Příloha Českotřebovského deníku   

                                                    O větrných elektrárnách ve Skuhrově po 14 letech 


Nové téma: VĚTRNÉ  ELEKTRÁRNY SKUHROV


Téma Větrné elektrárny na katastru města se již řešilo v letech 2008 - 2010, kdy tehdejší vedení města hledalo do budoucnosti další zdroje příjmů do městské pokladny a tato možnost se nabízela. Tehdy byl samozřejmě předpoklad, že investorem i provozovatelem bude městská společnost TEZA, přestože tehdejší investice do jedné  také větrné elektrárny se již tehdy odhadovala na 80 milionů korun.
Proč se tím zabýváme nyní po 16 letech znovu?   Protože se na oficiálním FB profilu města objevil text, který se problému vzniku nových větrných elektráren na katastru Skuhrova týká.  Je přetištěn na vedlejším obrázku.
Co na něm vidím zvláštního: Text je uveden v souvislosti s dalšími usneseními rady města a většina čtenářů si jej proto vyloží jako schválené usnesení, připravené bez jednání se zainteresovanými občany Skuhrova zastoupenými osadním výborem. Není tomu tak,  zmíněný text v usneseních z rady města ze dne 19. srpna nenajdete. Je to tedy vlastně jen informace o tom, že společnost PV Consulting, s.r.o. Praha 10 (IČ 28936442)  poslala městu nabídku, podle které by chtěla sama na své náklady vybudovat ve Skuhrově větrné elektrárny. Nedivme se, žijeme na "střeše republiky", kde je hlavní evropské rozvodí a Třebovské stěny navazují na Hřebečovský hřbet, kde je již plno větrníků a další se tam mají stavět. Zřejmě ovšem společnost rozeslala takových nabídek i více. 
Nejdříve kdo je PV Consulting, co o sobě píše? Jsme developer a investor projektů větrných elektráren. Zajišťujeme komplexní management projektů, od úvodní ověřovacích studie, projektové přípravy, povolovacího procesu i samotnou realizaci stavby. Zajišťujeme financování projektů VTE i jejich následnou správu.
Mezi 4 jejími projekty najdeme  nejbližší VTE Stašov  Obec Stašov na Poličsku.
Plánovaný rok uvedení do provozu: 2027,  Typ VTE: 1x Vestas V162, 7 200kW  
Vraťme se "domů"
Podívejme se, jak se před 16 lety záměr na větrné elektrárny v České Třebové na Kozlově a ve Skuhrově tehdy vyvíjel a rozvíjel a jak také v roce 2010 zanikl. (A kolik jsme na této zmařené investici prodělali.)  Současně ovšem připomeňme, že během let jsou nové zkušenosti a rozvoj energetiky nyní chápeme možná jinak, než před lety. Rozdíl tu je zásadní - tehdy šlo o to, aby samo město investovalo, vzalo si úvěr a ten pak splácelo vyrobenou energií a nakonec na projektu něco vydělalo. Také ceny jsou rozdílné. Dnes by taková investice stála jistě 140 milionů (což je nyní věc potenciálního investora) a také vyrobená energie má jinou hodnotu, která klesat rozhodně nebude.
Fotografie pohled na plánovanou VE Skuhrov - vliv na krajinný ráz
Připomeňme si,  jak jsme připravovali stavbu VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN v České Třebové v letech 2008 - 2010
Jen s minimální diskuzí bylo na jednání ZM 29.4. 2008 schváleno těchto 6 usnesení
l) Zastupitelstvo města souhlasí s přípravou projektového a investičního záměru „Výstavba 2 kusů větrných elektráren v lokalitě Skuhrov, Česká Třebová“ v textu dle přiloženého návrhu.
2) Zastupitelstvo města souhlasí s umístěním výrobny elektrické energie „2 kusy větrných elektráren v lokalitě Skuhrov, Česká Třebová“.
3) Zastupitelstvo města pověřuje přípravou projektového a investičního záměru „Výstavba 2 kusů větrných elektráren v lokalitě Skuhrov, Česká Třebová“ společnost TEZA, s.r.o., F.V.Krejčího 405, Česká Třebová, PSČ 560 02, IČ 620 61 739 s tím, že případnou výstavbu těchto elektráren bude společnost realizovat svým jménem a na svůj náklad.
4) Zastupitelstvo města souhlasí s přípravou projektového a investičního záměru „Výstavba 2 kusů větrných elektráren v lokalitě Kozlovský kopec, Česká Třebová“ v textu dle přiloženého návrhu.
5) Zastupitelstvo města souhlasí s umístěním výrobny elektrické energie „2 kusy větrných elektráren v lokalitě Kozlovský kopec, Česká Třebová“.
6) Zastupitelstvo města pověřuje přípravou projektového a investičního záměru „Výstavba 2 kusů větrných elektráren v lokalitě Kozlovský kopec, Česká Třebová“ společnost TEZA, s.r.o., F.V.Krejčího 405, Česká Třebová, PSČ 560 02, IČ 620 61 739 s tím, že případnou výstavbu těchto elektráren bude společnost realizovat svým jménem a na svůj náklad.
 
Dalším legislativním krokem byla příprava změny územního plánu, která se právě opírala o výše uvedená usnesení. Poměrně rychle byly určeny pozemky na Kozlovském kopci i ve Skuhrově, na kterých bylo změnou územního plánu možné postavit větrné elektrárny. Změna územního plánu prošla i s veřejným projednáním, co to má znamenat  si uvědomil málokdo.
Dokumentace EIA Společnost TEZA pak také na základě výše uvedených usnesení začala s přípravou investice, a zadala zhotovení dokumentace o vlivu  nových VE Kozlov a VE Skuhrov na životní prostředí (EIA) Zadarmo to nebylo. To bylo již v roce 2009. Dokumentaci z tzv. "zjišťovacíhoi řízení EIA" pro obě lokality předkládám na konci textu v odkazech. Nejdříve bylo provedeno tzv. "Zjišťovací řízení" a na jeho základě a došlých připomínek bylo rozhodnuto, že záměr "větrné elektrárny v lokalitě Skuhrov bude posuzován podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí v plném rozsahu a bylo konkrétně uvedeno 7 připomínek k dopracování V té době se také Pardubický kraj obecně zabýval vlivem staveb větrných elektráren na krajinný ráz  a i díky tomu vznikly i problémy v obou lokalitách Kozlov i Skuhrov. Součástí EIA byla také zpracována hluková studie s 11 měřícími body ve Skuhrově a dále s třemi v Horním Houžovci, v Ostrově a Dolním Dobrouči. Nejvyšší hodnoty překračující normu hluku zDre stacionárních zdrojů byly naměřeny ve Skuhrově u nejbližšího objektu čp. 123. Vzdálenost stavby VE od nejbližšího obydlí byla 370 metrů. Obrázek: z hlukové mapy pro VE Skuhrov.
 
ve Skuhrově vznikla v závěru roku 2009 s projektem větrné elektrárny nespokojenost, konalo se veřejné jednání
16. prosince 2009 svolal předseda osadního výboru Tomáš Broulík do skuhrovské hospody veřejné pro projednání. Za město, které  se připravovalo do role investora   byl přítomen Ing.- Karel Švercl, vedoucí ORMI a Gustav Doleček, jednatel městské společnosti TEZA, která přípravu záměru připravovala. V té době byla příprava ve stadiu, kdy ZM schválilo změnu územního plánu města tak, že v lokalitě nad Skuhrovem bylo umožněno umístit větrné elektrárny, ovšem za předpokladu, že dobře dopadne tzv. proces EIA, tedy hodnocení vlivu stavby na životní prostředí. Bylo provedeno roční měření větru v lokalitě a pořízena tzv. hluková studie, její výsledky jsou zveřejněny. Podle ní vycházelo, že v případě stavby velké větrné elektrárny je možné v lokalitě postavit pouze jeden stožár. V té době ještě odborná certifikovaná firma hodnotila vliv stavby na krajinný ráz. Připomínek bylo hodně, také o tom, že město tehdy neposkytlo dostatek informací. Bylo domluveno doplnění informací a další informační schůze.  Důsledkem bylo vytvoření nezávislého občanského sdružení Náš Skuhrov, které vystupovalo proti projektu, Jeho představitelem byl Daniel Klika, tedy současný předseda osadního výboru (po odstoupení Tomáše Broulíka). 
 
Druhé veřejné jednání občanů Skuhrova 19.3. 2010 a zajištění ankety
Město Česká Třebová zastupoval vedoucí odboru investic a rozvoje města Ing. Karel Švercl, dále byl přítomen zástupce investora - jednatel  městské obchodní společnosti Teza Gustav Doleček a dva zástupci odborné firmy, zabývající se stavbou větrných elektráren s širokým přehledem v této oblasti. Bez velkého úvodu  se přistoupilo k diskuzi, která se v první fázi zaměřila na ekonomickou návratnost projektu a technické provedení, vyjasnil se rozdíl spočívající v tom, že  v hodnocení EIA je uváděn výkon 3MW a řada sdělovaných údajů se vztahovala ke 2MW strojům. Investor pořídil  hodnocení EIA pro největší nyní dostupný výkon VE, snížení na 2MW a třeba i více by bylo možné bez nového hodnocení vlivu na životní prostředí, obráceně by to možné nebylo. V další části besedy se diskuze občanů zaměřila na  hlukovou studii, její interpretaci a na krajinný ráz stavby.  Občané se dotazovali na to, proč byl (mezitím) stažen záměr stavby VE na Kozlovském kopci. Podle odpovědi G. Dolečka se tak stalo na základě hodnocení krajinného rázu stavby, která by měla negativní vliv na Město Litomyšl, ve kterém je  památková rezervace nejvyššího stupně ochrany - tedy UNESCO. Do diskuze  vstoupil i přítomný předseda Osadního výboru z Knapovce p. Bílý, který obhajoval a vysvětloval výstavbu větrníků na katastru Knapovce a Houžovců, na kterou se také diskuze  natočila.  Příliš velký kladný ohlas  u přítomných občanů nezískal.
V závěrečné části se diskuze  zaměřila na otázku samotného provedení ankety občanů Skuhrova, která se připravovala na 26. 3.  Bylo vysvětleno, že se nemůže jednat o místní referendum, zákon to neumožňuje. Občané srovnávali podmínky stanovené pro anketu s podmínkami pro referendum a shledali podmínky ankety přísnější, podle převažujícího názoru jako nespravedlivé. Jde především o podmínku 50% účasti občanů - voličů v anketě, protože z cca 190 voličů s trvalým pobytem ve Skuhrově je 30 trvale mimo obec a řada starších občanů  se nemůže k hlasování do obecní knihovny dostavit. Podmínky stanovila 10. 3. rada města Připomínka byla také k formulaci otázky pro anketu:
"Souhlasíte s výstavbou a umístěním jedné větrné elektrárny v lokalitě určené Změnou č. 3. Územního plánu města Česká Třebová ze dne 29. 10. 2009 ?"
Tato otázka byla shledána jako pro většinu lidí jako zcela nesrozumitelná, rozhodující většina tuto "Změnu č. 3" nečetla, neviděla a ani z ní jednoznačně nevyplývá, že se jedná o VE v katastru Skuhrova. Také je v textu nešťastně uvedeno "jedné větrné elektrárny", což může třeba i znamenat, že postavit  dvě elektrárny by možné bylo.....  Bylo řečeno, že jediným možným řešením  je podat písemný nesouhlas s podmínkami ankety co nejdříve tak, aby se tím mohla rada města znovu zabývat a pokud bude třeba tak podmínky změnit. Podle diskuze občanů se zdá, že hned v pondělí ráno 22.3. bude na podatelně  českotřebovské radnice písemná připomínka k usnesení rady města podána, a možná nejenom jediná. 
Občané Skuhrova odmítli záměr větrné elektrárny  Účast na hlasování, které se konalo v obecní knihovně byla veliká.  Celkem se má podle seznamů hlasování zúčastnit 189 občanů. Jsou ti, kterým je více než 18 let, mají zde trvalé bydliště  nebo jde o Třebováky, kteří zde vlastní nějaké nemovitosti.  Aby měli organizátoři hlasování možnost splnit podmínku rady města, tedy 50% účast, bylo povoleno použití přenosné hlasovací urny. Nakonec ji využilo jenom 5 občanů, ostatní raději došli přímo do hlasovací místnosti, nebo je tam zavezl někdo z jejich rodiny. Zejména v první hodině byl o hlasování velký zájem, někdy museli občané na hlasování čekat.   Výsledkem hlasování se bude následně ve středu 31.3. zabývat rada města.
Jak dopadlo sčítání hlasů
Ze 189 oprávněných hlasujících občanů se dostavilo 153, t.j. 80, 95%
Ze 153 odevzdaných hlasovacích lístků bylo 131 proti záměru na výstavbu větrné elektrárny, t.j. 85,63%
a 19 hlasovacích lístků  bylo ve prospěch stavby elektrárny, (12,41%)  3 odevzdané lístky (1,96%) byly neplatné. Výsledkem hlasování se ve středu 31.3. zabývala rada města.
NÁSLEDOVALO Jednání ZM dne 7. dubna 2010 : změny s ÚP se ruší
Zúčastnila se jej řada občanů města, zejména z Kozlova a Skuhrova. Důvodem bylo projednávání změny územního plánu města, ve kterém  byly navrženy změny v užívání velkých pozemků pro větrné a fotovoltaické elektrárny. V programu byla projednána  zrušení změny územního plánu  města č. 4. a č. 5.  Vzhledem k nepříznivému hodnocení  krajinného rázu pro  zamýšlenou větrnou elektrárnu na Kozlovském kopci, jejímž investorem měla být TEZA, bylo nutné záměr zrušit a zase zpět převést pozemky, dříve určené pro stavbu větrné elektrárny na původní zemědělské využití. Další dva žadatelé však požadovali  vyčlenit pro energetické využití další dva poměrně velké pozemky. Pro zamýšlenou stavbu fotovoltaické elektrárny měly sloužit rozsáhlé pozemky  v širokém pásu od Údolí smrti k autobusové zastávce Kozlov a pak i dále za silnicí  na zemědělsky využívané ploše oddělující samotný vrcholek Kozlovského kopce s lesíkem a rozhlednou od lesního porostu směr Česká Třebová.  Na základě hodnocení vlivu na krajinný ráz  však rada města toto využití nedoporučila, stejně jako další návrh  na stavbu větrné nebo fotovoltaické elektrárny majitele pozemku vedoucího od silnice k hájence směr Semanín. K návrhu územního plánu se vyslovovali také občané z Kozlova, z navrhovaného využití ploch měli obavy.  Stejný návrh podal i předseda osadního výboru Kozlov Jan Stránský, který řekl, že 90% obyvatel Kozlova si stavbu větrné elektrárny nebo elektrárny fotovoltaické nepřeje.
Osud pozemků určených pro stavbu větrné elektrárny ve Skuhrově se  v rámci této změny neřešil. Bylo o nich jednáno až v rámci  další připravovaní změny č. 6 ve stejném smyslu, tedy  účel využití plochy nyní určené pro energetické využití byl opět změněn za využití zemědělské.  Muselo se počkat proto, aby změna prošla podle standardního pořádku, k návrhu změny se musely vyslovit všechny orgány, které to mají ve svých povinnostech.  Tím se vše dostalo zase do stavu v roce 2008, který byl před jednáním o záměru stavby větrných elektrátren na katastru města.- Tím epizoda větrné elektrárny skončila, příprava stavby však stála městskou společnost TEZA nemalé peníze. Náhradou za tuto umařenou investici dostala potom od města do svého kmenového jmění některé pozemky pod městskými budovami a pozemek v Benátkách, na kterém do povodně v r. 1997 stála nouzová kolonie. Na tomto pozemku později město uvažovalo s vybudováním dopravního hřiště, ale záměr se dosud neuskutečnil.

Co je nyní jinak než před lety:


Je rok 2024 a s nabídkou na stavbu VE Skuhrov přichází jako investor a provozovatel společnost PV Consulting.
Záměr nyní nepřipravuje město, ale společnost PV Consulting, která v případě akceptování záměru všechno připraví a zajistí  na vlastní náklady.
S občany Skuhrova a osadním výborem bude jednat výše uvedená společnost, nikoliv úředníci z města, i když bude jistě přítomen i starosta nebo jiný zástupce samosprávy.
Předmětem jednání nejen problematika vlivu stavby na obyvatele lokality totiž musí být také příspěvek investora pro lokalitu (tedy obec Skuhrov, případně i město ČT) poskytovaný každoročně na základě smlouvy
Ve Skuhrově není nyní v územním plánu pro stavbu VE žádný určený pozemek. Bylo třeba znovu prosadit změnu územního plánu na žádost vlastníka nebo provozovatele.
Znovu by bylo zapotřebí připravit posudek EIA o vlivu záměru na životní prostředí a krajinný ráz a k němu i hlukovou studii.
Z toho vyplývá i doba, kdy by mohla být investice realizována  Na základě rozpracovanosti dalších projektů společnosti PV Consulting odhaduji tak rok 2028 ale spíše 2029..
Myslím, že je zaručeno, že skutečné rozhodnutí musí udělat sami občané ve Skuhrově. Je to tedy na nich.  Nejlepší by byla opět forma ankety.
Teprve s jejím souhlasem se rozvine řetězec dalších přípravných prací.
Odkaz na výpis dokumentaci EIA a na hlukovou studii najdete ZDE. (Ke stažení ve formátu WORD)    Zpracoval Milan Mikolecký 22. srpna 2024.