Českotřebovský deník 233/2024 

                                                       Pátek 23. srpna 2024 

 
Příjemný podvečer, pohlazení po duši.
Žádný rockový koncert se takovému večeru nevyrovná.

Písničky odměnili diváci vždy srdečným potleskem.

Během zítřka připravím video, které se určitě bude líbit.

A navíc interprety  budete znát - více ve videu!


Nové nečekané téma znovu otevřené po 14 letech: O větrných elektrárnách ve Skuhrově


Téma Větrné elektrárny na katastru města se již řešilo v letech 2008 - 2010, kdy tehdejší vedení města hledalo do budoucnosti další zdroje příjmů do městské pokladny a tato možnost se nabízela. Tehdy byl samozřejmě předpoklad, že investorem i provozovatelem bude městská společnost TEZA, přestože tehdejší investice do jedné  také větrné elektrárny se již tehdy odhadovala na 80 milionů korun.
Proč se tím zabýváme nyní po 16 letech znovu?   Protože se na oficiálním FB profilu města objevil text, který se problému vzniku nových větrných elektráren na katastru Skuhrova týká.  Je přetištěn pod nadpisem.  Je uveden v souvislosti s dalšími usneseními rady města a většina čtenářů si jej proto vyloží jako schválené usnesení, připravené bez jednání se zainteresovanými občany Skuhrova zastoupenými osadním výborem. Není tomu tak,  zmíněný text v usneseních z rady města ze dne 19. srpna nenajdete. Je to tedy vlastně jen informace o tom, že společnost PV Consulting, s.r.o. Praha 10 poslala městu nabídku, podle které by chtěla sama na své náklady vybudovat ve Skuhrově větrné elektrárny. Nedivme se, žijeme v lůokalitě, kde je hlavní evropské rozvodí a Třebovské stěny navazují na Hřebečovský hřbet, kde je již plno větrníků a další se tam mají stavět.
Nejdříve: Kdo je PV Consulting, co o sobě píše? Jsme developer a investor projektů větrných elektráren. Zajišťujeme komplexní management projektů, od úvodní ověřovacích studie, projektové přípravy, povolovacího procesu i samotnou realizaci stavby. Zajišťujeme financování projektů VTE i jejich následnou správu.     Více v samostatném článku ZDE

Sportem proti pasivitě


Pod záštitou projektu Sportem proti pasivitě uspořádalo Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež EMKO ve Vysokém Mýtě prázdninové sportovní odpoledne. Akce se uskutečnila na hřišti Základní školy Jiráskova a kromě dětí a zaměstnanců klubu se sportovního klání zúčastnili i Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, a František Jiraský, starosta Vysokého Mýta.
„Podobné akce vždycky velmi rád podpořím,“ uvedl Pavel Šotola a dodal s úsměvem: „Kluci byli výborní a při hodu na koš jim to opravdu šlo, na rozdíl ode mě. Takže na příště musím víc trénovat.“ Cílová skupina EMKA je ve věku od 6 do 26 let, ale sportovní odpoledne bývá pro všechny věkové kategorie. Je to akce pro širokou veřejnost, kam může přijít úplně každý.  „Během prázdnin pořádáme dvě sportovní odpoledne, jedno v červenci, druhé v srpnu. Odpoledne nemá řízený program, máme s sebou balóny, švihadla, křídy, věci na písek, takže si to tady užijí jak ti nejmenší, tak starší, pro které je určen fotbal nebo basket,“ přiblížila program koordinátorka klubu Barbora Šafránková a dodala: „Sportovní odpoledne je pořádáno v rámci akce Sportem proti pasivitě, letošní ročník je už třináctý.“
Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež EMKO, jedna z registrovaných sociálních služeb poskytovaných společností SKP-CENTRUM, o. p. s., je zařazeno v síti služeb Pardubického kraje, prostředky na provoz získává v rámci dotačních programů Pardubického kraje a města Vysoké Mýto. „Na provoz nízkoprahového klubu byla pro letošní rok přidělena účelová dotace ve výši 2,8 milionu korun a z rozpočtu Pardubického kraje bylo poskytnuto necelých 200 tisíc korun formou programové dotace,“ uvedl Pavel Šotola. Organizace SKP-CENTRUM, o. p. s. již od roku 1992 provozuje efektivní a provázaný systém sociálních služeb pro seniory, zdravotně postižené, lidi v krizi a bez přístřeší, oběti domácího násilí, děti a mladé dospělé bez fungujícího rodinného zázemí, příslušníky minorit. EMKO konkrétně nabízí dětem a mládeži z Vysokého Mýta a okolí pomoc, radu a podporu při zvládání složité životní situace. 
„Kromě všech aktivit, které pro děti v rámci klubu připravujeme, se je také snažíme co možná nejvíce zapojovat do dění v klubu, tvorby programu, přípravy aktivit nebo třeba plánování výletu. Děti si tak samy vyzkouší, co vše je potřeba, aby mohl být výlet realizován, zamyslí se, jak se do místa dopraví, kolik to bude stát. Zábavnou formou tak dochází ke zplnomocňování dětí,“ řekl Jiří Pitaš, ředitel SKP-CENTRUM. 

Bourání průmyslového areálu v Bezděkově pro nový pavilon Domova pro seniory jede naplno

Změny areálu v Bezděkově pilně fotografuje Martin Šebela. Změny jsou opravdu každý den. Dvě fotky jsou jen ukázka, připravujeme celou fotoreportáž ZDE. Každý nemá možnost do Bezděkova tak často docházet...

Znovu se rozběhne městská hokejová liga CHL

Ve středu 28.8.2024 od 18:00 se v klubovně na zimáku uskuteční  schůzka zástupců přihlášených týmů.  Nový ročník se  začíná hrát  v pátek 13.9.2024
V současné době jsou do soutěže CHL přihlášené týmy:
1. liga: ADBA Ústí nad Orlicí HC CALIBRA  K VETERANS PROPLAST Ústí nad Orlicí  LOMAX Česká Třebová  HC KOCOUŘI Skořenice  STARMON  HC FLYERS Třebovice  HC LDM  HC LUMIUS
2. liga HC SOLIDA Bystřec TUROVÁCI Podlesí SudNEtřeba HC RIETER Ústí nad Orlicí 4dox  HC RYDO Česká Třebová  HC KAČEŘI Kerhartice  HC CZLOKO  HPS Osík  HC PaPoS
Čeká se na: HC ZD Dolní Újezd  HC TYPOS Česká Třebová
  Aktualizace 20/8 Libor Kinc, 53 let, Vlastimil Hájek, 86 let  Václav Jankele , 74 let,  Gustav Šamšula 94 let, Jiří Roun, 77 let, (Č Třebová)

zveme na další festivaly a zajímavé hudební akce




Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

TJ Plavecké středisko se připravuje na nový školní rok


TJ Plavecké středisko, z.s. se připravuje na další školní rok a s ním spojenou plaveckou výuku pro MŠ, ZŠ a speciální školy. V uplynulém školním roce se podařilo navýšit počet ZŠ a MŠ, které k nám za plaveckou výukou dojíždějí.  Jsou to tedy nejenom místní třebovské mateřské a základní školy a školy z blízkého okolí, ale i školy z celého orlickoústeckého a svitavského okresu.
Plavecká výuka pro mateřské školy probíhá na malém bazénu, kde děti získávají první zkušenosti s vodním prostředím a osvojují si základní plavecké dovednosti. Výuka pro základní školy již probíhá na velkém bazénu.
V loňském roce se podařilo obnovit naše mimo školní aktivity a rozjet plavecké kurzy pro děti, mládež a dospělé osoby. Vedle těchto kurzů probíhala i individuální výuka plavání dětí a dospělých osob. Osvědčila se i výuka pro žadatele do hasičského povolání, kteří mají plavání jako jeden z testů fyzické úrovně či pro studenty škol a jejich plnění zápočtů z plavání. Všechny tyto aktivity budou od konce září opět probíhat na místním KPB a to pod vedením plaveckého instruktora Václava Glasera, tel. 603 763 956, email plavskola.ct@gmail.com
Celý článek ZDE 

Českotřebovský kohoutek 2024


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program:
Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.

Začíná oprava kostela sv. Bartoloměje v Pardubicích, pomohl kraj 
Kolem omítnutých částí kostela sv. Bartoloměje v Pardubicích vyrostlo lešení, začala první etapa jeho oprav. S financováním pomohl Pardubický kraj a úvodní etapu by měla římsko-katolická farnost dokončit do závěru října. Kostel je i nadále přístupný a slouží liturgickým účelům.
„Už v minulém roce jsme se na Pardubickém kraji seznámili s průzkumem stavu největšího pardubického kostela sv. Bartoloměje. Vyplývá z něj, že bude třeba opravit jak všechny omítnuté, tak i kamenné prvky na vnějším plášti. To je investice za přibližně 20 milionů korun. Farnost proto rozdělila opravy do několika etap, tak, jak na ně sežene peníze. Za Pardubický kraj jsme v loňském roce poskytli dva miliony a letos jeden milion korun na záchranu architektonického dědictví v rámci roku Vojtěcha z Pernštejna, který je zde pohřben,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek.
Farnost začala s opravou fasád obou štítů a předsíně kostela. „Při průzkumu bylo například zjištěno, že socha Krista na kříži v horním štítu kostela, která vypadá jako kamenná, už moc nedrží pohromadě. Je to tím, že je vytvořena z římského cementu a ten má omezenou životnost. Nechceme, aby části sochy začaly ohrožovat návštěvníky, proto jsme rádi, že jsme mohli díky příspěvku Pardubického kraje začít s opravami co nejdříve. Příští rok se pokusíme získat prostředky na regeneraci městské památkové rezervace od Ministerstva kultury,“ řekl arciděkan Jan Uhlíř.
Kostel na místě bývalého románského sídla cyriaků vypáleného husity vybudoval Vilém z Pernštejna v letech 1507-1514 v pozdně gotickém stylu. Jeho kamenicky zdobný portál do Kostelní ulice z roku 1519 je jednou z prvních významných renesančních památek nejen v Pardubicích, ale v Čechách vůbec. Na čestném místě v kostele je umístěn mramorový náhrobník nad hrobkou Vojtěcha z Pernštejna, který zemřel v roce 1534.
V roce 1912 byla ke kostelu dostavěna předsíň, která je dnes hlavním vstupem.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda


Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?