad Orlicí, Sychrova 16, 562 24 Ústí nad Orlicí, a to nejpozději dne 23.08.2024 do 12:00 hodin.
Nabídka musí obsahovat doplněný a podepsaný návrh smlouvy o výpůjčce a konkrétní návrh programové nabídky včetně provozní doby galerie. Podmínkou Města Ústí nad Orlicí je zajistit v uvedeném období minimálně 7 výstav, každá trvající minimálně 17 kalendářních dnů. Rada města Ústí nad Orlicí provede výběr vypůjčitele ze všech nabídek podaných ve stanoveném termínu a s přihlédnutím k pestrosti programové nabídky a rozsahu navržené provozní doby. K nabídkám si může vyžádat posudky a vyjádření dalších subjektů či zvláštních orgánů města. adresa: Město Ústí nad Orlicí si vyhrazuje právo od záměru výpůjčky kdykoliv a bez udání důvodu odstoupit, případně odmítnout všechny předložené nabídky. Město Ústí nad Orlicí si vyhrazuje v případě uzavření smlouvy o výpůjčce s vybraným uchazečem užívat předmět výpůjčky pro svou potřebu, oznámí-li to vypůjčiteli alespoň pět kalendářních dnů předem.

MĚSTO ÚSTÍ NAD ORLICÍ JE V ŽÁDOSTECH O DOTACE ÚSPĚŠNÉ

Město bylo úspěšné se žádostmi na dva velké projekty, získá na ně dotace v souhrnu za víc než padesát milionů korun. Jde o revitalizaci parku u Roškotova divadla, na kterou město získalo z výzvy IROP – Zelená infrastruktura dotaci ve výši 29,4 milionu korun a výstavbu parkovacího domu v areálu bývalé Perly 01, která bude podpořena dotací ve výši 22,3 milionu korun z výzvy IROP Multimodální osobní doprava.
V obou případech je schválení dotace velký úspěch ústecké radnice. Na revitalizaci parku podávalo město žádost o dotaci mezi prvními žadateli v lednu letošního roku. Opakovaná žádost o dotaci na parkovací dům byla podána již v květnu loňského roku a podle požadavků hodnotitelů musel být projekt několikrát upravován a doplňován. V případě revitalizace parku bylo jednou z klíčových podmínek pro získání dotace doložení kladného stanoviska Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, prověření dokumentace z hlediska klimatického dopadu a včasné podání vlastní žádosti.
Dotace na parkovací dům bohužel nedosahuje na městem požadovanou částku, protože poskytovatel mezi způsobilé výdaje projektu akceptoval pouze 57 parkovacích míst, která budou provázána na dopravní terminál a systém veřejné dopravy. Revitalizace parku je v plném proudu, dokončena má být v pololetí příštího roku.
O výstavbě parkovacího domu a jeho kapacitě se bude rozhodovat koncem roku v návaznosti na vysoutěženou cenu nového pavilonu domova důchodců.

www.ustinadorlici.cz


Nabídka kurzů Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je nutné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

Parky si Třebováci pěkně užívají  Příklady z Javorky i ze Zámostí

V Javorce je opět opravená tůňka na vodoteči od pramene využita naplno dětmi i dospělými. Na letní parné měsíce zde je stále vydatnost pramene velmi vysoká. Je to pro park dar, který je opravdu velmi cenný.  Vodou se napájí rybníček, který ukazujeme na druhém snímku. Zde je patrná potřeba rybníček vyčistit!  Další fotky jsou z parku na Zámostí. Také zde je dominantou vodní tok Třebovky, Právě dnes ráno zde na Zámostí  zaznamenali velmi rychlý nárůst výšky hladiny, někde nad Českou Třebovou  spadlo naráz hodně vody. Při sledování průtoků na měřící stanici v Třebovici je zvýšení hladiny  nepatrné -  asi 3 centimetry, ale na další měřící stanici v Hylvátech stoupla hladina v 10 hodin dopoledne ze 35 cm na 70cm a průtok se zdvojnásobil. Odpoledne už bylo vše zase v normálu.  Další fotografie ukazuje uklizený park, láká v vycházce....

CIHELNA JE ZA DVEŘMI - Na jubilejním 25. ročníku Cihelny nebude chybět ani Policie ČR

KRÁLÍKY – Naše největší ukázka nejmodernější techniky, výstroje a výzbroje v našem regionu.  Na akci „Cihelna 2024“ zveme všechny zájemce, kteří si chtějí prohlédnout nejnovější vybavení Policie ČR. Statická ukázka dopravních prostředků, výstroje a výzbroje vám bude k dispozici v průběhu sobotního hlavního programu od 10:00 do 16:00 hodin. V prostoru statické ukázky vám policisté z Oddělení hlídkové služby Ústí nad Orlicí ukáží několik variant zadržení nebezpečného pachatele s ukázkou sebeobranných a pádových technik a použití donucovacích prostředků, a to v časech 11:00-11:20 a 14:00-14:20 hodin.    
Dynamické ukázky IZS proběhnou v pátek 16. srpna 2024, 14:40 – 15:30 hodin a v sobotu 17. srpna 2024, 12:30 – 13:15 hodin. Zákrok proti ozbrojeným pachatelům, kteří mají na svědomí odcizení dvou vozidel, provedou opět policisté zařazeni na Oddělení hlídkové služby Ústí nad Orlicí ve spolupráci s psovody Odboru služební kynologie Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.
Tradiční vojensko-historická akce "Cihelna 2024" se uskuteční již tento týden v pátek a sobotu za účasti Armády ČR, Město Králíky, Pardubický kraj, složek IZS, Celní správy ČR, Vězeňské služby ČR a historických jednotek z celé ČR i SR. Hlavní ukázka bude představovat téma "Krvavé jaro 1945" s pěti komentovanými obrazy inspirovanými skutečnými událostmi. Nechybět bude přelet letounů JAS-39 Gripen, ukázka dobové i současné techniky v rámci statické i dynamické ukázky.  Akce se bude konat nedaleko Muzeum - Pěchotní srub K-S 14 "U cihelny" Králíky. Navštívit je možné jak dělostřelecké tvrze, tak řadu pěchotních srubů v celé oblasti Králicka. Náš kraj ve spolupráci s Muzeum starých strojů a technologií ze Žamberka organizuje také další jízdu parního vlaku s trasou kolem bojiště, tedy z Dolní Lipky do Ústí nad Orlicí a následně přes Letohrad až na Prostřední Lipku a do Hanušovic. Srdečně zvou organizátoři hlavní i doprovodných akcí.  

Na Šlechtově palouku na Pastvinách se ve středu 21. září uskuteční soutěž záchranných týmů

"Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí, ve spolupráci s Vodní záchrannou službou, vás srdečně zve na soutěž záchranných týmů, která proběhne v malebném prostředí kempu Šlechtův palouk u vodního díla Pastviny. Přihlášky zasílejte do 31.8.2024 na email: pastviny@vzs.cz. Počet závodních týmů je omezen na 20. Přijďte si poměřit síly s ostatními a užít si den plný adrenalinu a spolupráce v krásném prostředí u vodního díla Pastviny. Těšíme se na Vaši účast," zve mluvčí profesionálních krajských hasičů Vendula Horáková.

Svinnský kros v minulých letech - podívejte se na videa 2020, 2021, 2022, 2023, 2024!


  Uveďme i vítěze závodů: 2020 Patrik Vebr + Tereza Šedová, 2021 Radek Hübl + Míša Stránská, 2022  Patrik Vebr  + Kateřina Colburn, 2023 Dominik  Chlupáč + Kateřina Olburn, 2024 Josef Novák + Adéla Vetchá


Memorandum má pomoct rozvoji sociálního podnikání v Pardubickém kraji 

V Pardubickém kraji je v současné době 37 sociálních podniků. Jsou zaměřeny zejména na služby, výrobu, gastronomii a zemědělství. Pracuje v nich přibližně 1200 zaměstnanců znevýhodněných na trhu práce.
Sociální podniky často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním, sociálním nebo kulturním hendikepem. Dosahování zisku je však pro ně stejně důležité jako zvyšování veřejného prospěchu. Podle krajského radního Pavla Šotoly má sociální podnikání v Pardubickém kraji velký potenciál pro rozvoj. Potřebuje však pomoct zejména při rozjezdu. „Pardubický kraj se oblasti sociálního podnikání věnuje dlouhodobě. Prostřednictvím krajského dotačního programu bylo již podpořeno celkem 127 projektů s celkovou částkou téměř 14 milionů korun. Zároveň částkou více než půl milionu korun podpořil vzdělávací a rozvojové aktivity,“ konstatoval Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální oblast a neziskový sektor, který má sociální podnikání ve své gesci.
Pardubický kraj je v oblasti sociálního podnikání fenomén
„Pardubický kraj je jedním z krajů, kde se sociálnímu podnikání daří. To ovšem nevzniklo samo o sobě. Je za tím bezpočet úsilí několika představitelů kraje. Nyní už lidé v tomto regionu sklízí plody, když se daří velkému množství našich spoluobčanů pomáhat ke smysluplnému životu,“ řekl Ondřej Závodský, ředitel oddělení sociálního podnikání na Ministerstvu práce a sociálních věcí České republiky. Podpořit další rozvoj sociálního podnikání v Pardubickém kraji je cílem memoranda, které Pardubický kraj podepsal společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky a Pardubickým podnikatelským inkubátorem (P-PINK).   Memorandum je součástí dlouhodobého projektu s názvem Rozvoj ekosystému sociálního podnikání (RESP). Ten je spolufinancován z Operačního programu Zaměstnanost (OPZ+).
Kde mohou zájemci získat bližší informace?
Bližší informace o sociálním podnikání v Pardubickém kraji mohou zájemci získat na webu Pardubický kraj - Sociální podnikání (pardubickykraj.cz). Další možností je obrátit se na Pardubický podnikatelský inkubátor (P-PINK).

Filmaři obsadili Kunětickou horu. V rodinném příběhu má roli i Pardubický kraj

Tento týden se do našeho regionu vrátili filmaři, kteří začali natáčet filmovou komedii Léto s Evženem, příběh plný dobrodružství, lásky, kamarádství a schopnosti vidět svět dětskýma očima. Kromě těchto emocí odhaluje i tajemství ukrytá ve zdech starého hradu. Stěžejním partnerem je Pardubický kraj.
Díky atmosféře na filmovém nádvoří jsem si vzpomněl na můj velice oblíbený film Ať žijí duchové a uvědomil si, že díky podpoře Pardubického kraje může vzniknout další povedený rodinný trhák. Jsem tedy moc rád, že se v rozpočtu našly peníze a kraj mohl věnovat filmařům jeden a půl milionu korun. Věřím, že  Kunětická hora se tak stane dalším známým místem, o kterém se turisté dozvědí z filmového plátna,“ dodává radní pro cestovní ruch, Alexandr Krejčíř.
„Naše regionální filmová kancelář je s produkcí filmu Léto s Evženem v kontaktu již od loňského roku. Pomáhali jsme vytipovat lokace v Pardubickém kraji, zprostředkovali potřebné kontakty a taky jsme pomohli při hledání komparzu.  S producentskou firmou Bio Illusion se již známe z realizace filmu Muž, který stál v cestě, jenž byl zčásti také natáčen v Pardubickém kraji a předpremiéra tohoto filmu proběhla i s naší pomocí právě v Pardubicích v květnu 2023. Těšíme se na natáčení dalšího filmu, který je v plánu, pro tentokrát s dostihovou tématikou,“ vysvětluje Alena Horáková, ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy.
Natáčení se na Kunětickou horu vrací po poměrně dlouhé době, kdy hrad procházel dlouholetými opravami. „Jsem moc rád, že proměna Kunětické hory k nám přivedla filmaře. Natáčení je velmi náročné, probíhá od časných ranních hodin až do pozdních večerních hodin, proto jsme museli omezit pro turisty návštěvní dny. Ale jakmile se herci přesunou do podhradí, bude Kunětická hora opět veřejnosti zpřístupněna. Věřím, že film, ve kterém hraje spousta známých herců, přispěje nejen k propagaci hradu, ale i celého regionu a že si ho diváci zamilují a budou dlouho pamatovat,“ popisuje kastelán Miloš Jiroušek.
Pardubický kraj zná velice dobře Miroslav Táborský, protože hned na hranici s Královehradeckým krajem žije část jeho rodiny. „Pardubice jsem měl jako přestupnou stanici, když jsem jezdil vlakem z Prahy ze školy domů do Hradce. A právě se školou souvisí i má role, kdy ve filmu Léto s Evženem hraju zápornou postavu ředitele základní školy, který chodí o holi, neboť se kdysi na letním táboře zranil a proto považuje tábory pro děti za nebezpečné a snaží se zbránit jejich existenci,“ vysvětluje herec.
Nabídku role neodmítl ani Oldřich Navrátil. „Já mám rád filmy ve stylu dětských omalovánek a takový styl Léto s Evženem má. V říjnu mně bude dvaasedmdesát, a i když jsem mohl o prázdninách odpočívat, jsem rád, že o mě filmaři mají ještě zájem, ono to taky nemusí dlouho trvat,“ popisuje Navrátil.
„Kastelán se jmenuje Evžen Karas, který nenávidí návštěvníky a dělá všechno pro to, aby na ten hrad v podstatě nikdo nepřišel. Ale potom vznikne jakýsi problém, který nechci prozrazovat a kastelán se začne postupně proměňovat v relativně slušného chlapa,“ usmívá se herec Jiří Dvořák, který se svěřil, že  v ulicích Pardubic prožívá jakési déjà vu při vzpomínkách na natáčení, hlavně s režisérem Strachem. Nejsilnější zážitek má z natáčení filmu Silver A. V rodinné komedii mohou diváci vidět ještě další známé herce jako je Martin Myšička, Jaroslav Plesl, Marek Němec nebo Jana Pidrmanová. Režie se ujali Miloslav Šmídmajer, který je současně producentem filmu, a Pavel Krumpár. Po Kunětické hoře se filmový štáb vydá na cestu do Litomyšle a poté bude pokračovat na hrad Kost. Do kin by měl film jít letos v prosinci.(Na snímcích herci Navrátil, Plesl, Němec, Dvořák, Pidrmanová)

 

Pardubický kraj přispěje na kurzy bezpečné jízdy pro mladé řidiče a jejich mentory

Ve spolupráci s Ministerstvem dopravy – BESIP a Autoklubem Karosa Vysoké Mýto vznikl inovativní projekt Kurzy bezpečné jízdy pro L17 + mentory, který je zaměřen na zvýšení bezpečnosti mladých řidičů a jejich mentorů a nabízí školení v bezpečném prostředí polygonu. Cílem je připravit začínající šoféry na krizové situace.
„Každý rok máme v rozpočtu na programové dotace pro dopravu k dispozici pět milionů korun. A protože jsme všechny nevyčerpali, vyvstala myšlenka, do čeho užitečného investovat. Nakonec vznikl nápad, peníze utratit za bezpečnost na silnicích. Kde nejlépe začít, nežli u mladých, ještě nezkušených řidičů. Jsem tedy rád, že Pardubický kraj může být součástí tohoto, za mě, užitečného projektu. Díky výcviku na vysokomýtském polygonu získají potřebné dovednosti nejen nováčci za volantem, ale i jejich mentoři, kteří pro ně budou zároveň i efektivní podporou. Mladí řidiči jsou z hlediska bezpečnosti silničního provozu považováni za rizikovou skupinu. Ve své řidičské praxi zatím neměli tolik možností, setkat se s rizikovou situací. V případě, že někdy nastane, dokážou ji potom správně vyhodnotit a vyřešit. Pokud bude o tyto kurzy L17 velký zájem, počítáme s finanční podporou i příští rok,“ vysvětluje náměstek pro dopravu, Michal Kortyš.
Kurzy bezpečné jízdy pro L17 ale zdaleka nejsou jedinou aktivitou, která je spolufinancována Pardubickým krajem. Každoročně kraj přispívá částkou 400 tisíc korun neziskové organizaci Prevencí pro život na aktivity BESIPu v Pardubickém kraji. V loňském roce byly podpořeny projekty Na kole jen s přilbou, Metodické semináře pro pedagogy ZŠ a MŠ a Bezpečně na koloběžce, v celkové částce 130 tisíc korun.
Obsah kurzů pro 17 leté řidiče a jejich mentory Kurzy jsou zaměřeny na nejčastější krizové situace, s kterými se šoféři deno denně setkávají. V bezpečném prostředí polygonu si mladí řidiči vyzkouší, jak se chová automobil při smyku, krizovém brzdění a dalších nebezpečných situacích. Součástí programu jsou také skupinové pohovory s dopravním psychologem, které mají snížit sklon mladých řidičů k riskování.
Pro mentory je připraven speciální program zahrnující přednášku dopravního psychologa na téma „Jak být dobrý mentor“ a praktické jízdy s odbornými instruktory. Cílem je, aby mentoři dokázali mladým řidičům efektivně předávat své zkušenosti a byli jim skutečnou podporou.
Termíny, přihlášky a kapacita kurzů
Pardubický kraj finančně podpořil a objednal dva termíny kurzů, 3. 11. 2024 a 30. 11. 2024. Třetí termín 6. 10. 2024 bude financován z rozpočtových prostředků Ministerstva dopravy BESIP pro Pardubický kraj. Každý kurz je určen pro 36 osob, celkově tedy bude vyškoleno 108 účastníků. Přihlášky budou přijímány od 1. září 2024 online na www.autodromvmyto.cz.
Kolik zaplatíte Kurzy jsou dotovány a dvojice účastníků (řidič + mentor) zaplatí pouze registrační poplatek 413 Kč bez DPH. Celková cena kurzu, zahrnující pronájem polygonu, školicího střediska a účast odborníků, činí 82 000 Kč bez DPH.  Od 1. ledna 2024 mohou mladí řidiči po absolvování autoškoly a závěrečné zkoušky řídit už od 17 let, ovšem pouze pod dohledem zkušeného mentora. Více informací nejdete na https://besip.cz/Ucastnici-silnicniho-provozu/Ridici-automobilu/L17

Nové mosty přes Chrudimku

Kvůli špatnému technickému stavu začal Pardubický kraj v koordinaci s Městským obvodem Pardubice IV na začátku léta s rekonstrukcí dvou mostů v Mněticích. Původně byla doba dokončení stanovena do konce letošního roku, ale zatím vše vypadá tak, že se projekt stihne dokončit s několikatýdenním předstihem. 
S aktuálním stavem prací se byli zástupci obou samospráv seznámit v úterý 13. srpna na kontrolním dnu, podle informací stavařů by k otevření provozu mohlo dojít již první týden v prosinci. „Vzhledem ke stavu mostů muselo dojít k jejich kompletní demolici a na původním místě stavíme nové. Základy konstrukcí přes Chrudimku a její rameno zde v Mněticích už stojí a zbývá dokončit vrchní část. Pro stavaře to byl trochu oříšek, spodní stavba delšího mostu byla v horším stavu, než se předpokládalo, také terén práce příliš neusnadnil. Nakonec si s tím ale poradili, a to během výrazně kratšího času. Součástí tohoto projektu je také oprava zhruba 130 metrů navazující silnice III. třídy, včetně navazujícího chodníku. Celkové náklady se vyšplhají přes 33 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. 
Záměr na vybudování nových mostů v Mněticích, které jsou součástí Pardubic, se důkladně koordinoval s ostatními stavebními akcemi kvůli zajištění dopravní obslužnosti. „Pro pěší jsme nechali nainstalovat lávky, opravdu jsme se snažili, aby dopady na obyvatele a řidiče byly co nejmenší. Nicméně demolice a následná stavba nových mostů s sebou samozřejmě určitá omezení nese. Jsem rád, že se projekt podle všeho podaří dokončit dříve, než bylo původně plánováno. Je to dáno tím, že došlo ke změnám projektu, ale pochvalu si samozřejmě zaslouží i stavebníci, kteří se do rekonstrukce pustili s vervou,“ dodal náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. 
Radost z budování nových mostů neskrývá starosta Městského obvodu Pardubice IV Jan Procházka. „Jsme velmi rádi, že budování nových mostů začalo, protože to byl největší bolák v našem obvodu. Zároveň jsem rád, že most není zcela uzavřený, ale je zde lávka pro pěší a pro cyklisty, tak aby bylo zachováno spojení Mnětic a Černé za Bory. Pro automobily jsou dvě objízdné trasy. Jedna veden přes Žižín a druhá přes Drozdice,“ vysvětlil starosta obvodu Jan Procházka.

DDM Kamarád chystá na září novou hru do Javorky "Projdi se Javorkou s tajenkou"

Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová připravil na nový školní rok pro veřejnost akci Projdi se Javorkou s tajenkou. V parku Javorka bude každý měsíc připravena nová tematická stezka. Zájemci o plnění stezek se přihlásí v kanceláři DDM Kamarád, nebo do soukromé zprávy na FB Dům dětí a mládeže Kamarád napíší, že mají zájem plnit stezky (bude vytvořen seznam účastníků pro pozdější rozdávání odměn). Hrací karty k jednotlivým stezkám budou k vyzvednutí v kanceláři nebo ke stažení na webových stránkách. Po splnění stezky získají děti odpověď do tajenky a zapíší ji do hrací karty. Vyplněné hrací karty budou účastníci posílat vyfocené do soukromé zprávy na FB Dům dětí a mládeže Kamarád, nebo nosit do kanceláře DDM. Celkem se v Javorce vystřídá 10 stezek podle aktuální roční doby a tradic. Po ukončení poslední stezky budou pro děti připravené odměny podle počtu splněných stezek. Stezky jsou vhodné pro děti od 3 let s rodiči i pro větší děti, které už umí číst a psát. První stezka proběhne od 16.9. – 13.10. 2024 s tématem HOUBY. Hrací karty budou ke stažení na webu a k vyzvednutí v kanceláři DDM od 9.9.2024.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda


 Čekají  nás prázdninové festivaly

 HORY OPEN AIR a také benefiční festival "SPOLEČNĚ na podporu boje proti ALS"


     

Připomeňme si videa z loňských prázdnin 2023


   Aktualizace k 14.8. 2024:  Velebná Jitka - Holánková Jana -  Šplíchalová Miroslava - Alena Šamšulová - Karel Jindra  - Mojmír Vaško  

V ÚSTÍ V GALERII POD RADNICÍ ZAČAL ÚSTECKÝ SALON

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí proběhla slavnostní vernisáž tradiční výstavy ÚSTECKÝ SALON, která si letos klade za cíl vzdát hold předchozím salonům a jejich zakladatelům. V tomto roce zde vystavuje 13 autorů spjatých s městem a s předchozími salóny, kde již měli možnost vystavovat.
Výstava představuje vzdušnější expozici s menším počtem vystavených děl, což umožňuje návštěvníkům lépe se soustředit na každý jednotlivý kousek. Tento výběr pomyslně vzdává hold všem předním salonům a osobnostem, které s nimi byly úzce spojeny, především Janu Stehlíkovi, který byl spoluzakladatelem ústeckých salonů v 60. letech minulého století. Tradici těchto salonů pak dlouhá léta udržovali manželé Hartmanovi v rámci Klubu přátel umění.
Mezi vystavujícími umělci letos nalezneme jména jako Bohuslav Jirgle, Quido Kocián, Aleš Lamr, Václav Lamr, Jaromír Krosch, Jan Steklík, Karel Nepraš, Richard Pešek, Tomáš Šmilauer a další.
Výstava bude v Galerii pod radnicí k vidění až do 28. srpna. Nenechte si ji ujít a vzdát hold bohaté umělecké historii našeho města.  

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července





 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?